Chevrolet Blazer 4,3 V6 1998 wiatrak chodzi non stop
Moderator: Marcin-Kraków
Chevrolet Blazer 4,3 V6 1998 wiatrak chodzi non stop
Witam. Dzisiaj kolega, zwrócił moją uwagę na to, że mój wiatrak chodzi non stop. Jak jest u was? Ile czasu na nagrzewają się wasze blazery i do jakiej temperatury? Mój się nagrzewa na postoju w około 12minut do temperatury około 90stopni. Dziwne jest to, że zanim się silnik nagrzeje, to robi się ciepły płyn w chłodnicy. Powinna być zimna bo termostat jest zamknięty i nie puszcza wody na chłodnicę. Dzisiaj wymieniłem termostat. Zapomniałem zobaczyć płyn się dalej nagrzewa przed rozgrzaniem silnika. Stary termostat był jednak dobry. Otwierał się i zamykał prawidłowo. Jak jest u was z chłodzeniem? jeden kumpel ma cherooke a drugi liberty to im się w 5 minut nagrzewają. U mnie po przejechaniu 3km lub po 12 minutach przy temp około 0 stopni C.
Re: Chevrolet Blazer 4,3 V6 1998 wiatrak chodzi non stop
Wiatrak chodzi cały czas siłą bezwładności.Wiskotyczne sprzęgło przy zimnym i zgaszonym silniku powinno się obracać z lekkim oporem przy ciepłym opór jest większy
GMC Safari 1997 4,3 vortec
Re: Chevrolet Blazer 4,3 V6 1998 wiatrak chodzi non stop
Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze tylko muszę się dowiedzieć do jakiej temperatury się nagrzewa silnik i dlaczego woda w chłodnicy jest ciepła zanim się silnik nagrzeje. No i po jakim czasie lub dystansie powinien się nagrzać silnik.