Garmin Legend C

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
SławekXJ

Garmin Legend C

Post autor: SławekXJ » czw paź 13, 2005 1:36 pm

Czy ktos go użytkuje ?? Lub Vista C ??
Interesuje mnie jak szczegółowa jest mapa bazowa oraz jak sprawdza się autorouting na mapie bazowej.

Miałem starego Legenda i zastanawiam się nad nowym... :-?
Racja jest jak dziura w d...,każdy ma swoją:)21

Awatar użytkownika
KrzyK

Post autor: KrzyK » czw paź 13, 2005 6:25 pm

Myślę, że warto dołożyć trzy stówki i kupić w zestawie z mapą szczegółową.
Używam 60C z GPMapą i nigdy nie próbowałem bazowej- podsunąłeś mi pomysł, żeby spróbować. Tylko ciekawe, czy się nie usunęła. ??
LR Disco 3.5 V8i, 92', +2''
"I hate asfalt"

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » czw paź 13, 2005 10:04 pm

Przyznam ze calkiem fajne urzadzenia ale raczej do pieszej lub rowerowej turystyki. Poprowadza cie choc slabiutkie procesory i dosc mala pamiec powoduje ze dostajesz palec... a po tygodniu zalujesz ze nie dostales calej reki...
Po prostu jak pisz emoj poprzednik - doluz i kup 60, najlepiej 60C - 56MB to juz zmiescisz cala Polske....
Poza tym brak mozliwosci doloczenia anteny zewnetrzej - mocno odczuwalny jej brak w aucie a do tego w lesie - no cyba ze sie jedzie uazem z brezentowym dachem - wtedy antena jest z regoly zbedna, choc nawet w gestym lesie potrafi zgubic sygnal - a wtedy zew. antenka by sie przydala.
No i wydaje mi sie ze 60-ki sa bardziej wytrzymale i solidniej wykonane.
Naprawde pczekaj pare miesiecy i kup 60.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r

Awatar użytkownika
SławekXJ

Post autor: SławekXJ » pt paź 14, 2005 8:08 am

KrzyK pisze:Myślę, że warto dołożyć trzy stówki i kupić w zestawie z mapą szczegółową.
Używam 60C z GPMapą i nigdy nie próbowałem bazowej- podsunąłeś mi pomysł, żeby spróbować. Tylko ciekawe, czy się nie usunęła. ??
Mapa bazowa jest niemożliwa do usunięcia
:D

Adamo

Post autor: Adamo » pt paź 14, 2005 8:12 am

stef pisze:Poza tym brak mozliwosci doloczenia anteny zewnetrzej - mocno odczuwalny jej brak w aucie a do tego w lesie - no cyba ze sie jedzie uazem z brezentowym dachem - wtedy antena jest z regoly zbedna, choc nawet w gestym lesie potrafi zgubic sygnal - a wtedy zew. antenka by sie przydala.
Jak się kupi antenę reradiacyjną to działa równie dobrze jak z klasyczną anteną zewnętrzną :roll:

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » pt paź 14, 2005 8:36 am

Adamo Mozesz cos mi przyblizyc o tych antenach??
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany

Adamo

Post autor: Adamo » pt paź 14, 2005 8:45 am

stef pisze:Adamo Mozesz cos mi przyblizyc o tych antenach??
Jest to antena zewnętrzna - aktywna. Umieszczasz na dachu antenę na magnesie (wielkość pudełka zapałek), ciągniesz kabelek do środka, wtyczkę do zapalniczki. Na drugim kablu masz antenkę którą umieszczasz w koło GPS-a (do 1 m). Antena pobiera sygnał z zewnątrz i wzmocniony emituje w środku samochodu. Skuteczność podobna jak przy klasycznej do odbiornika z gniazdem antenowym.

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » pt paź 14, 2005 11:42 am

A czy po 5 godzinach jzady takim autem nie zaczynasz swiecic?? :lol:
Chodzi mi o to czy i jak to wplywa na ludzki organizm... no ale tego pewnie nikt nie iwe tak do konca.
Ale fakt ze ciekawe rozwiazanie szczegolnie dla tanszych gpsow klasy legend.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany

Adamo

Post autor: Adamo » pt paź 14, 2005 2:40 pm

stef pisze:A czy po 5 godzinach jzady takim autem nie zaczynasz swiecic?? :lol:
Chodzi mi o to czy i jak to wplywa na ludzki organizm... no ale tego pewnie nikt nie iwe tak do konca.
Ale fakt ze ciekawe rozwiazanie szczegolnie dla tanszych gpsow klasy legend.
wpływ żaden....sygnały z satelity i tak śmigają wszędzie :roll:

Kosiak

Post autor: Kosiak » sob paź 15, 2005 7:33 pm

Kolega pytał o Legenda C, ten ma juz szybszy procesor niż wcześniejszy Legend czarno-biały i jego praca jest znacznie szybsza.

Antena reradiacyjna owszem, ale odległość od pręta tej anteny nie może przekraczać 50 cm (wspomniany metr to za dużo). Poza tym wymaga ona stałego zasilania, w efekcie jej użytkowanie jest znacznie mniej wygodne niż zwykłej anteny. Następnie warto zaznaczyć, że kosztuje ona 374 zł, podczas gdy zwykła antena do odbiorników posiadających tradycyjne wyjście antenowe (MCX lub BNC) po ostatnich obniżkach już tylko 149 zł.

Autorouting w oparciu o mapę bazową wyznacza trasę na podstawie dróg głównych, ew drugorzędnych - tylko i wyłącznie tego co ma załadowane fabrycznie do urządzenia. W wielu miejscach więc nie wyznaczy poprawnie trasy, to może zapewnić tylko mapa szczegółowa. Do odbiorników GPS Garmina autorouting jak narazie zapewnia tylko GPMapa - wkrótce ma się ukazać jej najnowsza wersja 4.0

Awatar użytkownika
SławekXJ

Post autor: SławekXJ » pn paź 17, 2005 7:54 am

@Kosiak - dzięki za odpowiedź :)2

Awatar użytkownika
benes

Post autor: benes » pt paź 21, 2005 10:12 am

jaka jest możliwość zgrania trasy którą rysuje GPS Legend i wyświetlenia jej na mapie (oczywiście na mapie która posiada te same współrzędne topo)

Awatar użytkownika
SławekXJ

Post autor: SławekXJ » pt paź 21, 2005 10:19 am

benes pisze:jaka jest możliwość zgrania trasy którą rysuje GPS Legend i wyświetlenia jej na mapie (oczywiście na mapie która posiada te same współrzędne topo)
Bez problemu z każdego Garmina zgrywam ścieżkę (i z powrotem) do programu z mapą Polski.

Awatar użytkownika
benes

Post autor: benes » pt paź 21, 2005 10:28 am

techmark pisze:
benes pisze:jaka jest możliwość zgrania trasy którą rysuje GPS Legend i wyświetlenia jej na mapie (oczywiście na mapie która posiada te same współrzędne topo)
Bez problemu z każdego Garmina zgrywam ścieżkę (i z powrotem) do programu z mapą Polski.
Jakiego z jakiego programu korzystasz???

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » pt paź 21, 2005 10:42 am

Jeżeli chodzi o programy do współpracy z GPS'em...
chyba najbardziej popularnym jest oziexplorer i mapsource.
Do tego pierwszego mozna wrzucic wlasne skanowane podklady i je kalibrowac, do mapsource niestety skanow nie wrzucisz ale za to mozna sciagnac mapki np. seria turystyka z www.gps.akcja.pl
Ja kozystam z tych dwoch programow na przemian. Tak sie sklada ze mam skalibrowane pod oziexplorera mapy woj.podlaskiego w skalach 1:50 000, 1:10 000, 1:25 000 oraz samochodowy atlas polski compasa, oraz mapy polski 1:50 000. Wszytski sciagnete z internetu. Poza tym cala Bialorus, Ukraina i kawalki Litwy (poszukuje calej litwy) oraz kawalki Rosji.

W interecie pod te dwa programy mozna znalezc bardzo duzo map.
Dodam jeszcze ze z MapSource mozna mapy wrzucac z i do urzadzenia gps.
A i jeszcze jedno: MapSource to program dodawany za free do urzadzen gps garmina, a ozi to juz komercyjny program. Jednak Australijski producent nie sprzedaje go w polsce. Moze ktos wie jak go oficjalnie zakupic na firme w Polsce??
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany

Awatar użytkownika
SławekXJ

Post autor: SławekXJ » pt paź 21, 2005 11:37 am

benes pisze: Jakiego z jakiego programu korzystasz???
Nawigator Mapa Polski - Emapa

Pozwala na wytyczenie trasy i przesłanie do odbiornika, odczytywanie śladów i waypointów z GPSa oraz jeśli jest w notebooku - po podłączeniu GPSa pokazuje na mapie Polski gdzie jesteśmy w czasie rzeczywistym

Awatar użytkownika
Bartmann
Kontaktowanie:

Post autor: Bartmann » pn kwie 02, 2007 9:22 pm

To może ktoś wie jak uruchomić opcję moving Map w Ozim w połączeniu z Garminem Legendem??
http://www.mudmasters-4x4.com
Pimpek... strikes again:) KNK forever!

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”