Garmin 620 czy sie nadaje?

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Stanley16

Garmin 620 czy sie nadaje?

Post autor: Stanley16 » czw kwie 14, 2011 2:05 pm

Witam
Potrzebuje GPS'a do nawigacji na rajdach typu MT Rally, PP, Magam itp. Czy ten GPS spełni moje oczekiwania? W temacie nawigacji jestem całkiem zielony, więc jak byście koledzy mogli mi przybliżyć ten temat to bym był wdzięczny.
GMS Team Chełm
www.gmsteam.pl

Awatar użytkownika
GrzechoS

Re: Garmin 620 czy sie nadaje?

Post autor: GrzechoS » czw kwie 14, 2011 3:09 pm

Używałem 276, 278 i 60CSx na quadzie, obecnie w aucie używam 620tki. Różnic pomiędzy wymionymi modelami i 620tką jest sporo. Na plus w stosunku do 276 i 278, na pewno to czułość 620tki bo 276/8 to padaka. Na minus to fakt, że po przez dotykowy ekran 620 nie jest tak niezajebliwa jak 276/8 oraz ma mniej kontrastowy ekran. No ale największa różnica to fakt, że 620 ma dwa tryby, wodny i samochodowy. Wodny jest dla nas ok ale obsługuje tylko mapy BlueChart (wodne), samochodowy to jedna wielka porażka, nadaje się do jazdy po mieście. Reasumując Garmin olewa niszę offroadową i nie ma nam nic do zaoferowania.

No ale polak potrafi, należy wziąć np. GP Topo i przerobić ją na mapę typu BlueChart. Będziemy się wtedy poruszać po ekranie łódką :)9 ale możemy robić co nam się podoba (ja tak robię) i jest OK.

Jak to się robi:

Potrzebne rzeczy:
1. Program GMap Tool autorstwa Popej`a do pobrania stąd:
http://www.anpo.republika.pl/download.html
2. Program MapSource dostarczany w GPSem.
3. kompilator cgpsmapper

Sprawdzona procedura (źródło Garniak):
1. Programem MapSource zaznaczamy interesujące nas mapy i wysyłamy do urządzenia, na kartę pamięci lub na dysk dzięki czemu otrzymujemy plik .img

2. Uruchamiamy program GMapTool i na zakładce "Plik" klikamy przycisk "Dodaj pliki" W kolejnym okienku odszukujemy nasz plik .img, zaznaczamy (podświetlamy) i klikamy przycisk OK.

3. Przechodzimy na zakładkę „Opcje”, zaznaczamy opcje „Zaawansowane ustawienia” oraz „Opcje eksperymentalne”. Czytamy uważnie komunikat, który się pokaże a następnie klikamy zamknij aby go zamknąć.

4. Następnie przechodzimy na zakładkę „Wpisz” i zaznaczamy opcję „Parametry TRE”. W polach oznaczonych jako (1) (2) (3) wpisujemy odpowiednio: 0 4 23.

Teraz pozostaje kliknięcie przycisku „Wpisz wybrane”. Należy poczekać aż w oknie pokaże się komunikat „Koniec”. To wszystko. Można skopiować nasz plik. img na kartę i cieszyć się mapą drogową w trybie morskim.

Procedurę można robić bezpośrednio na karcie SD z plikiem w czytniku.

To tyle, po takiej zabawie i akceptacji okrętu na ekranie :)16 moim zdaniem urządzenie nadaje się do wszelkich zastosowań offroadowych, jak wgrywanie i archiwizacja śladów, waypointów i jazdy poza drogami.
Lepiej mieć spokój niż rację. 8)
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
Stanley16

Post autor: Stanley16 » czw kwie 14, 2011 3:26 pm

No właśnie o taką odpowiedź mi chodziło :)2 dzieki wielkie, myslę że nie tylko mi sie przyda taka wiedza. :)
Pozdrawiam
GMS Team Chełm
www.gmsteam.pl

Lokalizuj_com
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Lokalizuj_com » wt sie 16, 2011 7:19 pm

Dokładnie tak jak w powyższej i zarazem wyczerpującej opinii. Urządzenie jak najbardziej nadaje się jako nawigacja i spełni Twoje oczekiwania. Kumpel ma Garmina 620 i bardzo sobie chwali,więc nie ma obawy.

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » pn sie 22, 2011 5:42 am

Najnowsze oprogramowanie 3.60 do 620tki, traktuje mapy TOPO od razu jako Bluechart - czyli już nic nie trzeba przerabiać tylko od razu pływać po lasach :D (mapa musi być tylko jedna na karcie)

Change History
Changes made from version 3.50 to 3.60:
Marine Mode:
Charts:
Added support for TOPO maps.
Changed text color from black to green for active AIS targets on 2D charts.
Changed message banner text when entering potentially hazardous areas during autoguidance.
Changed safety shading control to use user-entered depths.
Corrected various drawing issues around the anti-meridian.
Corrected text display for charts that use Cyrillic fonts.
Weather:
Added access to the weather subscription from the weather menu.
Added support for the 'Coastal Mariner' weather subscription.
Fixed an issue where the unit was displaying old NEXRAD data when animation was disabled.
Improved display of severe weather warnings in counties with more than one active warning.
User Data:
Simplified the user interface for creating new waypoints via Chart Menu > Waypoints & Tracks > New Waypoint and Information > User Data > Waypoints List > New Waypoint.
Added a prompt to delete unused route waypoints after deleting a route.
Fixed a problem with viewing some waypoints on routes imported from Homeport.
Added support for obstructions with a height instead of a depth.
Tides/Currents:
Improved the display of rotary current stations.
Increased performance for tide/current pages.
Other:
Improved font support for Russian and Arabic languages.
Fixed an AIS issue where negative Rate of Turn values were being displayed as positive.
Fixed an issue where Rate of Turn fields were being displayed for AIS targets that were not transmitting Rate of Turn data.
Automotive Mode:
Corrected a problem related to Mad Maps and the Go! button not calculating estimated time.
Corrected a problem with arrival time calculations.
Improved ZIP update support.
Lepiej mieć spokój niż rację. 8)
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
bystry

Kontaktowanie:

Post autor: bystry » czw wrz 08, 2011 5:01 pm

Witam
Czy 620 posiada jakieś mapy czy trzeba coś dokupić?

Awatar użytkownika
Stanley16

Post autor: Stanley16 » wt cze 05, 2012 12:33 am

Mam takie pytanie do posiadaczy 620-tki lub innych którzy mogą mieć wiedzę na ten temat. Otóż zbiłem szybkę w owym Garminie, ekran się nie zbił bo wszystko się wyświetla ładnie tylko to jakaś jest osłonowa szybka chyba, można to gdzieś dokupić albo ewentualnie jaki może być koszt naprawy w serwisie?
GMS Team Chełm
www.gmsteam.pl

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » wt cze 05, 2012 9:08 am

www.azymut.waw.pl

zadzwoń i się zapytaj...
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

jarzyna
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jarzyna » sob wrz 01, 2012 2:30 pm

Ta osłonowa szybka to największa wada 620ki, miałem dwa egzemplarze i oba od nowości miały pęknięcia na tej szybce, na trzeci wolałem już nie czekać i zażądałem zwrotu pieniędzy od sklepu, który je sprzedawał.

Za pierwszym razem nie zrobiłem zdjęcia, drugie urządzenie miało takie pęknięcie:
Obrazek

PS
Po zakupie został mi kupiony w innym sklepie montaż do 620ki, samochodowy, z głośnikiem i ładowaniem, gdyby ktoś potrzebował to chętnie w promocyjnej cenie się go pozbędę.
WRANGLER

Awatar użytkownika
Stanley16

Post autor: Stanley16 » wt wrz 04, 2012 9:30 pm

Niestety stwierdzam po paru miesiącach walki z pękniętym dotykiem z 620, że nie jest on dostępny nigdzie jako część zamienna i nic innego tam nie podpasuje :)3 Zostaje mi wysłać swój egzemplarz do Garmina a oni mi wyślą drugi nowy za okazyjną cenę 1500zł... Jak dla mnie to trochę paranoja zważywszy na to, że nowy jest wart 2300zł :)16
GMS Team Chełm
www.gmsteam.pl

jarzyna
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jarzyna » śr wrz 05, 2012 9:19 am

Te pękające ekrany są chyba jakąś wadą fabryczną tego modelu, więc może wymienią w ramach gwarancji?
WRANGLER

Awatar użytkownika
Stanley16

Post autor: Stanley16 » sob mar 09, 2013 10:47 am

Dzisiaj zobaczyłem na fb post Off-Road Rescue Team'u, że dostali od Garmina nowe mapy na swoje GPS'y składające się ze zdjęć satelitarnych, bardzo fajnie to wygląda możecie sobie to zobaczyć na ich stronie pod tym linkiem:
http://offroadrescueteam.pl/?p=6317#more-6317
I tutaj pojawia się moje pytanie: gdzie mogę dostać taką mapę i czy w ogóle będzie to działać na mojej 620? I czy są to mapy całego obszaru Polski czy tylko jakichś poszczególnych regionów?

Za wszystkie odpowiedzi serdeczne dzięki! :)2
GMS Team Chełm
www.gmsteam.pl

Awatar użytkownika
Kuszman

Post autor: Kuszman » ndz mar 10, 2013 8:44 pm

Bulszit. O ile znam te urządzenia to są to tylko wybrane fragmenty pobrane w ramach serwisu "birds eye". Niestety mocno ograniczone są garminy, tak jakby nie zależało producentowi na poprawnym działaniu tego co sprzedaje.

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pn mar 11, 2013 8:51 am

Pewnie to birdseye albo jakies inny jnxy'

Tak czy inaczej na montanac i calej reszcie spokojnie bedzie smigac.
U Ciebie z tego co wiem to nie, bo nie ma obslugi CustomMaps, ale tu jesli sie myle to niech mnie ktos poprawi
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » śr mar 20, 2013 5:20 pm

Kuszman pisze:Bulszit. O ile znam te urządzenia to są to tylko wybrane fragmenty pobrane w ramach serwisu "birds eye". Niestety mocno ograniczone są garminy, tak jakby nie zależało producentowi na poprawnym działaniu tego co sprzedaje.

dokładnie tak, birdseye. roczny koszt abonamentu 120zł, obejmuje cały świat.
ale z tym wspieraniem to się mylisz, bo nowsze modele dzięki custom maps obsługują dosłownie wszystko.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
Kuszman

Post autor: Kuszman » śr mar 20, 2013 6:49 pm

Próbowałem wrzucać sztabówki cz/b do montany 650. W sumie się udało ale po pierwsze wyświetlało się to masakrycznie powoli (w porównaniu z chińską nawi i ozim), a po drugie nie ma opcji wgrać na raz całej Polski. (ograniczenia co do ilości "kafelków" widzianych przez urządzenie na karcie) :)3

Rastry powinni zostawić oziemu itp. Ich działka to mapy wektorowe i to im już ładnie działa. Szczególnie, że zrobiło się kilka niekomercyjnych produktów typu OSM lub UMP, które dają garminowi bardzo ważną rzecz- aktualność.

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”