Lokalizator ?
Moderator: Albert_N
- Miskiller
-
Lokalizator ?
Potrzebuje zmotac na bazie laptopa, anteny gps i telefonu gsm... program na laptopie ma odczytac pozycje przy pomocy anteny gps i wyslac np. co 15 min sms-a z danymi... cwiczyl ktos ? nie interesuje mnie sledzenie sluzbowych aut i monitorowania ilosci paliwa w baku... chcialbym znac pozycje auta w terenie...
4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..
- fourup
- Kontaktowanie:
A czy system ten musi być aż tak rozbudowany?
Kiedyś mając SE P800 miałem zainstalowaną aplikację SmartComGPS, która w połączeniu z odbiornikiem (nie pamiętam jakim
) miała taką opcję!
Aplikacja mogła wysyłać pozycję co określony czas (np. co 10minut) / co określoną drogę (np po przejechaniu każdych 5km) / po dojechaniu (minięciu) określonego punktu!
SmartComGPS pobrałem ze strony: www.uiq.yoyo.pl , mapy też tam są!
EDIT: poprawiłem błąd w adresie (nie czytała się strona)...
Kiedyś mając SE P800 miałem zainstalowaną aplikację SmartComGPS, która w połączeniu z odbiornikiem (nie pamiętam jakim

Aplikacja mogła wysyłać pozycję co określony czas (np. co 10minut) / co określoną drogę (np po przejechaniu każdych 5km) / po dojechaniu (minięciu) określonego punktu!
SmartComGPS pobrałem ze strony: www.uiq.yoyo.pl , mapy też tam są!
EDIT: poprawiłem błąd w adresie (nie czytała się strona)...
Ostatnio zmieniony ndz mar 02, 2008 6:45 pm przez fourup, łącznie zmieniany 1 raz.
~fourup/zupka
Troopek był
Opuzu Frontper się już nie buduje...
GG:7509837
GSM:660264573
Troopek był

Jeśli wysyła SMSem to tak.Miskiller pisze:ok, pelny zestaw takiego ericssona to 400 zl na allegro ale czy wysyla on do innego takiego samego ericssona ?
Nie chodzi o Ericssona, ale o programik smartcom gps. Żeby go uruchomić musisz mieć telefon z systemem operacyjnym Symbian. Np. Ericsson, albo Nokia. Na Soniakach się nie znam bo nie lubię. Nokii kilka miałem.
- fourup
- Kontaktowanie:
Wysyła SMS. W jego treści masz dokładną pozycję GPS i czas wysłania. Jako, że jest to klasyczny SMS - doleci wszędzie tam, gdzie może dolecieć każdy inny SMS...Miskiller pisze:(...) czy wysyla on do innego takiego samego ericssona ?

~fourup/zupka
Troopek był
Troopek był

- Miskiller
-
dzieki, znalazlem jeszcze cos takiego => http://www.allegro.pl/item318159563_pod ... alarm.html ... korzystal ktos kiedys ?
- Miskiller
-
fourup jestes wielki, daj na maila adres do wysylki a dostaniesz upominka z NT... a wiec ostatecznie tak:
opcja 1.
Znalazlem profesjonalny zestaw komplet skladajacy sie z nadajnika( antena GPS + modul sterujacy + telefon Nokia np. 5130,5150,6110,6130,6150 taka za 50 zl moze byc bez baterii) i odbiornika (modul dekodujacy (symulujacy obecnosc anteny GPS na usb + Nokia np. jak wyzej). Nadajnik umieszczamy w obiekcie, podlanczamy do 12V i dajemy awaryjne zasilanie bateryjke 9V a odbiornik podlanczamy do laptopa uruchamiamy dowolny program nawigacyjny i obserwujemy jak porusza sie obiekt. Oczywiscie mamy mozliwosc zdalnego sterowania modulem nadajacym i mozemy uruchamiac 4 wyjscia oraz monitorowac 4 wejscia, resetowac modul, wylanczac go i wlanczac, zmieniac czas dostarczania sms-ow z pozycja itd. a wszystko za pomoca sms... fajne nie ? zestaw nadajnik plus odbiornik bez telefonow i kart oraz bez laptopa wyswietlajacego kosztuje okolo 1400 zl. Firma ma strone internetowa, dziala legalnie, urzadzenie nie jest jedyne w jej ofercie i jest blisko mnie czyli Krakow...
opcja 2.
Jakas tam firma [cenzura]-dupa-szpieg-007bond... dzialajaca w necie i oferujaca Lokalizator za 200 zl ktory daje zwrotnego sms-a z pozycja w odpowiedzi na nasz sms. W zestawie nadajnik plus dwie karty w plusie i skapa 4 zdaniowa instrukcja... wada to lokalizacja za pomoca modulu GSM...
opcja 3.
Telefon z symbianem okolo 200 zl plus antena gps 200 zl plus ladowarka samochodowa do telefonu 12 zl. Program sciagniety z netu ktory co z gory zalozony czas wysyla sms z polozeniem na dowolny numer...i jeszcze jedna wazna sprawa, mozliwosc zalozenia do telefonu adaptera na dwie karty wiec w przypadku braku zasiegu telefonik przelaczy sie na druga karte innego operatora...
opcja 1.
Znalazlem profesjonalny zestaw komplet skladajacy sie z nadajnika( antena GPS + modul sterujacy + telefon Nokia np. 5130,5150,6110,6130,6150 taka za 50 zl moze byc bez baterii) i odbiornika (modul dekodujacy (symulujacy obecnosc anteny GPS na usb + Nokia np. jak wyzej). Nadajnik umieszczamy w obiekcie, podlanczamy do 12V i dajemy awaryjne zasilanie bateryjke 9V a odbiornik podlanczamy do laptopa uruchamiamy dowolny program nawigacyjny i obserwujemy jak porusza sie obiekt. Oczywiscie mamy mozliwosc zdalnego sterowania modulem nadajacym i mozemy uruchamiac 4 wyjscia oraz monitorowac 4 wejscia, resetowac modul, wylanczac go i wlanczac, zmieniac czas dostarczania sms-ow z pozycja itd. a wszystko za pomoca sms... fajne nie ? zestaw nadajnik plus odbiornik bez telefonow i kart oraz bez laptopa wyswietlajacego kosztuje okolo 1400 zl. Firma ma strone internetowa, dziala legalnie, urzadzenie nie jest jedyne w jej ofercie i jest blisko mnie czyli Krakow...
opcja 2.
Jakas tam firma [cenzura]-dupa-szpieg-007bond... dzialajaca w necie i oferujaca Lokalizator za 200 zl ktory daje zwrotnego sms-a z pozycja w odpowiedzi na nasz sms. W zestawie nadajnik plus dwie karty w plusie i skapa 4 zdaniowa instrukcja... wada to lokalizacja za pomoca modulu GSM...
opcja 3.
Telefon z symbianem okolo 200 zl plus antena gps 200 zl plus ladowarka samochodowa do telefonu 12 zl. Program sciagniety z netu ktory co z gory zalozony czas wysyla sms z polozeniem na dowolny numer...i jeszcze jedna wazna sprawa, mozliwosc zalozenia do telefonu adaptera na dwie karty wiec w przypadku braku zasiegu telefonik przelaczy sie na druga karte innego operatora...
Czyli podsumowując, przy 412 zł wydanych na sprzęt, poświęcając trochę czasu i wykupując jakiegoś prepaida dla swojego samochodu, można mieć lokalizator.
Fajnie. Nawet nie tak drogo, chyba, że samochód zacznie korzystać z roamingu.
Gdyby jeszcze można było konfigurować ten system zdalnie, to znaczy, włączać jak dopiero Ci auto zniknie, to by było całkiem genialnie.
Fajnie. Nawet nie tak drogo, chyba, że samochód zacznie korzystać z roamingu.
Gdyby jeszcze można było konfigurować ten system zdalnie, to znaczy, włączać jak dopiero Ci auto zniknie, to by było całkiem genialnie.
Pewnie w zestawie jest stary siemens za dwie dychy i karta simplusa, a instrukcja obsługi mówi, żeby włączyć standardową usługę "zlokalizuj mnie". Sprzedawali to kiedyś na allegro po 10 zł (sam pomysł, bez telefonu i kart).Miskiller pisze:
opcja 2.
Chcesz tego używać jako lokalizatora dla serwisu ?Miskiller pisze:opcja 2 to nowa obudowa telefonu nokia bez wyswietlacza itd... wyglada to wszystko profesjonalnie ale niestety dokladnosc tego LOKALIZATORA w Nowym Targu w centrum jest okolo 500-800 metrow a juz poza centrum 3-5 km...
W ciężarówkach montują takie systemy śledzenia. Może coś w tym kierunku.
Temat też będę musiał niedługo zgłębić.
- Miskiller
-
chcialem, ale opcja 2 to moze zlokalizowac.... nie nadaje sie za malo profesjonalne.AdAm pisze:Chcesz tego używać jako lokalizatora dla serwisu ?
Temat też będę musiał niedługo zgłębić.
testuje teraz opcje 3 i dziala i to calkiem fajnie tylko to reczne przepisywanie sms-ow co chwile mnie zabija...
http://www.lojack.plMiskiller pisze:mozesz jasniej ?busz pisze: No chyba, że ktoś się chce szarpnąć na lojacka...
Sytem monitorowania, masz prawie to samo, co w opcji 3, ale za 5x większą kasę i płacisz jeszcze abonament miesięczny.
Na symbiana to ktoś Ci może napisać aplikację, która to wszystko zrzuci do pliku, czy coś w tym stylu, będziesz miał np. plik w formacie tracka z OziExplorera, czy co tam używasz i gotowe.Miskiller pisze:testuje teraz opcje 3 i dziala i to calkiem fajnie tylko to reczne przepisywanie sms-ow co chwile mnie zabija...
Można też podłączyć telefon do komputera i ściągać SMSy, a potem je przetwarzać na nim.
Można np. kupić tanią kartę typu modem GSM do komputera i prostą aplikacją ją odpytywać o SMSy.
Możliwości jest wiele, zależy co chcesz osiągnąć.
Można nawet napisać aplikację, która będzie Ci pokazywać w czasie rzeczywistym, mapkę z położeniem samochodu wysyłającego, na drugim telefonie z symbianem.
- Miskiller
-
ok... mam zamiar kupic opcje 1, ale gdyby dalobysie podlaczyc telefon gsm do usb tak aby symulowac obecnosc anteny GPS to polozenie i ruch obserwowanego auta mozna by sledzic na dowolnym programie np. oziexplorer lub auto mapa... znasz kogos kto umie napisac taka aplikacje dla prostego modemu GSM ?grzegorzh pisze:...Można też podłączyć telefon do komputera i ściągać SMSy, a potem je przetwarzać na nim.
Można np. kupić tanią kartę typu modem GSM do komputera i prostą aplikacją ją odpytywać o SMSy.
Możliwości jest wiele, zależy co chcesz osiągnąć.
Można nawet napisać aplikację, która będzie Ci pokazywać w czasie rzeczywistym, mapkę z położeniem samochodu wysyłającego, na drugim telefonie z symbianem.
Tak.Miskiller pisze:ok... mam zamiar kupic opcje 1, ale gdyby dalobysie podlaczyc telefon gsm do usb tak aby symulowac obecnosc anteny GPS to polozenie i ruch obserwowanego auta mozna by sledzic na dowolnym programie np. oziexplorer lub auto mapa... znasz kogos kto umie napisac taka aplikacje dla prostego modemu GSM ?
Też zresztą w Krakowie ;)
Aplikacja miałaby komunikować się z telefonem, ściągać SMSy, czytać z nich pozycję, a następnie przetwarzać np. na protokół NMEA, albo jakiś inny, rozumiany przez Oziego, czy inną Automapę, tak?
A jak często byłyby te SMSy wysyłane?
Można napisać serwis Webowy, zbierający dane, ale to wymaga też napisanie aplikacji na telefon/modem, która by zbierała pozycję i wysyłała do serwisu.busz pisze:Może dałoby się zamiast sms używać gprs. Wtedy pojedynczy odczyt to ułamki grosza.
W rozwiązaniu z SmartComGPS, masz gotowe narzędzie do wysyłania pozycji.