Navi Laptop GPS, kamera , domowej roboty w terenowce

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
whisky_snake

Navi Laptop GPS, kamera , domowej roboty w terenowce

Post autor: whisky_snake » śr mar 14, 2007 7:05 pm

Witam
Temat nawigacji walkowany byl wiele razy wiec ponizej zdjecia pewnej wydumki
Zrobione na bazie Toshiby Portage 3480 z oddzielona matryca przyklejana do szyby przyssawkami
GPs USB Ozi plus mapy sztabowe
Karemrka na usc 320x240 i 640x480
dodatkowo karta sieci wifi i takie tam opcjonalnie dysk flash
zasilanie z 24 na 15 i z 12 na 15 wiec mozliwosc przenoszenia do osobowki z 12 voltowa instalacja

Dzialac to to dziala; sprawdzone wstepnie w terenie
notek jest podwieszony na rzepach i odczepil mi sie od sufitu tylko kilka razy na duzych wertepach
Pomysl wymyslony i zrobiony po spozyciu ale jakos to dziala :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

milego szydzenia z wydumki :)

Awatar użytkownika
tszewc

Post autor: tszewc » czw mar 15, 2007 12:01 am

W jaki sposób oddzieliłeś ekran od laptopa?
Walczyłem z takim rozwiązaniem w swojej machinie ale poległem :( Te kabelki były za maluśkie...
Samurai2 - on gada!

Awatar użytkownika
whisky_snake

Post autor: whisky_snake » czw mar 15, 2007 12:54 pm

tszewc pisze:W jaki sposób oddzieliłeś ekran od laptopa?
Walczyłem z takim rozwiązaniem w swojej machinie ale poległem :( Te kabelki były za maluśkie...
dwa dni zgrzewka browara i kupa samozaparcia po spozyciuc :) wiele wku.... sie ... poprawialem to kilka razy ale wkoncu ......... na koniec luty i zlaczki zalane klejem
p.s. na trzezwo niii ma szans :)

Awatar użytkownika
Pablos

Post autor: Pablos » czw mar 15, 2007 9:34 pm

Sens jest sie tak bawić? ja kupiłem za 400 HandheldPC z 8,4'' dotykowym ekranem. do tego gps i mozna bawic sie Ozim na ekranie 800x600, a zgrabniejsze to i porczniejsze niz laptop, no i ekran dotykowy
Mazda B2500 TD
Mazda Tribute 3.0 V6

Awatar użytkownika
whisky_snake

Post autor: whisky_snake » pt mar 16, 2007 11:01 pm

rozumie ze chodzi ci o simpada fajna i tania zabawka ale ograniczenia ma znaczne
1. nie ma usb i sie nie da dodac nic
2. ograniczony ram dram flash
3. marny jak na razie procek i winda mobile wrrr
4. fajna ale cholernie odraniczona maszyna choc za te pieniadze zajebista
ja szukam czegos wiecej
laptop daje mozliwosci typowego peceta (pelne a nie symulowane) ja mialem takiego ktorego kiedys uzywalem pIII 700 256+128 ramu dysk 20 radzi sobie spokojnie real producer do kompresji w camerze dziala z wifi ozi pierdolami dyskami flash i 2,5 cala zewnetrznymi
od taka koncepcja czego sie warto meczyc zeby notka do auta zmotac

Awatar użytkownika
Pablos

Post autor: Pablos » sob mar 17, 2007 8:37 pm

W sumie , wszystko zalezy do jakiego celu chce sie tego uzywać. Umnie chodzi Ozi , Tomtom i własnie po to go kupowałem. Procek jak do takich celów wystarczający, GPS chodzi na COM wiec usb niepotrzebne. Za 400 zl, po tyle chodza na allegro, to chyba najlepsza alternatywa
Mazda B2500 TD
Mazda Tribute 3.0 V6

Awatar użytkownika
whisky_snake

Post autor: whisky_snake » pn mar 19, 2007 10:52 pm

Pablos pisze:W sumie , wszystko zalezy do jakiego celu chce sie tego uzywać. Umnie chodzi Ozi , Tomtom i własnie po to go kupowałem. Procek jak do takich celów wystarczający, GPS chodzi na COM wiec usb niepotrzebne. Za 400 zl, po tyle chodza na allegro, to chyba najlepsza alternatywa
popieram ten sprzecik za ta kase bije wiele nawi o glowe :)2 a wnerwianie moje na kable moze sie skonczyc kupnem tego samego grata a dzis misiek z "mucki" stwierdzil ze tez jest to opcja sensowna za te pieniadze szczegolnie
pytanko ile tam sie da dodatkowej pamieci wsadzic chodzi o wgranie sztabowek 50 ew jakichs dokladniejszych 25 lub fotomap

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » wt mar 20, 2007 12:45 am

Najlepszy bylby kompletny CarPC ale jak na razie ceny zabijaja. Chociaz na Cebicie teraz widzialem paredziesiat rozwiazan w znosnych cenach.

A juz wogole wymiataja plyty glowne formatu nano i pico ITX. Przewaznie maja wszystko co potrzeba i dokupuje sie do tego tylko parocalowy ekranik dotykowy.
Forumowym oszołomom mówimy stanowcze NIE!

Awatar użytkownika
Pablos

Post autor: Pablos » wt mar 20, 2007 7:13 am

Pamięci niestety więcej niż 1 GB na raz nie wsadzę bo czytnik na pcmcie wiecej nie obsłuży, co i tak wydaje mi sie wielkością wystarczającą, przecież na raz po całej Polsce nie bedziesz jeździć :). Ja zapodałem sobie kilka SD, i wystarczy po prostu przełożyć. GPS zamontowany na stałe w środku, zajmuje jedem COM, drugi pozostaje do wykorzystania. Jak powiedziałem, za tą kasę, to dla mnie urządzonko idealne, pewnie ze mozna zdłubac carPC ale wtedy odpada możliwość zabrania grata ze sobą a i kusi złodziei potencjalnych
Mazda B2500 TD
Mazda Tribute 3.0 V6

Awatar użytkownika
cornholio78

Post autor: cornholio78 » wt mar 20, 2007 8:27 pm

Pablos pisze:Sens jest sie tak bawić? ja kupiłem za 400 HandheldPC z 8,4'' dotykowym ekranem. do tego gps i mozna bawic sie Ozim na ekranie 800x600, a zgrabniejsze to i porczniejsze niz laptop, no i ekran dotykowy
jaki konkretnie model tableta kupiłeś? dłuższy czas chodzi mi po głowie zakup jakiegoś tableta, bo laptop niewygodny na wyprawy a palmtop za mały :)

Awatar użytkownika
Pablos

Post autor: Pablos » wt mar 20, 2007 8:28 pm

Kupiłem simpada Sinus Pad Simensa, to tzw HandledPC. Tablet to fajna sprawa ale pomysle o nim jak potanieją ;)
Mazda B2500 TD
Mazda Tribute 3.0 V6

Awatar użytkownika
cornholio78

Post autor: cornholio78 » śr mar 21, 2007 5:58 pm

aha widziałem coś takiego, to chyba jest sygnowane przez T-online? Mógłbyś mi na priv wysłac jakies dokładniejsze info o nim? (system operacyjny, jakie aplikacje działają itp) dzięki :D

Awatar użytkownika
whisky_snake

Post autor: whisky_snake » czw mar 22, 2007 1:23 pm

http://simpad.pdaclub.pl/faq.htm
tam masz duzo na temat i dane techniczne oraz wersje systemu
podstawowa wersja chodzi na allegro po 400 modul gps z antenka 180
w faq masz liste ograniczen o ktorych przy sprzedazy ci nie mowia :)
ale pod oziego sprzecik spoko :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”