Waypoints - droga po
Moderator: Albert_N
Waypoints - droga po
Czy ktktoś może zna jaki jakiś program na polma, który umożliwia podrózowanie po uprzednio zadanych łejpointach, niekoniecznie z mapą (chodzi o sytuacje w której urzadzenie nie ma mapy obszaru po którym się porusza)??
Czy np. OZI może pracować bez mapy??
Uprzejmego odpowiadacza proszę o zapoznanie się także z tematem:
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=61549
Z góry dzięki za pomoc
Czy np. OZI może pracować bez mapy??
Uprzejmego odpowiadacza proszę o zapoznanie się także z tematem:
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=61549
Z góry dzięki za pomoc
Patrol GRY303
Powstałem z zabanowania, zawsze będę tu Nowy
- mazurkas007
-
Ozi bez wczytanej mapy nie pozwoli wgrać waypoint-ow. Można wczytać zawartą w pakiecie instalacyjnym mapę Word - zarysy kontynentów i dograć posiadane waypoint-y. Jeśli podróż ma być w Polsce to mapa dowolnego terenu musi się w necie znaleść - może w skali nie najlepszej ale zawsze coś tam będzie można skorzystać. Zawsze można ściągnąć sztabówki - cała wada, że czarno białe. Ja w wypadku braku szczegółowej mapy stosuje mapy kolor 1:100 000. Link do nich wraz z hasłem był kiedyś na forum. Co wg Ciebie oznacza "umożliwia podrózowanie po uprzednio zadanych łejpointach" W ozim taki waipoint jest po prostu wyświetlony a jak do niego trafić/dojechać to już sam musisz kombinować.
- mazurkas007
-
Nie chodzi o podróż tylko o OS. Przez jazdę po zadanych WP mam namyśłi:wiklos pisze:Ozi bez wczytanej mapy nie pozwoli wgrać waypoint-ow. Można wczytać zawartą w pakiecie instalacyjnym mapę Word - zarysy kontynentów i dograć posiadane waypoint-y. Jeśli podróż ma być w Polsce to mapa dowolnego terenu musi się w necie znaleść - może w skali nie najlepszej ale zawsze coś tam będzie można skorzystać. Zawsze można ściągnąć sztabówki - cała wada, że czarno białe. Ja w wypadku braku szczegółowej mapy stosuje mapy kolor 1:100 000. Link do nich wraz z hasłem był kiedyś na forum. Co wg Ciebie oznacza "umożliwia podrózowanie po uprzednio zadanych łejpointach" W ozim taki waipoint jest po prostu wyświetlony a jak do niego trafić/dojechać to już sam musisz kombinować.
1. Mam mapę widzę pozycję swoją i wp jadę po kursie lub
2. Nie mam mapy, urządzenie pokazuje kurs i odległość do następnego WP.
Patrol GRY303
Uruchamiamy ozi, wczytujemy swoje waypointy, następnie menu File, Waypoint, Waypoint List wybieramy nas interesujący i klikamy w Go To
Wyświetlana jest linia/ kurs z naszej pozycji do wybranego waypoint-u. Co do odległości to też chyba można to ustawić w którymś menu wyświetlanym obok mapy. Powyższe sprawdzałem na wersji ozi 2.19 (najnowszej).
lub
Normalna automapa. Ustawiamy tryb trasy na Przełajowa następnie Prowadz do, punkt GPS Waypoint wprowadzamy ręcznie znając jego pozycje lub dokonując konwersji z posiadanego pliku (ale to już wyższa szkoła jazdy) i nas po kursie prowadzi.
Wyświetlana jest linia/ kurs z naszej pozycji do wybranego waypoint-u. Co do odległości to też chyba można to ustawić w którymś menu wyświetlanym obok mapy. Powyższe sprawdzałem na wersji ozi 2.19 (najnowszej).
lub
Normalna automapa. Ustawiamy tryb trasy na Przełajowa następnie Prowadz do, punkt GPS Waypoint wprowadzamy ręcznie znając jego pozycje lub dokonując konwersji z posiadanego pliku (ale to już wyższa szkoła jazdy) i nas po kursie prowadzi.
Poeksperymentuje trochę z OZim, ale z tego co piszesz to kaszanka, muszę kupić GPS'a . Jeśli OZI nie poradzi przechodzić z WP do samodzielnie, na OSie nie będzie czasu na gmeranie w menu.wiklos pisze:Uruchamiamy ozi, wczytujemy swoje waypointy, następnie menu File, Waypoint, Waypoint List wybieramy nas interesujący i klikamy w Go To
lub
Wpisywanie WP do automapy to w ogóle nie wchodzi w rachubę, raz czas a dwa jeden błąd i po zawodach.
Dzięki raz jeszcze za pomoc
Patrol GRY303
lalezy zrobić pustą "mapę" z kalibracją
(na przykład kawałek białego tła w formacie JPG kalibrujemy i konwertujemy jako plik mapy) wrzucasz potem way poinyty i masz drogę na białym tle
(zamiast białęgo można wybrać co innego
)

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Zdjęcie teściowejlbl78 pisze:lalezy zrobić pustą "mapę" z kalibracją(na przykład kawałek białego tła w formacie JPG kalibrujemy i konwertujemy jako plik mapy) wrzucasz potem way poinyty i masz drogę na białym tle
(zamiast białęgo można wybrać co innego
)

Dzięki, to może być niezłe tym bardziej że będę mógł wybrać skalę mapy.
Patrol GRY303
my tu baju baju o kobietach a sprawdziłem i oprócz Oziego na GPSTunerze tez się da
pewnie by znalazł kilka innych programów na których się da to zrobić
BTW znam ja takiego jednego co twierdzi że eściowa też człowiek i nawet przyjemna w obejściu

BTW znam ja takiego jednego co twierdzi że eściowa też człowiek i nawet przyjemna w obejściu

E.. świat jest pełen erotomanów gawędziarzy i marzycieli...lbl78 pisze:my tu baju baju o kobietach a sprawdziłem i oprócz Oziego na GPSTunerze tez się dapewnie by znalazł kilka innych programów na których się da to zrobić
![]()
Jakiś source to GPStuner??
Nie no człowiek, rasistom nie jestem.

Patrol GRY303
http://chomikuj.pl/lbl78Feniks pisze:
niestety trzeba się zarejestrować :/ ale zassiesz wszystko co trzeba

nie śmiem nawet wątpićFeniks pisze: Nie no człowiek, rasistom nie jestem.

Kilka problemów masz...Feniks pisze: Jeśli OZI nie poradzi przechodzić z WP do samodzielnie, na OSie nie będzie czasu na gmeranie w menu.
Wpisywanie WP do automapy to w ogóle nie wchodzi w rachubę, raz czas a dwa jeden błąd i po zawodach.
Dzięki raz jeszcze za pomoc
Prawdopodobnie chodzi Ci o route, którą tworzysz z waypointów.
Wpisanie WP jest przerąbane tak samo w Ozim, czy jakimkolwiek innym sofcie ;)
NX650 

lbl78 pisze:http://chomikuj.pl/lbl78Feniks pisze:
niestety trzeba się zarejestrować :/ ale zassiesz wszystko co trzeba
nie śmiem nawet wątpićFeniks pisze: Nie no człowiek, rasistom nie jestem.
Dzięki, spróbuję.
@grzegorzh, gdybyś kolego przeczytał wątek z pierwszego posta to byś wiedział, że w tym akurat przypadku wpisanie wp nie jest problemem, ale wybaczam dziś sobota.

Dzięki wiklosowi i lbl78, w zasadzie mam to co chcę pytanie tylko czy OZI lub GPStuner umożliwiają jazdę po wp użyteczną na OSie...

Patrol GRY303