pytanie
Moderator: Albert_N
- lechniak
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
pytanie
Mam takie pytanko.Zaznacze że mam niewielkie pojęcie na temat GPS-u.Mam Mio 168.Zastanawiam się nad taka rzeczą.W paru samochodach mamy zamontowane takie same palmtopy z nawigacją.Czy jest taka możliwość abyśmy "widzieli siebie" np.Duże firmy transportowe mają cos takiego,że na ekranie monitora widzi wszystkie swoje samochody rozrzucone po polsce.To trzeba mieć jakiś dodatkowy odbiornik czy cus takiego..Może mi ktoś wyjaśnić na jakiej zasadzie to działa?? 

suzuki vitara 1,6
żebyście siebie widzieli, musicioe przekazywać swoją pozycję i odbierać pozycję pozostałych - albo transmitujecie/odbieracie swoje pozycje do/z internetu [np. za pomocą telefonów komórkowych] albo wysyłacie w eter i odbieracie z eteru za pomocą jakiejś innej formy łączności
lepsze rozwiązanie to internet
komórki z GPRSem podłączone do palmtopów i wymieniające się danymi poprzez jakiś wspólny serwer w internecie
lepsze rozwiązanie to internet
komórki z GPRSem podłączone do palmtopów i wymieniające się danymi poprzez jakiś wspólny serwer w internecie
To już tzw. monitoring.
Jeżeli tylko ty chcesz znać swoją pozycję, potrzebujesz odbiornik GPS i komputerek, który zinterpretuje dane z niego- obojętnie co to jest- Mio, Hp, jakiś laptop, czy Garmin.
A jeżeli ktoś inny ma wiedzieć, gdzie jesteś, dane z twojego odbiornika muszą być przesłane na jego kompa.
Wbrew pozorom- proste
Jeżeli tylko ty chcesz znać swoją pozycję, potrzebujesz odbiornik GPS i komputerek, który zinterpretuje dane z niego- obojętnie co to jest- Mio, Hp, jakiś laptop, czy Garmin.
A jeżeli ktoś inny ma wiedzieć, gdzie jesteś, dane z twojego odbiornika muszą być przesłane na jego kompa.
Wbrew pozorom- proste

LR Disco 3.5 V8i, 92', +2''
"I hate asfalt"
"I hate asfalt"