Moderator: Albert_N
Mapy bazowe szczegółowymi za bardzo to nie są. Są tam większe miejscowości, dosyć sporo jest też tych małych (często jednak bez dróg dojazdowych do nich). Większości jednak małych miejscowości, jak wsie -w pamięciach odbiorników na mapach bazowych nie ma. Duże miasta oznaczone są tak samo jak małe jako kropki, przy zbliżeniu w Warszawie np. widać raptem kilka głównych dróg przechodzących przez miasto (nie są one zresztą zgodne do końca z rzeczywistością). Brak dróg trzeciorzędnych i niektórych drugorzędnych, drogi główne w miarę ok.czarek pisze:A jak wyglada szczegulowosc mapy bazowej oraz czy zakup MapSource Road&Recreation Europe lub MapSource MetroGuide Europe pokrywa Polske/Rumunie/Bulgarie/Turcje/Grecje?
Tak jak Ci już napisał Maciek, po pierwsze zmniejsz w opcjach "ustawienia mapy" ilość szczegółów pokazywanych na wyświetlaczu - to samo powinno już odciążyć pamięć odbiornika. Po drugie może masz zgraną pełną wersję mapy łącznie z planami miast. Jeśli nie są Ci faktycznie potrzebne, to załaduj wersję uproszczoną 8MB. Powinno pomóc.Mikołaj pisze:Macieksza a jak u ciebie jest z odświeżaniem mapy, u mnie chodzi jak muł. Mapę bazową mam stanów, a wgraną na kartę Navigatora.
Dotyczy to wcześniejszej serii Streetów, przy pełnej wersji mapy (16MB) i dużej ilości szczegółów i dużym powiększeniu ekranu (od 750 metrów). Upierdliwe, ale daje się z tym żyćmacieksza pisze:są takie Garminy co nie wytrzymują wtedy przesilenia i sie wyłączają (street piloty o ile pamiętam)
Osobiście nie używałem eMapa z załadowaną mapą, ale z tego co widziałem np. u Maćka działa on dosyć płynnie. Sam Maciek pewnie potwierdzi to lub zaprzeczy.czarek pisze:czy e-map posiadajac zalete wymiennosci kart jest jeszcze atrakcyjny jezeli chodzi o moce przerobowe procesora?
A gdzie jest powiedziane, że eMap jest przystosowany z góry tylko do 16 MB?czarek pisze:Z tego co sobie tu wykumalem, to e-map przystosowany pod wzgledem pracy procesora do pracy z karta 16 MB bedzie strasznie wolno pracowal z kartami wiekszymi i wiekszymi rozmiarami danych.
Pomiędzy samą kartą a procesorem zależność o której piszesz chyba raczej nie występuje. Natomiast im więcej "waży" załadowana mapa tym bardziej odbiornik może się spowolnić.czarek pisze:No wlasnie, jak sie ma moc przerobowa procesora do pojemnosci karty, a jak do pojemnosci mapy????
Wyrobi. 8 MB to nie jest zbyt wiele.czarek pisze:Z tego co napisales wczesniej zrozumialem, ze moglbym wgrac na karte czesc mapy ale bardzo szczegolowej. Powiedzmy 8MB.
Przesuwajac taka mape na monitorze procesor nie wyrabialby z ogromna iloscia szczegulow zawartych na mapie, a nie na karcie.
Powtórzę jeszcze raz.czarek pisze:Z innej strony wgrywajac mniej szczegolowa mape (bez planow miast, restauracji itd..) ale na cala karte (16 MB, 32MB), musze spodziewac sie, ze mapa bedzie sie podczas przesuwania mulila, czy tez nie?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość