276c a 278c
Moderator: Albert_N
- JackY61
- Kontaktowanie:
276c a 278c
Takie pytanie. Czym sie rozni 276c od 278c ?
poza cena....
poza cena....
278 na rynku dostepny jest od jakiś dwóch tygodni, ale już dostał mi się w ręce i po oględzinach stwierdzam, że osobiście przechodzę z 276 na 278.
Do 276 mapy ładowało się z poziomu kompa (wcześniej zainstalowane z CD) i trzeba je było wgrywać na karty pamięci formatu Garmina.
278 ma już fabrycznie załadowane do pamięci wewnętrznej, bezpośrednio na dysk urządzenia szczegółowe mapy całej Europy Zachodniej (ze Skandynawią i Grecją) oraz kraje Europy Środkowej i Wschodniej wraz z Polską. Oznacza to gotowość do pracy na całym pokrytym mapami obszarze już po wyjęciu z pudełka. Nic bowiem nie trzeba ładować i dogrywać. Mapy z urządzenia są oczywiście dostępne także na CD, tak aby można było pracować z nimi na kompie np. archiwuzując swoje dane.
Dokładność map: Zachód - bardzo dobra z planami nawet bardzo małych miejscowości; Polska - bardzo dobra (na znanych mi obszarach Mazur stwierdziłem bardzo dużą ilość dróg gruntowych); Czechy - bardzo dobra; Słowacja - słabo; Węgry, Chorwacja, Słowenia - w zależności od regionu, duże miasta mają dokładne szczegółowe plany z ulicami, pozostałe regiony słabo; Litwa - plan Wilna, reszta słabo.
278 może także korzystać z innych map wgrywanych samodzielnie przez uzytkownika, ktore instalowane są na kartach pamięci (formatu Garmina, takie same jak w 276).
278 jest znacznie lepiej wyposażony. W zasadzie w pakiecie startowym jest to juz "full wypas". Poza przykręcanym uchwytem morskim (takim jak w 276) są dodatkowe: uchwyt samochodowy, przenośna podstawa do uchwytów samochodowych (tzw. "meduza") i jako jeszcze jeden dodatkowy element, klejona podstawka do uchwytów samochodowych. 278 poza kablem zasilającym bez końcówek (takim jak w 278) ma także kabel zasilający z gniazda zapalniczki z głośnikiem. Całość dopełnia osłona wyświetlacza, zabezpieczająca wyświetlacz przed porysowaniem (np. w czasie transportu).
278 obsługuje własne tworzone przez uzytkownika bazy puntów POI (można zdefiniować np. ostrzeganie przed fotoradarami), a jesli dobrze pamietam w 276C był z tym chyba problem.
278 ma także znacznie rozwinięte możliwości "morskie", ale to chyba akurat tutaj nas mniej interesuje, więc te kwestie pomijam
Reasumując:
276C - bardzo dobry sprzęt
278C - jeszcze lepszy sprzęt
Do 276 mapy ładowało się z poziomu kompa (wcześniej zainstalowane z CD) i trzeba je było wgrywać na karty pamięci formatu Garmina.
278 ma już fabrycznie załadowane do pamięci wewnętrznej, bezpośrednio na dysk urządzenia szczegółowe mapy całej Europy Zachodniej (ze Skandynawią i Grecją) oraz kraje Europy Środkowej i Wschodniej wraz z Polską. Oznacza to gotowość do pracy na całym pokrytym mapami obszarze już po wyjęciu z pudełka. Nic bowiem nie trzeba ładować i dogrywać. Mapy z urządzenia są oczywiście dostępne także na CD, tak aby można było pracować z nimi na kompie np. archiwuzując swoje dane.
Dokładność map: Zachód - bardzo dobra z planami nawet bardzo małych miejscowości; Polska - bardzo dobra (na znanych mi obszarach Mazur stwierdziłem bardzo dużą ilość dróg gruntowych); Czechy - bardzo dobra; Słowacja - słabo; Węgry, Chorwacja, Słowenia - w zależności od regionu, duże miasta mają dokładne szczegółowe plany z ulicami, pozostałe regiony słabo; Litwa - plan Wilna, reszta słabo.
278 może także korzystać z innych map wgrywanych samodzielnie przez uzytkownika, ktore instalowane są na kartach pamięci (formatu Garmina, takie same jak w 276).
278 jest znacznie lepiej wyposażony. W zasadzie w pakiecie startowym jest to juz "full wypas". Poza przykręcanym uchwytem morskim (takim jak w 276) są dodatkowe: uchwyt samochodowy, przenośna podstawa do uchwytów samochodowych (tzw. "meduza") i jako jeszcze jeden dodatkowy element, klejona podstawka do uchwytów samochodowych. 278 poza kablem zasilającym bez końcówek (takim jak w 278) ma także kabel zasilający z gniazda zapalniczki z głośnikiem. Całość dopełnia osłona wyświetlacza, zabezpieczająca wyświetlacz przed porysowaniem (np. w czasie transportu).
278 obsługuje własne tworzone przez uzytkownika bazy puntów POI (można zdefiniować np. ostrzeganie przed fotoradarami), a jesli dobrze pamietam w 276C był z tym chyba problem.
278 ma także znacznie rozwinięte możliwości "morskie", ale to chyba akurat tutaj nas mniej interesuje, więc te kwestie pomijam

Reasumując:
276C - bardzo dobry sprzęt
278C - jeszcze lepszy sprzęt
- JackY61
- Kontaktowanie:
a sa jakies porownania co do jakosci map polski do garmina ? uzywam automapy w mio168 i wg mnie jest zajebista. czasami sa zaznaczone na niej drozki, ktore ledwo widac bo sa mocno zarosniete a jednak mozna nimi przejechac tak gdzie sie chce.
natomiast jakos tak Garmin zaczyna do mnie mocniej przemawiac. te plamtopy sa strasznie rachityczne.
natomiast jakos tak Garmin zaczyna do mnie mocniej przemawiac. te plamtopy sa strasznie rachityczne.
Reasumując....jak na warunki Polskie i pobliskie jej tereny 276C jest zupełnie zajefajny ...zwłaszcza że mama go dopiero od pół roku i jeszcze nie spłaciłem.....A jak mnie cos strzeli do głowy by się poszlajać na własną ręke po dalszej europie bądz dalej to 278 będzie przydatniejszy....ale nieco bardziej tylko.........Zostaje przy 276C...zwłaszcza że jakbym wspomniał mojej o zmianie gps-a to bym już na dobre w garażu zamieszkał 

bądz twardy ........ i odpuść sobie!!!!!
z tym bardziej przydatniejszy to czy ja wiem..
wygoda/niewygoda - w 278 jest juz komplet map
a do 276c te same mapy mozna wgrać
Citi Navigator 9
jak zsumować 276+mapa (a wlasciwie autopakiet mapa, pamięć i uchwyty za ok. 1100zł) to wychodzi cena mniej wiecej taka sama i zawartość programowa porównywalna.
No, tylko nie trzeba wgrywać jak sie chce zrobić za jednym zamachem tour de germany, france, spain, italy i z powrotem do polski
Zawartość hardware - wyglada na identyczną (choc są jakies głosy ze wyświetlacz inny, jaśniejszy... choć, tu moje zdziwienie, sam jeżdze na pół podswietlonym, bo jak podświetle na max to po oczach bije, a w 278 głos jest taki że jego połowa to tak jak 276 na maxa.. czyli 278 rozkręcony na maksa to moze sluzyc do oswietlania pomieszczeń zamiast lampy
? Kosiu - jak to z tym jest ?
Mój ma wartość sentymentalną
Citi Navigator 9
jak zsumować 276+mapa (a wlasciwie autopakiet mapa, pamięć i uchwyty za ok. 1100zł) to wychodzi cena mniej wiecej taka sama i zawartość programowa porównywalna.
No, tylko nie trzeba wgrywać jak sie chce zrobić za jednym zamachem tour de germany, france, spain, italy i z powrotem do polski

Zawartość hardware - wyglada na identyczną (choc są jakies głosy ze wyświetlacz inny, jaśniejszy... choć, tu moje zdziwienie, sam jeżdze na pół podswietlonym, bo jak podświetle na max to po oczach bije, a w 278 głos jest taki że jego połowa to tak jak 276 na maxa.. czyli 278 rozkręcony na maksa to moze sluzyc do oswietlania pomieszczeń zamiast lampy

Krzysiek
Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...
Nie znam obecnej dokładności Automapy, gdyż porówynywalem ją ostatnio ze 2 lata temu - wówczas z GPS Nawigatorem, który miał więcej gruntówek niż w tamtym okresie GPMapa 3.0 (wówczas Automapa na badanym przeze mnie obszarze miała dokładność tylko nieznacznie lepszą od Nawigatora). W nowym 278 poza naprawdę świetnymi mapami Zachodu i poza mapami części krajów Europy Środkowej urzekła mnie własnie dokładność mapy Polski, która na bardzo dobrze znanych mi obszarach Warmi i Mazur (rejon Olsztyna i Suwałk), ma poziom szczegółowości pokrycia i odwzorowania gruntówek jakiego wcześniej na mapach dedykowanych na sprzęt giepsowy jeszcze nigdzie nie widziałem.JackY61 pisze:a sa jakies porownania co do jakosci map polski do garmina ? uzywam automapy w mio168 i wg mnie jest zajebista. czasami sa zaznaczone na niej drozki, ktore ledwo widac bo sa mocno zarosniete a jednak mozna nimi przejechac tak gdzie sie chce.
(z pamięci dużo lepszy od GPMapy 4.0)
Poczekajmy na GPMapę 5.0
o ile kiedyś wyjdzie...
4.0 ma już > rok
Navigator 9 jest świeżynka...
Choć, mnie cieszy jedna rzecz niezmiernie - wreszcie jest DOBRA mapa polski nie robiona w polsce... która jest alternatywą dla GP 4.0
Panowie z Imagisa dostaną kopa lekkiego i moze im sie troche kroczki zagęszczą.
o ile kiedyś wyjdzie...
4.0 ma już > rok
Choć, mnie cieszy jedna rzecz niezmiernie - wreszcie jest DOBRA mapa polski nie robiona w polsce... która jest alternatywą dla GP 4.0
Krzysiek
www.garmin.com
products
maps
i tam wybrać z listy na srodku ekranu po lewej CitiNavigator Europe 9.0
i mozna sobie obejrzeć jak ta mapa z bliska wyglada
Dobrze
Nawet bardzo dobrze rzec by można
Pytanie - jak z numeracją ? Kosiaku, mozesz cos powiedzieć
Bo tego fiuczera ta aplikacja nie prezentuje ;/
products
maps
i tam wybrać z listy na srodku ekranu po lewej CitiNavigator Europe 9.0
i mozna sobie obejrzeć jak ta mapa z bliska wyglada
Dobrze

Nawet bardzo dobrze rzec by można
Pytanie - jak z numeracją ? Kosiaku, mozesz cos powiedzieć

Krzysiek
Kto dużo jeżdzi poza Polską sprawę braku potrzeby "wgrywania" map doceni, bo częste wgrywanie jest uciążliwe (można się ratować dużymi kartami pamięci - ale te przecież wówczas trzeba dokupić). Poza tym trzeba pamiętać, że dla przykładu dokupowane normalnie tylko same szczegółowe Czechy (z pamięci ok 500 zł) tu są już "w cenie".Krecik pisze:z tym bardziej przydatniejszy to czy ja wiem..
Citi Navigator 9
Zawartość hardware - wyglada na identyczną (choc są jakies głosy ze wyświetlacz inny, jaśniejszy... choć, tu moje zdziwienie, sam jeżdze na pół podswietlonym, bo jak podświetle na max to po oczach bije, a w 278 głos jest taki że jego połowa to tak jak 276 na maxa.. czyli 278 rozkręcony na maksa to moze sluzyc do oswietlania pomieszczeń zamiast lampy? Kosiu - jak to z tym jest ?
Głośności 276 i 278 nie porównywałem, ale przecież już w 276 była ok.
Wyświetlacz w 278, faktycznie jakby trochę jaśniejszy (dokładnie sztuka obok sztuki porównam może pojutrze).
Numeracja adresów w miastach? Nie wiem - narazie mapę oglądałem tylko w odbiorniku i nie zwracałem na to uwagi. Wystarczyła mi wąska uliczka naprawdę małej włoskiej miejscowości którą znam i jej dokładny plan ze wszystkimi ulicami i dodatkami typu stacje benzynowe czy bankomaty.Krecik pisze: Pytanie - jak z numeracją ? Kosiaku, mozesz cos powiedziećBo tego fiuczera ta aplikacja nie prezentuje ;/
Obecnie nie mam przez parę dni żadnego 278 pod ręką, więc sprawdzić mogę to dopiero za 2-3 dni jeśli o to Ci chodziło.
- blizzard
- Kontaktowanie:
GPMapa ma być po 15 stycznia, podobno już pudełka kleją.Krecik pisze:Poczekajmy na GPMapę 5.0
o ile kiedyś wyjdzie...
4.0 ma już > rok
Oby tylko w sreberka równie szybko zawijali.

był Jimny, jest KZJ95
KLUB SUZUKI
KLUB SUZUKI
Po 15 stycznia, ale kiedy?blizzard pisze: GPMapa ma być po 15 stycznia, podobno już pudełka kleją.
Oby tylko w sreberka równie szybko zawijali.

Bo oficjalne info Garmin PL do dealerów z dziś:
"W dalszym ciągu trwają rozmowy z firmą IMAGIS na temat terminu wprowadzenia na rynek oraz ceny kolejnej wersji GPMapy. O wynikach rozmów zostaniecie Państwo poinformowani."
- blizzard
- Kontaktowanie:
Na Sylwka rozmiawiałem z kolegą z Imagisu i powiedział, że program jest gotowy. Został druk opakowań i można wysyłać do sklepów.
Tematu nie drążyłem bo to nie był czas i miejsce.
Tematu nie drążyłem bo to nie był czas i miejsce.

był Jimny, jest KZJ95
KLUB SUZUKI
KLUB SUZUKI
15 stycznia
ale którego roku
no poczekamy zobaczymy
narazie sie imagis stara średnio
swoją drogą - czy ktoryś z Was zna choc jedną mapę elektroniczną na której jest autostrada A2 cała ? Czyli mapa aktualna do 6 m-cy wstecz ?
ale którego roku
no poczekamy zobaczymy
narazie sie imagis stara średnio

swoją drogą - czy ktoryś z Was zna choc jedną mapę elektroniczną na której jest autostrada A2 cała ? Czyli mapa aktualna do 6 m-cy wstecz ?
Krzysiek
A AutoMapa z ostatnimi uaktualnieniami (nie używam nie znam sie) ma autostrade do strykowa ?:>JackY61 pisze:a do GPmapy nie ma takich uaktualnien ak do automapy? np co kwartal ?
Na pilot.pl ktorym sie automapa chwali ze obsługuje od paru miesięcy autostrady brak

Krzysiek
jesli zagranicą masz na mysli usa to zapomnij, tam tym nie handlują, gps tylko na rynek europejski
natomiast różnica w wersji 278c kupionej w polsce a np. w anglii albo niemczech to jedynie cena i brak polskiej instrukcji. Reszta identyczna.
Nie jestem pewien jak z gwarancją, chyba 2 lata jak UE mowi.
natomiast różnica w wersji 278c kupionej w polsce a np. w anglii albo niemczech to jedynie cena i brak polskiej instrukcji. Reszta identyczna.
Nie jestem pewien jak z gwarancją, chyba 2 lata jak UE mowi.
Krzysiek