Jak zdjąć poduszkę (przycisk klaksonu) z kierownicy (w1999)?
Moderator: Marcin-Kraków
Jak zdjąć poduszkę (przycisk klaksonu) z kierownicy (w1999)?
Przestał działać klakson; Sądzę, że to po prostu styki w kierownicy, bo zamykając podwójnie pilotem daje sygnał (po 1998 tak chyba jest, przynajmniej w wersji euro). Więc klakson działa, bezpieczniki w porządku...
Nie miałem jeszcze do czynienia z poduszkami, wolę, żeby mi nie pierdyknęła w trakcie... A pewnie wystarczy zdjąc i przeczyścić - banalna sprawa. W 1995 zdejmowała się łatwo, na wcisk, jak pamiętam. A tu nie chce...
Ma ktoś patent?
Nie miałem jeszcze do czynienia z poduszkami, wolę, żeby mi nie pierdyknęła w trakcie... A pewnie wystarczy zdjąc i przeczyścić - banalna sprawa. W 1995 zdejmowała się łatwo, na wcisk, jak pamiętam. A tu nie chce...
Ma ktoś patent?
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
Re: Jak zdjąć poduszkę (przycisk klaksonu) z kierownicy (w19
odłacz aku to nie wybuchnie , zazwyczaj poduszki są przykręcane na imbus od tyłu kierownicy
CHEVROLET BLAZER 1996 4X4
Faktycznie.
Ale od tyłu? jak się odbrać do kierownicy od tyłu, nie zdejmując jej?... oslon plastikowych też od niej nie zdejmiesz, podejrzewam.
Ale od tyłu? jak się odbrać do kierownicy od tyłu, nie zdejmując jej?... oslon plastikowych też od niej nie zdejmiesz, podejrzewam.
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
zrób fote z przodu i z tyłu coś wymyśle , mój blazer jest bez poduchy a twojej nie widziałem
CHEVROLET BLAZER 1996 4X4
Witam,
Obróć kierownice o 90 stopni wtedy powinieneś dojść.
Jeśli nadal b edziesz miał problem odezwij się na PRIV to Cię zaanonsuję na Maratońskiej w Łodzi u Tapicera
, tam Ci zdejmą albo podpowiedzą jak.
Pozdrowionka,
Obróć kierownice o 90 stopni wtedy powinieneś dojść.
Jeśli nadal b edziesz miał problem odezwij się na PRIV to Cię zaanonsuję na Maratońskiej w Łodzi u Tapicera

Pozdrowionka,
Blazer 5d 2001 CSFI 4.3, LPG
Blazer 5d 2000 CSFI 4.3
Astra F 5d 2002 - bo się nie psuje
Blazer 5d 2000 CSFI 4.3

Ok, powiedzmy, że udało mi sie odkręcić te śrubki, ale to niewiele pomaga. Osłona schodzi od tyłu, ale poduszka dalej się trzyma i faktycznie, podejrzewam, że trzaby zdjąć kierownicę.
Udało mi się zdjąć plastiki spod kierownicy (pod stacyjką).
Z kierownicy wychodzą tylko dwa przewody - żółty i biały - podłączone do takiego obrotowego styku. Czy to od klaksony, czy od poduszki?
Sam klakson działa - jak wączam alarm np. - czyli z nim samy wszystko ok.
Ale kto mi powie - jak jest podłączony ten klakson?
Co może nie działać?
(styki miedziane, które widać pod osłoną, przeczyściłem jakimś pilniczkiem, ale to nie to...)
Udało mi się zdjąć plastiki spod kierownicy (pod stacyjką).
Z kierownicy wychodzą tylko dwa przewody - żółty i biały - podłączone do takiego obrotowego styku. Czy to od klaksony, czy od poduszki?
Sam klakson działa - jak wączam alarm np. - czyli z nim samy wszystko ok.
Ale kto mi powie - jak jest podłączony ten klakson?
Co może nie działać?
(styki miedziane, które widać pod osłoną, przeczyściłem jakimś pilniczkiem, ale to nie to...)
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
Tu niestety moja wiedza się kończy - bo prowadziłem Cię na zasadach ogólnych bez bezpośredniego doświadczenia na Bazylu.
Zasady ogólne mówią Żółty poducha .... Biały ... pewno też poducha bo poducha ma 2 przewody
Jeśli jest ślizg pod kierownicą to najprawdopodobniej od klaksonu (poduszki podłącza się przewodem).
W każdym przypadku żeby wykluczyć przełącznik klaksonu powinieneś znaleźć się w miejscu gdzie poduszka jest zdjęta z kierownicy. Wtedy odnajdujesz przełącznik klaksonu bierzesz omomierz w dłoń i sprawdzasz.
A całkowicie poważnie to jak będziesz miał problemy to daj znać jeśli jesteś gdzieś w Łodzi lub okolicach może będę mógł jakoś doradzić jak na to zerknę z bliska.
Pozdr.,
Zasady ogólne mówią Żółty poducha .... Biały ... pewno też poducha bo poducha ma 2 przewody

Jeśli jest ślizg pod kierownicą to najprawdopodobniej od klaksonu (poduszki podłącza się przewodem).
W każdym przypadku żeby wykluczyć przełącznik klaksonu powinieneś znaleźć się w miejscu gdzie poduszka jest zdjęta z kierownicy. Wtedy odnajdujesz przełącznik klaksonu bierzesz omomierz w dłoń i sprawdzasz.
A całkowicie poważnie to jak będziesz miał problemy to daj znać jeśli jesteś gdzieś w Łodzi lub okolicach może będę mógł jakoś doradzić jak na to zerknę z bliska.
Pozdr.,
Blazer 5d 2001 CSFI 4.3, LPG
Blazer 5d 2000 CSFI 4.3
Blazer 5d 2000 CSFI 4.3

Odezwę się, jak by co, w marcu, bo na miesiąc wyjeżdzam.
Ale odkryłem, że to na 100% brak styku na tej pierścieniowej-obrotowej blaszce; Trochę ją przeczyściłem (chociaż jest nasmarowana chyba smarem przewodzącym?), klakson działa tylko w niektórych położeniach kierownicy
Ale odkryłem, że to na 100% brak styku na tej pierścieniowej-obrotowej blaszce; Trochę ją przeczyściłem (chociaż jest nasmarowana chyba smarem przewodzącym?), klakson działa tylko w niektórych położeniach kierownicy

Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07