Dojazdówka?
Moderator: Marcin-Kraków
Dojazdówka?
Witam
Zastanawiam się nad zakupem dojazdówki zamiast pełnowymiarowego koła zapasowego. W miejscu koła zapasowego mam gaz więc koło jeździ w bagażniku i zajmuje mnóstwo miejsca. Co o tym sądzicie? Tylko nie wiem jaki rozmiar.
No i pytanie czy macie jakieś patenty na bezpieczne ustawienie koła/dojazdówki w pionie przy bocznej szybie - jak to zamocować?
Pozdrawiam, Marcin
Zastanawiam się nad zakupem dojazdówki zamiast pełnowymiarowego koła zapasowego. W miejscu koła zapasowego mam gaz więc koło jeździ w bagażniku i zajmuje mnóstwo miejsca. Co o tym sądzicie? Tylko nie wiem jaki rozmiar.
No i pytanie czy macie jakieś patenty na bezpieczne ustawienie koła/dojazdówki w pionie przy bocznej szybie - jak to zamocować?
Pozdrawiam, Marcin
Blazer 4.3V6 LS 4x4
Re: Dojazdówka?
w pipie ( XJ , ZJ ) jest koło zapasowe montowane z boku , proste i dobre rozwiązanie .
a co do zaoszczedzenia miejsca zapasem ... tylko na szerokości koła
a co do zaoszczedzenia miejsca zapasem ... tylko na szerokości koła
SALLDVAF8VA98:)
a dupa tam ....
a dupa tam ....
No właśnie wiem, że tak jest ale w Blazerze nie bardzo wiem jak takie koło zabezpieczyć żeby się nie przewracało na bok.
Blazer 4.3V6 LS 4x4
podejdz , podjedz do kogoś z pipą i poproś o demonstrację
to naprawdę prosty patent
to naprawdę prosty patent
SALLDVAF8VA98:)
a dupa tam ....
a dupa tam ....
w krótkich 2002-2005 były montowane stelaże pod dojazdówkę wkomponowane w pokrywę rolety i wtedy montujesz koło jak w krótkich 1986-1994.
mam gdzieś taki stelaż więc zrobię zdjęcie i Ci wyślę.
mam gdzieś taki stelaż więc zrobię zdjęcie i Ci wyślę.
San Shou moja miłość: http://www.youtube.com/watch?v=LoszTLmV5hk
Czyli koło stoi pionowo, a roleta kończy się na kole? To ja takie coś chcę
Tylko czy to pasuje do długiego z rocznika 2000?
Pozdrawiam, Marcin

Pozdrawiam, Marcin
Blazer 4.3V6 LS 4x4
no właśnie miałam zamówienie zamontowania tego do długiego... tylko... muszę znaleźć ten stelaż
San Shou moja miłość: http://www.youtube.com/watch?v=LoszTLmV5hk

Dodge Ram w200 / m880 1976.
- Jerry JEEP
- jestem tu nowy...
Przy naszych kółkach to ta zapasówka wygląda śmiesznie
Ja i tak jeżdżę prawie bez powietrza (0,5-0,7 bara) tak więc jest to zbędny balast.
Przy okazji przypomina mi się kawał:
Przechodzięń na przejściu dla pieszych: Nie ma Pani powietrza w oponie
Blondynka: Tak wiem, ale tylko na dole

Przy okazji przypomina mi się kawał:
Przechodzięń na przejściu dla pieszych: Nie ma Pani powietrza w oponie
Blondynka: Tak wiem, ale tylko na dole

K5 5700 SILVERADO
No to jak na razie dokupiłem kratę grodziową i będę mógł bezpiecznie pakować po dach. A może wywalić koło na zewnątrz jak w ZR2?Marcin1 pisze:To będziesz miała kolejne zamówienie
M.
Blazer 4.3V6 LS 4x4
Krata grodziowa jest zapewne ode mnie 
Dzięki za polecenie forum.
Ja polecam stelaż na klapę. Okazyjnie udało mi się kupić, prawdopodobnie od wersji 3-drzwiowej (tylko w tej występuje seryjnie). Niestety, popsuje to piękny wygląd tyłu Blazera (za co go lubię!), no i przed każdym otwarciem bagażnika trza odpiąć stelaż. Ale za to rozwiązuje problem koła (ponad rok np. woziłem je na dachu).
Tylko własnie, może ktoś wie: jak to jest ze wzmocnieniem karoserii? czy w seryjnym Blazerze 5-drzwiowym da się wywiercić po prostu otwory i bez przeróbek zamontować stelaż?
(może założyć nowy wątek..?)

Dzięki za polecenie forum.
Ja polecam stelaż na klapę. Okazyjnie udało mi się kupić, prawdopodobnie od wersji 3-drzwiowej (tylko w tej występuje seryjnie). Niestety, popsuje to piękny wygląd tyłu Blazera (za co go lubię!), no i przed każdym otwarciem bagażnika trza odpiąć stelaż. Ale za to rozwiązuje problem koła (ponad rok np. woziłem je na dachu).
Tylko własnie, może ktoś wie: jak to jest ze wzmocnieniem karoserii? czy w seryjnym Blazerze 5-drzwiowym da się wywiercić po prostu otwory i bez przeróbek zamontować stelaż?
(może założyć nowy wątek..?)
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
Witam!
jestem nowym posiadaczem Blazera 5D '00 ( zobaczymy, czy szczęśliwym ). W aucie jest instalacja LPG ze zbiornikiem pod autem, a co za tym idzie, zapasem w bagazniku.
Czy mógłby ktoś wrzucić zdjęcie jak wygląda ten zapas dojazdowy mocowany z boku w bagażniku? Jak to się tam mieści pod roletą ?
Czy ma ktoś patent na mocowanie koła na dachu?
jestem nowym posiadaczem Blazera 5D '00 ( zobaczymy, czy szczęśliwym ). W aucie jest instalacja LPG ze zbiornikiem pod autem, a co za tym idzie, zapasem w bagazniku.
Czy mógłby ktoś wrzucić zdjęcie jak wygląda ten zapas dojazdowy mocowany z boku w bagażniku? Jak to się tam mieści pod roletą ?
Czy ma ktoś patent na mocowanie koła na dachu?
Koło po prostu wrzuca się na dach i przypina. Koło jest na tyle ciężkie, że nie spadnie, nawet, jak nie przypniesz
Ale lepiej przepasac przynajmnie jedną taśmą, albo dwoma, zeby się nie przesuwalo. Jeździłem tak ze 2 lata i spoko.

Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
Pod roletą się nie mieści.steff3 pisze:Witam!
Blazer 4.3V6 LS 4x4
No temat fajny, tylko czy ktoś już miał przypadek że złapał gumę?
Bo targanie ze sobą takiego kloca to tak lekko od czapy
Rozumiem że warto brać na jakąś konkretna jazdę w terenie ale po czarnym?
Czy ktoś złapał kapcia? Najlepiej na czym?
Bo targanie ze sobą takiego kloca to tak lekko od czapy

Artur K + Blazer
No, tu ktoś pisał - tylko nie pamiętam, w jakim dziale - że jak woził kilka lat zapasówkę, to nic się nie działo. Więc przestał wozić i kupił tylko piankę do opon. I właśnie wtedy złapał kapcia, a pianka nic nie dała.
Tak to własnie jest! Jak czegoś potrzebujesz, to własnie tego nie ma. Prawa Murphy'ego się kłaniają
:)
Tak to własnie jest! Jak czegoś potrzebujesz, to własnie tego nie ma. Prawa Murphy'ego się kłaniają

Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
A, przypomniało mi się: ja miałem przecież taki przypadek, że nawet jedna zapasówka nie starczła. Kupiłem 2 piękne, nowe, półternowe opony za grosze, okazyjnie. Opony piekne (chyba Marshall) i faktycznie wyglądały na prosto z fabryki, tyle, że, jak się później okazało - miały ponad 10 lat! No więc najpierw auto zaczęlo mi się trząść pow. 50km/h, później już nawet przy 20km/h. Po prostu popękały ze starości druty w oponie i się wybrzuszyły - najpierw jedna, potem druga. Cóż, pech i tyle. Data produkcji to ważna sprawa, jak się okazuje...
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
Mi wybuchła markowa opona michelin na trasie Płońsk-Warszawa (czyli jak na polskie warunki super droga).arturok pisze:No temat fajny, tylko czy ktoś już miał przypadek że złapał gumę?
Bo targanie ze sobą takiego kloca to tak lekko od czapy![]()
Jeszcze się nie zdażyło, żeby zapas leżący na pace w czymkolwiek mnie ograniczał gabarytowo

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Mnie ograniczył właśnie - wózek z gondolą i rowerek dla drugiej córki nie chciały się z zapasem pomieścić.
Pozdrawiam, Marcin
Pozdrawiam, Marcin
Blazer 4.3V6 LS 4x4
Ta Marcin, ja mam coś w ten sam deseń,
spacerówka + kilka walizek, a chciałbym aby wszystko weszło pod roletę i siatkę trzymającą,
bo wioząc dwoje maluchów z tyłu to nie chciałbym aby przy mocniejszym hamowaniu nam to wszystko do przodu poleciało.
A ja właśnie zakładam nowe opony wyprodukowane 3 m-ce temu.
I olewam zapas.
spacerówka + kilka walizek, a chciałbym aby wszystko weszło pod roletę i siatkę trzymającą,
bo wioząc dwoje maluchów z tyłu to nie chciałbym aby przy mocniejszym hamowaniu nam to wszystko do przodu poleciało.
A ja właśnie zakładam nowe opony wyprodukowane 3 m-ce temu.
I olewam zapas.
Artur K + Blazer
Ja mam wersję USA, czyli ciemne szyby z tyłu i brak rolety. Mam za to od dwóch tygodni kratę nad oparciami tylnego fotela (kupiłem od Xymeneza) i mogę pakować po sufit, ale to też mało. Dlatego koło chcę postawić pionowo.
Pozdrawiam, Marcin
Pozdrawiam, Marcin
Blazer 4.3V6 LS 4x4
no więc tak, znalazłem gościa który rozebrał parę blazerów i podobno ma oryginalną dojazdówke wraz ze stelażem. I ta dojazdówka podobno wcale nie stoi. Nie bardzo potrafił mi wytłumaczyc przez telefon jak to ma być umieszczone. Będę tam w sobote to może to kupie i dam znac jak jest rozwiązana sprawa z roletą.