276C i niewidoczne mapy
Moderator: Albert_N
- Discotheque
-
276C i niewidoczne mapy
Moze jakis maly Tips? Laduje mapy na karte do 276C, wszystko przebiega prawidlowo a map w GPSie nie widac 

Forumowym oszołomom mówimy stanowcze NIE!
Mam dokladnie ten sam problem ale w 60csx ( zreszta rozmawialem juz wczesniej o tym z bocianem)
wgrywam mapy wekrowe ( przez sendmap) i niby wszystko ok , a nic sie nie dzieje na odbiorniku.
wgrywalem te mapy
http://www.nissan-4x4.ru/Razdeluy/GPS/K ... opencat=88
wyjezdzam za tydzien , i mam tylko mapy papierowe rosji
wgrywam mapy wekrowe ( przez sendmap) i niby wszystko ok , a nic sie nie dzieje na odbiorniku.
wgrywalem te mapy
http://www.nissan-4x4.ru/Razdeluy/GPS/K ... opencat=88
wyjezdzam za tydzien , i mam tylko mapy papierowe rosji
- Discotheque
-
Ok problem rozwiazany, Drako sciagnij program img2gps z tej strony http://homepage.ntlworld.com/mdipol/img2gps/
i tym zaladuj mapy. Bedzie dzialac jak trzeba, ino pamietaj wgranie kasuje pamiec wiec laduj pakietami.
Milej zabawy
i tym zaladuj mapy. Bedzie dzialac jak trzeba, ino pamietaj wgranie kasuje pamiec wiec laduj pakietami.
Milej zabawy
- Discotheque
-
- Discotheque
-
Pakietami no... ze wszystkie mapy ktore chcesz musisz wrzucac razem bo kazde dodanie mapy kasuje calkowicie pamiec.
Ladujac mapy moze sie nie udac jezeli posrod ladowanych map znajdzie sie czarna zle skompilowana owca. Niektore mapy z kolei lokuja sie pod mapa bazowa np. fajna mapa Slowacji. Niektore mapy sa widoczne dopiero ponizej 50km skali
jak np. mapa Slowacji, Rumuni.
Nie udalo mi sie zaladowac fajnej mapy Wegier mimo ze te wszystkie mapy sa widoczne pod MapSourcem lub MapEditem.
Gdyby ktos chcial zaladowac sobie mape Garminowska pod Pocketa to jest genialny maly programik obslugujacy w pelni mapy Garmina, Waypointy, tracki. Malo tego ten mini programik pozwala edytowac mape w pockecie!
Zwie sie PTGMAP i mozna go sciagnac na www.imocoding.com. Kosztuje 20$ i jest baaardzo fajny. Jedyna wada to ladowanie duzych map, wszystko zalezy od wolnej pamieci urzadzenia ale mozna zaladowac np. Gmape partiami, stworzyc atlas i programik sam bedzie przelaczal arkusze w czasie jazdy.
Ladujac mapy moze sie nie udac jezeli posrod ladowanych map znajdzie sie czarna zle skompilowana owca. Niektore mapy z kolei lokuja sie pod mapa bazowa np. fajna mapa Slowacji. Niektore mapy sa widoczne dopiero ponizej 50km skali

Nie udalo mi sie zaladowac fajnej mapy Wegier mimo ze te wszystkie mapy sa widoczne pod MapSourcem lub MapEditem.
Gdyby ktos chcial zaladowac sobie mape Garminowska pod Pocketa to jest genialny maly programik obslugujacy w pelni mapy Garmina, Waypointy, tracki. Malo tego ten mini programik pozwala edytowac mape w pockecie!
Zwie sie PTGMAP i mozna go sciagnac na www.imocoding.com. Kosztuje 20$ i jest baaardzo fajny. Jedyna wada to ladowanie duzych map, wszystko zalezy od wolnej pamieci urzadzenia ale mozna zaladowac np. Gmape partiami, stworzyc atlas i programik sam bedzie przelaczal arkusze w czasie jazdy.
- Discotheque
-
Po zaladowaniu i kliknieciu menu i ustawienia mapy masz w spisie bazowke i jeszcze jedna bez nazwy?Drako pisze:mapy laduje, w kazdej mozliwej opcji. ( sa na karcie , ale ten program pakuje je w jeden plik )
gps ich wogole nie widzi
Map sie chyba nie wlacza osobno , bo jak wsadzam stara karte z gmapa , od razu wyskakuja mapy.
- Discotheque
-
skoro nie ma nawet bez nazwy to znaczy ze jakas mapa z pakietu jest zle skompilowana. Sprobuj wgrac jedna np. taDrako pisze:wlasnie nie ma
pokazuje sie bazowka, nawet przy jednym ladowaniu ja wylaczylem i to tez nic nie dalo.
http://mapcenter.cgpsmapper.com/maplist ... 10&cnt=184
i sciagnij mape Oradei, nie ma bledow i musi sie dac wgrac sama jedna.
Gdyby w spisie map na karcie bylo info ze sa jakies mapy a ich nie widac to wylacz mape bazowa.
- Discotheque
-
Ej no to sprobuj wgrac mapy normalnym czytnikiem a nie przez 60CSX, w starszym 60CS byly problemy z niewidocznymi mapami ale po aktualizacji firmware jak reka odjal.Drako pisze:a moze karte mam zla ? kupilem 1gb kingstona
standartowo jest 64 mb ? nie znam sie na tym
Teraz mecze sie z 276C, tam dopiero jest cudaczna karta.
teraz sprobuje te mapy
http://mapcenter.cgpsmapper.com/catalog ... ountry=185

- Discotheque
-
Byc moze ale ja nie znam bo taka mapa normalnie wczytuje sie do MapEdita i innych softow jak rowniez do palmtopa z ptgmap-em.Drako pisze:pojawila sie mapa oradei
czyli tamte pliki z ruskiej strony sa zwalone
dzieki bocian , mam jakas jasnosc.
A jest jakas inna metoda jak " prob i bledow " zeby sprawdzic te pliki ?
Mozna ja sprobowac ponownie skompilowac ale nie zawsze to dziala.
- Discotheque
-
To poszukaj jeszcze tutaj bo mimo podobnej nazwy sa rozne mapyDrako pisze:teraz sprobuje te mapyhttp://mapcenter.cgpsmapper.com/catalog ... ountry=185
http://mapcenter2.cgpsmapper.com/
- Discotheque
-
Drako pisze:czy nazwa pliku img ma jakies znaczenie dla jego pozniejszego umiejscownienia na mapie ?
zdarzaja sie czasami pliki z roznych regionow z taka sama nazwa , i nie da sie ich bez zmieniania nazwy wsadzic do " pakietu "
Wlasnie nazwa mapy, powinna skladac sie z 8 cyfr zgodnych z ID mapy
Gdzies czytalem nie pamietam gdzie ze nazwa jest skladowa wielkosci i czegos tam i nazywanie ich po swojemu konczy sie niekompatybilnoscia.
Innymi slowy moze byc niewidoczna pod Garminem.
Na PDA da rade tez odpalic oryginalny soft Garmina, tyle ze jeszcze nie cwiczylem podgrywania map.Discotheque pisze: Gdyby ktos chcial zaladowac sobie mape Garminowska pod Pocketa to jest genialny maly programik obslugujacy w pelni mapy Garmina, Waypointy, tracki. Malo tego ten mini programik pozwala edytowac mape w pockecie!
Wpierw trzeba odpalic "GPSProxy" - program który pobiera dane z portu COM-GPS w naszym PDA w formacie NMEA, przetrawiana protokol garminowski i wysyla do wyznaczonego przez nas innego COMa, symulujac na nim odbiornik garminowski GPS 10 Bluetooth.
Nastepnie odpalamy sciagniety ze strony Garmina program "Garmin Que", ustawiamy go na pobieranie danych z COMa zdefiniowanego w GPSProxy i voila.
Mape bazowa podgralem bez problemu.
Mapsource'a trzeba jeszcze rozpracowac....
Landrąver Discovęry 200tdi