Blazer czy ford Explorer II

Blazer

Moderator: Marcin-Kraków

pyton162
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Blazer czy ford Explorer II

Post autor: pyton162 » pn lut 15, 2010 3:36 pm

jak w temacie , przymierzam sie pomału do pierwszej terenówki , auto głownie bedzie jeździć po lekkim terenie i po asfalcie , 70 procent tras to miasto , 30 - poza miastem plus teren
Myślę nad fordem Explorerem II z sinikiem OHV lub Blazerem 4.3 litra takim jak w linku
http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C11223299
o fordzie juz sie nieco naczytałem na tym forum, tak samo nieco i blazerze , moze ktos mnie wyleczy lub spowoduje ze bardziej zachoruje na te auta , jakieś uwagi co do dostępności części , serwisu itd . Moje poprzednie auta to głownie Japonce gdzie głownie lałem bene i wymieniałem od czasu do czasu części typowo eksploatacyjne jak filtry, hamulce i elementy gumowo metalowe w zawieszeniu.
Jak sprawa wygląda w takich autach jak powyzej, jak ze skrzynia , przeniesienem napedu , silnikiem czy sa trwale i jakie sa ogolnie koszta utrzymwania takich pieknych aut

Awatar użytkownika
xymenez

Re: Blazer czy ford Explorer II

Post autor: xymenez » wt lut 16, 2010 3:03 am

Też się kiedyś nad tym zastanawiałem - bo jak nie patrzeć, sa to najtańsze (przyzwoitych gabarytów) terenówki, jakie są u nas dostępne.
O Explorerach kiedyś przeczytałem, że są najmniej bezpieczne (w rankingach w USA), poza tym jak sobie oglądałem, to jakby tandetniej wykończone. No i ta klapa otwierana na pół w Blazerze. Więc wybór padł zdecydowanie na Blazera.
Koszty utrzymania to chyba podobnie...
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07

rafi 109

Post autor: rafi 109 » wt lut 16, 2010 11:33 am

co znaczy najmniej bezpieczne ??
jak ciśniesz 140, i dajesz ostro np. lewo 90 stopni, to większość dużych terenówek walnie boka :lol:
eksplorer ma to do siebie że jest dość wysoki, i ma wysoko środek ciężkości, w tej sytuacji
przewagę ma np Lincoln - który jest zwyczajnie szerszy, no i inne auta np. pickapy -
brak budy obniża środek ciężkości, - wtym znaczeniu faktycznie jest mniej bezpieczny :lol:
ja użytkowałem explo 9 lat, i nigdy nie narzekałem ani na bezpieczeństwo, ani na awaryjność
a jesli chodzi o serwis i dostępność części zamiennych - to stawiałbym na forda,
nawiasem mówiąc kiedyś też miałem taki dylemat, i własnie dostępność części - i tych nowych i używek jednak przekonała mnie do forda :)2
LR 109 S III 2,25>2.5>300tdi
LR Disco 3 2,7 TDI

WOTEK
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: WOTEK » sob lut 20, 2010 11:05 pm

Mialem oby dwa auta rownoczesnie i do explorera mialem trudniejszy dostep do czesci niz do blazera. jezeli czegos potrzebowalem do blazera najpozniej mialem to na drugi dzien rano ale to byly czesci zadko wymieniane a klocki itp na miejscu a znowu do explorera masakra czasami musialem czekac tydzien albo wogole nie moglem dostac i musialem kombinowac.

rafi 109

Post autor: rafi 109 » ndz lut 21, 2010 12:30 pm

części orginalne - w salonie forda - jeśli były w polsce - miałem na drugi dzień rano, jeśli z magazynu centralnego na europę - jeśli były (a tu raczej były :wink: ) to na trzeci dzień do odbioru,
nowe zamienniki jak i używki - wystarczy przejrzeć allegro -jest do dostania praktycznie wszystko od ręki
LR 109 S III 2,25>2.5>300tdi
LR Disco 3 2,7 TDI

pyton162
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pyton162 » wt lut 23, 2010 9:47 am

dzieki za info, jak sie zdecyduje to raczej na blazera, bardziej mi sie podoba

Kamil23
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kamil23 » czw mar 04, 2010 11:08 pm

Ja bym brał blazera. W expo rozwala się rozrząd. Jak Ci strzeli to cały nowy zestaw łańcuchów, prowadnic i napinaczy plus robocizna (trzeba wyjąć silnik z auta!) to koszt około 2000 do 4000pln. Robiłem to wiem. Na szczęście nie miałem nigdy explorerka.
Jeśli nie masz po co żyć, żyj innym na złość!

Awatar użytkownika
rafbor1973
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rafbor1973 » pt mar 05, 2010 7:25 pm

Ale on posze o Explo z silnikiem OHV a tam rozrząd jest wieczny..... :lol:
Wiem bo mam właśnie taki :)21
tel 503 185 961 lub 660 672 741
EXPLORER I 4.0 V6 OHV '95
http://www.explorerfanklub.org.pl

Kamil23
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kamil23 » sob mar 06, 2010 12:19 am

Shit, zawsze mi się mylą te silniki. Ohc, ohv, dohc, normalnie zbzikować można. Zapomniałem, że trafiają się właśnie w dwójkach te ohv. Silnik OHV jest bardziej pancerny. Słabą stroną OHV są samo regulatory które w wysłużonym silniku zaczynają cykać i żeby je wymienić to trzeba niestety zdjąć obie głowice, inaczej nie wyjdą. Tak poza tym to nie ma z nimi problemu. Oba auta są porównywalne. Wybierz który ci bardziej się podoba.
Jeśli nie masz po co żyć, żyj innym na złość!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chevrolet”