GPS vs. GPS

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Klamer

Post autor: Klamer » ndz wrz 24, 2006 9:54 pm

gkozi pisze:
Klamer pisze:[...]

A co byś zrobił gdybyś był w samochodzie sam?

Trzymał byś GPSa za oknem i jednoczesnie kierował?

[i to jest właśnie niuans]
Dobry argument ale wybacz, kazdy ocenia co czego mu ten GPS jest potrzebny i w jakich warunkach bedzie go wykorzystywal - gdybym jechal wolniej (wez i wylacz amok opentanczy i cisnienie :) ) to GPS by sie nie gubil, ale rajdow nie robie nigdy samotnie, a w samotnych wyprawach moge sie zatrzymac i sprawdzic sam wystawiajac lapke za okno. Moze nie masz duzego cisnienia, jezdzisz wolniej - dla mnie e-trex jest najlepszym wyjsciem.
@Krecik - czyli zawsze musi byc ten pierwszy raz? :) - czyli madry Polak.... :)
Nadal ześwirowany...

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » ndz wrz 24, 2006 10:40 pm

panowie to ja mam pytanie:

potrzebuje gpsa do wedrowek pieszych, na rower oraz do auta ale w aucie to raczej sporadycznie, tylko w przypadku zgubienia sie w lesie itp

kluczowe znaczenie ma dla mnie cena

czy taki stary etrex legend bedzie dobrym rozwiazaniem?

Awatar użytkownika
Klamer

Post autor: Klamer » ndz wrz 24, 2006 10:45 pm

chiquito83 pisze:panowie to ja mam pytanie:

potrzebuje gpsa do wedrowek pieszych, na rower oraz do auta ale w aucie to raczej sporadycznie, tylko w przypadku zgubienia sie w lesie itp

Jesli z mapa to legend ma bodajze 8MB albo 16MB- troche malo ale do wayback i waypoint - jak najbardzej - jesli najtaniej to poczytaj o rozwiazaniu: tel z GPRS i bluetooth i antenka na bluetooth - to chyba jest najtancze rozwiazanie - telefon i tak zawsze masz przy sobie - antene wkladasz do gornej kieszeni kurtki i jedziesz
Nadal ześwirowany...

Awatar użytkownika
gkozi

Post autor: gkozi » ndz wrz 24, 2006 10:55 pm

Klamer pisze:
chiquito83 pisze:panowie to ja mam pytanie:

Jesli z mapa to legend ma bodajze 8MB albo 16MB- troche malo ale do wayback i waypoint - jak najbardzej - jesli najtaniej to poczytaj o rozwiazaniu: tel z GPRS i bluetooth i antenka na bluetooth - to chyba jest najtancze rozwiazanie - telefon i tak zawsze masz przy sobie - antene wkladasz do gornej kieszeni kurtki i jedziesz
nie rozumiem - telefon z GPRS?

co to ma do rzeczy?

(BTW czy normalny telefon, powiedzmy z javą, może współpracować z GPSem na BT na tyle, żeby chociaż wyświetlić na ekranie współrzędne?)
Długi LC90 do jazdy, krótki GRat do zabawy

Awatar użytkownika
Klamer

Post autor: Klamer » ndz wrz 24, 2006 11:42 pm

Ja o tym nie czytalem ale rozmawialem ze znajomym, ktory tropil temat.
Telefon via bluetooth kontaktuje sie z antena zbierajac dane z satelit natomiast via GPRS kontaktuje sie z netem w celu uzyskania danych dot. lokalizacji - sa podobno juz conajmniej dwa tego typu oprogramowania i conajmniej dwie strony w necie z danymi- mysle ze jakis specjalista moglby sie na ten temat wypowiedziec szerzej- oczywiscie Java
Nadal ześwirowany...

Awatar użytkownika
Piasecznik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Piasecznik » pn wrz 25, 2006 11:37 am

Nie do końca. Telefon z GPRS pobiera dane o mapie okolic z netu. Może korzystać z informacji o BTSach w których jest zasięgu aby odczytać swoją pozycję. Jednak wymaga to dobrego zasięgu conajmniej 2 BTS żeby mogło robić. W terenie z tym jest różnie. Sygnał z satelit GPS jest dostępny wszędzie (prawie).

Awatar użytkownika
Klamer

Post autor: Klamer » pn wrz 25, 2006 2:42 pm

Piasecznik pisze:Nie do końca. Telefon z GPRS pobiera dane o mapie okolic z netu. Może korzystać z informacji o BTSach w których jest zasięgu aby odczytać swoją pozycję. Jednak wymaga to dobrego zasięgu conajmniej 2 BTS żeby mogło robić. W terenie z tym jest różnie. Sygnał z satelit GPS jest dostępny wszędzie (prawie).
Jesli przeczytal bys dokladnie to mowilem o antenie GPS via BT podpietej do telefonu - reszta sie zgadza.
Nadal ześwirowany...

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”