ipad na nawigacje - nadaje sie to???
Moderator: Albert_N
ipad na nawigacje - nadaje sie to???
troche przyzwyczajony jestem do zgniłka... chcialbym kupic tableta ktory glownie bedzie używany w domu... 2 moze do 3 razy w roku wyjazd wyprawowy gdzies na wschód. Pytanie czy idzie cos na to pozgrywać.. o ile na androidzie dzialalem na my trails o tyle na jabłku nie spotkałem podobnego problemu.. (moze mało szukalem
). Jakie macie jakies doswiadczenie w temacie to wdzieczność.

Re: ipad na nawigacje - nadaje sie to???
iPada używam już ze dwa lata w samochodzie. Po pierwsze trzeba mieć dobry uchwyt - ja mam Ram Mount przykręcony śrubami do konsoli, po drugie dobrą ładowarkę, bo z badziewną iPad zużywa więcej prądu niż dostaje z ładowarki - powinna dawać 2A i być zgodna z iPadem bo inaczej to on 2A nie pociągnie. Po trzecie programy. Mam Automapę, Navigona, Googla, Nokię i kilka programów do map rastrowych lub pobieranych off-line map darmowych topo (Motion x, Trackrec, Bit Map, TwoNav, Gaia GPS). Jest świetny metromierz - ARC i programy do rejestracji trasy. Obsługa map w formacie Ozi chodzi. Navigon pokrywa znaczną część świata w tym dość egzotyczne krainy. Ja mam Europę, ale mapy Albanii, Białorusi, całych Bałkanów, krajów bałtyckich czy Ukrainy są.
Sam GPS jest OK - w Pajero (szyba nie jest całkiem pionowa ani ogrzewana) działa bez problemów. Jest masa map dla krajów bogatych. Jak byłem na Ukrainie, to ściągnąłem rosyjski program z płatnymi mapami. Wadą jest słabe na oko pokrycie miejsc egzotycznych i biednych oraz mała popularność w Polsce. Poza tym w praktyce działa jeden program, więc metromierz idzie na iPhonie a mapy na iPadzie.
W egzotycznych miastach można zwykle pobrać darmowe plany miast off-line. Jako rozwiązanie do szukania ścieżek w Polsce i nawigacji szosowej - super. Może przy podróźy dookoła świata bym miał wątpliwości, bo często warto mieć dostęp do internetu. Uwaga - GPS jest tylko w iPadach z modemem GSM/3G. Przy samym wi-fi jest lokalizacja według wi-fi czyli nic.
Sam GPS jest OK - w Pajero (szyba nie jest całkiem pionowa ani ogrzewana) działa bez problemów. Jest masa map dla krajów bogatych. Jak byłem na Ukrainie, to ściągnąłem rosyjski program z płatnymi mapami. Wadą jest słabe na oko pokrycie miejsc egzotycznych i biednych oraz mała popularność w Polsce. Poza tym w praktyce działa jeden program, więc metromierz idzie na iPhonie a mapy na iPadzie.
W egzotycznych miastach można zwykle pobrać darmowe plany miast off-line. Jako rozwiązanie do szukania ścieżek w Polsce i nawigacji szosowej - super. Może przy podróźy dookoła świata bym miał wątpliwości, bo często warto mieć dostęp do internetu. Uwaga - GPS jest tylko w iPadach z modemem GSM/3G. Przy samym wi-fi jest lokalizacja według wi-fi czyli nic.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
o widzisz... to bardzo istotna informacja.... mini z retina na ktore sie zapatruje to spora roznica w ceniealfik pisze:Uwaga - GPS jest tylko w iPadach z modemem GSM/3G. Przy samym wi-fi jest lokalizacja według wi-fi czyli nic.
brysiu zbywa Ci przy budowie??
zakup sobie najtańszego chinczyka z GPSem i będzie stryjenka zadowolona

zakup sobie najtańszego chinczyka z GPSem i będzie stryjenka zadowolona

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Też uważam, że iPad nie jest rozwiązaniem optymalnym- jest drogi i dość egzotyczy w tym zastosowaniu - używam, bo mam z innych powodów, ale przed najtańszym chińczykiem ostrzegam - głównie z powodu ekranów - w samochodzie może być na prawdę jasno, nawet stosunkowo droga 7" nawigacja, której używałem w jasne dni pokazywała na ekranie głównie szarość. Miałem też tablet androidowy, który nie nadawał się nawet do zabawy. Ważna jest stabilność - jak w pożyczonym aucie miałem nawigację, która resetowała się co 30 kilometrów, to nie było fajnie. Powiem tak - nie musi być iPad, ale szkoda kasy na tandetę.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
- Misiek Cypr
-
I-pad air, laduje sie na ladowarce 1.2A. Orginalna ladowarka ma 0.9A.
Jest dostepna fajna nawigacja morska Navionics za 50 EUR chyba, masz AVECsowe mapy na cala Europe. Do samochodu mam Garmina bo I-pad duzy jednak jest, a lubie widziec przez przednia szybe.
Ale widzialem wielu ludzi co na I-oadach jezdza I nie chca wrocic do normalnej nawigacji.
Jest dostepna fajna nawigacja morska Navionics za 50 EUR chyba, masz AVECsowe mapy na cala Europe. Do samochodu mam Garmina bo I-pad duzy jednak jest, a lubie widziec przez przednia szybe.
Ale widzialem wielu ludzi co na I-oadach jezdza I nie chca wrocic do normalnej nawigacji.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
nie zbywa.... dobrze wiesz jak sie buduje... jako ze sie urzedowe tematy przeciagaja i tak pewnie nici z wprowadzania w tym roku..... tablet obiecany zonie na imieniny. 90% czasu bedzie dzialal w domu do internetu i niby jako komputerek dla niej... przy okazji wykminilem ze moglbym go wykorzystać do swoich celów. Ipada mini z retina moglem dostać za 1100 zł to poziom do zniesienia przy zalozeniu ze jakas srednia polke kupujesz za 7-8 stow. Problem pojawia sie z modem bo to juz cena idzie z 5stow w gore. Takze tak....
dlatemu pytam
ogólnie jeśli masz, można kminić jeśli docelowo kupując jako navi za drogo wychodzi, inwestycja marna i dość niestety rozbijalna
co do słońca i ekranów, wsio niby prawda, ale... zjeździliśmy pół europy wschodniej przez ostatnie 4 lata z tanim chinczykiem 7 cali i powiem jedno na droge (asfaltową, dojazdówki i przeloty) i tak używamy nawigacji z palmtopa czy to AM czy rosyjskich drogowych, do jazdy po fotach czy rastrach itp używam chinola
sprawdzone dobre urządzenie za 350pln, zresztą pogadaj ze Stefanem On chyba już przerobił wsytkie patenty

ogólnie jeśli masz, można kminić jeśli docelowo kupując jako navi za drogo wychodzi, inwestycja marna i dość niestety rozbijalna

co do słońca i ekranów, wsio niby prawda, ale... zjeździliśmy pół europy wschodniej przez ostatnie 4 lata z tanim chinczykiem 7 cali i powiem jedno na droge (asfaltową, dojazdówki i przeloty) i tak używamy nawigacji z palmtopa czy to AM czy rosyjskich drogowych, do jazdy po fotach czy rastrach itp używam chinola

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
-
-
- Kontaktowanie:
Ja mam oruxa na galaxy tab-ie 2 7.0" i testowalem ostatnio AM i też fajnie chodzi. Jasność ekranu zadowalająca.
Teraz tylko kwestia dobrego chwytu bo na wyjebach będzie latał.
Teraz tylko kwestia dobrego chwytu bo na wyjebach będzie latał.
a galaxy tab pro 8.4 musi byc z modem zeby smigal gps?? bo to jakies cuda... mam stare lenovo a1 ktore dziala bez problemu bez zadnych modemów... problem tylko ze wolne jak diabli i nie wydala przy duzych mapach googlowski