GPS - oficjalnie

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Grinch

Kontaktowanie:

GPS - oficjalnie

Post autor: Grinch » sob mar 20, 2004 10:18 am

Nie chciałem psuć tematu "Terenowy GPS", bo tak jest mowa o modelach odbiorników, itd, wiec zaczynam nowy.
Może to banalne pytania i może większość użytkowników zna na nie odpowiedzi, ale sądzę że kilka osób chętnie tez sie dowie:

1. Ile firm produkuje odbiorniki GPS? Tylko Garmin?
2. Kto jest właścicielem Garmin?
3. Jak to jest, ze nie ma obonamentu? Oznacza to ze koszt jest jednorazowy (tylko zakup odbiornka)?
4. Z jakich satelitów system korzysta? Kto jest ich właścicielem?
5. Czy rozpowszechnianie GPS (np: Garmin) i ich popularyacja jest "opłacalna" tylko dla producenta i pośredników, czy może ktos za to kase bierze?
6. Wiem że to był projekt wojskowy, ale jak to jest, że wojsko "za darmo" udostępnia swoje satelity?

Jeżeli ktos może mi udzieliś odpowiedzi, to będę wdzięczny.
Oczywiście szperałem juz w necie, według naszych wyszukiwarek, jak i tych zza ocenu i trafiłem jakilka sklepów internetowych sprzedających GPS, lecz zawsze jest to Garmin. Z tego mój wniosek, że może jest tylko jeden producent, jedna licencja, jedna łapa kasę bierze.
A poza tym nasi dystrybutorzy sa "w tyle" za ofertami w slepach amerykańskich, przykładem może być Garmin Rino 110,120,130.

Czekam na odpowiedzi - z góry dzięki.

PS: Banan - prosze cię o systematyczne wycinanie kasztanionych postów :D
Stop Tabu Radykalnych Akcji Jednostek Kasztaniarzy

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » sob mar 20, 2004 11:18 am

Magellan jeszcze jest na przyklad

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » sob mar 20, 2004 11:22 am

1. procentow jest bardzo duzo. najwieksi to garmin i magellan.
2. co cie to interesuje ? firma jest amerykanska, jest krajowy dystrybutor i dealearzy lokalni,
3.Tak. korzystanie z satelitow w okrojonym pasmie sygnalu jest BEZPLATNE, czyli placisz za odbiornik i nic wiecej. jedynym dodatkowym kosztem sa baterie.
4. z satelitow znajdujacych sie na orbicie okolziemskiej. jest ich 24 i bodajze 4 zapasowe nieaktywne. W kazdym punkcie Kuli Ziemskiej sa widoczne.(ale nie pod ziemia :)21 )Wlascicielem jest Rzad Najwspanialszego Panstwa Swiata i Jego Przewielebnosc Prezydent of de Juesej.
5.Martwi Cie to ?nikt tego nie popularyzuje na sile. Sprzedaz odbiornikow to dobry biznes, sa jeszcze uslugi namierzania pracownikow, namierzania skradzionych aut,monitoring floty firmowej itp...
6. Bo wojsko ma juz znacznie lepsze sygnaly z tych satelit ( umozliwiajace dokladniejszy namiar ) i te stare nie sa potrzebne.Tak samo jest z kazdym wynalazkiem- odrzutowce, plyty CD, radio CB.. Spac przez to nie mozesz ? :wink:
Jesli chodzi o poszkiwania w necie, to sory, ale jestes dupa jesli znalazles tylko garmina. Dam Ci 100 linkow do sklepow gdzie kolo siebie leza odbiorniki 5 roznych firm.
Oferte Garmina mamy bardzo dobra - Rino nie maja homologacji na Polskim rynku, i nie beda u nas sprzedawane.Poza tym nie pomyslales, ze w stanach sa inne czestotliwosci radiowe i to badziewie nie bedzie u nas dzialac jesli chodzi o samo radio? Chcialbys miec nie dzialajace radio, bo ja nie :)21
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Mikołaj

Post autor: Mikołaj » sob mar 20, 2004 2:18 pm

Wrzuć do wyszukiwarki "GPS, Garmin " itd.
A dowiesz się wszystkiego...
Czysta dusza, silna ręka.
Pamiętaj, żelazo nie klęka!!! V8 :wink:

Grinch

Kontaktowanie:

Post autor: Grinch » sob mar 20, 2004 2:40 pm

Albert_N pisze: 2. co cie to interesuje ?
Ciekawość ludzka
Albert_N pisze: 3.Tak. korzystanie z satelitow w okrojonym pasmie sygnalu jest BEZPLATNE, czyli placisz za odbiornik i nic wiecej.
Pytanie (z ciekawości) czy nikt np: Garmin i Magellan nie odprowadzaja jakiejs kasy do budżetu USA (skoro to ich satelity).
Bo jeżeli odprowadzają siano (takie tantiemy), to jest to wliczone w cenę odbiornika.
Albert_N pisze: ... usługi namierzania pracowników, namierzania skradzionych aut, monitoring floty firmowej itp...
Tak, prawda, to też świetna kasa i bardzo użyteczne urządzenia, więc to też przemawia z tym że ktoś kasę bierze za działanie systemu.
Kto bierze siano (??) (takie tantiemy) od firm sprzedający systemu monitorujące ?flotę firmową?, za korzystanie z sieci, w która ktoś kiedyś zainwestował kupę siana.
Albert_N pisze: 6. Bo wojsko ma już znacznie lepsze sygnały z tych satelitów ( umożliwiające dokładniejszy namiar ) i te stare nie są potrzebne.
Lepsze sygnały z tych satelitów, czy z nowych??
Stare nie są potrzebne??
Więc kiedy je ?zdejmą???
Kto teraz je utrzymuje??
Albert_N pisze: Tak samo jest z każdym wynalazkiem - odrzutowce, płyty CD, radio CB.. Spać przez to nie mozesz ? :wink:
?Historie? to ja znam :wink: a śpię wyśmienicie, a szczególnie gdy wiem, że czegoś nowego się nauczyłem :wink:
A masz w domu odrzutowiec ??
Albert_N pisze: Jeśli chodzi o poszkiwania w necie, to sorry, ale jesteś dupa jeśli znalazleś tylko Garmina. Dam Ci 100 linków do sklepów gdzie koło siebie leżą odbiorniki 5 rożnych firm.
Poprosze o te linki ? nie żartuje.
I oby było 100 linków i po 5 producentów w ofercie.
Albert_N pisze: Oferte Garmina mamy bardzo dobra.
Daj linki do sklepów. Niekoniecznie w Polsce.
Albert_N pisze: Rino nie maja homologacji na Polskim rynku, i nie będą u nas sprzedawane.
Homologacji?? No właśnie chętnie bym o tym poczytał.
Kupić tam - korzystać na całym świecie
Albert_N pisze: Poza tym nie pomyślałeś, ze w stanach są inne częstotliwości radiowe i to badziewie nie będzie u nas działać jeśli chodzi o samo radio? Chciałbyś mieć nie działające radio, bo ja nie :)21
Jakie inne częstotliwości?? Tu chodzi chyba o ?porozumiewanie? się dwóch Karmin Rino między sobą.
Faktem jest ze nie znam angielskiego i strona http://www.garmin.com nie jest dla mnie na 100% jasna. Ale na pewno Karmin Rino nie nadaje sygnału do satelitów tylko do innego (drugiego, trzeciego) odbiornika tego typu, tym bardziej ze pewnie nie jest to modulacja częstotliwości (potocznie FM), wiec nie jest konieczny idealny sygnał aby te odbiorniki wiedziały gdzie jest ?ten drugi?. Czy się mylę?
Jeżeli ktoś z czytających nie wie o jakim odbiorniku rozmawiamy to polecam: http://www.garmin.com/products/rino
Bo najważniejsza nie jest tu funkcja typowej urządzenia TRX (czyli przekaz mowy ludzkiej), tylko ?wzajemne? sprawdzanie położenia przez użytkowników Garmin Rino.
Wole kupić Rino niż ?76stke? lub ?60tke?? chodzi o wyprawy dwóch zespołów.
Albert_N pisze: Chciałbyś mieć nie działające radio, bo ja nie :)21
Czy chciałbym mieć takie ?niedziałające radio??? Tak!!

SQ3BYZ :wink:
Ostatnio zmieniony sob mar 20, 2004 3:19 pm przez Grinch, łącznie zmieniany 3 razy.

Grinch

Kontaktowanie:

Post autor: Grinch » sob mar 20, 2004 2:42 pm

Mikołaj pisze:Wrzuć do wyszukiwarki "GPS, Garmin " itd.
A dowiesz się wszystkiego...
Mikołaj prosze ... :)21 :)21

Mikołaj

Post autor: Mikołaj » sob mar 20, 2004 6:37 pm

proście a będzie wam dane... :)21
Wiedzę na tematy GPS, widzę już jakąś masz. Więcej się na forum nie dowiesz... :cry:

Grinch

Kontaktowanie:

Post autor: Grinch » sob mar 20, 2004 9:01 pm

Mikołaj pisze:Wiedzę na tematy GPS, widzę już jakąś masz. Więcej się na forum nie dowiesz... :cry:
Kosiak ratuj :)6 :)6

Awatar użytkownika
wiklos

Post autor: wiklos » sob mar 20, 2004 10:59 pm

Z tego co wiem istnieje od lat konkurencyjny projekt w ramach UE. jak do tej pory nie powstał bo musiał by działac właśnie na zasadach abonamentowych a po co płacić jak jest darmowy z USA. Co do GPS w obecnej postaci to jedyna wnerwiajaca zecza jest obnizanie precyzji pomiaru poprzez zaklocanie sygnalu Przed ostatnia wojna co to rowno rok temu wybuchla moj garmin dawal pomiary tej klasy ze moglem zobaczyc w ktorym miejscu na szosie udalo mi sie kogos wyprzedzic tj dokladnosc klasy 1.5-2.0 metra. A co do darmochy z USA projekt byl wojskowy udostepniono go za darmo wrazie czego wylacznik off i jestesmy lepsi goscie. Istnieje tez wersja GPS made rasija ale nigdzie namiarow na odbiornik nie znalazlem.

Mikołaj

Post autor: Mikołaj » ndz mar 21, 2004 3:25 pm

wiklos pisze: udostepniono go za darmo wrazie czego wylacznik off i jestesmy lepsi goscie
No i wtedy będę sobie moim e-mapem mógł dupę podetrzeć :cry:
Albo jak wprowadzą opłaty też nie będzie wesoło... Aż dziwne że do tej pory tego nie zrobili.

Grinch

Kontaktowanie:

Post autor: Grinch » ndz mar 21, 2004 3:48 pm

Mikołaj pisze:
wiklos pisze: udostepniono go za darmo wrazie czego wylacznik off i jestesmy lepsi goscie
No i wtedy będę sobie moim e-mapem mógł dupę podetrzeć :cry:
Albo jak wprowadzą opłaty też nie będzie wesoło... Aż dziwne że do tej pory tego nie zrobili.
Czyli mamy juz jasno sprecyzowana zasadność mojej ciekawości :D :D :D

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » ndz mar 21, 2004 3:53 pm

jeden rino nie widzi pozycji drugiego, one nie lokalizuja sie nawzajem. To jest radio + mapowy GPS, czyli lazisz nim po gorach a w razie czego mozesz wezwac pomoc przez radio, cos w tym stylu.
Rosyjski system to Glonass, i nie dziala ze wzgledu na to iz nie konserwowane satelity sie powylaczaly i zostalo tylko kilka.
UE jak zwykle cos robi ale nie moga sie dogadac i dupa. Nie wierze ze uruchomia niezalezny system, bo po co ?
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Grinch

Kontaktowanie:

Post autor: Grinch » ndz mar 21, 2004 4:05 pm

Albert_N pisze:jeden rino nie widzi pozycji drugiego, one nie lokalizuja sie nawzajem. To jest radio + mapowy GPS, czyli lazisz nim po gorach a w razie czego mozesz wezwac pomoc przez radio, cos w tym stylu.
Pozwole sobie nie zgodzic sie z przedmówca, ponieważ ...

I tu pokażę moje argumenty:
http://www.garmin.com/products/rino120/ ... eport.html

Mała wstawka po angielsku ze strony:
"The Rino's exclusive position reporting feature allows you to send and receive GPS positions from other Rino? users so you can keep track of your friends on skiing or camping trips, sporting events, and other outdoor adventures."
Tłumaczenie po krótce(zaznaczem ze nie znam agnielskiego):
Rino wysła sygnał do drugiego urządzenia Rino i dzięki lokalizuje pozycję.

Obrazek

Obrazek

Na tej podstawie twierdze, że chcę takie mieć :)6 :)6

PS: Lekko zboczyliśmy z tematu :D :D :D

Grinch

Kontaktowanie:

Post autor: Grinch » ndz mar 21, 2004 4:24 pm

Skrót Rino:
Radios Integrated with Navigation for the Outdoors.

Polecam także stronę: http://www.gpsdiscount.com/products/index.html?p=695

Co do ceny to jest to tak:
Rino 110 (brak mapy) 195$
Rino 120 (z mapa) 268$

:D :D :D

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » ndz mar 21, 2004 8:17 pm

no tak, "pozwala wysylac i odbierac informacje o pozycji GPS" czyli jesli nie bedzie dzialac modul radiowy, to dupa. Ale ciekawa funkcja, trzeba przyznac. Modele z GSM tez pozwalaja wysylac komunikat o polozeniu, nie wiem jednak czy daje sie to zwizualizowac na wyswietlaczu.
Te z GSM sa sprzedawane w kraju.
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Grinch

Kontaktowanie:

Post autor: Grinch » ndz mar 21, 2004 9:43 pm

Albert_N pisze:no tak, "pozwala wysylac i odbierac informacje o pozycji GPS" czyli jesli nie bedzie dzialac modul radiowy, to dupa.
Dlaczego uważasz, że nie będzie działał moduł radiowy. Przecież to komunikacja bezpośrednia działająca w odległości 2 mil (dane ze specyfikacji).
Więc nie widze żadnego problemu z dziłaniem tego systemu i nie ważne czy "u nas" czy "u nich" to i tak na 2 mile "tylko" to sie widzi i tak.
Ale zawsze to i tak wyśmienita funkcja.

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » ndz mar 21, 2004 9:58 pm

no, funkcja fajna. Tylko dlaczego byly problemy z homologacja ? moze pasmo jest zajete albo co...
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Kosiak

Post autor: Kosiak » pn mar 22, 2004 10:34 pm

Rino mają możliwość wskazywania wzajemnie swojego położenia. Ale na jakiej zasadzie konkretnie (z punktu widzenia technicznego) się to odbywa tego nie wiem. Homologacji zdaje nie ma, nie tylko w Polsce ale i w całej Europie. Nie widziałem go zresztą w sklepach netowych na Zachodzie i w Rosji/Ukrainie także tego odbiornika w ofercie także "niet".
W PL przy obecnie produkowanej częstotliwości homologacji nie będzie na bank, ponieważ Rino chodzi na częstotliwości np. lotniska Okęcie.
Ponoć ze względu na duże zainteresowanie sprzętem w Europie, Amerykanie przymierzają się do wypuszczenia wersji także na ten rynek, jednak w zapowiedziach na rok 2004 nic takiego nie ma.
Jeśli chcesz ładować mapy do Rino, to pamiętaj że Rino 110 ma 1 MB pamięci - w praktyce tylko na waypointy i tracki, Rino 120 (oczywiście przy mapie bazowej Ameryki) ma 8MB - na coś to już pozwoli (ale tylko na wrzucenie fragmentów mapy PL), a dopiero news na rynku USA Rino 130 ma 24 MB.
W Polsce Garmin na jakieś 90-95 % rynku, są dostępne owszem Magellany, nawet całkiem fajne jednak co z tego, skoro nie ma do nich nawet najprostrzych map.
W Europie Garmin ma już mniej, coś cirka 80 % rynku, co i tak powoduje że w tej dziedzinie jest producentem wiodącym. Jest paru innych producentów (Magellan, Silva, Lawrance, Cobra, inne..) z czego najmocniejszy jest Magellan, ale ich oferta w palecie sprzedawanych modeli jest znacznie uboższa niż Garmina.
Rosjanie ambicjonalnie maja swój własny system, ale nie wszędzie działa bo są dziury w pokryciu z powodu braku satelitów. Komercyjne na Wschodzie sprzedawane są Garminy.
UE budowała swój własny system Galileo, jednak chyba z tydzien temu ogłoszono, że dogadała się właśnie z rządem USA i jakoś ma to być razem wykorzystywane (a przynajmniej do celów wojskowych).
Co do wyłączania sygnału przez USA, owszem robią to ale selektywnie, np. wyłączając okresowo sygnał tylko nad Irakiem. Wojsku to nie specjalnie przeszkadza ponieważ ich odbiorniki chodzą na nieco innym sygnale. Tutaj macie taki sprzęt, ale jeszcze poprzedniej generacji: http://www.azymut.waw.pl/opracowania/gp ... /index.php
W ciągu ostatniego roku raczej nie zakłócali sygnału na naszym terenie, spadek dokładności pomiaru o którym pisze Wiklos moim zdaniem wynika raczej z czegoś innego. Czasem od chwilowego układu satelitów, czasem od umiejscowienia gps w aucie, także od modelu auta (może giepsa masz tego samego, ale furę zmieniłeś? ;-) , może to efekt zmiany ustawień odbiornika, ale może to być nawet założenie jakiegoś dodatkowego sprzętu do auta... Objeżdżając teraz MW (z anteną zewnętrzną) mam wyraźnie w śladach (trackach) miejsca gdzie zawracałem czy cofałem, często właśnie po 2-3 metry...

Awatar użytkownika
wiklos

Post autor: wiklos » pn mar 22, 2004 11:38 pm

No rzeczywiscie po zastanowieniu jedyna rzecz jaka wymienilem tj zakupilem upgrade mapy do wersji eMapa profesjonal i tak jakby sie lekko pogorszylo ale se nie skojazylem - ze moze tu lezy przyczyna Wyglada na to ze ta nowa mapa jest znaczie gozej spozycjonowana w mojej wersji GPS-a do odbieranego sygnalu i stad to wrazenie ze GPS gozej dziala. Co prawda ma inne uzyteczne funkcje i nareszcie moge na kompie wczytywac i zapamietywac na dysku trasy oraz duzo szybciej sie odswieza co bylo powodem zmiany starej na nowa ale jak to mowia "lepsze jest wrogiem dobrego".

Awatar użytkownika
Fazi

Post autor: Fazi » wt mar 23, 2004 6:44 pm

Zapytam czy ktoś z Was ma doświadczenie z taką anteną :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22953165

Czasami mój GPSMap 76 gubi sygnał w lesie i ręka mnie boli od wyciągania poza obrys samochodu :lol: Cena nie jest jeszcze taka "dołująca" ?!

Kosiak

Post autor: Kosiak » wt mar 23, 2004 7:41 pm

Nie wiem jak jest z kompatybilnością anteny tego producenta do odbiorników Garmina, natomiast z tej foty widać, że antena posiada złącze BNC a Twój GPS ma złącze MCX (bardziej obrazowo - ma inną wtyczkę łączącą antenę z odbiornikiem).
Rozprowadzana w sieci Garmina w Polsce najtańsza antena kosztuje w detalu 200 zł (albo i taniej ;) ). Ściąga sygnał ponoć nawet lepiej o ok. 25 % niż droższe anteny garminowskie. To chyba nie ma co kombinować....

prosiak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: GPS - oficjalnie

Post autor: prosiak » pt paź 15, 2004 4:26 am

Jeżeli ktos może mi udzieliś odpowiedzi, to będę wdzięczny.

widze ze kolega bardzo od poczatku podszedl do tematu. no coz GPS powstal jak to zwykle bywa na potrzeby armi USA. pozniej uznano ze bardzo ulatwil by zycie samolotom cywilnym, statkom itp. Jak juz statkom to i tez stateczkom jak i tym to juz i jachty itd itd itd. Pewnego pieknego dnia bodajze Bill Clinton podjal decyzje ze skoro satelity i tak lataja i tak nadaja sygnaly to nie badzmy psami ogrodnika i dajmy ludziom czesc tej informacji. Przez moment bylo duzo zamieszania bo USA udostepnilo taki zakres informacji (czyt. odszyfrowalo) ze GPS mialy dokladnosc do metra bodajze. niestety takie informacje moglyby byc wykorzystane przez niegrzecznych panow z turbanami na glowie. suma sumarum odbiornik GPS to rzadna juz rewolucja i producentow tego typu podzespolow elektronicznych jest wielu. modul GPS sklada sie z anteny GPS i malej elektronicznej kostki ktora przetwarza dane. Czysta analogia do zwyklego radia tyle ze wszystko musi zostac przetworzone cyfrowo. Garmin i Magellan sa producentami produktow koncowych opartych na modulach GPS. W tej chwili wlasciwie nawigacja w samochodzie staje sie standardem i kazdy nowy model ma to w swojej ofercie. ostatnio widzialem nawet prosta nawigacje w radiu za smieszna kwote a bylo to w niemieckim media markt. ponadto bardzo moim zdaniem ciekawym rozwiazaniem jest Palmtop np Ipaq plus odbiornik GPS. kolega mial taki sluzbowy z odbiornikiem na bluetooth wiec nawet nie musial go podlaczac kabelkiem do Palmtopa. plus takiego rozwiazania jest taki ze mozna go ze soba zabrac z samochodu a ponadto miec po prostu Palmtopa no i jest samochodowa mapa Polski oraz wiekszosci glownych miast. Testowalismy cos takiego w Szczecinie i na ogolnej mapie Polski calkiem niezle radzi sobie w miescie. Tak wiec GPS to po prostu jeszcze jedno rozwiazanie jak GSM czyli telefonia komorkowa. a ze transmisja jest jednostronna i odbywa sie bez wzgledu na to czy ktos odbiera czy nie to jest i darmowa. To tylko my Polacy jestesmy nauczeni ze za posiadanie odbiornika trzeba placic abonament (TVP) nawet jesli nie korzystasz. Amerykanie akurat wiedza co to poszanowanie wolnosci osobistej i nie wnikaja czy masz GPS w domu czy nie. A swoja droga to niezle caly swiat tym od siebie uzaleznili. Co prawda chyba Francuzi kombinowali cos zeby wlasne satelitki wypuscic ale jak zwykle nadete zabojady pekly a nic nie zdzialaly.
VIN:WP1AB29P14LA60561

prosiak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: prosiak » pt paź 15, 2004 6:26 am

Kosiak pisze:Rino mają możliwość wskazywania wzajemnie swojego położenia. ..
to nawet widac na zdjeciu ze jedna antena jest od GPS a druga to antena krotkofalowa do wymiany informacji miedzy GPS-ami. takie polaczenie odbiornika gps z radiomodemem.
VIN:WP1AB29P14LA60561

Nikos

Post autor: Nikos » pt gru 24, 2004 11:56 pm

Sluchajcie a czy to prawda jest ze w przypadku zaistnienia ogolnoswiatowego konfliktu zbrojnego system gps zostaje wylaczony gdyz jest on nadal pod kontrola us ??????

Awatar użytkownika
R_Pol
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: R_Pol » sob gru 25, 2004 8:53 am

Nikos pisze:Sluchajcie a czy to prawda jest ze w przypadku zaistnienia ogolnoswiatowego konfliktu zbrojnego system gps zostaje wylaczony gdyz jest on nadal pod kontrola us ??????
Co to znaczy "nadal" ? :) System jest ich i koniec, kase wywalili to maja i moga robic z nim co chca. Pasmo dla cywili moga w kazdej chwili wylaczyc, zmniejszac - zwiekszac dokladnosc pozycji itd.

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”