Powoli dojrzewam do proby z nawigowaniem na Androidzie.
Na razie na pierwszy ogien idzie Orux. Tablet na ktorym to ma dzialac to GoClever Omnia 785.
Program z tego co pobieznie zobaczylem dosc rozbudowany, sa gdzies jakies samouki, ew. instrukcje lopatologiczne, dot samych podstaw ?
Nastepna kwestia to obsluga Geoportalu, bo cos szwankuje aktualnie, podobno wynika to z przejscia z Geoportal1 na Geoportal2 i kwestii programowych, ma byc naprawione w nastepnej wersji Orux'a , bo na chwile obecna u mnie np. nie jestem w stanie odpalic mapy z Geoportalu. Komus aktualnie dziala ?
Jakie mapy topo sa obecnie najlepsze na Oruxa, chodzi mi o cos w skali 10k lub 25k, w kolorze, tak zeby polne drogi byly zaznaczone, chce cos poeksplorowac po okolicy u siebie, a nie tylko wg ulozonych tras na garminie.
Garmina nie porzuce, bo do zapisywania sladu idealny, i do planowania tras wg BaseCampa na TopoPL 2013 idealny...
A jest jakis program do nawigowania drogowego po Europie na Androida ?
Dotychczas uzywalem iGo8 i byl ok, ale skoro mozna tableta zaprzac to czemu nie, po PL, wiadomo automapa...
Zmiana navi -> Orux + Android
Moderator: Albert_N
Re: Zmiana navi -> Orux + Android
popatrz na:grzes pisze: A jest jakis program do nawigowania drogowego po Europie na Androida ?
Be-On-Road
Testowałem Orux'a, OsmAnd, Treka Buddy i Locusa. Dla mnie najlepszy jest Locus(zwłaszcza w wersji Pro, płatnej).
Łatwość pobierania map, dostępność map topograficznych( UMP-PL), wgrywanie traków, intuicyjny interfejs.
Łatwość pobierania map, dostępność map topograficznych( UMP-PL), wgrywanie traków, intuicyjny interfejs.
Testowałem chyba wszystko, i wszystko mam zainstalowane (wersje licencjonowane - bez ograniczeń) na bieżąco w samochodzie
Opinie są moje a o gustach się nie dyskutuje. Dla mnie najważniejsza jest szybkość obsługi bo jestem leń
poza tym mapy online odpadają.
Zdarzyło mi się zapłacić 3,5 tyś za zerknięcie na mapę
Zauważyłem że map używam najczęściej w ten sposób:
jazda w terenie:
- podgląd mapy topo - Android tablet 10" + OziExplorer, menu zmodyfikowane
- zapis ścieżki - garmin, może być najtańszy eTrex, włączam, wrzucam do schowka.
- tworzenie trasy (zapisywanie punktów) - telefon + OSMTracker, menu zmodyfikowane
powody:
- Dlaczego Ozi? Dlatego że dobrych map wektorowych topo nie ma. W UMP czy OSM brak jest ścieżek, tras przejezdnych 4x4, kraje "wschodu" są kiepsko omapowane.
Map w ozim za to mam z 60GB, połowa robiona przeze mnie druga z internetu, obsługa mapy jest szybka, przejście pomiędzy mapami też. Przyjazna obsługa tracków i waypointów. Orux, Osmand i Locus są świetne ale mają braki które mnie wkurzają. Jakby połączyć je w jeden program to bym używał. Chodzi o takie pierdoły gdzie muszę kliknąć kilka razy żeby użyć funkcję potrzebną szybko (bo właśnie jadę).
Przy okazji polecam program kafelkarz do tworzenia map z geoportalu...
Ozi może także zapisywać tracka, wtedy zbędny następny punkt, ale na niektórych tabletach i dużych mapach track troszkę się zacina.
- Dlaczego garmin? Bo tani turystyk jest tani, bateria długo żyje, gdy wysiadam z samochodu i mam kawałek pieszy to wsadzam do kieszeni, i po 12 lub więcej godzinach wymieniam akumulatorki na naładowane. Track jest "lekki" i dokładny. Dwoma kliknięciami ładuję tracka do oziego.
Może być także tracker Holuxa lub Patchfinder ale mają swoje formaty które musiałbym konwertować...
- OSMtracker - jedyny program który znam - który ma dowolną ilość klawiszy i jednym kliknięciem wstawia waypointa o bieżących współrzędnych i nazwie tego klawisza. Po konfiguracji jak najbardziej nadaje się do tworzenia radbooków.
jazda po drogach PL:
- Android - Moim zdaniem Automapa nie ma konkurencji, lub UMP darmowa na powyższych programach.
- Garmin - może być PL Topo (eAzymut.pl) - ja używam, lub UMP darmowa.

Opinie są moje a o gustach się nie dyskutuje. Dla mnie najważniejsza jest szybkość obsługi bo jestem leń

Zdarzyło mi się zapłacić 3,5 tyś za zerknięcie na mapę

Zauważyłem że map używam najczęściej w ten sposób:
jazda w terenie:
- podgląd mapy topo - Android tablet 10" + OziExplorer, menu zmodyfikowane
- zapis ścieżki - garmin, może być najtańszy eTrex, włączam, wrzucam do schowka.
- tworzenie trasy (zapisywanie punktów) - telefon + OSMTracker, menu zmodyfikowane
powody:
- Dlaczego Ozi? Dlatego że dobrych map wektorowych topo nie ma. W UMP czy OSM brak jest ścieżek, tras przejezdnych 4x4, kraje "wschodu" są kiepsko omapowane.
Map w ozim za to mam z 60GB, połowa robiona przeze mnie druga z internetu, obsługa mapy jest szybka, przejście pomiędzy mapami też. Przyjazna obsługa tracków i waypointów. Orux, Osmand i Locus są świetne ale mają braki które mnie wkurzają. Jakby połączyć je w jeden program to bym używał. Chodzi o takie pierdoły gdzie muszę kliknąć kilka razy żeby użyć funkcję potrzebną szybko (bo właśnie jadę).
Przy okazji polecam program kafelkarz do tworzenia map z geoportalu...
Ozi może także zapisywać tracka, wtedy zbędny następny punkt, ale na niektórych tabletach i dużych mapach track troszkę się zacina.
- Dlaczego garmin? Bo tani turystyk jest tani, bateria długo żyje, gdy wysiadam z samochodu i mam kawałek pieszy to wsadzam do kieszeni, i po 12 lub więcej godzinach wymieniam akumulatorki na naładowane. Track jest "lekki" i dokładny. Dwoma kliknięciami ładuję tracka do oziego.
Może być także tracker Holuxa lub Patchfinder ale mają swoje formaty które musiałbym konwertować...
- OSMtracker - jedyny program który znam - który ma dowolną ilość klawiszy i jednym kliknięciem wstawia waypointa o bieżących współrzędnych i nazwie tego klawisza. Po konfiguracji jak najbardziej nadaje się do tworzenia radbooków.
jazda po drogach PL:
- Android - Moim zdaniem Automapa nie ma konkurencji, lub UMP darmowa na powyższych programach.
- Garmin - może być PL Topo (eAzymut.pl) - ja używam, lub UMP darmowa.
pozdrawiam
Abo
Ford Ranger 3.2
suka z lebiodką na simexach
RIB 540
Abo
Ford Ranger 3.2
suka z lebiodką na simexach
RIB 540
Be on Road ma fajne mapy, ale tryby ustawiania trasy tylko szybki lub krótki i to tylko wg niego. Czasem więc prowadzi droga z d...y jak się obecnie na feriach okazało. Na dłuższą metę się nie sprawdza... A jakieś sprawdzone komercyjne programy?
Y61 GU4
http://airman.org.pl
http://airman.org.pl
Abo - przeciez te same mapy możesz uruchomić na o wiele sprawniejszym programie jakim jest orux.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/