wymiana świec
Moderator: Marcin-Kraków
wymiana świec
Czy do wymiany świec trzeba wymontować silnik? W miarę dostępna jest jedna, druga z trudem, ale pozostałe 4 to koszmar. Czy jest na to jakaś metoda?
Re: wymiana świec
od strony kół masz lepszy dostęp, tam masz takie gumowe zakrywki, które możesz odsłonić i widać świece. ale pamiętam że i tam było zabawy z wymianą :]
widzialem na forum ktos dal linka z filmikami z obslugi bazyla,I wlasnie tam widzialem ze od strony kola wymienial ten kolo swiece
Chevy Blazer S10 95
Jak odkręcisz koła, to dostęp jest całkiem ok, z wyjątkiem jednej świecy za kolumną kierownicy; Ale na czuja, metodą wymacania, też da się do niej dojść...
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07
Ok, dziękuję! Przy okazji naprawy przekładni, może uda się wymienić.
Kilka tygodni temu wymieniałem świece i wszystko jest do zrobienia, ale potrzebnych jest kilka ważnych przedmiotów:
a) lewarek, aby podnieść przód - jest lepszy dostęp
b) przedłużka na klucz do świec
c) najważniejszy - łamany (dwa kolanka) i w miarę cienki klucz do świec - własnie on jest potrzebny, aby odkręcić świece za kolumną kierownicy
Mnie się powiodło, a byłem sceptycznie do tego nastawiony, kiedy zobaczyłem jaki jest dostęp
Powodzenia
ps korzystałem z podwórka warsztatu, więc klucze miałem pod ręką
a) lewarek, aby podnieść przód - jest lepszy dostęp
b) przedłużka na klucz do świec
c) najważniejszy - łamany (dwa kolanka) i w miarę cienki klucz do świec - własnie on jest potrzebny, aby odkręcić świece za kolumną kierownicy
Mnie się powiodło, a byłem sceptycznie do tego nastawiony, kiedy zobaczyłem jaki jest dostęp

ps korzystałem z podwórka warsztatu, więc klucze miałem pod ręką
Chevrolet Blazer 4.3 LT (1995) / LPG
Zdejmowałeś koła do tego?
Jak podniosłem auto, to akurat miałem tyle miejsca co potrzebowałem i koła nie musiałem zdejmować
Chevrolet Blazer 4.3 LT (1995) / LPG