Kto mi powie, skąd wziąć szpilku do piasty, dłuższe o przynajmniej o 1 cm od fabrycznych?
Ciekawa sprawa, bo np. na allegro są bardzo podobne szpile w różnych długościach (nawet 77 mm!), z gwintem takim samym (1,5 mm), ale szkopuł tkwi w tzw. radełku - czyli grubości szpili u nasady, razem z nacięciami. W fabrycznej - mierzyłem - jest niecałe 13 mm, ale ząbki są bardzo drobne i wąskie. Mierzyłem szpilę od forda bodajże: miała coś jakby 13,1 mm, z tym, że na całej długości są ząbki i jakoś by się to wbiło (ale nie na pewno).
Zamówilem jednak na próbę bardziej z wyglądu podobną szpile do jakiegoś japończyka - według producenta, 12,9 mm radełko - czyli powinna pasować. Tymczasem jest jeszcze gorzej - klin przed ząbkami w ogóle nie chce wejść w otwór!
No więc... co radzicie?
Szpilki szpilki! Dłuższe, niż normalne potrzebne....
Moderator: Marcin-Kraków
Szpilki szpilki! Dłuższe, niż normalne potrzebne....
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
Re: Szpilki szpilki! Dłuższe, niż normalne potrzebne....
Tez mam ten problem na felgach ktore kopilem b brakuje mi 1cm na nakretce szlak by trafilxymenez pisze:Kto mi powie, skąd wziąć szpilku do piasty, dłuższe o przynajmniej o 1 cm od fabrycznych?
Ciekawa sprawa, bo np. na allegro są bardzo podobne szpile w różnych długościach (nawet 77 mm!), z gwintem takim samym (1,5 mm), ale szkopuł tkwi w tzw. radełku - czyli grubości szpili u nasady, razem z nacięciami. W fabrycznej - mierzyłem - jest niecałe 13 mm, ale ząbki są bardzo drobne i wąskie. Mierzyłem szpilę od forda bodajże: miała coś jakby 13,1 mm, z tym, że na całej długości są ząbki i jakoś by się to wbiło (ale nie na pewno).
Zamówilem jednak na próbę bardziej z wyglądu podobną szpile do jakiegoś japończyka - według producenta, 12,9 mm radełko - czyli powinna pasować. Tymczasem jest jeszcze gorzej - klin przed ząbkami w ogóle nie chce wejść w otwór!
No więc... co radzicie?

Chevy Blazer S10 95
Re: Szpilki szpilki! Dłuższe, niż normalne potrzebne....
może trzeba do tokarza podjechać i zrobi na wymiar jakie trzeba