Nie wiem czy był taki temat na forum, nie mogę znaleźć więc pytam.
Gdzieś słyszałem, że przy wymianie tylnych klocków (hamulce tarczowe), najlepiej jest wyjąć tłoczki z zacisków i je oszlifować drobnoziarnistym papierem ściernym bo są z jakiegoś dziwnego materiału (nie stalowe) który się dziwnie zachowuje pod wpływem płynu hamulcowego i zwykłe wepchnięcie tłoczka nie zadziała. Dla mnie to trochę ekstremalna operacja, bo jak się zachowają uszczelnienia? Czy ktoś może ćwiczył i może potwierdzić tę wersję?
Procedura wymiany tylnych klocków
Moderator: Marcin-Kraków
- jacenty99
- jestem tu nowy...
Procedura wymiany tylnych klocków
Ja własnie dziś wymieniam tylne klocki + tarcze, to napiszę, jak tam sprawa wygląda; Ale coś nie wydaje mi się, przynajmniej w 11 letnim aucie nie powinno być nieszczelności czy jakichś zatarć...
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- jacenty99
- jestem tu nowy...
Re: Procedura wymiany tylnych klocków
A jednak są. Zacząłem walkę wczoraj i okazało się że mam kompletnie zapieczone prowadnice... Traktuję je WD40 ale coś mi się widzi, że będę musiał pojechać kątówką... Więc chyba muszę kupić komplet naprawczy: nową obejmę, prowadnice(bolce) + gumki... Te fanty są dostępne na Rockauto i nie kosztują za wiele, raczej się nie opyla kupno całego zacisku (min 100 USD + transport + cło i VAT) Sam zacisk wygląda na zdrowy, tym nie mniej zastanawiam się czy nie wyjąć tłoczka i profilatycznie nie wymienić gumek...
U mnie jest taka sytuacja, że jeżdżę na felach od camaro o dużo mniejszym odsadzeniu (może nawet ujemne...) i zacisk nie chowa się we wnętrzu feli tylko prawie wystaje na zewnątrz, więc jest ciągle w błocie i całym syfie, dlatego tak pordzewiał. Przy okazji przyrdzewiał mechanizm postojowego i chyba też muszę coś z tym zrobić...
U mnie jest taka sytuacja, że jeżdżę na felach od camaro o dużo mniejszym odsadzeniu (może nawet ujemne...) i zacisk nie chowa się we wnętrzu feli tylko prawie wystaje na zewnątrz, więc jest ciągle w błocie i całym syfie, dlatego tak pordzewiał. Przy okazji przyrdzewiał mechanizm postojowego i chyba też muszę coś z tym zrobić...
Hej! To wstrzymaj się. U mnie już po naprawie i było identycznie, jak mówisz: zapieczone prowadnice! I też mam fele od Camaro + 2 cm dystanse.
Więc nic nie piłuj, tylko idź z zaciskami do spawacza/blacharza i niech ci je podgrzewa. Tym sposobem u mnie puściły.
Majster z podwórka, który to robił, zmienił mi też cały płyn w ukł.hamulcowym, zmienione tylne klocki + bębny i teraz hamuje delikatnie i 100% działa tył! A przez to zapieczenie to okazało się, że w zasadzie wcale nie działały tylne hamulce, tarcze skorodowały tak, ze nawet do toczenia się nie nadają, a z jednego klocka, co go tylko tłoczek dociskał, została tylko blacha, co tarła o tarczę, że aż huczało, jak w pociągu, a na autostradzie musiałem ostro deptać... A teraz pięknie i delikatnie!
Natomiast z cylinderkami zero problemu.
Ach, jak to dobrze mieć sprawne hamulce...
Więc nic nie piłuj, tylko idź z zaciskami do spawacza/blacharza i niech ci je podgrzewa. Tym sposobem u mnie puściły.
Majster z podwórka, który to robił, zmienił mi też cały płyn w ukł.hamulcowym, zmienione tylne klocki + bębny i teraz hamuje delikatnie i 100% działa tył! A przez to zapieczenie to okazało się, że w zasadzie wcale nie działały tylne hamulce, tarcze skorodowały tak, ze nawet do toczenia się nie nadają, a z jednego klocka, co go tylko tłoczek dociskał, została tylko blacha, co tarła o tarczę, że aż huczało, jak w pociągu, a na autostradzie musiałem ostro deptać... A teraz pięknie i delikatnie!
Natomiast z cylinderkami zero problemu.
Ach, jak to dobrze mieć sprawne hamulce...
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- jacenty99
- jestem tu nowy...
Re: Procedura wymiany tylnych klocków
Pojechałem dalej... Jedna prowadnica się mi ukręciła, więc jedna obejma już na złom. No chyba, żeby z tym grzaniem palnikiem coś wyszło. Z drugą (lewą) jeszcze nie wojowałem ale za to nie mogę odkręcić odpowietrzenia, zrobiłem już sześciokąt na okragło, ale się nie urwał....
Dziś zamówiłem dwa kompletne zaciski w używce, po 100PLN sztuka, podobno nie są zapieczone, więc chyba zrobię tymi.
Co się zaś tyczy tłoczków to wypchnąłem sprężonym powietrzem. Są ok, wygląda że wystarczy oczyścić (nawet bez papieru ściernego) i powinno działać. Za to sporo syfu w środku... Pewnie zabieg bedę musiał powtórzyć na tych zaciskach co przyjdą.
Z tym odsadzeniem to jedziesz po bandzie. Na moje oko różnica w odsadzeniu fel camaro - blazer jest z 50mm do tego jeszcze dystans 20, to razem po obu stronach jest 140mm. Półośki się nie powyginają?
Dziś zamówiłem dwa kompletne zaciski w używce, po 100PLN sztuka, podobno nie są zapieczone, więc chyba zrobię tymi.
Co się zaś tyczy tłoczków to wypchnąłem sprężonym powietrzem. Są ok, wygląda że wystarczy oczyścić (nawet bez papieru ściernego) i powinno działać. Za to sporo syfu w środku... Pewnie zabieg bedę musiał powtórzyć na tych zaciskach co przyjdą.
Z tym odsadzeniem to jedziesz po bandzie. Na moje oko różnica w odsadzeniu fel camaro - blazer jest z 50mm do tego jeszcze dystans 20, to razem po obu stronach jest 140mm. Półośki się nie powyginają?
Mam nadzieję, że nie...opona leciutko wystaje za oslonę nadkola, ale nie można się chyba przyczepić. Kapcie mam 31", czyli duże bańki powietrza, dobrze amortyzują! 

Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07