Co to jest ślad GPX?
Moderator: Albert_N
Re: Co to jest ślad GPX?
W jakim formacie masz slad? Skad pewnosc ,ze to slad i czy mozesz go sobie fizycznie wrzucic na pulpit w komputerze?
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
-
-
Bardzo proszę zainstaluj Wikiloc i tam masz już po włączeniu programu opcję rejestracji trasy i nawigowania po zapisanym śladzie tylkp po angielsku czyli record i te drugie sam już zobaczysz. Program intuicyjny nawet mój całkowicie analogowy kumpel ogarnął - w miesiąc ale już umijradek pisze:Dobra, ja już naprawdę mam tego dość. Szukam chętnego co mi zrobi korepetycje z używania GPS. Nic mi kurna nie wychodzi. Znalazły się te ślady z soboty, ale nie wiem jak je załadować tak, aby po nich jechać. Czy ktoś i zechce łopatologicznie objaśnić Oruxa? albo inny podobny program? albo nawet kilka programów?

Aktualnie wyświetla mi się to co nagrałem wracając godziny temu z dzieckiem ze szkoły.
Jak to skasować, aby mieć pustą mapę?
Jak wchodzę w ikonkę drogi to w Manage tracks widzę ścieżki. 3 sztuki
Jak to skasować, aby mieć pustą mapę?
Jak wchodzę w ikonkę drogi to w Manage tracks widzę ścieżki. 3 sztuki
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Kolejne pytania:
1 W jakim programie, albo na jakiej stronie mogę odczytać ścieżkę GPX? Chodzi o laptopa.
2 Mimo podłączenia telefonu do laptopa nie mogę namierzyć ostatnich śladów, nawet CTRL+F nie potrafi znaleźć, a w telefonie są.
1 W jakim programie, albo na jakiej stronie mogę odczytać ścieżkę GPX? Chodzi o laptopa.
2 Mimo podłączenia telefonu do laptopa nie mogę namierzyć ostatnich śladów, nawet CTRL+F nie potrafi znaleźć, a w telefonie są.
1)
Ja uzywam gpsies.com
Ma mase przydatnych funkcji i integracje ze wszystkim + mase konwerterow.
Np. Jak znajdziesz tam ciekawa trase to mozesz ja importowac kliknieciem do Oruxa bez fizycznego zgrywania plikow ze strony na lapa i pozniej z lapa na telefon.
Tak samo mozesz wrzucac. Itd..
2) Gdzie nagrales track? W jakim formacie? Wyszukaj na telefonie (albo na karcie telefonu!) przez F3 taka fraze *<nazwa_sciezkI>*
gdzie za <nazwa_sciezki> wstaw to co wyswiertla program np. wycieczka
Ja uzywam gpsies.com
Ma mase przydatnych funkcji i integracje ze wszystkim + mase konwerterow.
Np. Jak znajdziesz tam ciekawa trase to mozesz ja importowac kliknieciem do Oruxa bez fizycznego zgrywania plikow ze strony na lapa i pozniej z lapa na telefon.
Tak samo mozesz wrzucac. Itd..
2) Gdzie nagrales track? W jakim formacie? Wyszukaj na telefonie (albo na karcie telefonu!) przez F3 taka fraze *<nazwa_sciezkI>*
gdzie za <nazwa_sciezki> wstaw to co wyswiertla program np. wycieczka
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
- madtrabi
- jestem tu nowy...
ad 1.
maps.google.com ma opcję wgrania trasy, obsługuje też GPX.
Wchodzisz na maps.google.com, logujesz się swoim kontem google, klikasz 3 kreski w lewym górnym rogu map i wybierasz Moje Mapy, potem utwórz mapę i importuj
ad 2.
zapisałeś sład w Oruxie?
na telefonie wejdz w aplikacje, moje pliki, pamięć urzadzenia - powinienes widzieć katalog oruxmaps. W katalogu tracklogs pewnie bedziesz miał te ślady. Długi klik na plik który chcesz wysłać (możesz zaznaczyć kilka plików) a potem klikasz udostepnij przez (3 kropki polaczone liniami na górnej belce) i wysyłasz np. sobie na maila
maps.google.com ma opcję wgrania trasy, obsługuje też GPX.
Wchodzisz na maps.google.com, logujesz się swoim kontem google, klikasz 3 kreski w lewym górnym rogu map i wybierasz Moje Mapy, potem utwórz mapę i importuj
ad 2.
zapisałeś sład w Oruxie?
na telefonie wejdz w aplikacje, moje pliki, pamięć urzadzenia - powinienes widzieć katalog oruxmaps. W katalogu tracklogs pewnie bedziesz miał te ślady. Długi klik na plik który chcesz wysłać (możesz zaznaczyć kilka plików) a potem klikasz udostepnij przez (3 kropki polaczone liniami na górnej belce) i wysyłasz np. sobie na maila
pozdrawiam
Jacek
Hultaj 'Terracan 2.9 crdi, lift 2"
Jacek
Hultaj 'Terracan 2.9 crdi, lift 2"
Dzieki, zaczyna mi sie to klarowac. Udalo mi sie wrocic po sciezce do domu.
Czy da się namówić Oruxa do ustawiania mapy nie względem kompasu, a względem samochodu?
-
-
Naciśnij trzykropek w górnym prawnym rogu, później Global Setings, następnie Mapy i tam masz Orientację Mapy opcja Kierunek U Góry.jradek pisze:Czy da się namówić Oruxa do ustawiania mapy nie względem kompasu, a względem samochodu?
Chyba, bo Oruxa zostawiłem w spokoju już bardzo dawno

Pisałem spróbuj Wikiloc, OsmAnd czy najzwyklejszą apkę Moje Trasy.
Orux to piata aplikacja ktora trenuje, Ty proponujesz mi 6 7 8, chcesz zebym zwariowal?
Dzieki
Dzieki
-
-
jradek pisze:Orux to piata aplikacja ktora trenuje, Ty proponujesz mi 6 7 8, chcesz zebym zwariowal?
Dzieki
Orux to najbardziej rozwinięta a zarazem najbardziej zagmatwana aplikacja jaka jest.
Na początku też się z nią motałem, znalazłem OsmAnd i jest ze mną do dziś wraz z Wikiloc i jest

Mam też i Oruxa ale leży gdzieś w otchłani aplikacji.
Osmand i Wikiloc potrafia to?

Powaznie pytam, bo wywalona funkcja w kosmos. Bo poziomicach nie zawsze czytelne a juz na pewno nie daje tak fajnie punktu odniesienia.

Powaznie pytam, bo wywalona funkcja w kosmos. Bo poziomicach nie zawsze czytelne a juz na pewno nie daje tak fajnie punktu odniesienia.
-
-
Kuwa pytanie było o jazdę po śladzie dookoła Grodziska a tam stosunkowo płasko i takich wodotrysków nie potrzebna.Wojtek_W pisze:Osmand i Wikiloc potrafia to?
Nie wiem czy OsmAnd to ma, mi niepotrzebne.
-
-
Pooglądałem oba programy, w Orux jest opcja 3d, którą pokazałeś. W OsmAnd nie ma 3d (chyba), i jedynie co można dać na podkładkę mapę kartograficzną i wyglądać to będzie mniej więcej tak (nie wiedziałem jak się robi Print Screen
):

Tam tym suwakiem można regulować nakładanie się warstw mocniej/mniej.
Mapy można podrzucić w oba programy podobne jeśłi nie takie same i wybór jest spory.

Z tego co widzę to opcję 3d ma też Google Earth i w nim można też odtworzyć nasz ślad by wyglądał tak jak Twój, lub bardzo podobnie bo ten skan z Twojego zdjęcia to mapy Garmin
.

Tam tym suwakiem można regulować nakładanie się warstw mocniej/mniej.
Mapy można podrzucić w oba programy podobne jeśłi nie takie same i wybór jest spory.

Z tego co widzę to opcję 3d ma też Google Earth i w nim można też odtworzyć nasz ślad by wyglądał tak jak Twój, lub bardzo podobnie bo ten skan z Twojego zdjęcia to mapy Garmin

Dobra, ciężki trening
zaowocował i już ogarniam podstawy. Teraz marzy mi się załadownie mapy topo lub zbliżonej to telefona i korzystanie w Oruxie offline. Mapa ma być centralnej Polski lub co najwyżej Polski i ma być wystarczająca do OR.
1 Skąd?
2 Jak?
Dziękuję

1 Skąd?
2 Jak?
Dziękuję
-
-
Mus być offlinejradek pisze:Dobra, ciężki treningzaowocował i już ogarniam podstawy. Teraz marzy mi się załadownie mapy topo lub zbliżonej to telefona i korzystanie w Oruxie offline. Mapa ma być centralnej Polski lub co najwyżej Polski i ma być wystarczająca do OR.
1 Skąd?
2 Jak?
Dziękuję

Mam, ale jak mozna to czemu nie probowac?
Roznych rzeczy uzywam/uzywalem do nawigacji, i zawsze dochodze do tego samego - garmin jest do tego stworzony, ogarnia nawigacje, zapis sladow, rozszerzenia plikow, do tego jest BaseCamp, ktory jest w sumie prosty jak budowa cepa, mapy tez obecnie nie stanowia problemu, jest TopoPolska za bardzo rozsadne pieniadze, darmowe po necie tez mozna znalezc, wiec nie widze powodow zeby kombinowac i utrudniac sobie zycie - chyba ze dla sportu i treningu...

Y61 GU4
http://airman.org.pl
http://airman.org.pl
Ja mam od wielu jak 62s i dla mnie to mistrzowstwo swiata i niedoscigniony ideal. Wszystko od a do z jest podporzadkowane garminowi jego format jest zawsze glownym ,jego jest wspierany do niego sa pluginy. itd..
Aczkolwiek pytanie bylo o Oruxa
Trzymam go jako alternatywe , bo ma dla mnie kilka zalet:
-wspomiany tryb 3d
- ultraprosty tryb nakladania rastrowych map i skanow
- wieksza czytelnosc na smartfonie niz maly wyswietlacz w Garminie,
- trzymam jako zapas gdyby Garminowi sie cos stalo, ale biorac pod uwage wykonanie nie ma chyba takiej opcji poza zgubieniem
Generalnie ktorys tydzien do tylu Garmin po raz kolejny dowiodl swojej wartosci. Mysle,ze jest spora szansa,ze uratowal ktoremus z nas w Karpatach zycie a jesli nie to zdrowie i wybawil nas od baardzo powaznych klopotow. Nie mialem jeszcze lepszego urzadzenia.

Aczkolwiek pytanie bylo o Oruxa

Trzymam go jako alternatywe , bo ma dla mnie kilka zalet:
-wspomiany tryb 3d
- ultraprosty tryb nakladania rastrowych map i skanow
- wieksza czytelnosc na smartfonie niz maly wyswietlacz w Garminie,
- trzymam jako zapas gdyby Garminowi sie cos stalo, ale biorac pod uwage wykonanie nie ma chyba takiej opcji poza zgubieniem
Generalnie ktorys tydzien do tylu Garmin po raz kolejny dowiodl swojej wartosci. Mysle,ze jest spora szansa,ze uratowal ktoremus z nas w Karpatach zycie a jesli nie to zdrowie i wybawil nas od baardzo powaznych klopotow. Nie mialem jeszcze lepszego urzadzenia.

jradek pisze:Dobra, ciężki treningzaowocował i już ogarniam podstawy. Teraz marzy mi się załadownie mapy topo lub zbliżonej to telefona i korzystanie w Oruxie offline. Mapa ma być centralnej Polski lub co najwyżej Polski i ma być wystarczająca do OR.
1 Skąd?
2 Jak?
Dziękuję
Bez problemu mozesz zgrac. Wybierasz obszar i zaciagasz. Tylko kwestai do ktorego zoomu chcesz, bo z doswiadczenia Ci powiem,ze te najwieksze sa niepotrzebne a zajmuja duzo.
Generalnie w Polszy jezdze na internecie i nie mialem nigdzie problemow z tym nie miale. Nawet jak zasiegu nie bylo to sobie wczesniej zbuforuje tyle,ze mu starczy do momentu az znowu zlapie.
Poprosze krotka instrukcje w 3 krokach.Wojtek_W pisze:
Bez problemu mozesz zgrac. Wybierasz obszar i zaciagasz.
DZIEKUJE
Garmin ma ta wade ze nie jest darmowy. A na moje wycieczki w zupelnosci wystarczy telefon.
Ja mam nowy teleon i nie mam jeszcze wgranego a ten nowy i tak oddaje zaraz na gwarancji, bo tryb glosnomowiacy nie dziala.
Wiec niech CI ktos pomoze.
Z pamieci:
Najpierw wybierasz podklad jaki Cie interesuje z listy dostepnych. Ogarnales to juz?
Z menu mapy bierzesz: Stworz mape wybierasz lewy gorny rog obszaru i prawy dolny. Powstaje prostkacik, ktory bedziesz mial offline. Wybierasz pozniej do jakiego zooma chcesz miec sciagniete. Pokazuje tez wielkosc pliku. Z mojego doswiadczenia najwiekszego (numer 15?) brac nie musisz.
Jak cos pomytllaem to niech mnie ktos naprostuje.

Wiec niech CI ktos pomoze.
Z pamieci:
Najpierw wybierasz podklad jaki Cie interesuje z listy dostepnych. Ogarnales to juz?
Z menu mapy bierzesz: Stworz mape wybierasz lewy gorny rog obszaru i prawy dolny. Powstaje prostkacik, ktory bedziesz mial offline. Wybierasz pozniej do jakiego zooma chcesz miec sciagniete. Pokazuje tez wielkosc pliku. Z mojego doswiadczenia najwiekszego (numer 15?) brac nie musisz.
Jak cos pomytllaem to niech mnie ktos naprostuje.
1 Co to jest podkład?
2 Robię to na kompie i przerzucam do telefonu, czy od razu w telefonie?
3 Biorę sobie taką mapę
http://opentopomap.org/#map=5/49.023/10.020
zaznaczam na niej kawałek, robię ctrl+C i co dalej?
dzięki
2 Robię to na kompie i przerzucam do telefonu, czy od razu w telefonie?
3 Biorę sobie taką mapę
http://opentopomap.org/#map=5/49.023/10.020
zaznaczam na niej kawałek, robię ctrl+C i co dalej?
dzięki
1 Podklad = mapa. W oruxie mozesz wybrac kilkadziesiat roznych. Zaciaga je online na bierzaco albo wybierasz interesujacy Cie fragment i sciagasz do przegladania offline.
2. Sciagasz od razu w telefonie. Wybierz opcja jak wyzej Ci pisalem
3. Na kompie ne robisz nic. Projektujesz trasy co najwyzej.
2. Sciagasz od razu w telefonie. Wybierz opcja jak wyzej Ci pisalem
3. Na kompie ne robisz nic. Projektujesz trasy co najwyzej.