olej do silnik
Moderator: Marcin-Kraków
-
- jestem tu nowy...
olej do silnik
Wiem, że było i wiem, iż należy lać 5w30 lub 10w30 (i taki leję). Mam natomiast pytanie dotyczące silników z dużym przebiegiem. Czy także taki olej lać, czy też można/należy inny (np. 10w40)?
Co prawda manual nie zaleca olejów klasy w40, ale najczęsciej zalecenia manuala kończą się gdzieś na 200 000 km a samochodziki nasze będą (mam nadzieję) jeździły dłużej.
Co koledzy doświadczeni bardziej powiedzą?
Co prawda manual nie zaleca olejów klasy w40, ale najczęsciej zalecenia manuala kończą się gdzieś na 200 000 km a samochodziki nasze będą (mam nadzieję) jeździły dłużej.
Co koledzy doświadczeni bardziej powiedzą?
Andrzej...and...Jeep
-
- jestem tu nowy...
co się dzieje? - gdzieś klekocze na jednym cylindrze. Może być zawór (popychacz), może sworzeń, może panewka, może coś innego. No i pomiedzy wymianami troszkę trzeba dolać (ok. 0,5l). A i ciśnienie jak jest gorący troszkę niskie - 1,5 kPa na biegu jałowym.
Irokez przy podobnym przebiegu ma ciśnienie dwa razy większe.
Teraz kupiłem znowu 5w30 ale zastanawiam się co dalej? Czy zmienić olej, czy też rozbebeszyć silnik?
Irokez przy podobnym przebiegu ma ciśnienie dwa razy większe.
Teraz kupiłem znowu 5w30 ale zastanawiam się co dalej? Czy zmienić olej, czy też rozbebeszyć silnik?
Andrzej...and...Jeep
- anracz
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie: