JAKI KUPIĆ SKANER DIAGNOSTYCZNY DO BLAZERA 98'?
Moderator: Marcin-Kraków
JAKI KUPIĆ SKANER DIAGNOSTYCZNY DO BLAZERA 98'?
Witam. Od jakiegoś czasu świeci mi się CHECK ENGINE. Nie mam jak tego sprawdzić, bo nie mam skanera diagnostycznego. Mieszkam w małej miejscowości (Świnoujście) i tu raczej nikt nie ma takiego skanera. Za każdym razem aby coś sprawdzić to muszę jeździć do Szczecina lub dalej. Myślę więc o zakupie skanera diagnostycznego. Możecie mi doradzić jakiś sprzęt dobry do blazera i w rozsądnej cenie? W jednym warsztacie doradzali mi zakup AEB214 ale jego cena to 2500zł. Może ktoś z was ma coś tańszego, a dobrego?
Re: JAKI KUPIĆ SKANER DIAGNOSTYCZNY DO BLAZERA 98'?
mi jak zaświecił się check engine kupiłem elm 327 , błędy czyta nic pozatym , w zasadzie zdiagnozwał to co trzeba
CHEVROLET BLAZER 1996 4X4
Czy mógłbyś mi sprecyzować, który to czujnik? Wpisałem w internet i tych ELM327 jest bardzo dużo, a cena między 53zł, a 329 zł.
A jakieś programy do niego ściągałeś?
- Janusz_32
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
kup sobie interfejs elm 327 za ok. 100zł i polecam program pcmscan ale działa też z większością innych programów typu scan tool, to prosty silnik i nie ma wielkich wymagań.
Pozdrawiam Janusz z miasta Świętej Wieży.
Pozdrawiam Janusz z miasta Świętej Wieży.
dokladnie pcmscan lub Pro Scan 5.9
Dziękuję panowie. Zamówię go sobie i się pobawię. Wiecie może dlaczego ich ceny są tak rozbieżne?
I jak ten skanerek? Możesz coś więcej napisać o nim jak się sprawuje w praktyce?
Też bym sobie cos popełnił, co mi powie dlaczego pojawia mi się check engine po podskakiwaniu auta na wybojach itp.
Też bym sobie cos popełnił, co mi powie dlaczego pojawia mi się check engine po podskakiwaniu auta na wybojach itp.
Blazer 99'
Skaner bardzo mi się przydał. Kupiłem u dobrego sprzedającego, który się zajmuje tylko skanerami i dał płytkę z instrukcją instalacji i obsługi. Skanerem można diagnozować tylko silnik. Nie da rady raczej usuwać i sprawdzać błędów typu AIR BAG czy ABS. Ja dzięki temu skanerowi doszedłem do tego, że auto mi rozpędzało się do 45km/h bez dodania gazu. Wyskoczył błąd P0507 - "Układ regulacji prędkości obrotowej biegu jałowego- prędkość obrotowa silnika większa od wartości wymaganej." Doszedłem do tego, że przepustnica była podkręcona i przez to była otwarta lekko na biegu jałowym. Na benzynie już mi śmiga super i nie pojawiają się błędy. Skaner ten odczytuje też błędy, które jeszcze nie są sygnalizowane lampką CHECK ENGINE. Można sprawdzać temperatury i ciśnienia poszczególnych czujników oraz obroty. Niby można sprawdzić moc i moment ale to ściema. Próbowałem w Blazerze i w Cherokee i wyszły bzdury. W Cherokee wyszło, że ma 75KM ale za to momentu 700NM hehe. Za tą cenę dobry zakup. Odczyt błędów i sprawdzenie działania czujników ok. W Blazerze zadziałał od razu bez problemowo. W Cherokee nie chciał coś zaskoczyć i nie działa na każdym programie. Muszę jeszcze zobaczyć co się dzieje w silniku podczas pracy na gazie. Tam już się dzieją cyrki na biegu jałowym ale jeszcze nie widziałem Blazera dobrze zgazowanego. Jak będziesz miał pytania jakieś to pisz.
-
- jestem tu nowy...
A czy tym skanerem elm 327 z czyta się błędy z rocznika 1995 ?
A żeby czytał również błędy ABS-u czy skrzyni - czy to nie kwestia oprogramowania?
Tak z ciekawości pytam...
Tak z ciekawości pytam...
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
-
- jestem tu nowy...
żeby z czytał błędy z silnika
bo na allegro na tych elm 327 pisze że od roku 1996 wiec nie wiem czy u mnie zadziała
bo na allegro na tych elm 327 pisze że od roku 1996 wiec nie wiem czy u mnie zadziała
Tylko jeżeli auto ma interfejs obd2 (generalnie od 96 roku).Grinder pisze:A czy tym skanerem elm 327 z czyta się błędy z rocznika 1995 ?
Proste skanery nie dają dostępu do czego innego niż parametry silnika.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Jak chcesz obejrzeć to zapraszam. Z resztą na forum LPG w Polsce też jest troche o moim.Billy2000 pisze:Muszę jeszcze zobaczyć co się dzieje w silniku podczas pracy na gazie. Tam już się dzieją cyrki na biegu jałowym ale jeszcze nie widziałem Blazera dobrze zgazowanego.
Blazer 4.3V6 LS 4x4