Amortyzatory pompowane - jak dorobić sprężarkę?

Blazer

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
xymenez

Amortyzatory pompowane - jak dorobić sprężarkę?

Post autor: xymenez » wt sty 04, 2011 5:01 pm

Jak w tytule.
Wpadłem na myśl, żeby na tył przynajmniej wrzucić sobie amory pompowane. Ale zdaje się, S10 nie są produkowane seryjnie ze sprężarkami do nich?
Widziałem kiedyś w K5 taką wersję, że w bagażniku było wyprowadzenie rurki + zaworek (normalny wentyl od koła) i można było sobie spuścić lub podpompować kompresorem ręcznie - w sumie też dobry patent.

Czy ktoś ma doświadczenie z takimi patentami i doradziłby:
- od czego sprężarka
- gdzie zamontować
- jak połączyć.

Jak by co, znalazłem przyzwoite amory pompowane do Blazera za 600 pln komplet.
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07

cvevyblazerk5

Re: Amortyzatory pompowane - jak dorobić sprężarkę?

Post autor: cvevyblazerk5 » wt sty 04, 2011 8:39 pm

Jak by co, znalazłem przyzwoite amory pompowane do Blazera za 600 pln komplet.[/quote]
gdzie znalazłes? pokasz obejzymy

Awatar użytkownika
arturok

Post autor: arturok » wt sty 04, 2011 10:41 pm

Xymenez, taki paten z pompowaniem na full wypasie w swoim Bazylu ZR2 ma Arturosxp, może u niego podpatrzysz i coś podpowie.
Artur K + Blazer

Awatar użytkownika
uczniak

Post autor: uczniak » śr sty 05, 2011 10:45 am

Mam w swoim starą zardzewiałą sprężarkę pod autem po prawej stronie obok nadkola (kiedyś musiał być w nim pompowane amorki). Jest tam miejsce, wygląda jak oryginalne, taka skrzyneczka metalowa bez jednej ścianki w której jest sprężarka.

Awatar użytkownika
Jerry JEEP
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Jerry JEEP » czw sty 06, 2011 4:23 pm

W swojej K5 wstawiłem mały dwutłokowy kompresorek + 10 litrowy zbiornik. Obsługuje mi to kilka rzeczy: amory, blokady, fanfary i w razie potrzeby mogę sobie podpąpować opony - mała rzecz a cieszy :D
K5 5700 SILVERADO

Awatar użytkownika
xymenez

Post autor: xymenez » pt sty 07, 2011 6:33 pm

No to widzę, że nie jest to jakaś skomplikowana akcja.
Amory są takie: http://allegro.pl/amortyzator-pompowany ... 46133.html - z tym, że czekam jeszcze na potwierdzenie, ze są też do S10;
A tutaj do Bronco - wyglądają masywniej, bo i Bronco jest chyba cięższy: http://allegro.pl/amortyzator-pompowany ... 30325.html (ponoć dla S10 też występują tej firmy).
A kompresorek to może by pasował może od merca albo bmw? : http://allegro.pl/kompresor-mercedes-cl ... 73951.html
albo ten od audi?: http://allegro.pl/audi-allroad-c5-2002- ... 38819.html
- czyli, słowem, nie trzeba wydawać jakiejś mega kasy, żeby zrobić sobie przynajmniej z tyłu regulowane zawieszenie... :>
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07

Awatar użytkownika
daniel b

Post autor: daniel b » pt sty 07, 2011 8:11 pm

xymenez pisze:Jak w tytule.
Wpadłem na myśl, żeby na tył przynajmniej wrzucić sobie amory pompowane. Ale zdaje się, S10 nie są produkowane seryjnie ze sprężarkami do nich?
Widziałem kiedyś w K5 taką wersję, że w bagażniku było wyprowadzenie rurki + zaworek (normalny wentyl od koła) i można było sobie spuścić lub podpompować kompresorem ręcznie - w sumie też dobry patent.

Czy ktoś ma doświadczenie z takimi patentami i doradziłby:
- od czego sprężarka
- gdzie zamontować
- jak połączyć.

Jak by co, znalazłem przyzwoite amory pompowane do Blazera za 600 pln komplet.
Jak coś to 649 zł za sztukę :)21
ZMOTA SCORPION Y60

Awatar użytkownika
arturok

Post autor: arturok » pt sty 07, 2011 11:43 pm

Xymenez
poszukaj Rancho 9000 za komplet przód + tył zapłacisz razem jakieś 1400 :wink: , one mogą być regulowane na 2 sposoby :)2 albo pokrętłem na amorku albo ciśnieniowo przez kompresor. Widziałem na allegro firmę z Lublina która nimi handluje :)21 .
Artur K + Blazer

Awatar użytkownika
Jerry JEEP
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Jerry JEEP » ndz sty 09, 2011 10:24 am

W Rancho 9000 regulowany jest jedynie przepływ oleju (twardość) - można je regulować manualnie każdy osobno lub po podaniu kitu z wnętrza samochodu. 1400za kmp. to zależy do czego :wink: bo do liftowanych maszyn to cena za 2szt.
K5 5700 SILVERADO

Awatar użytkownika
xymenez

Post autor: xymenez » ndz sty 09, 2011 4:17 pm

Firma z Lublina zaproponowała mi popmpowane Rancho-Monroe Max Air w cenie 800zl za pare. No, jeśli te Rancho są faktycznie dedykowane do terenówek, to może warto. No właśnie, nie chozi mi o stopniowanie twardości, tylko regulację wysokości. Nawet myślę opcjonalnie o takich niepompowanych, ale o wydłużonym skoku (lub do liftów, +5 cm), chociaż fajnie by móc opuszczać auto na szosę, a podwyższyć w lesie...
No wlaśnie sama kwestia sprężarki: czy taka od audi czy bmw podoła? Ja tu widzę, że faktycznie chyba musi być cała instalacja, czyli zbiorniczek wyrównawczy, czy cuś... zupełnie nie znam się na pneumatyce.
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07

Awatar użytkownika
Jerry JEEP
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Jerry JEEP » ndz sty 09, 2011 6:35 pm

Raczej z regulowania wysokości zawieszenia nic nie wyjdzie :) Pompowane amory wstawiamy do samochodów w celu zwiększenia ładowności tylnej osi np. do ciągnięcia dużej przyczepy lub przewozu ciężkich ładunków. Standardowo amory połączone są wężykiem w który wpięty trójnik z odejściem na zaworek do pompowania (zwykły wentyl jak w oponie)
Jak siedzi zadek - dopompowujesz powietrze i się podnosi :lol: Jak w dostawczaku.
K5 5700 SILVERADO

Awatar użytkownika
Arturosxp

Post autor: Arturosxp » czw sty 13, 2011 12:07 am

Ja mam u siebie Rancho pompowane. Kupiłem po dobrej cenie razem ze zdalnym sterowaniem.
Niestety po kilku miesiącach użytkowania czasami ucieka gdzieś powietrze i sprężarka zaczyna częściej pracować.
Gdyby nie niska cena sterownika to pewnie zakupiłbym tylko same amorki. Rzadko używam sterowania.
Artur B

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chevrolet”