whisky_snake pisze:Dżek pisze:
Które mapy właściwie możemy nazywać sztabówkami? [...]
tak jak napisales sztabowki sa wydane przez sztab generalny WP z usunieta klauzula tajne poufne i maja kilkanascie lat wystepowaly w chyba w 100 a napewno w 50 i 25,
Niestety nie rozwiałeś moich wątpliwości, a wręcz z niektórymi stwierdzeniami będę polemizował
- to co napisałeś o klauzulach sugeruje, że "sztabówka" jako tajna czy poufna nie była "sztabówką", a po całkowitym odtajnieniu nagle się nią staje? Troszkę to bez sensu, albo ja źle zrozumiałem.
- generalnie kwestię klauzul mozna rozpatrywać już raczej tylko w aspekcie historycznym. Żadna seria wieloarkuszowych map topograficznych nie jest już tajna ani poufna. Biblioteki wprawdzie muszą wzywać jeszcze fachowców odtajniaczy, aby przystawili odpowiednie pieczęcie i skasowali za to kasę (tak, tak - to przykład z mojej firmy), ale odbywa się to już z automatu. Po prostu nie można przekreslić klauzuli ot tak sobie, mimo że od dawna mapa jest całkowicie jawna. Nie jest dla mnie w pełni jasna kwestia klauzul Do użytku służbowego. Przykładowo mapy wojskowe 1:25 000 (seria M853) i 1:50 000 (seria M755) są dostępne bez problemów dla służb mundurowych, administracji państwowej, naukowców itp., a nie dla człowieka z ulicy. Arkusze tychże, które kupowałem kilka lat temu, miały nadrukowaną klauzulę Do użytku służbowego, zaś te nabyte kilka miesięcy temu już jej nie mają. Dostępność zmianie nie uległa... chyba. Trudno to rozkminić.
- powyższe serie to przykłady map, które nie mają w tytule informacji o Sztabie Generalnym. Wydane jednak zostały przez Oddział Topograficzny Sztabu Generalnego WP. Czym więc są?
- co do "sztabówek" w skalach mniejszych od setki - trzeba grzebnąć w mapach pochodnych i zobaczyć, co mają w opisie pozaramkowym. Jak mi się będzie chciało, to może to zrobię - na co dzień mam kontakt z większymi skalami, więc nie mam w oczach dwusetek czy pięćsetek.
- zdecydowanie nie mogę się zgodzić, że "sztabówki" mają kilkanaście lat. Jeśli przyjmiemy najbardziej klarowne kryterium, czyli "sztabówka" to ta mapa, która w tytule ma Sztab Generalny WP, to ich historia liczy przynajmniej sześćdziesiąt lat. Bo pod to kryterium pasują i powojenne setki Borowej Góry, i 25 000 w 1942 z lat 50., i z lat 70. (tzw. Wydanie pierwsze PRL), i...
- te wykastrowane do ramek setki, które się pałętają po necie, postaram się rozeznać. Mam w komputerze kilka arkuszy, ale na oko to tylko układ 1942 można stwierdzić.
Podsumowując: moim skromnym zdaniem określenia sztabówki należy używać z pewną dozą ostrożności, pisząc raczej "sztabówki" lub tzw. sztabówki. Nazwa się przyjęła, ale jednoznaczna nie jest. Większość ludzi kojarzy ją wyłącznie (i całkowicie błędnie) z 50 000 z lat 80., które wieki temu umieszczono pierwszy raz bodajże na rybnecie, a później kupa cwaniaczków, niestety także związanych z o-r, zaczęła zbijać na nich kasę. Ot i takie mam przemyślenia.
Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi