Zmiana navi -> Orux + Android

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Zmiana navi -> Orux + Android

Post autor: grzes » wt wrz 30, 2014 8:26 am

Powoli dojrzewam do proby z nawigowaniem na Androidzie.
Na razie na pierwszy ogien idzie Orux. Tablet na ktorym to ma dzialac to GoClever Omnia 785.

Program z tego co pobieznie zobaczylem dosc rozbudowany, sa gdzies jakies samouki, ew. instrukcje lopatologiczne, dot samych podstaw ?

Nastepna kwestia to obsluga Geoportalu, bo cos szwankuje aktualnie, podobno wynika to z przejscia z Geoportal1 na Geoportal2 i kwestii programowych, ma byc naprawione w nastepnej wersji Orux'a , bo na chwile obecna u mnie np. nie jestem w stanie odpalic mapy z Geoportalu. Komus aktualnie dziala ?

Jakie mapy topo sa obecnie najlepsze na Oruxa, chodzi mi o cos w skali 10k lub 25k, w kolorze, tak zeby polne drogi byly zaznaczone, chce cos poeksplorowac po okolicy u siebie, a nie tylko wg ulozonych tras na garminie.

Garmina nie porzuce, bo do zapisywania sladu idealny, i do planowania tras wg BaseCampa na TopoPL 2013 idealny...

A jest jakis program do nawigowania drogowego po Europie na Androida ?
Dotychczas uzywalem iGo8 i byl ok, ale skoro mozna tableta zaprzac to czemu nie, po PL, wiadomo automapa...

Awatar użytkownika
Sanol

Re: Zmiana navi -> Orux + Android

Post autor: Sanol » wt wrz 30, 2014 8:45 am

grzes pisze: A jest jakis program do nawigowania drogowego po Europie na Androida ?
popatrz na:
Be-On-Road

Charls D
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Charls D » ndz sty 18, 2015 9:05 pm

Testowałem Orux'a, OsmAnd, Treka Buddy i Locusa. Dla mnie najlepszy jest Locus(zwłaszcza w wersji Pro, płatnej).
Łatwość pobierania map, dostępność map topograficznych( UMP-PL), wgrywanie traków, intuicyjny interfejs.

Awatar użytkownika
Abo

Kontaktowanie:

Post autor: Abo » pn sty 19, 2015 2:56 pm

Testowałem chyba wszystko, i wszystko mam zainstalowane (wersje licencjonowane - bez ograniczeń) na bieżąco w samochodzie :D
Opinie są moje a o gustach się nie dyskutuje. Dla mnie najważniejsza jest szybkość obsługi bo jestem leń :P poza tym mapy online odpadają.
Zdarzyło mi się zapłacić 3,5 tyś za zerknięcie na mapę :)11

Zauważyłem że map używam najczęściej w ten sposób:

jazda w terenie:
- podgląd mapy topo - Android tablet 10" + OziExplorer, menu zmodyfikowane
- zapis ścieżki - garmin, może być najtańszy eTrex, włączam, wrzucam do schowka.
- tworzenie trasy (zapisywanie punktów) - telefon + OSMTracker, menu zmodyfikowane

powody:
- Dlaczego Ozi? Dlatego że dobrych map wektorowych topo nie ma. W UMP czy OSM brak jest ścieżek, tras przejezdnych 4x4, kraje "wschodu" są kiepsko omapowane.
Map w ozim za to mam z 60GB, połowa robiona przeze mnie druga z internetu, obsługa mapy jest szybka, przejście pomiędzy mapami też. Przyjazna obsługa tracków i waypointów. Orux, Osmand i Locus są świetne ale mają braki które mnie wkurzają. Jakby połączyć je w jeden program to bym używał. Chodzi o takie pierdoły gdzie muszę kliknąć kilka razy żeby użyć funkcję potrzebną szybko (bo właśnie jadę).
Przy okazji polecam program kafelkarz do tworzenia map z geoportalu...
Ozi może także zapisywać tracka, wtedy zbędny następny punkt, ale na niektórych tabletach i dużych mapach track troszkę się zacina.
- Dlaczego garmin? Bo tani turystyk jest tani, bateria długo żyje, gdy wysiadam z samochodu i mam kawałek pieszy to wsadzam do kieszeni, i po 12 lub więcej godzinach wymieniam akumulatorki na naładowane. Track jest "lekki" i dokładny. Dwoma kliknięciami ładuję tracka do oziego.
Może być także tracker Holuxa lub Patchfinder ale mają swoje formaty które musiałbym konwertować...
- OSMtracker - jedyny program który znam - który ma dowolną ilość klawiszy i jednym kliknięciem wstawia waypointa o bieżących współrzędnych i nazwie tego klawisza. Po konfiguracji jak najbardziej nadaje się do tworzenia radbooków.

jazda po drogach PL:
- Android - Moim zdaniem Automapa nie ma konkurencji, lub UMP darmowa na powyższych programach.
- Garmin - może być PL Topo (eAzymut.pl) - ja używam, lub UMP darmowa.
pozdrawiam
Abo

Ford Ranger 3.2
suka z lebiodką na simexach
RIB 540

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » wt lut 10, 2015 10:28 am

Be on Road ma fajne mapy, ale tryby ustawiania trasy tylko szybki lub krótki i to tylko wg niego. Czasem więc prowadzi droga z d...y jak się obecnie na feriach okazało. Na dłuższą metę się nie sprawdza... A jakieś sprawdzone komercyjne programy?

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » wt lut 10, 2015 10:47 am

Abo - przeciez te same mapy możesz uruchomić na o wiele sprawniejszym programie jakim jest orux.

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”