kilka pytań :]
Moderator: Marcin-Kraków
kilka pytań :]
autko mam nowe i jeszcze nie wszystko o nim wiem, trochę poczytałem ale nie znalazłem, więc zapytam :]
1. nie mam ogrzewania i teraz pytanie - nie mam go bo padł mi termostat ponieważ temp. na wskaźniku nie przekracza nigdy 60 stopni, czy może nie mam z innego powodu o którym nie wiem? a może Wy wiecie.
2. ruszanie na D wygląda tak ze ja mu gaz, obroty w okolice 2tys i powoli zaczyna się bujać, na następnych biegach ciągnie ładnie i super przyśpiesza, podobnie kiedy jest kiedy drążek mam na 3. Nie zaobserwowałem tego mułowatego przyśpieszania kiedy drążek jest na 2, rusza wtedy bardzo wyrywnie. jak mam włączone napędy na 4L również jest wyrywny, na 4H muli przy ruszaniu. Zastanawiam się czy ten typ tak ma, czy może coś nie tak z moją skrzynią?
Jeśli ktoś coś będzie widział, chętnie przyjmę wszelką informację :]
PS. z ogrzewaniem to mam pecha, bo to już mój drugi amerykan i zaś ogrzewanie nie śmiga. W Grand Voyagerze przed każdą zimą robiłem lewatywę nagrzewnicy i trochę pomagało.
1. nie mam ogrzewania i teraz pytanie - nie mam go bo padł mi termostat ponieważ temp. na wskaźniku nie przekracza nigdy 60 stopni, czy może nie mam z innego powodu o którym nie wiem? a może Wy wiecie.
2. ruszanie na D wygląda tak ze ja mu gaz, obroty w okolice 2tys i powoli zaczyna się bujać, na następnych biegach ciągnie ładnie i super przyśpiesza, podobnie kiedy jest kiedy drążek mam na 3. Nie zaobserwowałem tego mułowatego przyśpieszania kiedy drążek jest na 2, rusza wtedy bardzo wyrywnie. jak mam włączone napędy na 4L również jest wyrywny, na 4H muli przy ruszaniu. Zastanawiam się czy ten typ tak ma, czy może coś nie tak z moją skrzynią?
Jeśli ktoś coś będzie widział, chętnie przyjmę wszelką informację :]
PS. z ogrzewaniem to mam pecha, bo to już mój drugi amerykan i zaś ogrzewanie nie śmiga. W Grand Voyagerze przed każdą zimą robiłem lewatywę nagrzewnicy i trochę pomagało.
Re: kilka pytań :]
Na biegu 2 rusza raczej wołowato bo rusza od razu z 2 biegu, a nie z 1 (z resztą Blazer jest średnio zrywny), ale skoro u Ciebie na 2 rusza lepiej niż na D to chyba coś nie tak z biegiem 1.
M.
M.
Blazer 4.3V6 LS 4x4
czyli muszę się wybrać do mechaniora o automatówMarcin1 pisze:Na biegu 2 rusza raczej wołowato bo rusza od razu z 2 biegu, a nie z 1 (z resztą Blazer jest średnio zrywny), ale skoro u Ciebie na 2 rusza lepiej niż na D to chyba coś nie tak z biegiem 1.
M.

aczkolwiek wydaje mi się że 2 na drążku nie oznacza ruszania z dwójki a że dostępne są tylko pierwsze dwa biegi. Tak ta działało w moich poprzednich autach.
na D Twój samochód rusza z 3 biegu, na 2 z pierwszego, masz coś widocznie uszkodzone w skrzyni albowiem D.3.2.L służą wyłącznie ograniczeniu w górę, nigdy w dół. skrzynia zawsze powinna startować z 1 bez znaczenia jest pozycja na lewarku.
właściwie to już jestem pewien że coś nie tak jest ze skrzynią, jutro będę we Wrocławiu to podjadę do speców od automatów :] dzięki za info SamozuoSamozuo pisze:na D Twój samochód rusza z 3 biegu, na 2 z pierwszego, masz coś widocznie uszkodzone w skrzyni albowiem D.3.2.L służą wyłącznie ograniczeniu w górę, nigdy w dół. skrzynia zawsze powinna startować z 1 bez znaczenia jest pozycja na lewarku.
Start jest z jedynki przy załączeniu D, 1 lub 3. Przy położeniu 2 skrzynia posługuje się tylko i wyłącznie drugim biegiem. Przynajmniej tak jest w full-size'ach, a służyć ma do ruszania na nisko przyczepnym podłożu, np. na śniegu.Samozuo pisze:skrzynia zawsze powinna startować z 1 bez znaczenia jest pozycja na lewarku.
Chevy Tahoe 5.7 V8
Uczniak, czy Twój Blazer jest zielony ? i czy ma neprzezroczystą folię na tylnej szybie ?
tak...Samozuo pisze:Uczniak, czy Twój Blazer jest zielony ? i czy ma neprzezroczystą folię na tylnej szybie ?
wiesz coś czego ja nie wiem? :]
to nie skrzynia. chyba najlepiej wymienić wiązkę od komputera do skrzyni bo ona czasem kontaktuje a czasem nie.
skrzynia jest po kapitalce i ma nowiutki sterownik. do skrzyni się nie dotykaj.
ooo... to jest dobra wiadomość :]Samozuo pisze:to nie skrzynia. chyba najlepiej wymienić wiązkę od komputera do skrzyni bo ona czasem kontaktuje a czasem nie.
czyżbyś był jednym z poprzednich właścicieli?
nieeee, ale powiedzmy, że znam ten samochód 

a czy ktoś ma jakiś pomysł na ogrzewanie? wszak lato idzie, ale wolę aby działało. Nawiewy na nogi, szybę i do przodu działają. Cała skala dmuchawy działa. Jak z zimnego daję na ciepłe to powietrze robi się odrobinę cieplejsze, ale nawet nie ciepłe.
Od czego zacząć poszukiwania?
Od czego zacząć poszukiwania?
silnik krokowy przesłony w zespole nagrzewnicy ?
od tego zacznęSamozuo pisze:silnik krokowy przesłony w zespole nagrzewnicy ?

kurcze, muszę sobie kupić jakąś książkę

Dzięki :]
To jest tak:uczniak pisze:czyli muszę się wybrać do mechaniora o automatówMarcin1 pisze:Na biegu 2 rusza raczej wołowato bo rusza od razu z 2 biegu, a nie z 1 (z resztą Blazer jest średnio zrywny), ale skoro u Ciebie na 2 rusza lepiej niż na D to chyba coś nie tak z biegiem 1.
M.dzięki Marcin
aczkolwiek wydaje mi się że 2 na drążku nie oznacza ruszania z dwójki a że dostępne są tylko pierwsze dwa biegi. Tak ta działało w moich poprzednich autach.
1 - pierwszy bieg
2 - rusza z drugiego biegu i tylko na nim jedzie, blokada staczania się do tyłu. Ruszanie z 2 ułatwia ruszanie zimą
3 - biegi 1,2,3
D - biegi 1,2,3,4
M.
Blazer 4.3V6 LS 4x4
dziękiMarcin1 pisze:To jest tak:uczniak pisze:czyli muszę się wybrać do mechaniora o automatówMarcin1 pisze:Na biegu 2 rusza raczej wołowato bo rusza od razu z 2 biegu, a nie z 1 (z resztą Blazer jest średnio zrywny), ale skoro u Ciebie na 2 rusza lepiej niż na D to chyba coś nie tak z biegiem 1.
M.dzięki Marcin
1 - pierwszy bieg
2 - rusza z drugiego biegu i tylko na nim jedzie, blokada staczania się do tyłu. Ruszanie z 2 ułatwia ruszanie zimą
3 - biegi 1,2,3
D - biegi 1,2,3,4
M.
a te skrzynie mają nadbiegi?
'D' jest w kółeczku - czylu 'Overdrive' - i właśnie 4 to ów nadbieg 

Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
to ładniexymenez pisze:'D' jest w kółeczku - czylu 'Overdrive' - i właśnie 4 to ów nadbieg

a grand voyager przy tej prędkości ma 2.3 tys :]
czyli prawdopodobnie, przez to że nie łączy mi kabel skrzyni z komputerem, nie mam też nadbiegu...Marcin1 pisze:A ja mam przy 100km/h 2000 obr.
już się nie mogę doczekać jego wymiany

W blazerku chyba nie ma krokowego na nagrzewnicy.uczniak pisze:od tego zacznęSamozuo pisze:silnik krokowy przesłony w zespole nagrzewnicy ?zobaczymy. Jak przypuszczam nagrzewnica jest w środku auta, standardowo :]
kurcze, muszę sobie kupić jakąś książkę
Dzięki :]
Ja w pierwszej kolejności zmieniłbym termostat. Bardzo łatwa zmiana a i cześć tania. Polecam termostat 91 ' C
Jesli po zmianie nadal bedzie slabo z ogrzewaniem to postarałbym sie jakoś przeczyścić nagrzewnice. Wymiana prz.......
Artur B
mam, na wtryskuArturosxp pisze:a powiedz mi jeszcze czy masz LPG zamontowany
Ja to nie wiem, czy do blazerowego silnika warto robić wtrysk. Na 'kuchence' gazowej poprzedni chodził mi chyba lepiej i wbrew pozorom, oszczędniej. A z tym wtryskiem to już są kłopoty: po roku sparciały mi gumowe rurki (od temperatury!), coś musi być nieszczelne, bo za dużo gazu spala, ogólnie bardziej skomplikowana ta instalacja, droga, stukają tylko te wtryskiwacze...
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07