problem z odpalaniem na "zimno" pomocy

Blazer

Moderator: Marcin-Kraków

vortec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

problem z odpalaniem na "zimno" pomocy

Post autor: vortec » wt paź 12, 2010 8:52 pm

dziękuje.
Ostatnio zmieniony czw gru 09, 2010 10:00 pm przez vortec, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kostuch

Re: problem z odpalaniem na "zimno" pomocy

Post autor: Kostuch » śr paź 13, 2010 11:07 am

vortec pisze:Witam wszystkich na forum, jestem nowym posiadaczem blazera z "97r silnik 4,3 vortec lpg sekw. Nabyłem to cudo amerykańskiej techniki i mam z nim problem, a dotyczy on odpalania gdy silnik jest zimny, trzeba "kręcic" nim kilka razy po kilkanaście sekund aż łaskawie zaskoczy,dodam że najpierw przekręcam stacyjke i czekam chwilę aż pompa pal rozłączy się i wtedy zaczynam kręcić. Jak już zaskoczy i go zgaszę to następne odpalenie po kilku skundach przerwy jest bez najmiejszego problemu. Jak jadę rano na benzynie zanim przeskoczy na gaz to przy spokojnymzachamowaniu silnik zgasnie , na lpg nie ma tego problemu, a i na benzynie jak wrzucę wsteczny i prubuję cofac po kilku metrach zgaśnie, na lpg nie ma problemu, po podłączeniu do kompa wykazał błąd "czujnika położenia przepustnicy" po wykasowaniu już sie nie pojawił, wydaje mi się że słyszę syczenie " jakby podciśnienie" gdzieś za przepustnicą w okolicy tej dużej wtyczki od elektryki wtrysków a może to własnie przy samej wtyczce, wydaje mi sie że naciskając na nią palcem ugina sie to całe gniazdo do środka ? Bardzo proszę jeśli ktoś z Was miał podobne problemy o podpowiedz, może jakieś sugestie pomogą mi zlikwidować tą dolegliwość, najbardziej problematyczne jest ranne odpalanie, a może to coś z ukł paliw? Bardzo prosze o pomoc i z góry dziękuje.
Czujnik temperatury?
Jak masz jakiś software obd2 to zobacz jaką temperaturę melduje komputer.
Siknij na zimno samostartem do dolotu. Jak odpali, to znaczy że za uboga mieszanka do odpalenia na zimno. Komputer "myśli" że ma ciepły silnik i nie wzbogaca.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

vortec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: vortec » śr paź 13, 2010 7:39 pm

Dzięki
Ostatnio zmieniony czw gru 09, 2010 10:03 pm przez vortec, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw paź 14, 2010 8:58 am

vortec pisze:Dzięki za podpowiedz, sprawdziłem i czujnik działa prawidłowo. a zapomniałem o ja=eszcze jednym problemie jak odpale go i chodzi na benzynie wyłącze centralke od lpg to silnik zaczyna pracowac na 5 a może 4 cylindry , jak włacze lpg ale nadal chodzi na benzynie jest ok chodzi równo. OBD II pokazuje ubogą mieszanke na 1 i 2 cylindrze. Własnie zamówiłem kopółkę i palec , w piątek będe zmieniał może cos to pomoże , zastanawiam się też nad pompą paliwa, ale jak jadęna benzynie i cisnę w pedał to ma normalne odejscie i moc, więc może silniczek krokowy?Nadal czekam na jakieś podpowiedzi .Pozdrawiam
U siebie miałem coś podobnego (co prawda vortec 5,7 na lpg 2 generacji) jak wypadła wtyczka od jednego emulatora wtryskiwaczy i v8 chodziło na benzynie na czterech cylindrach. Żona przyjechała na tym jakieś 100km i narzeka, że jakoś trochę inaczej się jedzie :)21
Posprawdzaj wtyczki...

ps.
Jak możesz mieć odczyt ubogiej mieszanki tylko na 1 i 2 cylindrze? Przecież sonda lambda jest za kolektorem wydechowym i można co najwyżej odróżnić afr lewego banku od prawego (jak są dwie sondy).

vortec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: vortec » ndz paź 17, 2010 7:23 pm

witam
Ostatnio zmieniony czw gru 09, 2010 10:03 pm przez vortec, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
xymenez

Post autor: xymenez » ndz paź 17, 2010 10:37 pm

Ha... A może tak z innej beczki: zapchany wydech - np. starym katalizatorem?...
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pn paź 18, 2010 9:03 am

@vortec

Jak masz kabelek do instalacji gazowej, to się podepnij i przy pracy na benzynie obserwuj jak wygląda sygnał z lambdy (software gazowy powinien mieć taką funkcję) przy wolnych obrotach. Powinien być w przybliżeniu prostokąt o częstotliwości circa 0,5Hz - czyli zmiana raz na dwie sekundy.
Jak jest cały czas w okolicach zera, to jest uboga mieszanka. Nie wiem czy ta twoja instalacja lpg np sama na bieżąco nie kasuje błędów - niektóre robią takie myki. A ten krokowy profilaktycznie bym wymienił, bo może przez ten wyłamany plastyk wieje...

vortec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: vortec » wt paź 19, 2010 8:01 pm

Witam

Marcin1
Kontaktowanie:

Post autor: Marcin1 » śr paź 20, 2010 4:35 pm

W Fordach Explorerach taki efekt dawał czujnik położenia wału korbowego. Albo się go wymieniało, albo wystarczyło nieco przesunąć na mocowaniu i koniecznie wyczyścić kontakty we wtyczce.

Pozdrawiam, Marcin
Blazer 4.3V6 LS 4x4

vortec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: vortec » pn lis 15, 2010 9:18 pm

Witam
Ostatnio zmieniony czw gru 09, 2010 10:04 pm przez vortec, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
xymenez

Post autor: xymenez » wt lis 16, 2010 2:37 am

Fiu fiu! To ci się nazywa fachowe rozwiązanie problemu! :)

Swoją drogą: gdzie ten zawór jest? Nie trza do tego rozbierać skrzyni?...
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » wt lis 16, 2010 11:44 am

vortec pisze:... ale znalazłem sposób na ominięcie go i wszystko działa ok , a dodam że na ten zawór naprowadził mnie mój kabelek do laptopa i wyswietlił błąd P1870 jakby ktoś potrzebował porady to proszę pisać. Pozdrowienia dla wszystkich zblazerowanych
Odłączyłeś go po prostu?
To skrzynia działa trochę jak w trybie awaryjnym :)3

vortec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: vortec » pt lis 19, 2010 10:28 pm

skrzynia
Ostatnio zmieniony czw gru 09, 2010 10:01 pm przez vortec, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pt lis 19, 2010 11:16 pm

vortec pisze:skrzynia działa normalnie , ...
Dlatego napisałem "trochę jak w trybie awaryjnym"
Nie chce mi się przepisywać wszystkich funkcji TCC - generalnie bez tego zawsze będziesz miał poślizg na konwerterze, nawet w sytuacji gdy można napęd przekazywać bezpośrednio. Przy dużym obciążeniu można ugotować skrzynię :)3

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chevrolet”