Mio 168

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

AM Patrol

Post autor: AM Patrol » pt sty 06, 2006 11:57 am

MIO 168 mam prawie rok i trochę ze mną już pojeżdziło :wink:
po 1.: konieczna jest dokładna nauka odnośnie obsługi tego urządzenia i skonfigurowania ustawień - złe ustawienia = zła trasa
po 2.: rzeczywiście przy rozładowaniu do zera - tracimy dane, ale istnieje coś takiego jak backup na kartę i już wszytsko mamy :D
po 3.: uchwyt jeśli chodzi o teren jest "troszkę" do du..., przynajmnie u mnie w samochodzie - za bardzo się trzęsie
po 4.: konieczne jest dokupienie folii ochronnej na wyświetlacz, ale nie "miękkiej" tylko "twardej" (jedna i druga kosztuje 45 zł)
po 5.: błędy czy złe kierowanie nie wynika ze złej pracy urządzenia tylko z oprogramowania czyli AutoMapy, ja mam XL, Destinatora i TomTom'a 5.
z tych trzech jadnak najbardziej wolę jeśli chodzi o Polskę XL, jeśli chodzi o Europę to tylko Destinator (podobno TomTom zrobił poprawkę do tej wesji, którą ja mam i jest OK , ja tego jeszcze nie testowałam)
po 6.: UWAGA na wtyk do ładowarki i to jest chyba podstawowa wada tego urządzenia = delikatna obsługa :cry: , na szczęście MIO 169 już ma to poprawione, testowałam go już jest OK
po 7.: i najważniejsze to pytanie: do czego ktoś to potrzebuje? jeśli tylko do terenu "ciężkiego" np. rajdy - to oczywiście Garmin bez dwóch zdań, natomiast jeśli mają to być lajtowe wypady w teren bez "pływania" itp. i miasto - to jak najbardziej z czystym sumieniem polecam :wink:
po 8.: pamiętajcie jadną podstawową rzecz - to jest tylko urządzenie z oprogramowaniem, czyli "on" nie zna naszych skrótów i objazdów czy ulubionych tras, MIO czy inne urządzenia tego typu (a raczej softy np. AutoMapa) to zwykła maszynka, ktora sluzy do przeliczania trasy i wybiera wg siebie najlepsza
po 9. trasa 4x4 jest bardzo fajna i pomocna tylko trzeba ja zrozumiec i pojac o co chodzi
:wink: :roll: [/list][/list]
Asia

Awatar użytkownika
Toroo

Kontaktowanie:

Post autor: Toroo » wt sty 10, 2006 6:55 pm

Dzisiaj zakupiłem 169 i zaczynam testy. :)2
Po występach u Darkmana zdam relację.

Awatar użytkownika
olaf
Kontaktowanie:

Post autor: olaf » śr sty 18, 2006 9:26 am

Toroo pisze:Dzisiaj zakupiłem 169 i zaczynam testy. :)2
Po występach u Darkmana zdam relację.
No właśnie zapomniałem o tym sprzecie z tobą prozmawiać na miejscu.. a tez jestem przed zakupem ... jak się sprzę sprawdził :-))

Awatar użytkownika
Toroo

Kontaktowanie:

Post autor: Toroo » śr lut 01, 2006 3:10 pm

olaf pisze:No właśnie zapomniałem o tym sprzecie z tobą prozmawiać na miejscu.. a tez jestem przed zakupem ... jak się sprzę sprawdził :-))
Sprawdził się :)2 Ma kilka drobnych mankamentów, ale ogólnie jest ok.
Pamiętaj, że zawsze na półeczce powinna leżeć mapa papieowa. :)21
I zimą nie należy wybierać drogi "krótkiej" :evil:
Jak kupisz mogę Ci podesłać najnowszą wersję mapy z pełną opcją suszarek.

Maq

Post autor: Maq » wt mar 21, 2006 9:51 am

Żeby nowego tematu nie zakładać (bo nie ma takiej potrzeby) to napiszę tutaj, nabyłem drogą kupna do 168 antenkę zewnętrzną. Potrzebna była bo w placku szyby są jakieś inne i słabo sygnał GPS puszczają. W GV niby wszystko było OK, ale....

Mio zachowuję się tak, jakby w antence był jeszcze jakiś procesor wspomagający jego pracę, zimny start w jakieś 20s, ciepły 3s. Miodzio. Na allegro takie antenki "chodzą" w okolicach 50zł, naprawdę polecam.
LR2 - jej
LR3 - jego

Awatar użytkownika
Toroo

Kontaktowanie:

Post autor: Toroo » wt mar 21, 2006 10:07 am

A ilu kanałową antenkę kupiłeś ??
W Mio 169 dodją w w pakiecie zewnętrzną, lecz taką słabawą. W autku wszystko ok, lecz w pomieszczeniach trzeba ją za okno wystawić.

Maq

Post autor: Maq » wt mar 21, 2006 12:41 pm

LR2 - jej
LR3 - jego

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » śr mar 29, 2006 2:43 pm

Ja uzywam Yakumo delta 300 - dokładnie to samo co MIo 168. Jest OK ale trzeba się wczuć. Ktoś wcześniej pisał o tym, że przy wyczerpaniu baterii się zeruję - to prawda ale jak zrobisz beck up na kartę to jesteś w stanie bardzo szybko odtworzyć mapę i program.
Ja używam Automapa XL i jeżeli chodzi o jazdę plaskaczem to jest OK, ale wersja of-road to po prostu prowadzenie od punktu do punktu na tzw; "siagę"
Może gdyby zapodać jakiś inny program lub mapę było by inaczaj ale tak to jest jak jest :-?
Zbowid

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”