WYMIANA OLEJU W SKRZYNI

Blazer

Moderator: Marcin-Kraków

Lukasz2012
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

WYMIANA OLEJU W SKRZYNI

Post autor: Lukasz2012 » czw lip 19, 2012 9:26 am

Witam wszystkich. Mam zamiar wymienić olej w skrzyni automatycznej w swoim blazerze. Mam już filtr ale nie mam oleju. Wiem, że ma być DEXRON III i że wchodzi 4,7L. Jest tego dużo na rynku. Czytałem stare tematy i ktoś polecał olej TRANSMAX CASTROLA. Jaki olej polecacie i czy 5L jak zamówię to wystarczy?

Awatar użytkownika
xymenez

Re: WYMIANA OLEJU W SKRZYNI

Post autor: xymenez » czw lip 19, 2012 3:04 pm

Coś mi się wydaje, że tam wchodzi ok. 6 litrów...
Zależy jeszcze, jak wymieniasz: czy tylko slewasz i dolewasz, czy na pracującym silniku przepłukujesz całą skrzynię (wtedy odkręca się przewody z chłodnicy skrzyni - wylotowym zlewasz, wlotowym wlewasz, po wymianie oczywiście filtra i przykręceniu pokrywy). Wtedy nawet i z 10 l. może wyjść, ale to jest najlepsza opcja.
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07

Lukasz2012
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Lukasz2012 » czw lip 19, 2012 10:07 pm

xymenez pisze:Wtedy nawet i z 10 l.

O to droga inwestycja, bo 1L oleju to 30zł. No ale faktycznie warto by się zastanowić. W końcu nie robi się tego codziennie. A gdzie ta chłodnica skrzyni?

Awatar użytkownika
xymenez

Post autor: xymenez » pt lip 20, 2012 12:19 am

Przewody ze skrzyni biegną do normalnej chłodnicy wody, jest dodatkowy obwód, ale zależy jaki rocznik. Tak w ogóle, jak ktoś jeździ w trudnych warunkach, to zaleca się zrobić osobną chłodniczkę do skrzyni (ale to inny temat).
http://allegro.pl/mannol-dexron-iii-dex ... 40403.html - można się z kimś zrzucić i wychodzi 13 zł za litr!
Ja też muszę wymienić - może się zrzucimy? Na 3 osoby byłoby idealnie - po 8 litrów... :>

http://allegro.pl/hipospec-atf-iii-dext ... 60005.html tu masz już za 184 pln, ale jakiejś dziwnej firmy.
O, a Gulf już jest ok, temu bym zaufał: http://allegro.pl/gulf-atf-dexron-dextr ... 52514.html -22 zł!

A moze zapytaj w jakimś sklepie, ktory handluje olejami z beczki - może akurat będzie taniej...

Swoja drogą - ja wymieniałem jeszcze inaczej: nie odłączalem przewodow, tylko po spuszczeniu całkiem ze skrzyni, wlaczalem silnik, i po kolei wszystkie biegi: gdy sprzęgło zaczyna się obracać, zlatuje z niego resztka oleju... (auto oczywiscie nie jedzie). Pewnie fachowcy by mnie skardzili, za wrzucanie biegow bez oleju, ale to zadzialało i nic się nie popsuło. Pewnie jakiś litr zostaje gdzieś w przewodach, ale taka wymiana i tak jest chyba lepsza, niż tylko spuszczenie i nalanie.
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07

Lukasz2012
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Lukasz2012 » pt lip 20, 2012 11:10 pm

xymenez pisze:Przewody ze skrzyni biegną do normalnej chłodnicy wody, jest dodatkowy obwód, ale zależy jaki rocznik. Tak w ogóle, jak ktoś jeździ w trudnych warunkach, to zaleca się zrobić osobną chłodniczkę do skrzyni (ale to inny temat).
http://allegro.pl/mannol-dexron-iii-dex ... 40403.html - można się z kimś zrzucić i wychodzi 13 zł za litr!
Ja też muszę wymienić - może się zrzucimy? Na 3 osoby byłoby idealnie - po 8 litrów... :>

http://allegro.pl/hipospec-atf-iii-dext ... 60005.html tu masz już za 184 pln, ale jakiejś dziwnej firmy.
O, a Gulf już jest ok, temu bym zaufał: http://allegro.pl/gulf-atf-dexron-dextr ... 52514.html -22 zł!

A moze zapytaj w jakimś sklepie, ktory handluje olejami z beczki - może akurat będzie taniej...

Swoja drogą - ja wymieniałem jeszcze inaczej: nie odłączalem przewodow, tylko po spuszczeniu całkiem ze skrzyni, wlaczalem silnik, i po kolei wszystkie biegi: gdy sprzęgło zaczyna się obracać, zlatuje z niego resztka oleju... (auto oczywiscie nie jedzie). Pewnie fachowcy by mnie skardzili, za wrzucanie biegow bez oleju, ale to zadzialało i nic się nie popsuło. Pewnie jakiś litr zostaje gdzieś w przewodach, ale taka wymiana i tak jest chyba lepsza, niż tylko spuszczenie i nalanie.

Jeszcze tego nie robiłem i nie chciał bym czegoś schrzanić. Skrzynia pracuje normalnie i olej jest i nie ubywa ale nie mam pojęcia kiedy był wymieniany. Wiadomo, że w filtrze będą największe zanieczyszczenia, więc jak bym go wymienił, a wcześniej zlał stary olej o dodał świeżego, to pewnie by było ok. No ale faktycznie lepiej by było wymienić cały olej. Tym bardziej, że chcę tym autem jeszcze pojeździć.

Awatar użytkownika
xymenez

Post autor: xymenez » sob lip 21, 2012 2:45 pm

Spoko, wymienić zawsze warto i jest to dość łatwe (trza pamiętać, że na cieplym silniku - olej jest rzadszy i lepiej spływa).
Największe zanieczyszczenia to wyłapuje magnes, przyczepiony do pokrywy - trza go dobrze umyć! I w ogole wyczyścić szmatką, co się da.
Marcelo
- - - - - - -
Blazer S10 '95 i '99
& MIKROWAFLE
obecnie Explorer IV '07

panek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: panek » ndz lip 22, 2012 5:53 pm

oraz dokladnie oczyscic przylgnie uszczelki byle nie niczym ostrym, potem miske z uczuciem i wyczuciem dokrecic,

kupilem auto gdzie jakis baran doje...... śruby tak ze az miske pokrzywilo a potem sie okazalo ze czyscil przylgnie srubowkretem robiąc rysy niestety w trasie zrzucił mi olej i w pi... skrzynia poszła, zostala 1-2 reszta popiól
teraz po zmianie zalalem skrzynie dx3 pero-canady i narazie wsio ok

p.s. poszukuje chlodnicy do gmc jimmy/chevrolet blazer 4,3 '98
------------------------------
byly GMC Sonoma,Toyota Hilux
jest GMC Jimmy i troche innego zlomu

Lukasz2012
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Lukasz2012 » pn lip 23, 2012 10:19 pm

Za jakiś czas się za to wezmę więc dobrze wiedzieć jak to sprawnie zrobić. Dzięki za wskazówki :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chevrolet”