pytanie

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
lechniak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

pytanie

Post autor: lechniak » ndz paź 16, 2005 3:56 pm

Mam takie pytanko.Zaznacze że mam niewielkie pojęcie na temat GPS-u.Mam Mio 168.Zastanawiam się nad taka rzeczą.W paru samochodach mamy zamontowane takie same palmtopy z nawigacją.Czy jest taka możliwość abyśmy "widzieli siebie" np.Duże firmy transportowe mają cos takiego,że na ekranie monitora widzi wszystkie swoje samochody rozrzucone po polsce.To trzeba mieć jakiś dodatkowy odbiornik czy cus takiego..Może mi ktoś wyjaśnić na jakiej zasadzie to działa?? :)
suzuki vitara 1,6

Awatar użytkownika
gkozi

Post autor: gkozi » ndz paź 16, 2005 11:38 pm

żebyście siebie widzieli, musicioe przekazywać swoją pozycję i odbierać pozycję pozostałych - albo transmitujecie/odbieracie swoje pozycje do/z internetu [np. za pomocą telefonów komórkowych] albo wysyłacie w eter i odbieracie z eteru za pomocą jakiejś innej formy łączności

lepsze rozwiązanie to internet

komórki z GPRSem podłączone do palmtopów i wymieniające się danymi poprzez jakiś wspólny serwer w internecie

Awatar użytkownika
KrzyK

Post autor: KrzyK » wt paź 18, 2005 5:25 pm

To już tzw. monitoring.
Jeżeli tylko ty chcesz znać swoją pozycję, potrzebujesz odbiornik GPS i komputerek, który zinterpretuje dane z niego- obojętnie co to jest- Mio, Hp, jakiś laptop, czy Garmin.
A jeżeli ktoś inny ma wiedzieć, gdzie jesteś, dane z twojego odbiornika muszą być przesłane na jego kompa.
Wbrew pozorom- proste :wink:
LR Disco 3.5 V8i, 92', +2''
"I hate asfalt"

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”