GARMIN 60 CSX

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

LANDEK

GARMIN 60 CSX

Post autor: LANDEK » pn maja 14, 2007 9:15 pm

Miał ktoś z tym do czynienia?
Jak to się sprawdza w samochodzie?
Można to podpiąć do kompa i obserwować trasę na dużym ekranie?

Awatar użytkownika
CzarekN

Post autor: CzarekN » wt maja 15, 2007 7:28 am

Mam i jestem zadowolony. Czy mozna podpiac do kompa w aucie i obserwowac na duzym ekranie, szczerze nie wiem, jeszcze nie probowalem, choc mysle, ze powinno byc bez problemu.
Fajne jest to iz transfer danych i zasilanie idzie przez USB, wiec nie potrzeba dodatkowego zrodla zasilania dla GPS jezeli jedziesz z kompem. Upraszcza to znacznie instalacje.
Moim zdaniem 60csx jest bardzo ok. Mam karte 512mb, nie potrzebowalem nigdy anteny zewnetrznej, mozna ( w porownaniu do 276/278) wozic na rowerze.
Routing dziala jak w Garminie, ostrzezen glosowych nie ma, ale robi beep, albo beep,beep ostrzegajac przed zmiana kierunku jazdy.
Jak dla mnie ok!

Czarek
Traktorek, brum brum, klek klek klek klek klek

LANDEK

Post autor: LANDEK » wt maja 15, 2007 10:33 am

Dzięki bardzo za info.
Właśnie zastanawiam się czy brać 60 csx czy też kupić używanego street pilota.

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » wt maja 15, 2007 11:03 am

tak zgadzam sie bez anteny zewnetrznej mozna sie obejsc, to duzy plus

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » czw maja 17, 2007 10:55 am

tak przy okazji, sprzedawane są "amerykany"
http://www.allegro.pl/item196580531_gar ... _mapa.html
czy dobra oferta? Czy jakaś słabość w tym tkwi?
pozdr
El
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."

LANDEK

Post autor: LANDEK » czw maja 17, 2007 11:30 am

Też na to patrzyłem, ale stwierdziłem, że różnica w cenie nie jest aż tak duża a kupując w kraju masz gwarancje no i VAT-a można odejmnąć :wink:

ladzk

Post autor: ladzk » sob maja 19, 2007 12:50 am

[quote="Elwood"]tak przy okazji, sprzedawane są "amerykany"
http://www.allegro.pl/item196580531_gar ... _mapa.html
czy dobra oferta? Czy jakaś słabość w tym tkwi?

Z mapy Europy to te hamerykanskie wersje z pewnoscia maja stolice panstw - pozostalych miast nie bylbym pewien... A wymiana oficjalnej mapy bazowej Draczej niedostepnej inna droga) w serwisie Garmina kosztuje tyle ze kombinacja z amerykanskimi wersjami przestaje sie oplacac. Jesli wiez nie zamierzasz uzywac mapy bazowej to oczywiscie hamerykaniec ma sens.

--
darek[/list]

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » sob maja 19, 2007 10:21 am

Zgodnie z sugestią Landka wziąłem kalkulator i mając mozliwość wrzucić go w koszty przy cenie wyjściowej 2199zł, realna cena nowego z salonu wychodzi 1460zł.
Przy tym faktycznie, hamerykaniec to kłopot a tu gwarancja obowiązuje no i żaden problem z zakupem.
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."

jegorek

Re: GARMIN 60 CSX

Post autor: jegorek » wt maja 22, 2007 9:05 am

LANDEK pisze:Miał ktoś z tym do czynienia?
Jak to się sprawdza w samochodzie?
Można to podpiąć do kompa i obserwować trasę na dużym ekranie?
Bardzo dobra czułość - działą rewelacyjnie również w lesie.
W samochodzie jako taki ma za mały ekran ale po podpięciu do laptopa z uruchomionym nRoutem jest super.

Awatar użytkownika
KrzyK

Post autor: KrzyK » śr maja 23, 2007 3:11 pm

Też tego używam, chyba to najlepszy "terenowiec". Wymieniłem sobie jego poprzednika 60C.
Na asfalt brakuje oczywiście nawigacji głosowej, chociaż po doinstalowaniu nRoute może być na lapku.
Ceny nowych u sprzedawców już nie są przerażające, więc lepiej kupić nowy w Polsce, razem z mapą Polski.
LR Disco 3.5 V8i, 92', +2''
"I hate asfalt"

irekk

Post autor: irekk » śr maja 23, 2007 3:48 pm

KrzyK pisze: Ceny nowych u sprzedawców już nie są przerażające, więc lepiej kupić nowy w Polsce, razem z mapą Polski.
ceny może nie przerażają ale dysproporcja cenowa jednak nadal jest niemala - 50% naszej ceny sklepowej wlaczajac koszty przesylki z US (jak sie uda uniknac cla, oczywiscie ;)

ale cos sie zyskuje, a cos sie traci (np. gwarancja)

pozdr

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » sob maja 26, 2007 10:29 am

tak z boku tematu ( nie chailem kolejnego tematu z 60csx zakladac

chce kupic wieksza karte pamieci.
Czy ma ktos karte np 2 gb ? micro sd transflasha sa latwo dostepne , ceny tez sa spoko jednak nie wiem czy z tak duza karta nie bedzie odbiornik zle dzialal. standartowo jest 64 mb.
Mam juz mase map sciagnietych z internetu i nie wiem czy jak zgram wszystko na jedna karte ( plus gmapa 4.0) to czy nie bedzie duzo wolniej odbiornik chodzil. Moze lepiej na kilku kartach to miec ???

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » sob maja 26, 2007 3:42 pm

Nie ma znaczenia, szybkosc dzialania zalezy ile map uaktywnisz na raz. Powyzej 50MB map na raz 60tka potrafi mocno zwolnic.
Forumowym oszołomom mówimy stanowcze NIE!

irekk

Post autor: irekk » wt maja 29, 2007 1:21 pm

witam,

no to i ja rozpoczynam swoja przygode z 60-tka. Wlasnie zza wielkiej wody otrzymalem 60cx. Poszlo bez cla, wiec cena zakupu z transportem wyniosla 930 pln, z tego transport ok. 140 (drogo, bo przesylka ubezpieczona). Czyli sam odbiornik mozna juz kupic na ebay.com za niespelna 800 pln. I pozostaje miec nadzieje, ze gwarancja nie bedzie potrzebna ;)

Gdyby ktos miala opcje wspomoc mnie instrukcja PL do tego modelu lub blizniaczego w pdf'ie to bede zobowiazany. Wiem, ze mozna kupic w garminie ale papierowa zbindowana ksiazka nie jest mi potrzebna...
A na razie radze sobie z wersja ang.

pozdr

Awatar użytkownika
majch

Post autor: majch » wt maja 29, 2007 8:30 pm

irekk pisze:witam,

no to i ja rozpoczynam swoja przygode z 60-tka. Wlasnie zza wielkiej wody otrzymalem 60cx. Poszlo bez cla, wiec cena zakupu z transportem wyniosla 930 pln, z tego transport ok. 140 (drogo, bo przesylka ubezpieczona). Czyli sam odbiornik mozna juz kupic na ebay.com za niespelna 800 pln. I pozostaje miec nadzieje, ze gwarancja nie bedzie potrzebna ;)

Gdyby ktos miala opcje wspomoc mnie instrukcja PL do tego modelu lub blizniaczego w pdf'ie to bede zobowiazany. Wiem, ze mozna kupic w garminie ale papierowa zbindowana ksiazka nie jest mi potrzebna...
A na razie radze sobie z wersja ang.

pozdr

Instrukcja niepotrzebna :) Spotkamy się przy jakimś piwku i wszystko Ci wyjaśnię :) Mam 60CSx od ponad roku i uważam, że to naprawdę dobrze ulokowane pieniądze.
A i tak wszystko to ch*j w porównaniu z prędkością światła...

irekk

Post autor: irekk » wt maja 29, 2007 8:34 pm

majch pisze:
Instrukcja niepotrzebna :) Spotkamy się przy jakimś piwku i wszystko Ci wyjaśnię :) Mam 60CSx od ponad roku i uważam, że to naprawdę dobrze ulokowane pieniądze.
OK :)
Jak to dobrze sie zgadac na forum, bo w realu cos nam slabo idzie ;)

to trza sie spotkac - tylko my, browar i gadzety ;)

jestem caly dumny, bo wlasnie zrobilem upgrade sprzetu na PL i wszystko smiga, a mapy UMP moich okolic sa miodne :)

pozdr

Awatar użytkownika
majch

Post autor: majch » wt maja 29, 2007 8:49 pm

irekk pisze:
majch pisze:
OK :)
Jak to dobrze sie zgadac na forum, bo w realu cos nam slabo idzie ;)

to trza sie spotkac - tylko my, browar i gadzety ;)

jestem caly dumny, bo wlasnie zrobilem upgrade sprzetu na PL i wszystko smiga, a mapy UMP moich okolic sa miodne :)

pozdr

Trochę mapek nazbierałem więc jak będziemy się spotkać no wrzucę na płytkę.
Na forum można pisać zawsze i niemal wszędzie, żeby się spotkać to trzeba mieć wolny czas, a kto dziś ma wolny czas?
Takie czasy panie, takie czasy :(
A i tak wszystko to ch*j w porównaniu z prędkością światła...

Awatar użytkownika
Dor
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Dor » pn cze 18, 2007 12:16 am

hmm...
no oczom nie wierze 60csx do auta ??
zgadzam się w teren, góry, na rower, to i owszem ale w samochodzie żadna rewelacja,jak się zjedzie z wyznaczonej trasy to troszkę myśli nad nową, ekran nie za duży, aby podświetlał go non stop trzeba podpiąć zasilanie usb<=>zapalniczka, co w komplecie nie występuje, a kosztuje jedyne 130pln, do tego uchwyt na szybę też coś koło tego, chyba że lubimy jak nam sprzęt jeździ od prawej do lewej, brak komunikatów głosowych, a jak chcemy szybko wpisać dane poszukiwanej ulicy to już szlag trafia gdy się tego kursora przesówa i pyka ciągle ENTR

60c, cs, cx, csx sprzęt rewelacyjny na out door dzieki sirfowi duża czułość, nie gubi sygnału itd. zamoczyć go można bez obaw no i jak upadnie w błoto to przeżyje czego nie da sie powiedzieć o żadnym palmtopie

Do autka jednak bym polecił jeśli już ktoś chce coś z garmin'a to NUVI

oczywiście mogą się posiadacze 60siątek teraza oburzyć ale czy ktoś z Was prze tym wspaniałym gps'em korzystał chociaż z palmtopa z automapą lub tomtom'em ??
Jeśli tak to wie o czym mówię

No i jeszcze jeden skromny aspekt GPMapy
niektóre sprzedawane amerykany przychodzą do klienta z wgranym polskim menu i GPmapą (nie radzę podwyższać wersji softu ze stron garmina bo polska orientacja ulotni się jak kamfora)
a gpmapa choc ktoś wyszuka sobie w "ustawienia mapy/info" że to z 2006r to nie jest to wersja 4.0 a napewno nie 5.0 to wspaniała pierwsza rootingowa 3.0 - bolesne rozczarowanie ale zawsze można dokupić legalne GPM 5.0 za niecałe 500pln

Zanim zatem wylicytujemy coś na jakimś portalu zastanówmy się czemu naprawdę ma to służyć, jeśli chodzi o amerykany wiadomo najbliższy serwis w UK a 60csx i poprzednie chorują często na przycisk włączający gps oczywiście nikomu nie życzę, niedowiarków odsyłam na oficjalne forum na garmin pl
Pozdrawiam

Przemo

TERRANO II 2,7td black long ; FREELANDER 2.0di

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » pn cze 18, 2007 6:33 am

Dor pisze:hmm...
no oczom nie wierze 60csx do auta ??
zgadzam się w teren,
do auta w teren jak najbardziej,gdyz w terenie autem poruszasz sie czasem wolniej niz rowerem...

mozesz go w kazdej chwili wypiac z aut i isc na spacer lub jechac rowerm,po cZYm znow wrocic do auta i dalej miec go przed oczami.

z innymi wiekszymi modelami tego nei zrobisz,bo sa duze :)21

Kosiak

Post autor: Kosiak » pn cze 25, 2007 9:22 pm

Dor pisze: Do autka jednak bym polecił jeśli już ktoś chce coś z garmin'a to NUVI
Kolego, w teren to wszystko tylko nie Nuvi.
Ani Ci tracka (śladu) nie zapamięta ani waypoina ze współrzędnych nie wprowadzisz. Nuvi jest dobry tylko i wyłącznie na asfalt.

Awatar użytkownika
Dor
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Dor » wt cze 26, 2007 7:09 am

a kto powiedział że nuvi polecam w teren ?????
Pozdrawiam

Przemo

TERRANO II 2,7td black long ; FREELANDER 2.0di

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » wt cze 26, 2007 7:36 am

Dor pisze:a kto powiedział że nuvi polecam w teren ?????
a kto tu mowi o asfalcie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”