Tworzenie map pod Oziego na bazie google maps i innych

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
whisky_snake

Re: Tworzenie map pod Oziego na bazie google maps i innych

Post autor: whisky_snake » wt gru 01, 2009 12:01 pm

Liroz pisze:
Sorki ale bredzisz :) na Geo są mapy rastrowe w tym 10 tys. (!) przerobione ze sztabówek tylko w tym sensie że wymaskowane sa tereny wojskowe
Sorki jestes pewien ze ja bredze ... ?? sztabowki papierowe najdokladniejsze wystepuja w 1:25, a 1:10 kupuje sie w geodezji papierowe lub inne a natomiast w geoportalu :
...
Informujemy, że w przeglądarce Geoportalu udostępnione zostały następujące dane:

1. Dane topograficzne odpowiadające szczegółowości mapy w skali 1:50 000 wizualizowane w przeglądarce Geoportalu w skalach od około 1:100 000 do 1:20 000.

Awatar użytkownika
whisky_snake

Post autor: whisky_snake » wt gru 01, 2009 12:20 pm

Liroz pisze:
Sorki ale bredzisz :) na Geo są mapy rastrowe w tym 10 tys. (!) przerobione ze sztabówek tylko w tym sensie że wymaskowane sa tereny wojskowe
Sorki jestes pewien ze ja bredze ... ?? sztabowki papierowe najdokladniejsze wystepuja w 1:25, a 1:10 kupuje sie w geodezji papierowe lub inne a natomiast w geoportalu :
...
Informujemy, że w przeglądarce Geoportalu udostępnione zostały następujące dane:

1. Dane topograficzne odpowiadające szczegółowości mapy w skali 1:50 000 wizualizowane w przeglądarce Geoportalu w skalach od około 1:100 000 do 1:20 000.
...

2. Rastry map topograficznych w skalach od 1:25 000 do 1:4 000 000.
Wiec po przelaczeniu na skale ponizej 1:10000 pojawiajaca sie mapka nie jest juz kopia/ rastrem sztabowej tylko czarnobialej geodezyjnej

Awatar użytkownika
Talib

Post autor: Talib » wt gru 01, 2009 4:56 pm

Świetny :)2
Czy ktoś doszukał się możliwości podziału obszaru eksportowanego na kilka mniejszych plików??
Patrol W160 / SD33T / 87
http://www.ekipa4x4.pl

Awatar użytkownika
Liroz

Post autor: Liroz » śr gru 02, 2009 12:00 am

whisky_snake pisze:..
tu masz fragment 10tys. z Geoportalu, czym to się różni od sztabówki? (oczywiście jest dokładniejsze niż sztabówka 50tys./25tys.)

Obrazek
L E D for off-road

Technika idzie do przodu...

Awatar użytkownika
Dżek

Post autor: Dżek » czw gru 03, 2009 12:12 am

Tak na marginesie powyższych rozważań...
Które mapy właściwie możemy nazywać sztabówkami? Nie chodzi mi oczywiście o skrót myślowy: sztabówki = 3 CD lub 15 CD :)21 tylko o merytoryczne rozkminienie:
- te sygnowane przez Sztab Generalny WP wyłącznie w tytule ,
- te sygnowane przez Sztab Generalny WP gdziekolwiek w opisie pozaramkowym,
- wszystkie wydane przez wojsko?
W zależności od przyjętych kryteriów liczba serii wieloarkuszowych map topograficznych klasyfikowanych jako sztabówki będzie bardzo różna.
Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi

Awatar użytkownika
Cybm

Post autor: Cybm » czw gru 03, 2009 1:32 pm

bredfan pisze:
whisky_snake pisze:Wpadł mi włanie w rece programik genialny SASPlanet który tworzy mapy pod oziego dodaje kalibracje i eportuje wybrany obszar pod jpg

A moze by się jakiś mądry człowiek pokusił o napisanie skryptu dodającego zumi.pl do listy map ?
Jest program do pobiera mapek z zumi.pl
http://ngps.pl/zumibuddy-mapy-z-zumipl- ... ziexplorer
SJ 413(gaźnik + LPG) -> Vitara JLX 1.6 8v -> lr Discovery 300TDi

Awatar użytkownika
whisky_snake

Post autor: whisky_snake » czw gru 03, 2009 6:02 pm

Liroz pisze: tu masz fragment 10tys. z Geoportalu, czym to się różni od sztabówki? (oczywiście jest dokładniejsze niż sztabówka 50tys./25tys.)
przyjzyj sie czym sie rozni tam gdzie jest kolorowa a gdzie jest czarnobiala ... tam gdzie jest kolorowa nie ma w zasobach geoportalu zeskanowanej geodezyjnej ...

Dżek pisze:Tak na marginesie powyższych rozważań...
Które mapy właściwie możemy nazywać sztabówkami? Nie chodzi mi oczywiście o skrót myślowy: sztabówki = 3 CD lub 15 CD :)21 tylko o merytoryczne rozkminienie:
- te sygnowane przez Sztab Generalny WP wyłącznie w tytule ,
- te sygnowane przez Sztab Generalny WP gdziekolwiek w opisie pozaramkowym,
- wszystkie wydane przez wojsko?
W zależności od przyjętych kryteriów liczba serii wieloarkuszowych map topograficznych klasyfikowanych jako sztabówki będzie bardzo różna.
tak jak napisales sztabowki sa wydane przez sztab generalny WP z usunieta klauzula tajne poufne i maja kilkanascie lat wystepowaly w chyba w 100 a napewno w 50 i 25, w sieci dostepne sa zeskanowane 50 czarnobiale mimo ze org jest kolorowy, dostepne sa w sieci 100 kolorowe ale nie wiadomo kto jest wydawca bo skany sa obciete 25 sztabowych w sieci nie widzialem ... to samo tyczy sie innych dostepnych map krajow rózniastych w sieci

na geoportalu przelaczajaca sie czarnobiala jest ze zrodel i wydania glownego urzedu geodezji i kartografii i roznia sie zawartoscia posiadaja popierdolki geodezyjne cos ala nr dzialek dodatkowo i sa czarnobiale i sa ogolnie w 1:10 co tam dokladnie jeszcze maja to by sie jakis geodeta mogl wypowiedziec

jak ktos bardzo chce to walne foto bo sie mnie wala i takich i takich troche ... jesli nie widzi roznicy w tej ponizej 10 tysi a wyzszej rozdzielczosci topo ...

p.s. dostatecznie jasno ?? :)

Awatar użytkownika
Liroz

Post autor: Liroz » pt gru 04, 2009 2:02 pm

Ja mam też orginalne sztabówki z Codgik ;) i to nawet pod Oziego nie tylko papier.

tam gdzie jest kolor oznacza to że jest stan z 1992 a czarno-białe powierzchnie z 65 ;)
L E D for off-road

Awatar użytkownika
Dżek

Post autor: Dżek » pt gru 04, 2009 11:29 pm

whisky_snake pisze:
Dżek pisze: Które mapy właściwie możemy nazywać sztabówkami? [...]
tak jak napisales sztabowki sa wydane przez sztab generalny WP z usunieta klauzula tajne poufne i maja kilkanascie lat wystepowaly w chyba w 100 a napewno w 50 i 25,
Niestety nie rozwiałeś moich wątpliwości, a wręcz z niektórymi stwierdzeniami będę polemizował :D

- to co napisałeś o klauzulach sugeruje, że "sztabówka" jako tajna czy poufna nie była "sztabówką", a po całkowitym odtajnieniu nagle się nią staje? Troszkę to bez sensu, albo ja źle zrozumiałem.

- generalnie kwestię klauzul mozna rozpatrywać już raczej tylko w aspekcie historycznym. Żadna seria wieloarkuszowych map topograficznych nie jest już tajna ani poufna. Biblioteki wprawdzie muszą wzywać jeszcze fachowców odtajniaczy, aby przystawili odpowiednie pieczęcie i skasowali za to kasę (tak, tak - to przykład z mojej firmy), ale odbywa się to już z automatu. Po prostu nie można przekreslić klauzuli ot tak sobie, mimo że od dawna mapa jest całkowicie jawna. Nie jest dla mnie w pełni jasna kwestia klauzul Do użytku służbowego. Przykładowo mapy wojskowe 1:25 000 (seria M853) i 1:50 000 (seria M755) są dostępne bez problemów dla służb mundurowych, administracji państwowej, naukowców itp., a nie dla człowieka z ulicy. Arkusze tychże, które kupowałem kilka lat temu, miały nadrukowaną klauzulę Do użytku służbowego, zaś te nabyte kilka miesięcy temu już jej nie mają. Dostępność zmianie nie uległa... chyba. Trudno to rozkminić.

- powyższe serie to przykłady map, które nie mają w tytule informacji o Sztabie Generalnym. Wydane jednak zostały przez Oddział Topograficzny Sztabu Generalnego WP. Czym więc są?

- co do "sztabówek" w skalach mniejszych od setki - trzeba grzebnąć w mapach pochodnych i zobaczyć, co mają w opisie pozaramkowym. Jak mi się będzie chciało, to może to zrobię - na co dzień mam kontakt z większymi skalami, więc nie mam w oczach dwusetek czy pięćsetek.

- zdecydowanie nie mogę się zgodzić, że "sztabówki" mają kilkanaście lat. Jeśli przyjmiemy najbardziej klarowne kryterium, czyli "sztabówka" to ta mapa, która w tytule ma Sztab Generalny WP, to ich historia liczy przynajmniej sześćdziesiąt lat. Bo pod to kryterium pasują i powojenne setki Borowej Góry, i 25 000 w 1942 z lat 50., i z lat 70. (tzw. Wydanie pierwsze PRL), i...

- te wykastrowane do ramek setki, które się pałętają po necie, postaram się rozeznać. Mam w komputerze kilka arkuszy, ale na oko to tylko układ 1942 można stwierdzić.

Podsumowując: moim skromnym zdaniem określenia sztabówki należy używać z pewną dozą ostrożności, pisząc raczej "sztabówki" lub tzw. sztabówki. Nazwa się przyjęła, ale jednoznaczna nie jest. Większość ludzi kojarzy ją wyłącznie (i całkowicie błędnie) z 50 000 z lat 80., które wieki temu umieszczono pierwszy raz bodajże na rybnecie, a później kupa cwaniaczków, niestety także związanych z o-r, zaczęła zbijać na nich kasę. Ot i takie mam przemyślenia.
Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi

Awatar użytkownika
milczacy12

Post autor: milczacy12 » ndz gru 06, 2009 1:55 pm

Dżek pisze: - te wykastrowane do ramek setki, które się pałętają po necie, postaram się rozeznać. Mam w komputerze kilka arkuszy, ale na oko to tylko układ 1942 można stwierdzić.
Poniewaz kastracji dokonywalem ja :oops: moge znalezc pelne arkusze - bez ciec.
-
Hilux has me...

Awatar użytkownika
Dżek

Post autor: Dżek » ndz gru 06, 2009 2:31 pm

No proszę, uderz w stół... :)21 Jakbyś znalazł i wrzucił całą paczkę sprzed kastracji np. na rapida, to byłoby super. Jeśli nie, to przynajmniej jeden pełny arkusz gdzieś podlinkuj, ale bez jakichkolwiek przycinań. Będzie dokładnie wiadomo, co to jest za seria.

Awatar użytkownika
whisky_snake

Post autor: whisky_snake » ndz gru 06, 2009 6:08 pm

Niestety jakos w panuje ogolne dziwne pojecie sztabowek zamiast map topograficznych a wydawca to rzecz inna juz nie mowiac ze pod nazwe sztabowki podciagane sa mapy geodezyjne zawierajace inne dane

a uklad 1942 dotyczy formy danych wspolzednych a nie aktualnosci zawartosci mapy.. na dole mapy po prawej jest podawany stan aktualnosci mapy czy formy znakow umownych na gorze jest podane wydanie i stan aktualnosci ... na ile prawdziwy to hgw :)

Awatar użytkownika
Starck

Post autor: Starck » ndz gru 06, 2009 6:21 pm

Liroz pisze:Hej Jacek, ja mam już wszystko pościągane, 10tys. i 50tys, pod Oziego. Są to oczywiście gigabajty, jak wpadniesz do Lęborka mogę Ci przegrać.

Dawno nie słyszałem tak chwalebnej inicjatywy z tymi mapami.

Liroz jesteś mi tym bliższy, że mi do Ciebie bliżej.
Przemykam do 3-miasta często. Podzielisz się zasobami? :oops:
Pozdrawiam
RaV
Y60 TD42T+PTO high-roof
Y60 TD42T+PTOx3 Pick-up, LWB+42cm

Awatar użytkownika
Dżek

Post autor: Dżek » ndz gru 06, 2009 6:45 pm

whisky_snake pisze: a uklad 1942 dotyczy formy danych wspolzednych a nie aktualnosci zawartosci mapy..
No to jest... elementarne :)21 Czy ja pisałem gdziekolwiek, że jest to stan aktualności?

Awatar użytkownika
whisky_snake

Post autor: whisky_snake » ndz gru 06, 2009 6:48 pm

cyt ..

- zdecydowanie nie mogę się zgodzić, że "sztabówki" mają kilkanaście lat. Jeśli przyjmiemy najbardziej klarowne kryterium, czyli "sztabówka" to ta mapa, która w tytule ma Sztab Generalny WP, to ich historia liczy przynajmniej sześćdziesiąt lat. Bo pod to kryterium pasują i powojenne setki Borowej Góry, i 25 000 w 1942 z lat 50., i z lat 70. (tzw. Wydanie pierwsze PRL), i...

Awatar użytkownika
Starck

Post autor: Starck » ndz gru 06, 2009 6:54 pm

Niestety nie zdziwiłbym się bardzo. :o
Interesują mnie również mapy wodne akwenów śródlądowych i pasa morskiego wód przybrzeżnych Bałtyku. I na zdobytych z Mar Woj arkuszach mam ręcznie naniesione poprawki. Robią to co kilka lat, a mapy są z lat 50, 60-tych :)9
Pozdro
RaV
Y60 TD42T+PTO high-roof

Awatar użytkownika
Dżek

Post autor: Dżek » ndz gru 06, 2009 11:36 pm

whisky_snake pisze:cyt ..

Whisky, ale ja dalej nie wiem, o co chodzi i gdzie sugerowałem, że 1942 to stan aktualności? :o Może chodzi Ci o pewne skróty w ostatnim zdaniu? Rozwinę: Bo pod to kryterium pasują i powojenne mapy w skali 1:100 000 w układzie "Borowa Góra", i mapy w skali 1:25 000 w układzie "1942" z lat 50. XX w., i mapy w skali 1:25 000 w układzie "1942" z lat 70. XX w. (tzw. Wydanie pierwsze PRL), i... Dodam, że chodziło mi o to, że wszystkie one mają w tytule Sztab Generalny WP. Jeśli dalej coś jest niejasne, to znaczy że niereformowalnie bełkoczę, gdyż albowiem moje dwie szare komórki pokłóciły się i jedna z nich się wyprowadziła :)21 Bo po 20 latach zawodowego zajmowania się mapami innego wytłumaczenia dla siebie nie znajduję :)21

Awatar użytkownika
milczacy12

Post autor: milczacy12 » pn gru 07, 2009 9:02 am

Dżek pisze:No proszę, uderz w stół... :)21 Jakbyś znalazł i wrzucił całą paczkę sprzed kastracji np. na rapida, to byłoby super. Jeśli nie, to przynajmniej jeden pełny arkusz gdzieś podlinkuj, ale bez jakichkolwiek przycinań. Będzie dokładnie wiadomo, co to jest za seria.
Mówisz i masz http://rapidshare.com/files/317429159/B ... e.jpg.html :D
-
Hilux has me...

Awatar użytkownika
Dżek

Post autor: Dżek » pn gru 07, 2009 2:27 pm

Dzięki :)2

Awatar użytkownika
Liroz

Post autor: Liroz » wt gru 08, 2009 8:50 pm

Starck pisze:
Liroz pisze:Hej Jacek, ja mam już wszystko pościągane, 10tys. i 50tys, pod Oziego. Są to oczywiście gigabajty, jak wpadniesz do Lęborka mogę Ci przegrać.

Dawno nie słyszałem tak chwalebnej inicjatywy z tymi mapami.

Liroz jesteś mi tym bliższy, że mi do Ciebie bliżej.
Przemykam do 3-miasta często. Podzielisz się zasobami? :oops:
Pozdrawiam
RaV
No, parę tygodni roboty było żeby je stworzyć... Pewnie że dam.
Ino żeby równowaga w przyrodzie była, to na paliwo dasz? :)21
L E D for off-road

Awatar użytkownika
Starck

Post autor: Starck » wt gru 08, 2009 9:07 pm

Nawet na lotnicze :)23
Y60 TD42T+PTO high-roof

Awatar użytkownika
Liroz

Post autor: Liroz » śr gru 09, 2009 9:43 pm

Kryzys panie :)21
L E D for off-road

Awatar użytkownika
gkozi

Post autor: gkozi » czw cze 10, 2010 12:28 pm

pisze mi SAS Planet, że nie może się połączyć z internetem - ktoś miał podobny problem?
Długi LC90 do jazdy, krótki GRat do zabawy

Awatar użytkownika
Murzyn
Kontaktowanie:

Post autor: Murzyn » śr cze 23, 2010 2:27 pm

tak, ja. Tez nie moge sciagnac programu ani do geoportalu, ani do googla

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » czw wrz 23, 2010 12:18 pm

EROW1 pisze:sasplanetem ciągnę Rumunie (skala taka że widać malowanie pasów na drodze) :)2 a do oziego nie trzeba eksportować bo programik ma wejście do odbiornika gps i wszystko blanga rewela
dzięki snake za linka :P

hej. piszesz ze ciągniesz rumunie
w jaki sposob? automatycznie jakos mu zadajesz by ciągnął fragment do cache'u?
bo mam z tym problem i chcac cos zapisac by potem to uzyc w sasie to musze sam przegladac a to czasu a czasu

Czekac tylko az w sasie ruskie wprowadzą wgrywanie i nawigowanie po trasach :)
Nissan Patrol 2.8 TD GR Long 33"
GrupaWschodu.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”