GARMIN GPSmap 278
Moderator: Albert_N
Mazurkas:
W 278 wchodzisz w ustawienia ("setup") -> następnie przechodzisz zakładkami w prawą stronę do zakładki "ustaw jednostki odległość i prędkość" -> tutaj ustawiasz "metryczne". Na tej samej zakładce trochę niżej masz także pole "vertical speed" -> tutaj ustawiasz metry/sekundę. Uważaj przy wychodzeniu z zakładki, żeby przypadkowo nie przestawić tych danych (bo może się to zdarzyć i można tego nie zauważyć). Jeśli to nie zadziała, sprzęt jest do reklamacji.
W 278 wchodzisz w ustawienia ("setup") -> następnie przechodzisz zakładkami w prawą stronę do zakładki "ustaw jednostki odległość i prędkość" -> tutaj ustawiasz "metryczne". Na tej samej zakładce trochę niżej masz także pole "vertical speed" -> tutaj ustawiasz metry/sekundę. Uważaj przy wychodzeniu z zakładki, żeby przypadkowo nie przestawić tych danych (bo może się to zdarzyć i można tego nie zauważyć). Jeśli to nie zadziała, sprzęt jest do reklamacji.
Witam wszystkich serdecznie
Nabyłem 278 i naprawde jest dobra ale mapy troszke nie dokładne
Mianowice nie ma rzek, lasów itp prosił bym o pomoc.
Chętnie dokupie jakieś dobre mapy które mógł bym dograć albo ściągną bym z internrtu najchętniej dograł bym jakąś dokładną mapę topograficzną.
Pozdrawiam
Saymon
Chętnie dokupie jakieś dobre mapy które mógł bym dograć albo ściągną bym z internrtu najchętniej dograł bym jakąś dokładną mapę topograficzną.
Pozdrawiam
Saymon
- mazurkas007
-
ja się podklejam...saymon198 pisze:Witam wszystkich serdecznie
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
- RAF z Ochoty
Żaden GPS Garmin nie umożliwia wgrania i prowadzenia nawigacji w oparciu o zeskanowaną mapy. Taką możliwość masz tylko w połączeniu z notebookiem lub na PDA. (Natomiast do odbiorników Garmina są dostosowane do formatu MapSource Garmina zarówno mapy drogowe Ukrainy jak i Rumunii - w miarę ok, choć z pewnością mogły by być lepsze.)RAF z Ochoty pisze:a czy to super urządzenie pozwala zeskanowac mapy terenu i wbić je przez kompa do pamięci??... bo mapy terenu polski to my się prędko pewnie nie doczekamy... a ja tu jeszcze o takich krajach jak rumunia ukraina myśle.....
Obecnie wchodzi na rynek zupełnie nowa gałąź odbiorników PND (Personal Navigation Device), które działają w oparciu o system Windows CE (poza funkcjami typowo nawigacyjnymi mają jeszcze najczęściej dodatkowe przeglądarki zdjęć, odtwarzacze muzyki i odtwarzacze filmów - funkcje przydatne np. gdy stoimy w długim korku, albo dla dzieci znudzonych podróżą). Te nowe urządzenia mają możliwość podpięcia pod system Win CE programu Ozzi Explorer CE, a to umożliwia już prowadzenie nawigacji w oparciu o zeskanowaną i skalibrowaną mapę.
- RAF z Ochoty
dzięki...
no jasne pomyliłem pojęcia - czyli aby miec możliwość użycia zeskanowanej mapy potrzebny jest ozzi explorer oraz kompatybilnośc danego urządzenia gps z takowym oprogramowaniem rozumiem?
a w takim razie nie zawracjąc sobie głowy palmtopami to co można zainstalowac w wozie aby spełniało takie wymagania?
bo tak jaki pisałem - mapy dróg to są i wystarczajace na papierze a mi chodzi po głowie orientacja poza czarnym
no jasne pomyliłem pojęcia - czyli aby miec możliwość użycia zeskanowanej mapy potrzebny jest ozzi explorer oraz kompatybilnośc danego urządzenia gps z takowym oprogramowaniem rozumiem?
a w takim razie nie zawracjąc sobie głowy palmtopami to co można zainstalowac w wozie aby spełniało takie wymagania?
bo tak jaki pisałem - mapy dróg to są i wystarczajace na papierze a mi chodzi po głowie orientacja poza czarnym
LR Disco 96' katowice limited edition
Dokładnie tak.RAF z Ochoty pisze:dzięki...
coś z grupy PND, ale koniecznie pracujące na systemie Win CE 4,2 pod który jest możliwość podpięcia Ozziego (np. Bemi-Nav)RAF z Ochoty pisze: a w takim razie nie zawracjąc sobie głowy palmtopami to co można zainstalowac w wozie aby spełniało takie wymagania?
Mapy topograficzne Polski ( część ) do Garmina istnieją.
Są bardzo dokładne , warstwy, wysokości , szlaki turystyczne itp.
Dostępne są regiony - Sudety część polska i czeska , polskie Karpaty (całe ), region na północ od Poznania , okolice Kielc , okolice Gdańska oraz
topograficzna mapa pasa nadmorskiego dla pływaków. Mam zainstalowaną na 276c i działa wyśmienicie. Mapy są darmowe ( ok. 57Mb)
Proponuję dokładnie przeczytać uwagi na stronie a nie będzie problemów ze szczegółami i kolorkami .
Pozdrawiam Mariusz Kulak
http://gps.astronet.pl/new/download.htm
Są bardzo dokładne , warstwy, wysokości , szlaki turystyczne itp.
Dostępne są regiony - Sudety część polska i czeska , polskie Karpaty (całe ), region na północ od Poznania , okolice Kielc , okolice Gdańska oraz
topograficzna mapa pasa nadmorskiego dla pływaków. Mam zainstalowaną na 276c i działa wyśmienicie. Mapy są darmowe ( ok. 57Mb)
Proponuję dokładnie przeczytać uwagi na stronie a nie będzie problemów ze szczegółami i kolorkami .
Pozdrawiam Mariusz Kulak
http://gps.astronet.pl/new/download.htm
- mazurkas007
-
Masz miejsce na literkę i jedziesz kursorem góra - dól i się alfabet przewija, później kursorem w prawo i następna literka itd.
Pod paskiem gdzie wprowadzasz te literki wyświetla sie lista ulic/miejscowości których nazwa odpowiada wprowadzanym przez ciebie literkom, tak że wprowadzasz maks cztery literki i to wystarczy, a później wybierasz ze spisu poniżej i zatwierdzasz.
Pod paskiem gdzie wprowadzasz te literki wyświetla sie lista ulic/miejscowości których nazwa odpowiada wprowadzanym przez ciebie literkom, tak że wprowadzasz maks cztery literki i to wystarczy, a później wybierasz ze spisu poniżej i zatwierdzasz.
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
Muszę przyznać, że się poważnie wacham czy właśnie 278 zanabyć. Karty i mapy są dość drogie a potrzebne mi jest urządzenie, które mnie np. poprowadzi track back jak gdzieś sie zagubię w lesie, na którym będe sobie mógł dodawać trasy no i oczywiście podstawowe kierowanie pod dany adres. Na Garmina się zdecydowałem bo urządzenia konkretnie do tego przeznaczone a nie jakies półśrodki i wodoszczelne chociaż nie zamierzam topić specjalnie auta.
Może jednak coś z rodzaju urządzeń "duży dotykowy ekran"? Nokia 330 jest tu opisywana jako nieciekawie obsługiwana a z drugiej strony taka Nokia tez czyta mp3 a że radio mam zabytek to by się przydało.
Co wybrać? Na co zwrócić uwagę? Sirf StarIII to już wiem ale co ma Garmin przy takim użytkowaniu czego nie mają inne sprzęty?
Może jednak coś z rodzaju urządzeń "duży dotykowy ekran"? Nokia 330 jest tu opisywana jako nieciekawie obsługiwana a z drugiej strony taka Nokia tez czyta mp3 a że radio mam zabytek to by się przydało.
Co wybrać? Na co zwrócić uwagę? Sirf StarIII to już wiem ale co ma Garmin przy takim użytkowaniu czego nie mają inne sprzęty?
Teraz my was jemy =)
- mazurkas007
-
OK. to skoro juz tutaj zacząłem to jeszcze zapytam o Clariona Map770. Chodzi to już na Windowsie C.E więc jest mozliwość używania zeskanowanych map. Co Panowie sądzicie?
http://www.ceneo.pl/651605

http://www.ceneo.pl/651605
Teraz my was jemy =)