GPs metromierz jaki model ?

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Black

Post autor: Black » pn lip 10, 2006 5:33 pm

No to czekamy z niecierpliwością :-) Z dokładnością to tak naprawdę biorąc poprawkę na autorów roadbooków 10m nawet 20m spokojnie wystarcza, a są i tacy magicy dla których 100m dokładości licznika to za dużo :)20

A dla niedowiarków informacja: nowe GPSy na Sirfstar III, nie mają problemu z gęstym lasem i np wąwozami, nawet leżąc sobie w środku przygniecione telefonem i paczką fajek, (oczywiście bez zewnętrznej antenki) z przykładów przez 150km trasy ostatniej Kaszubii raz na 3sec został zagubiony sygnał, a wąwozów w gęstym lesie było tam conajmniej parę km :)23
Black LC KZJ95 ... "bulwar sprawny inaczej" ;-)
www.tlc.org.pl

Awatar użytkownika
Piasecznik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Piasecznik » pn lip 10, 2006 5:46 pm

Teoretycznie odczyty są z dokładnością do 1cm. Niestety tylko odczyty.
Sam GPS daje przekłamania i w warunkach małej widoczności satelit jest to już spory błąd. W efekcie punkt pozycjonowania zaczyna krążyć co daje odczyty prędkości, wtedy nawet stojące auto wg GPS może poruszać się i to dosyć szybko.

Zrobie jakąś strawną wersję i wypuszcze do beta testów :)

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » wt lip 11, 2006 12:57 am

Piasecznik pisze:... Najbardziej popularny obecnie chipset Sirfstar nie ma możliwości wysyłania informacji częściej niż co 1 sekundę. Wszystko wskazuje na to że wszystkie cywilno-komercyjne tanie chipsety także mają to ograniczenie.
Myli sie kolega. Od dawna na Antarisie odczytujemy to 4 razy na sekunde. Ograniczeniem w Twoim przypadku jest protokul a nie odbiornik.
Krecik pisze:feler polega na tym ze kto nie był w lesie ten moze nie wiedzieć

w lesie baaardzo często nie ma zasięgu GPS, komunikacik "Brak sygnału z satelitów" mimo antenki dodatkowej na dachu..

I co wtedy ? :>
Zmienic odbiornik :)21
Piasecznik pisze:Teoretycznie odczyty są z dokładnością do 1cm. Niestety tylko odczyty.
Sam GPS daje przekłamania i w warunkach małej widoczności satelit jest to już spory błąd. W efekcie punkt pozycjonowania zaczyna krążyć co daje odczyty prędkości, wtedy nawet stojące auto wg GPS może poruszać się i to dosyć szybko.

Zrobie jakąś strawną wersję i wypuszcze do beta testów :)
Slaby chipset ma oczywiscie te wady. Dobry nie. Reszte niuansow zalatwia sie oprogramowaniem. Jak opanujesz kompas po zatrzymaniu auta to bedzie Ci latwiej wymyslac dalej :)21
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?

Awatar użytkownika
Piasecznik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Piasecznik » wt lip 11, 2006 6:48 am

Protokół binarny Sirfstar też nie ma możliwości ustawiania wysyłania odczytów częściej niż 1 sekunda. Chodzi oczywiście o cykl a nie ilość wysyłanych ciągów, tych może być całkiem sporo w ciągu sekundy.
Tak wynika z dokumentacji, którą siłą rzeczy przeczytałem kilka razy.
Jeśli chodzi o pływanie punktu to wiem oczywiście że sirfstar ma coś takiego jak static navigation czy jakoś tak.
Funkcja ta jest jednak wyłączona "by default".
Włączyć ją można jedynie w trybie binarnym sirfstar.
O chipsecie Antares nie słyszałem do tej pory. Interesowałem się co prawda tylko odbiornikami na Bluetooth.

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » wt lip 11, 2006 5:36 pm

Piasecznik pisze:Protokół binarny Sirfstar też nie ma możliwości ustawiania wysyłania odczytów częściej niż 1 sekunda. ...
No wlasnie napisalem, ze Cie protokol ogranicza :)21

My to raczej ramki z premedytacja wylaczamy, zeby nie zginac w natloku informacji :)21 bo uzywamy protokolu ubx :)21
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » wt lip 11, 2006 6:02 pm

biga, czy explona ssie dane tylko z gps, czy też ma dołożony interfejs na lince predkosciomierza / Jesli robi i to i to, to dlaczego ?
Krzysiek

Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » wt lip 11, 2006 6:55 pm

Krecik pisze:biga, czy explona ssie dane tylko z gps, czy też ma dołożony interfejs na lince predkosciomierza / Jesli robi i to i to, to dlaczego ?
Oczywistym jest, ze zastosowalismy redundacje pomiarow z dwoch zrodel. Podstawowym jest GPS, w momencie kiedy dane z GPS nie sa dostatecznie dokladne lub ich brak, czytamy z linki (lub alternatywnego medium np. zyrokompasu i miernika przyspieszenia, wtedy tylko do pewnych granic np. przejazdu przez tunel, bo bledy sie calkuja)

Dlaczego to robi. Robi to z wielu powodow. Pierwszym i podstawowym jest samo zastosowanie czyli warunki extremalne, a co za tym idzie mozliwosc uszkodzenia anteny (dach np.) oczywiscie antene mozna wymienic, ale nie zawsze jest na to czas. Do tej pory mielismy tylko dwa takie przypadki, ale dazenie do doskonalosci jest silniejsze. Drugi to znany wszystkim fakt, ze na sygnal GPS nie mozna liczyc w 100%. Nie mowie tu o slabych odbiornikach, bo mozemy na zyczenie wstawic taki co dziala z antena pod autem, albo na pietrowym parkingu. Po prostu sa miejsca gdzie odbior jest zaburzony. Robia to czesto linie transmisyjne GSM. Dotychczas testowe urzadzenia na B-W i w Maroku w ok. 2% przypadkow wykazaly potrzebe stosowania linki, wiec dmuchamy na zimne bo te 2% to dla nas za duzo. Trzeci (najbardziej prozaiczny, ale prawdziwy) powod to taki, ze musimy unifikowac sprzet. Nie na kazdym rajdzie mozna korzystac z GPS, i nie kazdy tego chce. Wtedy musi byc mozliwosc zaoferowania tradycyjnego rozwiazania. One tez moze byc redundantne, ale samo w sobie musi byc. Jednym slowem redundancja nas do tego zmusila :)21

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » wt lip 11, 2006 7:01 pm

O, i to jest odpowiedź która powinna wyjasnic wszystkim co i jak i jak wyglada w praktyce roznica gps vs linka, aczkolwiek, z jedną rzeczą, urządzenie jest pancerne w przewienstwie do pda, i wygodne w obsłudze ekspresowej w przewieństwie do rasowego gpsa garmina :-)

Mnie od explony jedno odstrasza, wyświetlacz :-(
nie dało by sie jakiegos wyraźniejszego, niebieski paskudny, nic nie widac:-( zielony na wyraźniejszy nie wyglada ;-( czy już wybrzydzam ? :-)
ale, ja wychowany na wyswietlaczu od roadmastera, wyraźniejszego chyba nie ma nikt ;)
Krzysiek

Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...

Awatar użytkownika
chermol
Kontaktowanie:

Post autor: chermol » wt lip 11, 2006 7:23 pm

Krecik pisze:Mnie od explony jedno odstrasza, wyświetlacz :-(
nie dało by sie jakiegos wyraźniejszego, niebieski paskudny, nic nie widac:-( zielony na wyraźniejszy nie wyglada ;-( czy już wybrzydzam ? :-)
ale, ja wychowany na wyswietlaczu od roadmastera, wyraźniejszego chyba nie ma nikt ;)
niebeski był wersją testową ;-) więc nie marudz...
bedzie wyrazniejszy więc też nie maurdz.... :D
p.s. antena explonowa działa pod samochodem

Awatar użytkownika
Black

Re: GPs metromierz jaki model ?

Post autor: Black » wt lip 11, 2006 7:23 pm

Ależ oczywiście opisaliście rozwiązania profesjonalne, tyle że autor wątku zapytał o GPSa (i zachaczył o PDA) co sugeruje, że szuka bardziej uniwersalnego rozwiązania (pewnie mapy, routing itd.) niż tylko bardzo dokładne zliczanie drogi i czasu w czym niedoścignione są typowe metromierze.

Ale ja tam się tylko domyślam intencji autora :-) i mierzę temat własną "miarką", . dla takiego amatora "turystyki" jak ja PDA+GPS to jest po prostu wystarczające uniwersalne rozwiązanie, które kolega Piasecznik ma pomysł i próbuje udoskonalić.
www.tlc.org.pl

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » wt lip 11, 2006 7:26 pm

Krecik pisze:O, i to jest odpowiedź która powinna wyjasnic wszystkim co i jak i jak wyglada w praktyce roznica gps vs linka, aczkolwiek, z jedną rzeczą, urządzenie jest pancerne w przewienstwie do pda, i wygodne w obsłudze ekspresowej w przewieństwie do rasowego gpsa garmina :-)

Mnie od explony jedno odstrasza, wyświetlacz :-(
Po pierwsze nikt nie kazal nikomu kupowac niebieskiego. Zrobiono taki bo posiadacze niebieskich podswietlen chcieli miec w jednym kolorze :)21 nasz klient nasz Pan.

Co do wyrazniejszego wysietalcza niz roadmaster to powiem tylko tyle, ze produkt "konkurencji" nie przeszedl naszych wstepnych testow na czestotliwosc odswiezania wskazan na wyjebach i nie mamy, zadnych kompleksow z zielonym, oprocz jego wielkosci. Nie byl on z zamyslu przewidziany do rajdow szybkosciowych.

Odpowiedzia na twoje pytanie czy ktos ma wyrazniejszy bedzie wizyta na stronie :)21 Znanej Ci stronie.

Jako, ze z zalozenia nie robie reklamy na forum to reszte moge Ci wyjasnic na maila.

W tym temacie wolal bym sie skupic na meritum sprawy, bo np. moja nokia 5140 z obudowa GPS ma super dzialajacy metromierz w standardzie!! Z powodu slabej anteny uzywalem jej z replikatorem anteny i dziala jako metromierz SUPER. Aplikacja napisana jest w Java'ie ale umiem sie do niej dobrac. Jesli ktos by byl w stanie przeniesc jej funkcjonalnosc na PDA to bedzie mial rewelacyjnie dzialajacy metromierz.

Jak widac da sie tylko trzeba miec czas i checi :)21

Awatar użytkownika
Biga

Re: GPs metromierz jaki model ?

Post autor: Biga » wt lip 11, 2006 7:31 pm

Black pisze:...
Ale ja tam się tylko domyślam intencji autora :-) i mierzę temat własną "miarką", . dla takiego amatora "turystyki" jak ja PDA+GPS to jest po prostu wystarczające uniwersalne rozwiązanie, które kolega Piasecznik ma pomysł i próbuje udoskonalić.
Jak juz napisalem, niech sie zainteresuje obudowa GPS do Nokii 5140. Tam jest w aplikacji dzialajacy metromierz.

Awatar użytkownika
Piasecznik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Piasecznik » wt lip 11, 2006 11:32 pm

Fajnie się wątek rozwija ;)
Ja oczywiście nie mam ambicji konkurować z profesjonalnymi metromierzami za 500 czy 2500zł. Rozwiązanie problemu poprzez zakup jakiejśtam Nokii plus obudowa GPS to też jakby nie tędy droga.
Nie mam dostępu do żadnych badań na ten temat ale jestem w stanie zaryzykować twierdzenie że jest wielokrotnie więcej ludzi którzy mają PDA z systemem pocket windows + jakiś popularny odbiornik GPS niż użytkowników Nokii 5140.
Tworząc programik do mierzenia przebytej odległości zakładałem że "jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma". W obecnej chwili program działa bez problemów z moim odbiornikiem (Holux GPSlim 236), ustawionym w sposób specyficzny programem SirfDemo.
Nie ukrywam że wiązałem w przyszłości jakieś nadzieje na komercjalizację pomysłu. Przypominam że jego pierwotnym celem był pomiar przyspieszenia i czasu od 0 do 100km/h
Znalazłem kiedyś tylko jeden taki program na PDA który kosztował 20USD
Postaram się do końca tego tygodnia skompilować wersję która sama zadba o wszystkie niezbędne parametry bez potrzeby prekonfigurowania odbiornika programem SirfDemo. Przydałaby się obsługa predykcji w przypadku utraty fixa na kilka sekund czy innych dziwnych zdarzeń.
Jeśli do końca tygodnia nie dam rady, powrócę do tematu po moim urlopie czyli na początku sierpnia.
Program powinien działać z każdym odbiornikiem który jest zgodny z NMEA. W przyszłości możliwe że dodam obsługę protokołów natywnych dla popularnych chipsetów GPS.

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » śr lip 12, 2006 10:55 pm

Wydaje mi sie, ze nic nie zrozumiales z tego co napisalem o 5140 w kontekscie twojego projektu :)21 ale nie przeszkadza mi to w najmniejszym stopniu :)21

Awatar użytkownika
Piasecznik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Piasecznik » śr lip 12, 2006 11:19 pm

W sensie, żebym podejrzał jak jest napisany metromierz w Nokii?
No dobra, namówiłeś mnie ;). Podeślij go proszę, skoro możesz się do niego dobrać :D

Awatar użytkownika
Black

Post autor: Black » śr lip 12, 2006 11:22 pm

Biga pisze:Wydaje mi sie, ze nic nie zrozumiales z tego co napisalem o 5140 w kontekscie twojego projektu :)21 ale nie przeszkadza mi to w najmniejszym stopniu :)21
Biga poprzednie posty pisaliśmy wczoraj równocześnie :-) Sorka, przeczytałem Twój post po wysłaniu swojego, ale dokładnie o to mi chodziło, że autor nie szuka profesjonalnego metromierza :-)

Pomysł z Nokią całkiem fajny (miałem teściowej sprawić, bo regularnie zamacza w lesie wszelkie telefony, BTW wytrzymuje to 3-4h na deszczu i upadki w kałuże?), podeślij po prostu Piasecznikowi sourcy (albo pomysł jak je wydobyć) Javy :-) to pewnie poradzi sobie z zaimplementowaniem algorytmów w swoim programiku na PDA :-)

Tylko autor "zamieszania" coś się nie odzywa co wybrał.
Tak jakoś na "bleblanie" o programowaniu się zeszło :lol:
www.tlc.org.pl

Awatar użytkownika
Black

Post autor: Black » śr lip 12, 2006 11:24 pm

Taa.. i tym razem powtarzam się w myślach z kolegą Piasecznikiem :-) chyba już pójdę spać, bo kasztanię i nic sensownego/nowego nie wnoszę do tematu :lol:
www.tlc.org.pl

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » czw lip 13, 2006 7:04 am

Krecik pisze: ale, ja wychowany na wyswietlaczu od roadmastera, wyraźniejszego chyba nie ma nikt ;)
chyba wychowany na gaziku bez licznika i wlasnej intuicji... :roll:

ravaur
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ravaur » czw lip 13, 2006 8:28 am

Panowie śledzę z uwagą wasze wypowiedzi i widze że trochę namieszałem ale może coś z tego będzie pozytywnego
Narazie opcja jest palmtop mio 180 870 zł

ravaur
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ravaur » czw lip 13, 2006 8:31 am

licznik mam i jakis orient w terenie tez ale potratkujcie to jako przydatny gadzet w terenie
Poza tym dziekuje za zainteresowanie tematem

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » czw lip 13, 2006 2:56 pm

ravaur pisze:180 870 zł
mozna odczytac ze tyle kosztuje... :)21

ravaur
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ravaur » pt lip 14, 2006 1:22 pm

niezla cena :oops:

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » sob lip 15, 2006 5:54 pm

jar z aplikacja mozna sobie sciaganc z http://europe.nokia.com/A4144133

Mi nie udalo sie tego rozwalic, ale funkcjonalnosc metromierza ma.

Awatar użytkownika
Piasecznik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Piasecznik » śr sie 02, 2006 10:44 pm

Robię testy i na razie wychodzi mi że słabo z dokładnością.
Muszę się bardziej postarać ;) a i roboty po urlopie po łokcie mam :(

Awatar użytkownika
Piasecznik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Piasecznik » pn sie 21, 2006 4:11 pm

Już niedługo wypuszczę wersję beta do testowania w terenie.
Stay tuned :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”