Pytanie techniczo pomyślunkowe

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

GAZFAN

Kontaktowanie:

Pytanie techniczo pomyślunkowe

Post autor: GAZFAN » pn sie 20, 2007 7:39 am

Witam.
Mam pytanie.
Chce zainstalować nawigację by mieć w samochodzie.
I tak:
Mam laptopa Panasonic Tougbook CF-28 z systemem Win2000.
Wiec prosze o propozycje i pomysly jaki system navi i jakie mampy na nim postawic. (glownie jezdzenie po polsce, niedlugo moze rumunia).
Do tego potrzebuje odbiornik GPS.
Czy ma byc po usb, czy po blutufie?
Czy ma byc 20 kanałowy czy czekac na nowosc czyli 32 kanalowy odbiornik?
Jakie firmy jakie rozwiazania?
Ten po usb bym wolał bo nie trzeba go ladowac z zapaliniczki ani baterii wymieniac. (raz schowam kabel usb i bedzie fajnie).
Aha i gdzie go montowac (poszybie czy na dachu? )
ale glowne pytanie.. jaki soft?

Awatar użytkownika
Black

Post autor: Black » pn sie 20, 2007 9:28 am

@Gazfan,
polecę co mam: GPS G-Space GS-238 Bluetooth, ale możesz coś analogicznego wyrwać ważne żeby miało wyjście na zewnętrzną antenę (jakby się okazało że ryndż ma zbyt nieprzenikliwy dach) i możliwość podpięcia na USB (ten akurat ma ino nie dostaje się w standardzie kabelka który to zapewnia - ten w komplecie miniUSB-USB tylko do ładowania się nadaje, a po dokupieniu "specjalnego" (albo po przelutowanie pinów) może też sygnał równocześnie podawać).
chipset SirStarfIII to te 20kanałów, powiem tyle - sygnał gubię w tunelach i w gęstym lesie - ale tylko jak GPS jest zasypany fajkami, komórą i innymi pierdołami ;-) jak leży grzecznie niczym nie nakryty zawsze ma fixa.
Te 32kanałowe to inny (wcale nie nowszy) chipset (nazwy nie pamiętam) i wcale nie lepszy, ale i nie gorszy ;-)
Soft to oczywiście OZI + możesz se nową Automapę 4 zapodać i będziesz waćpan szczęśliwy, co do innych krajów się nie wypowiem ale pewnie TomTom, bo chyba nic lepszego do tej pory nie wymyślono - ten zestawik softu starczy Ci wszędzie i działa zarówno na małych Pocketach jak i na normalnym PCcie, czyli dla Cię jak w sam raz.
Black LC KZJ95 ... "bulwar sprawny inaczej" ;-)
www.tlc.org.pl

plakiet

Post autor: plakiet » pn sie 20, 2007 10:24 am

Niestety nie ma wersji TomTom na PC.

Awatar użytkownika
Discotheque

Re: Pytanie techniczo pomyślunkowe

Post autor: Discotheque » pn sie 20, 2007 10:57 am

GAZFAN pisze:Witam.
Mam pytanie.
I tak:
Wiec prosze o propozycje i pomysly jaki system navi i jakie mampy na nim postawic. (glownie jezdzenie po polsce, niedlugo moze rumunia).
Ten po usb bym wolał bo nie trzeba go ladowac z zapaliniczki ani baterii wymieniac. (raz schowam kabel usb i bedzie fajnie).
Odbiornik po USB na kabelku, nie sugeruj sie 20 czy 32 kanaly. Kup najtanszy albo taki do ktorego dadza ci jakis fajny soft do nawigacji.
Te ilosci satelit to sciema medialna, miales fizyke pewnie w szkole i pomysl ziemia jest kula i ile naraz satelit moze przez to zobaczyc odbiornik :), bardziej patrz zeby byl sirfStar lub teraz jest nowy chipset konkurencyjnej firmy nie pamietam nazwy, w kazdym badz razie potrafiacy analizowac sygnal odbity. Zamontuj go na podszybiu i wystarczy, sirfstar dziala lepiej na podszybiu niz Garmin na dachu.

Soft to pewnie doradza Ci Oziego do bitmap, mozesz pociagnac zdjecia satelitarne i uzyc w nawigacji terenow niezamieszkalych lub gorskich a do nawigacji na trasie najlepiej wektorowki Garminowskie i gdzies widzialem darmowy soft to obslugujacy.
Forumowym oszołomom mówimy stanowcze NIE!

plakiet

Post autor: plakiet » pn sie 20, 2007 11:04 am

Możesz sprawdzić darmowy GPS TrackMaker
Zainstalowałem to z ciekawości, ale nie miałem okazji sprawdzić czy się nada.

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » pn sie 20, 2007 11:36 am

Dzieki :)2
Ten ozi rozumiem ze nakłada twoja pozycje ale nei wspolpracuje w drogami itd czyli nei wyznaczy ci drogi do punktu B?
A czy jest cos co cie po drodze poprowadzi i bedzie dzialal jak zwykla navi?
I czy te wektorówki garminowskie dadza tak rade? i czy mozna je wrzucic na laptopa?
I czy to wszystko bedzie chodzic pod Win2000?

Awatar użytkownika
Black

Post autor: Black » pn sie 20, 2007 12:02 pm

OZI pokazuje twoją pozycję na dowolnym podkładzie rastrowym (skanowane mapy własnoręcznie, kupione, "dostane" od kolegi ;-) ) rysuje tracka, pozwala zanaczać waypointy, poprowadzi Cię po trasie - ale tylko takiej, którą sobie wcześniej wyznaczysz po punktach zaznaczonych na mapie.
Navi prowadzące po drogach i adresach to inna zabawa - np. proponowana wcześniej AMapa - po Polsce mimo wielu zdań nic dokładniejszego chyba nie znajdziesz, polecam trasę krótką z opcją drogi lokalne i dużo czasu (czasem te drogi były 10lat wcześniej, ale się zmyły z deszczem lub zarosły ;-) ) Poza tym wiele innych bajerów prowadzi z punktu A do B zwracając uwagęna kierunkowość ulic, itp.
Co do Europy to fakt się pospieszyłetm i poprawiam się: nie ma TT na PCta dużego, ale za to powyższa AutoMapa z mapami Europy występuje w takiej wersji, na ile jest dobra (mapy) poszukaj opinii po necie.
Softu który skorzysta z map wektorowych - np. Garminowskich jest oczywiście multum (nawet darmowych) i tez Cię bedzie prowadził "za rączkę", tyle że koledzy zapominają, że same mapy Garmina to darmowe badź co bądź nie są, a niestety dużo mniej dokładne jesli chodzi o Polskę od wcześniej wspomnianej.
Pod Win2000 raczej (OZI na pewno) to powinno działać, ale sprawdź w wymaganiach dla konkrentego softu na stronach producentów.
Się więcej nie udzielam, bo "expierd" ze mnie żaden, a może paru kolegów się jeszcze wypowie co innego na własnej skórze potestowali.
www.tlc.org.pl

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » pn sie 20, 2007 12:20 pm

Dzieki bardzo serdecznie za tak dokladne odpowiedzi. :)2
Czy ma ktos inne sugestie?

Awatar użytkownika
Broncosaurus

Post autor: Broncosaurus » pn sie 20, 2007 12:34 pm

albo możesz zainstalowac sobie gps proxy - freware
potem Garmina Ique - tez free
i potem mape Polski UMP pod garmina - free - (z routingiem) i kilkoma rejonami topo

potem zainstalujesz sobie Mapsource Garmina i masz juz wszystko co ci potrzeba

- zapis śladu
- routing po drogach i w miastach
- trip komputer ktory jak masz szpiczaste i zreczne paluchi to moze halde zastapic

i wymienność tracków z innymi garminowcami
OneTen
Discofery 300tdi

Awatar użytkownika
Black

Post autor: Black » pn sie 20, 2007 1:59 pm

tyle, że Panasonic Tougbook CF-28 raczej nie ma TouchScreena i nie jest to PocketPC, raczej ciężko będzie haldę klawiatura obsługiwać ;-)
www.tlc.org.pl

Awatar użytkownika
grzegorzh

Post autor: grzegorzh » pn sie 20, 2007 3:09 pm

Black pisze:tyle, że Panasonic Tougbook CF-28 raczej nie ma TouchScreena
Chyba jednak ma.
Black pisze:i nie jest to PocketPC
Fakt.
Co do odbiornika na BT, nie bierz do auta. Jeśli nie masz ogrzewanej szyby, to tani SirfStar na USB będzie działać, nie warto kombinować z anteną na zewnątrz. Jeśli masz ogrzewaną szybę, to radzę przetestować położenie odbiornika, bo może okazać się, że na podszybiu nie będzie chciał działać. Test możesz wykonać wieloma urządzeniami, np. jakimś PocketPC z wbudowanym GPSem, ważne, żeby chipset był ten sam.
Co do map, do Oziego znajdziesz całą Polskę, troszkę słaba aktualność, ale rozdzielczość 8m na piksel, albo 4m na piksel.

Co do nawigacji na PC to nie wiem, nie próbowałem.

Możnaby spróbować emulować Pocketa na PC, ale to trochę na około ;)

Natomiast do Garminowców mam pytanie, czy istnieje jakiś emulator Garmina, żeby czytać te cudowne mapy topograficzne Garmina na Pockecie?

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » pn sie 20, 2007 3:27 pm

grzegorzh pisze: Natomiast do Garminowców mam pytanie, czy istnieje jakiś emulator Garmina, żeby czytać te cudowne mapy topograficzne Garmina na Pockecie?
Memory - Find - Siara... i wszystko jasne

http://gps.astronet.pl/new/MAPY-PDA-Teren.htm

Ja uzywam PTGMAP, ma fajna opcje tworzenia wirtualnych zbiorow map, czyli np. dodaje do jednego pliku zestaw map polski podzielonych na arkusze a on sam potem je odpowiednio laduje do pamieci kawalkami nie obciazajac systemu.

Awatar użytkownika
Black

Post autor: Black » pn sie 20, 2007 3:43 pm

grzegorzh pisze:
Chyba jednak ma.
CF-28 ni ma, ino TouchPada a to zdeczko coś innego ;-)
grzegorzh pisze: Co do nawigacji na PC to nie wiem, nie próbowałem.

Możnaby spróbować emulować Pocketa na PC, ale to trochę na około ;)

Natomiast do Garminowców mam pytanie, czy istnieje jakiś emulator Garmina, żeby czytać te cudowne mapy topograficzne Garmina na Pockecie?
z tą emulacją to też jakiś pomysł, ale raczej marnie się sprawdzi, bo zdaje się rysik w emulatorach zastępuje myszka - równie wygodna w terenie ;-)

Oprócz powyższego to i Garmin ma jakąś darmową aplikacyjkę na Pocketa, która jego mapy wykorzystuje, ale to pewnie koledzy garminowcy zaraz nazwą i linkiem posłużą.

BTW. @Gazfan na tym forum to Toughbook-a ma chyba najlepiej rozpracowanego kolega Suj uderz do niego o porady praktyczne... ExtremeG chyba tez zaposiada w swoim monstrum, ale nie wiem czy coś doradzi

dobra spadam z tego tematu pobawić się Pocketem :lol:
www.tlc.org.pl

Awatar użytkownika
grzegorzh

Post autor: grzegorzh » pn sie 20, 2007 5:19 pm

Black pisze:
grzegorzh pisze:
Chyba jednak ma.
CF-28 ni ma, ino TouchPada a to zdeczko coś innego ;-)
To może niektóre mają, a niektóre nie?
Black pisze:z tą emulacją to też jakiś pomysł, ale raczej marnie się sprawdzi, bo zdaje się rysik w emulatorach zastępuje myszka - równie wygodna w terenie ;-)
No jak masz TouchScreen to masz rysik, też niewygodny ;)
Black pisze:BTW. @Gazfan na tym forum to Toughbook-a ma chyba najlepiej rozpracowanego kolega Suj uderz do niego o porady praktyczne... ExtremeG chyba tez zaposiada w swoim monstrum, ale nie wiem czy coś doradzi
Jacky61 też ma, ale aktualnie nieobecny na forum, będzie pewnie za jakieś 3 tygodnie, ma bodajże C-28, z dotykowym ekranem.

Ale nie chodzi o to, żeby się przegadywać, kto wie co ma CF-28, tylko o to co jest dobre do nawigacji.

Moje osobiste zdanie:
Na trasę, krótki wypad: PocketPC, odbiornik wbudowany. Odpinasz, wrzucasz do schowka i nie ma ;)

Na wyprawę, długi wypad: Toughbook z dotykowym ekranem, odbiornik na kablu. Musisz mieć instalację jakąś tego, bo to jednak trochę waży, miejsca zajmuje dużo, itd.

Można jeszcze mieć np. Garmina i podłączyć go do Toughbooka.

A a jak by ktoś chciał nawigować z GPSem wbudowanym w Pocketa i używać go jako zewnętrzny GPS podłączony do PC, to też jest taka możliowść, wykorzystując programik GPSGate (coś 30 Euro), ale załatwia też kopiowanie sygnału na wirtualne porty, więc można spokojnie używać kilku aplikacji na raz na Pockecie. (Mam, działa ;))

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » pn sie 20, 2007 8:46 pm

grzegorzh pisze: A a jak by ktoś chciał nawigować z GPSem wbudowanym w Pocketa i używać go jako zewnętrzny GPS podłączony do PC, to też jest taka możliowść, wykorzystując programik GPSGate (coś 30 Euro), ale załatwia też kopiowanie sygnału na wirtualne porty, więc można spokojnie używać kilku aplikacji na raz na Pockecie. (Mam, działa ;))
Jest za free GPS2Blue potrafiacy "rzucic" sygnal w pockecie przez Bluetootha i WiFi

Awatar użytkownika
Black

Post autor: Black » pn sie 20, 2007 9:27 pm

ano i GPSProxy też za free, pozwalajacy se kilka softów równocześnie odpalać łącznie z garminowskim, ale to cały czas Pocket...
a wracając do CF-28 (a co moja racja najmojsza :-) ) ... to akurat fakt ozanczenie modelu było niezmienne (w nowszych już to po modelu można odczytać), a matryce czasem dotykowe, czasem nie :)2, ale to pewnie sam Gazfan już wie co se będzie mógł głaskać ;-) po prawicy swego "ryndża"
www.tlc.org.pl

Awatar użytkownika
grzegorzh

Post autor: grzegorzh » pn sie 20, 2007 10:33 pm

Discotheque pisze:Jest za free GPS2Blue potrafiacy "rzucic" sygnal w pockecie przez Bluetootha i WiFi
A via USB też umie?

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » wt sie 21, 2007 9:12 am

dzieki za wszystkie info. juz w ogole teraz nie wiem co chce. i co powinienem miec. :(
ekran dotykowy mam :)2

Awatar użytkownika
Black

Post autor: Black » wt sie 21, 2007 10:15 am

Na początek kup sobie "hardware" znaczy GPSa, ściągnij wskazany powyżej sofcik + mapy - zarówno OZIego jak i Garmina masz w sieci dostępne i możesz potestować.
Jak Ci to wystarczy to koniec wydatków, jak nie to pomyślisz co konkretnego kupić w sensie softu do Nawigacji, który za rączkę Cię będzie prowadził - zdaje się, że ostatnio to nawet te AutoMapy i inne GPMapy można sobie wersje demo ściągnąć i się pobawić.
www.tlc.org.pl

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » wt sie 21, 2007 1:21 pm

Aha. czyli moge w sieci wygrzebac?

Awatar użytkownika
TojaLeszek

Post autor: TojaLeszek » wt sie 21, 2007 1:25 pm

Gazfan, co do tego odbiornika GPS to nie masz po co czekać na 32 czy tam ileśtamsatelitoobsługujacego, bo i tak jak jesteś w zasięgu 6, może 7 to wszystko, więc reszta to i tak bajer. w ogóle latających satelit GPS jest chyba ze 22 czy coś koło tego.
Co do oprogramowania, to zależy do czego chcesz używać, ale :
do jazdy po Polsce - polecam Automapę (tylko nie wersję 4.0 a starszą, bo czwórka to na razie kaszana),
ajeśli chodzi o jazdę po Europie - testowałem właśnie iGO - rewelka! jeździłem z nim po Rumunii, Węgry, Słowacja i mogę polecić z czystym sumieniem.
Z resztą więcej na temat nawigacji możesz znaleźć na www.pdaclub.pl
pozdrawiam
Leszek

p.s.
a czy ktoś się wybiera w tym tygodniu może nad Wisłę, albo okolice Falenicy? :lol:

Awatar użytkownika
cornholio78

Re: Pytanie techniczo pomyślunkowe

Post autor: cornholio78 » wt sie 21, 2007 4:24 pm

GAZFAN pisze:Witam.
Mam pytanie.
I tak:
do wydania całe 200zł, trzeba się głęboko zastanowić :wink:
po co ci 32 kanałowy odbiornik, jesli z jednego punktu na naszej planecie w najlepszym wypadku widać 12 satelitów?
odbiornik gps najlepiej schować , a na zewnątrz lub podszybie (zależnie od kąta pochylenia szyby czołowej nieraz trzeba montować antenkę na zewnątrz, żeby miała lepsze "pole widzenia".
Kup odbiornik ze złaczem usb za 130 czy ileś tam złotych, jeśli nie będzie Ci się z niego dobrze korzystało na podszybiu, wówczas dokupisz antenkę zewnętrzną za 50złi umieścisz ja na zewnątrz auta

Rado nd

Post autor: Rado nd » wt sie 21, 2007 7:10 pm

Panowie, czy juz kiedys z was ktos widzial na wlasne oczy ten 32-kanalowy odbiornik albo mial to szczescie z nim pracowac? Bo mi sie tak wydaje, ze ci co omawiaja, nie maja w ogole dunsta o co tu chodzi.

Rado nd

Post autor: Rado nd » wt sie 21, 2007 7:20 pm

Lepiej mi poradzcie gdzie sie da dorwac do tego ique, bo wczoraj szukalem przez pol nocy i nic z tego. Z gory dzieki.

Awatar użytkownika
cornholio78

Post autor: cornholio78 » wt sie 21, 2007 8:11 pm

Rado nd pisze:Panowie, czy juz kiedys z was ktos widzial na wlasne oczy ten 32-kanalowy odbiornik albo mial to szczescie z nim pracowac? Bo mi sie tak wydaje, ze ci co omawiaja, nie maja w ogole dunsta o co tu chodzi.
może wytłumacz niewiedzącym :D
jeśli chodzi o szybkość znajdowania sygnału to wszystkie odbiorniki oparte na SIRF3 są bardzo sprawne i jakie wg Ciebie ma znaczenie ilość kanałów wymieniona na obudowie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”