Szpilki szpilki! Dłuższe, niż normalne potrzebne....

Blazer

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
xymenez

Szpilki szpilki! Dłuższe, niż normalne potrzebne....

Post autor: xymenez » czw sie 12, 2010 3:25 pm

Kto mi powie, skąd wziąć szpilku do piasty, dłuższe o przynajmniej o 1 cm od fabrycznych?
Ciekawa sprawa, bo np. na allegro są bardzo podobne szpile w różnych długościach (nawet 77 mm!), z gwintem takim samym (1,5 mm), ale szkopuł tkwi w tzw. radełku - czyli grubości szpili u nasady, razem z nacięciami. W fabrycznej - mierzyłem - jest niecałe 13 mm, ale ząbki są bardzo drobne i wąskie. Mierzyłem szpilę od forda bodajże: miała coś jakby 13,1 mm, z tym, że na całej długości są ząbki i jakoś by się to wbiło (ale nie na pewno).
Zamówilem jednak na próbę bardziej z wyglądu podobną szpile do jakiegoś japończyka - według producenta, 12,9 mm radełko - czyli powinna pasować. Tymczasem jest jeszcze gorzej - klin przed ząbkami w ogóle nie chce wejść w otwór!
No więc... co radzicie?
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07

Awatar użytkownika
tona1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Szpilki szpilki! Dłuższe, niż normalne potrzebne....

Post autor: tona1 » śr mar 09, 2011 1:10 am

xymenez pisze:Kto mi powie, skąd wziąć szpilku do piasty, dłuższe o przynajmniej o 1 cm od fabrycznych?
Ciekawa sprawa, bo np. na allegro są bardzo podobne szpile w różnych długościach (nawet 77 mm!), z gwintem takim samym (1,5 mm), ale szkopuł tkwi w tzw. radełku - czyli grubości szpili u nasady, razem z nacięciami. W fabrycznej - mierzyłem - jest niecałe 13 mm, ale ząbki są bardzo drobne i wąskie. Mierzyłem szpilę od forda bodajże: miała coś jakby 13,1 mm, z tym, że na całej długości są ząbki i jakoś by się to wbiło (ale nie na pewno).
Zamówilem jednak na próbę bardziej z wyglądu podobną szpile do jakiegoś japończyka - według producenta, 12,9 mm radełko - czyli powinna pasować. Tymczasem jest jeszcze gorzej - klin przed ząbkami w ogóle nie chce wejść w otwór!
No więc... co radzicie?
Tez mam ten problem na felgach ktore kopilem b brakuje mi 1cm na nakretce szlak by trafil :)11
Chevy Blazer S10 95

Awatar użytkownika
uczniak

Re: Szpilki szpilki! Dłuższe, niż normalne potrzebne....

Post autor: uczniak » śr mar 09, 2011 6:52 pm

może trzeba do tokarza podjechać i zrobi na wymiar jakie trzeba

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chevrolet”