Odbudowa K5 6.2D z automatem?

Blazer

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Pietrek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Odbudowa K5 6.2D z automatem?

Post autor: Pietrek » sob paź 03, 2009 8:26 pm

Szanowni Właściciele Blazerów K5,
mam do Was parę pytań.

Zamierzam dołączyć do waszego klubu stając się właścicielem militarnej wersji K5. Jest do kupienia auto z 84 w niezłej kondycji fizycznej jednak do renowacji.

Silnik mokry (klawiatura, miska, maglownica, wspomaganie, chłodnica, reduktor). Do wymiany filtr powietrza, nie wiem jak świece i inne elementy na pierwszy rzut oka niewidoczne.

Zawieszenie wyglada dobrze, nic nie stuka, wspomaganie kierownicy elegancko kręci, rama zdrowa, blacha też w dobrym stanie. Hamulce (przynajmniej z jednej strony) do roboty - ściąga ostro na prawo przy hamowaniu.

Wnętrze całkowicie do zrobienia - czy w CUCV była nagrzewnica? Tutaj jest jakaś dziwna pod nogami pasażera....

Mam chęć go odbudować. Podpowiedzcie proszę:

- jak trudno jest dostać części do tego modelu (uszczelki, świece żarowe, filtry, części zawieszenia), macie jakieś źródło?
- jak trudno jest zdobyć części do wnętrza - deska rozdzielcza, siedzenia, tylna kanapa, podsufitki, boczki na drzwi, przełączniki?
- z jakiej dokumentacji korzystacie? są jakieś manuale ze zdjęciami wnętrza, żebym mógł wzór złapać?
- jakich modeli GM części wykorzystujecie do tego auta?

Przy okazji:
na co byście zwócili szczególną uwagę oglądając ten model? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
4R 3,0 V6

Awatar użytkownika
charlie70

Re: Odbudowa K5 6.2D z automatem?

Post autor: charlie70 » ndz paź 04, 2009 6:54 pm

Zagadaj do Kuby, trochę teili u niego kupiłem:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=12369367
Coby piwo smak piwa miało...

Awatar użytkownika
motylusowaty

Kontaktowanie:

Post autor: motylusowaty » pn paź 05, 2009 3:49 pm

Wszystko jest naprawialne bez problemu. Części explatacyjne kupisz u siebie w firmie Fenix. Grubsze sprawy też tam zamówisz ale czekasz ok. 3 tygodnie . Jeżeli potrzebujesz środek to służę bo mam prawie kompletną budę bez ramy która służy mi jako dawca do mojego pojazdu. Inne firemki to ASJ z Elbląga , Olkusz USA. Swiece to te same co 6,5 td cena ok. 50 zł szt. są na miejscu w Focie . Wtryski te same co jakiś opel ok. 60 zł szt.
poruszam się też BRONKIEM (śmiechowóz)
http://www.remX.pl 605 200 981

Marcin1
Kontaktowanie:

Post autor: Marcin1 » pn paź 05, 2009 8:22 pm

http://www.rockauto.com

Pozdrawiam, Marcin
Blazer 4.3V6 LS 4x4

Awatar użytkownika
Jerry JEEP
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Jerry JEEP » wt paź 27, 2009 7:59 pm

Wszystko jest do dostania, kwestia ceny i czasu bo czasami trzeba coś ściągnąć z US a lotniczo wychodzi kosmicznie.

Jeśli chodzi o ściąganie przy hamowaniu może to być pęknięta rama, luzy na końcówkach lub samej przekładni.

Przeważnie K5 wyglądają z zewnątrz na zdrowe, ale po rozłożeniu na części pierwsze okazuje się że dziur jest trochę więcej :lol: i z małego remońciku wychodzi generalna rozpierducha o kosztach nie wspominając (piaskowanie, nowe przednie nadkola, progi, tylna belka - to standard).

Większość ludzi zabiera się za remont nie zdając sobie sprawy ile czasu i pieniędzy trzeba poświęcić aby auto przywrócić do świetności (ze mną włącznie).
Potem na allegro możemy znaleźć okazje "w trakcie remontu" :)
K5 5700 SILVERADO

Awatar użytkownika
grusiak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: grusiak » czw paź 29, 2009 1:44 pm

Ja swojego odbudowuje od podstaw i na części już sporo wydałem :)
Jest fajna strona www.classicindustries.com gdzie dostaniesz wszystko, ale ceny dostawy mogą być spore.
Koleja Jerry z klubu Amcar ma kolesia w staach który wysyła paczki do kraju tak, ze cła nie trzeba płacić ;)

Uzywek na rynku jest bardzo mało. Szukam szyby tylnej i po pierwsze cena 700zł to sporo, a po drugie brak :)

Awatar użytkownika
Jerry JEEP
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Jerry JEEP » pt sty 01, 2010 6:01 pm

Wszystkim posiadaczą różnej maści Chevy Wszystkiego naj w nowym roku!

A pro po przywracania K5 do świetności - moja K5 własnie przechodzi totalny rozkład :D

Wszystko zaczęło się od tylnego mostu :lol: - po remońcie (wszystkie nowe bebechy: półosie, łożyska, blokada) padła decyzja - piaskujemy i malujemy :) Most wrócił z piaskowania, ładnie go pomalowaliśmy specjalnymi farbami antykorozynymi i nawierzchniowymi, wrzuciliśmy go w ramę... i jak to wygląda :evil: no masakra. No dobra wyciągamy ramę i robimy to samo. Przy okazji wymieniliśmy wszystkie bebechy w przednim moście, krzyżaki, polibusze, rurki hamulcowe i paliwowe - wszystko teraz jest nowe i świecące.

Tak to wyglądało przed piaskowaniem (tylko się nie śmiejcie z kółek - są tylko na czas remontu :wink: ):
http://jh10.wrzuta.pl/obraz/5VxFZr1gL1E ... askowaniem
http://jh10.wrzuta.pl/obraz/9e53Zp13BwC ... rka_przodu

Tak po piaskowaniu:
http://jh10.wrzuta.pl/obraz/8z6Jf0GVr6q ... iaskowaniu

A tak wygląda teraz:

Teraz czas na budę!
K5 5700 SILVERADO

Awatar użytkownika
grusiak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: grusiak » wt sty 12, 2010 4:33 pm

to życze powodzenia przy pracach i zapodawaj foty jak Ci idzie :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chevrolet”