zmiana mapy ozi

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
bredfan

zmiana mapy ozi

Post autor: bredfan » ndz lip 20, 2008 5:59 pm

Pytania nowicjusza:

1. Załóżmy, że ostatnia, włączona w ozim mapa to był fragment Bieszczadów; włączam sobie gps np w Krakowie to czy automatycznie odnajdzie mi w pamięci mapę z miejscem w którym jestem (zakładając oczywiscie, ze mam wgraną mapę z tym fragmentem)

2. Jezeli odpowiedz na pytanie 1 brzmi TAK to zakładając, że mam dwie różne mapy tego samego miejsca, to którą mapę wybierze ozi ?(znaczy jakimi kryteriami kieruje się przy wyborze)

3. Czy zawsze trzeba resetowac odbiornik gps po wgraniu nowych map czy to tylko przypadłość mojego sprzętu ?

Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam !
"brazylijski serial już nie cieszy jak kiedyś...."

Awatar użytkownika
wiklos

Post autor: wiklos » ndz lip 20, 2008 6:20 pm

ad 1 tak
ad 2 skalą mapy
ad 3 co to znaczy resetować odbiornik gps ?

Awatar użytkownika
bredfan

Post autor: bredfan » ndz lip 20, 2008 6:43 pm

Resetowac to znaczy wciskać RESET na tylnej obudowie :P jak przegrałem na kartę nowe mapy to sie nie chciały otwierać a po resecie się otwierają już.

OK, skoro więc zmienia sobie te mapy to jak zrobić zeby pokazywał mi tą co chcę a nie tą co on chce uważając ją za lepszą ?? Jest na to sposób ?

Awatar użytkownika
wiklos

Post autor: wiklos » ndz lip 20, 2008 7:05 pm

Nie podałeś typu urządzenia ale ten przycisk to w znanych mi pda/pna reset systemu operacyjnego i faktycznie spotkałem sie z takim zjawiskiem w akirze (dotyczyło to wszelkich plików wgrywanych na kartę - które widoczne były dopiero po resecie). W zależności od wersji ozi-ego wyłączenie trybu automatycznej zmiany mapy może być w różnych miejscach. Na pc-cie to menu: konfiguracja-ruchoma mapa-zawsze sprawdzaj dokladniejszą mapę (odptaszkować). Wersji CE niestety nie mam pod ręką ale powinno być w analogicznym miejscu - tuż obok jest czas co jaki ozi ma sprawdzać czy taka dokładniejsza mapa sie nie pojawiła.

Awatar użytkownika
bredfan

Post autor: bredfan » ndz lip 20, 2008 7:11 pm

wiklos pisze:spotkałem sie z takim zjawiskiem w akirze
:)2 dokładnie ! model Guepard

Czyli tak ma być :)

Dzięki za odpowiedź polookam w menu. Ja mam wersje 2.15

Jakieś fajne triki podpowiesz nowemu, nie do końca świadomemu userowi ?

Awatar użytkownika
wiklos

Post autor: wiklos » pn lip 21, 2008 7:22 am

Jakby co - pytaj. Przy czym nad możliwościami nowej wersji sam jeszcze słabo panuję.

ladzk

Re: zmiana mapy ozi

Post autor: ladzk » wt lip 22, 2008 3:40 am

bredfan pisze:Pytania nowicjusza:

1. Załóżmy, że ostatnia, włączona w ozim mapa to był fragment Bieszczadów; włączam sobie gps np w Krakowie to czy automatycznie odnajdzie mi w pamięci mapę z miejscem w którym jestem (zakładając oczywiscie, ze mam wgraną mapę z tym fragmentem)
Zależy gdzie masz tę mapę wgraną - Ozi ma liste ścieżek do zasobów z mapami, jeśli któraś ze ścieżek z tej listy prowadzi do właściwej mapy to znajdzie, jesli nie - to cóż, na komputerze kolegi też nie ma szans znależć...
bredfan pisze:2. Jezeli odpowiedz na pytanie 1 brzmi TAK to zakładając, że mam dwie różne mapy tego samego miejsca, to którą mapę wybierze ozi ?(znaczy jakimi kryteriami kieruje się przy wyborze)
Jeśli inaczej nie poprzestawiasz - to skala, próbuje wybrać najdokładniejszą.

Awatar użytkownika
bredfan

Post autor: bredfan » ndz sie 17, 2008 12:52 pm

i jeszcze kwestia tracktaila...dlaczego raz go widac a raz nie widać ? czasami ta czerwona kreska zostaje długo i jak wracam w to samo miejsce to widze, że tu juz byłem kiedyś a czasami znika zaraz po przejechaniu (np. 2 km w tyl juz jej nie ma...) jak zrobić zeby tracktail dodawał się NA ZAWSZE ?

Awatar użytkownika
grzegorzh

Post autor: grzegorzh » pn sie 18, 2008 3:47 pm

bredfan pisze:i jeszcze kwestia tracktaila...dlaczego raz go widac a raz nie widać ? czasami ta czerwona kreska zostaje długo i jak wracam w to samo miejsce to widze, że tu juz byłem kiedyś a czasami znika zaraz po przejechaniu (np. 2 km w tyl juz jej nie ma...) jak zrobić zeby tracktail dodawał się NA ZAWSZE ?
W nowym Ozim jest to troszkę spie...
Ustawiasz długość track taila sam.
Default jest jakiś krótki, więc na 2 godzinki w lesie może wystarczyć, ale po dłuższej jeździe może brakować. (Ustawiasz liczbę punktów w sztukach)
Podobnie z długością całego aktywnego tracka.
Ustaw sobie też zapisywanie całego tracka na kartę, czy jakoś tak się ta opcja nazywa, wtedy zawsze możesz obrobić całego tracka w "dużym" Ozim.
Raz na jakiś czas możesz też zapisać sobie ślad do pliku.
I jak Ci braknie "taila" to możesz wgrać cały plik jako track i wyświetla się całość.

Awatar użytkownika
bredfan

Post autor: bredfan » pn sie 18, 2008 5:48 pm

no tak ale jak przejechałem kilkanaście tras na róznych mapach i dam teraz zapisanie traka do pliku to zapisze te wszystkie traki jako jeden plik ? Dziwne jest to, ze czasami zapisuje dłuższą trasę a czasami krótszą

Awatar użytkownika
grzegorzh

Post autor: grzegorzh » pn sie 18, 2008 5:58 pm

bredfan pisze:no tak ale jak przejechałem kilkanaście tras na róznych mapach i dam teraz zapisanie traka do pliku to zapisze te wszystkie traki jako jeden plik ? Dziwne jest to, ze czasami zapisuje dłuższą trasę a czasami krótszą
Są 2 osobne funkcje.
1. tail
2. logowanie tracka do pliku, czy jakoś tak
Tak, jeśli nie zapisywałeś, to teraz zapiszesz wszystko jako jeden track.
Potem możesz sobie podzielić w "dużym" Ozim na interesujące Cię fragmenty.
Track nie jest związany z mapą na Ozim CE.
Możesz za to na "dużym" Ozim dołączyć tracka, waypointy do mapy.
Generalnie, to do Oziego CE, komplementarnym softem jest Ozi działający na zwykłym PC. Dopiero taka para daje Ci pełnię możliwości.

Awatar użytkownika
bredfan

Post autor: bredfan » pn sie 18, 2008 6:14 pm

no ja mam kompletp- małego ozi i dużego na PC, juz kiedyś zgrywałem trasę na komp i oglądałem w dużym ozi i nakładałem sobie to na zdjęcie z satelity problem polega na tym, ze nigdy nie wiem czy tail się zapisze czy tez zakonczy się zapis w najmniej oczekiwanym momencie. Czasami moge pojechac gdzies na godzinkę i potem cieszyc sie kompletnym tailem a czasami pojade do sklepu i tail znika po chwili. Najbardziej wkurzające jest to jak podjadę z jednej strony rzeki a potem podjeżdżam na drugi brzeg i nie mogę znaleźć miejsca, w którym jeżdziłem wcześniej - wiem, ze moge sobie dodać WP ale nie zawsze tak się da. Musze z tym jeszcze powalczyć

Awatar użytkownika
grzegorzh

Post autor: grzegorzh » pn sie 18, 2008 6:28 pm

bredfan pisze:no ja mam kompletp- małego ozi i dużego na PC, juz kiedyś zgrywałem trasę na komp i oglądałem w dużym ozi i nakładałem sobie to na zdjęcie z satelity problem polega na tym, ze nigdy nie wiem czy tail się zapisze czy tez zakonczy się zapis w najmniej oczekiwanym momencie. Czasami moge pojechac gdzies na godzinkę i potem cieszyc sie kompletnym tailem a czasami pojade do sklepu i tail znika po chwili. Najbardziej wkurzające jest to jak podjadę z jednej strony rzeki a potem podjeżdżam na drugi brzeg i nie mogę znaleźć miejsca, w którym jeżdziłem wcześniej - wiem, ze moge sobie dodać WP ale nie zawsze tak się da. Musze z tym jeszcze powalczyć
Bo jest jakiś bug w Ozim na CE i nie zapisują siępoprawnie ustawienia.
Po restarcie urządzenia mi powracał do defaultowych ustawień długości taila.
Ale jak zapisujesz cały czas ślad na CE (jest taka opcja), to potem możesz wybrać "Copy tracklog file" i masz wszystko, bo tam się nic nie gubi.
Musisz mieć tylko włączone logowanie do pliku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”