GPs metromierz jaki model ?

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Black

Post autor: Black » pn sie 21, 2006 5:42 pm

podrzuć przed piątkiem, to potestuję chętnie na urlopie :-)
Black LC KZJ95 ... "bulwar sprawny inaczej" ;-)
www.tlc.org.pl

Awatar użytkownika
Chaos

Post autor: Chaos » sob wrz 02, 2006 1:11 pm

ok to i ja się odezwe.

mam FS pocket loox n560 oczywiście z gps i potrzebuje do tego metromierz taki co by kożystał z tego gps funkcje ma mieć 2----> pierwsza to wyświetlać na całym ekranie metry a druga funkcja to przez naciśnięcie jakiego kolwiek klawisza oprócz power ma zerować te metry, koniec. ma ktoś coś co by mi pasowało ??

Awatar użytkownika
Piasecznik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Piasecznik » czw wrz 07, 2006 2:25 pm

Zapraszam http://www.jeep.org.pl/forum/viewtopic.php?t=2845
Możecie uwagi pisać tutaj.

Awatar użytkownika
Piasecznik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Piasecznik » pt wrz 08, 2006 11:25 am

Dla tych co im się nie chciało klikać w jeepy - link prowadzi do dyskusji w której podałem metromierz do ściągnięcia - wersja wczesna alfa :D
Napisany pod Compact Framework 2.0 ale na PC z normalnym frameworkiem 2.0 też się odpali :)

Awatar użytkownika
Piasecznik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Piasecznik » śr wrz 13, 2006 8:46 am

Kolejna wersja czeka na testy. https://filegen.com/getfile/?84DC5A

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » śr wrz 13, 2006 7:00 pm

Standardowy protokol NMEA tez to lyka?
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?

Awatar użytkownika
Piasecznik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Piasecznik » śr wrz 13, 2006 11:47 pm

Na razie tylko i wyłącznie. Znaczy się do szczęścia potrzebne mu jest GPRMC.
GPGGA tez sie przydaje do infa o satelitach ale nie jest niezbedne do dzialania programu.

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » czw wrz 14, 2006 4:48 pm

Cool to na weekend zrobie mu specjalnego testa :)21
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?

Awatar użytkownika
Piasecznik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Piasecznik » czw wrz 14, 2006 9:41 pm

Miło :D

Awatar użytkownika
Piasecznik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Piasecznik » wt wrz 19, 2006 6:46 pm

I jak poszły testy? W międzyczasie wypuściłem kilka nowszych wersji :)

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » śr wrz 20, 2006 2:51 pm

Chcialem przetestowac to na emulatorze, ale sie nie udalo :( Potem mnie robota sponiewierala i musialem odlozyc na pozniej.

Jak jest nowa wersja to podeslij.

Awatar użytkownika
Piasecznik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Piasecznik » śr wrz 20, 2006 9:40 pm

To najnowsza wersja. https://filegen.com/getfile/?416D8ABFC24B
Mi też na emulatorach jakoś serialport nie chce sie zapiąć. Dlatego też zależy mi na tym aby najwięcej osób przetestowało na swoich sprzętach.

Awatar użytkownika
Black

Post autor: Black » czw wrz 21, 2006 10:21 am

Witam, wreszcie się dziś chwilę tym pobawiłem w drodze do roboty. Niestety nie mam odniesienia do typowego metromierza, więc czekam też na test Bigi, ale jak na mój "nos" i porównanie do mojego licznika (i słupków kilometrowych przy drodze) dość dokładnego o dziwo (na kliku roadbookach testowane) to wygląda, że Twój sofcik ładnie się sprawuje - błąd odległości w granicach 3% tyle, że nie wiem czy to mój licznik czy soft - he he.
Sprawdzany na płaskim terenie na 40km odcinku, IPAQ H4150 i G-Space na SirfStar III rzucony luzem koło lewarków :-)
Warto by sprawdzić to przy dużych różnicach wzniesień (tu sirf może mocno kłamać, co się przełoży na błąd pomiaru) i dłuższym pełzaniu z małą prędkością. Tak jakoś poniżej 4,5km/h przestaje mierzyć, więc mogą wychodzić totalne głupoty po np. godzinnym czołganiu w bagnie.
Aha jeden babol jaki zuważyłem to wycofaniu z garażu naliczył na + ponad 30m - a było tego z 8m do tyłu, tu warto by chyba dodać jakiś przycisk "cofanie" - coby se te metry odejmował po naciśnięciu go, np jak przejechaliśmy skręt i wracamy. Wiem, że to już bajer full, ale zdaża się w nocy przelecieć 100m za daleko i potem się zaczyna kombinacja.
Poza tym wrażenia jak najbardziej ok - prosto, czytelnie, wyświetla tylko to co trzeba i wmiarę sprawnie kasuje licznik, a zajmuje na tyle mało zasobów że przez portsplittera chodzi sobie róznocześnie Ozi zapisując tracka i pozwalając zorientować się co jakiś czas na mapie :-)

Test bojowy w terenie zrobię za jakieś 2-3 tyg. zobaczymy jak sie wtedy sprawdzi.
Black LC KZJ95 ... "bulwar sprawny inaczej" ;-)
www.tlc.org.pl

Awatar użytkownika
Piasecznik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Piasecznik » czw wrz 21, 2006 11:31 am

Dzięki za testy.
Na dzień dzisiejszy program pokazuje to co dostaje z GPS.
W niedalekiej przyszłości dorobię jakieś mechanizmy uśredniania błędów pomiaru przy HDOP powyżej zadanego poziomu.
Na "tenczas" polecam ustawić sobie w opcjach programu Precision treshold na 2 do 3.
Program wtedy przy każdym odczycie sekwencji GPS o precyzji powyżej ustawionego poziomu (im wyższy poziom tym niższa precyzja) zaczyna pikać. W przyszłości dorobię tutaj zapamiętywanie ostatniego punktu o zadanej precyzji i korekta po odczytaniu kolejnego precyzyjnego pomiaru.
Przy HDOP powyżej 2, nawet nieruchomy odbiornik GPS może dawać odczyty ruchu. HDOP wyższy niż 4 to już masakra i nie warto sobie zawracać głowy odczytami z taką precyzją.
Podsumowując, jesli program zbyt często "pika" oznacza to że precyzja jest gorsza i odczyty mogą się rozjechać.
Jeśli chodzi o dokładność na wzniesieniach to na razie też nie testowałem.
Wiem natomiast że mimo iż minimalny okres między kolejnymi odczytami to 1s (wynikający z założeń standardu NMEA) to sam chipset SirfStar III dokonuje pomiarów znacznie częściej i podaje prędkość w węzłach uwzględniającą właśnie większą ilość pomiarów. Możliwe także że bierze pod uwagę również odczyty wysokości. Program korzysta właśnie z odczytów prędkości na sekundę. Pomiary polegające na odczycie poszczególnych punktów i obliczaniu odległości między nimi jest mniej precyzyjne - testowałem trzy sposoby obliczania drogi i wybrałem ten najbardziej precyzyjny.

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » czw wrz 21, 2006 3:31 pm

Piasecznik pisze: ...Mi też na emulatorach jakoś serialport nie chce sie zapiąć...
To to ! to samo bylo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”