Albert_N pisze:
2. co cie to interesuje ?
Ciekawość ludzka
Albert_N pisze:
3.Tak. korzystanie z satelitow w okrojonym pasmie sygnalu jest BEZPLATNE, czyli placisz za odbiornik i nic wiecej.
Pytanie (z ciekawości) czy nikt np: Garmin i Magellan nie odprowadzaja jakiejs kasy do budżetu USA (skoro to ich satelity).
Bo jeżeli odprowadzają siano (takie tantiemy), to jest to wliczone w cenę odbiornika.
Albert_N pisze:
... usługi namierzania pracowników, namierzania skradzionych aut, monitoring floty firmowej itp...
Tak, prawda, to też świetna kasa i bardzo użyteczne urządzenia, więc to też przemawia z tym że ktoś kasę bierze za działanie systemu.
Kto bierze siano (??) (takie tantiemy) od firm sprzedający systemu monitorujące ?flotę firmową?, za korzystanie z sieci, w która ktoś kiedyś zainwestował kupę siana.
Albert_N pisze:
6. Bo wojsko ma już znacznie lepsze sygnały z tych satelitów ( umożliwiające dokładniejszy namiar ) i te stare nie są potrzebne.
Lepsze sygnały z
tych satelitów, czy z nowych??
Stare nie są potrzebne??
Więc kiedy je ?zdejmą???
Kto teraz je utrzymuje??
Albert_N pisze:
Tak samo jest z każdym wynalazkiem - odrzutowce, płyty CD, radio CB.. Spać przez to nie mozesz ?
?Historie? to ja znam

a śpię wyśmienicie, a szczególnie gdy wiem, że czegoś nowego się nauczyłem
A masz w domu odrzutowiec
Albert_N pisze:
Jeśli chodzi o poszkiwania w necie, to sorry, ale jesteś dupa jeśli znalazleś tylko Garmina. Dam Ci 100 linków do sklepów gdzie koło siebie leżą odbiorniki 5 rożnych firm.
Poprosze o te linki ? nie żartuje.
I oby było 100 linków i po 5 producentów w ofercie.
Albert_N pisze:
Oferte Garmina mamy bardzo dobra.
Daj linki do sklepów. Niekoniecznie w Polsce.
Albert_N pisze:
Rino nie maja homologacji na Polskim rynku, i nie będą u nas sprzedawane.
Homologacji?? No właśnie chętnie bym o tym poczytał.
Kupić tam - korzystać na całym świecie
Albert_N pisze:
Poza tym nie pomyślałeś, ze w stanach są inne częstotliwości radiowe i to badziewie nie będzie u nas działać jeśli chodzi o samo radio? Chciałbyś mieć nie działające radio, bo ja nie

Jakie inne częstotliwości?? Tu chodzi
chyba o ?porozumiewanie? się dwóch Karmin Rino między sobą.
Faktem jest ze nie znam angielskiego i strona
http://www.garmin.com nie jest dla mnie na 100% jasna. Ale na pewno Karmin Rino nie nadaje sygnału do satelitów tylko do innego (drugiego, trzeciego) odbiornika tego typu, tym bardziej ze pewnie nie jest to modulacja częstotliwości (potocznie FM), wiec nie jest konieczny idealny sygnał aby te odbiorniki wiedziały gdzie jest ?ten drugi?. Czy się mylę?
Jeżeli ktoś z czytających nie wie o jakim odbiorniku rozmawiamy to polecam:
http://www.garmin.com/products/rino
Bo najważniejsza nie jest tu funkcja typowej urządzenia TRX (czyli przekaz mowy ludzkiej), tylko ?wzajemne? sprawdzanie położenia przez użytkowników Garmin Rino.
Wole kupić Rino niż ?76stke? lub ?60tke?? chodzi o wyprawy dwóch zespołów.
Albert_N pisze:
Chciałbyś mieć nie działające radio, bo ja nie

Czy chciałbym mieć takie ?niedziałające radio??? Tak!!
SQ3BYZ