iPhone w jaki sposób realizowana jest nawigacja?

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

iPhone w jaki sposób realizowana jest nawigacja?

Post autor: PiRoman » czw wrz 18, 2008 8:39 am

Nawet pan na infolinii nie potrafił mi dokładnie wytłumaczyc tego. Cos tam ściąga mapkę, później juz nie ściąga, i po gpsie i po stacjach ery i jakoś jeszcze inaczej prowadzi, ale jak to dokładnie nie wiadomo. A od ka do kąd sie płaci to tez nie wiadomo. Może macie Szanowne Grono, jakieś precyzyjniejsze info w tym temacie, ja powiem szczerze, nie do końca się na tym znam.

Awatar użytkownika
jpi

Kontaktowanie:

Post autor: jpi » czw wrz 18, 2008 9:12 am

jak Kolega kupił gie to Kolega teraz ma :wink:
może oziego pociągnie :D
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » czw wrz 18, 2008 9:16 am

jpi pisze:jak Kolega kupił gie to Kolega teraz ma :wink:
może oziego pociągnie :D
kolega jeszcze nie kupił, ale się zamiaruje. gdzieś tam wygrzebałem jakieś info że to jest gps wspomagany, tylko pytanie, ile to wspomaganie kosztuje i czy można mu ewentualnie podziękować za współpracę, bo zakladam, że skoro ma odbiornik, to można mu zapodac dowolnego softwera + mape i powinno to jakoś hulać. podobno w standardzie pracuje na googlowych mapach, ale jak to może sie okaże, bo cholera ładne jest i sie świeci.....

Awatar użytkownika
jpi

Kontaktowanie:

Post autor: jpi » czw wrz 18, 2008 9:21 am

omnie sobie zobacz, wiekszy wypas a podobny i też z gps

http://www.mgsm.pl/katalog/samsung/omnia/
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team

Awatar użytkownika
tarhim

Post autor: tarhim » czw wrz 18, 2008 9:30 am

PiRoman pisze:bo zakladam, że skoro ma odbiornik, to można mu zapodac dowolnego softwera + mape i powinno to jakoś hulać.
Założenie jest niesłuszne. Działa tylko na sofcie fabrycznym i zatwierdzonym przez Apple, o Ozi i tym podobnych można zapomnieć.
UAZ 469B '86 z wołgą, "Krokodyl"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » czw wrz 18, 2008 9:32 am

tarhim pisze:
PiRoman pisze:bo zakladam, że skoro ma odbiornik, to można mu zapodac dowolnego softwera + mape i powinno to jakoś hulać.
Założenie jest niesłuszne. Działa tylko na sofcie fabrycznym i zatwierdzonym przez Apple, o Ozi i tym podobnych można zapomnieć.
no to już jakaś informacja, a co warty jest ten fabryczny? wiesz cos o tym? a omnia fakt, wyglada ładn ie, ale moja era iphony rozdaje, chyba ze sobie później zamienie na wolrynk

Awatar użytkownika
busz

Post autor: busz » czw wrz 18, 2008 9:46 am

Nie bierz iPhona bo bedziesz płakał.
Ja poczytałem komentarze do niego na era.pl - polecam, ma tyle wad że szkoda zachodu. Co krok to niespodzianka, np. nie kręci video. Ktoś wyżej słusznie polecał samsunga omnia albo coś bardziej "lanserskiego" - htc diamond, który ma wyświetlacz vga i chodzą w nim normalne programy nawigacyjne, np. automapa czy igo.
GG 2626465

Awatar użytkownika
tarhim

Post autor: tarhim » czw wrz 18, 2008 9:49 am

PiRoman pisze: no to już jakaś informacja, a co warty jest ten fabryczny? wiesz cos o tym?
No, tyle co google maps, tyle że pokazuje kropkę z aktualną pozycją. I tak, dociąga sobie mapę na bieżąco z netu. Ogólnie mało przydatne do nawigowania...
Ktoś się odgrażał że wypuści normalną nawigację (tomtom chyba), ale jak na razie nic na ten temat nie słychać.
UAZ 469B '86 z wołgą, "Krokodyl"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » czw wrz 18, 2008 9:55 am

busz pisze:Nie bierz iPhona bo bedziesz płakał.
Ja poczytałem komentarze do niego na era.pl - polecam, ma tyle wad że szkoda zachodu. Co krok to niespodzianka, np. nie kręci video. Ktoś wyżej słusznie polecał samsunga omnia albo coś bardziej "lanserskiego" - htc diamond, który ma wyświetlacz vga i chodzą w nim normalne programy nawigacyjne, np. automapa czy igo.
Przerażasz mnie, a na omni chodzą zwykłe programy nawigacyjne?

Awatar użytkownika
busz

Post autor: busz » czw wrz 18, 2008 10:09 am

Omnia ma normalnego windowsa (apple swój własny system), więc wszystko będzie działać np. normalna automapa ze sklepu.
Będzie dostępne coś specjalnie dla iphone'a ale będzie to pewnie droga przez mękę jak np. soft dla nokii 95. Producenci softu muszą mieć zgodę apple'a na działanie ich softu na iphonie (pewnie to będzie do obejścia, ale znowu kombinowanie...).

Poza tym omnia ma dobrą baterię i 5 mpx aparat.

Nie chcesz problemów, kup omnie albo htc diamond (zobacz htc na żywo - interfejs powala, jak pokazuje że będzie deszcz, to "wycieraczka" wyciera ekran z kropli).
GG 2626465

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » czw wrz 18, 2008 10:25 am

busz pisze:Omnia ma normalnego windowsa (apple swój własny system), więc wszystko będzie działać np. normalna automapa ze sklepu.
Będzie dostępne coś specjalnie dla iphone'a ale będzie to pewnie droga przez mękę jak np. soft dla nokii 95. Producenci softu muszą mieć zgodę apple'a na działanie ich softu na iphonie (pewnie to będzie do obejścia, ale znowu kombinowanie...).

Poza tym omnia ma dobrą baterię i 5 mpx aparat.

Nie chcesz problemów, kup omnie albo htc diamond (zobacz htc na żywo - interfejs powala, jak pokazuje że będzie deszcz, to "wycieraczka" wyciera ekran z kropli).
no to mnie odratowaliście troszkę, chyba trzeba tak zrobić, pomysle o omni, chyba bardziej przyjazna dla mnie bedzie

Awatar użytkownika
busz

Post autor: busz » czw wrz 18, 2008 11:46 am

żeby Cię zdołować całkiem - przeczytaj (to z orange.pl, nie z ery jak błędnie podałem).

"...
ZANIM KUPISZ ! PRZECZYTAJ

opinia: WADY I ZALETY _ PRZECZYTAJ ZANIM KUPISZ apple iphone Zalety: 1. Oryginalny interfejs, dosc intuicyjny 2. Czytelny duzy wyswietlacz 3. Youtube 4. Rozwiazania zastosowane w przegladarce Safari pozwalaja przegladanie stron www bez meczenia wzroku 5. Ipod 6. bajery -czujnik ciepla na klawisze i czujnik swiatla Wady: 1. Aby aktywowac Iphone konieczny jest dostep do internetu poniewaz nalezy najpierw zainstalowac Itunes i sciagnac soft okolo 250MB. Jesli masz wolne lacze bedzie to trwalo nawet kilka godzin. 2. Brak MMS 3. Bluetooth tylko do parowania ze sluchawka. Nie polaczysz go z kompem ani telefonem kolegi 3. Aby sciagnac dowolne programy lub muzyke nalezy zarejestrowac sie na Itunes store i podac numer karty kredytowej ( choc opcje podawania danych platniczych mozna obejsc ). POlskie karty kredytowe nie sa honorowane. 4.Nie widzi kontaktow SIM a opcja ich kopiowania nie dziala w socie 2.0 ; 2.0.0.1 oraz 2.0.0.2 5. Pisanie SMS to makabra na klawiaturze dotykowej 6. Nie mozna usuwac pojedynczych sms, jesli kolega wysle ci kilka sztuk to usuwasz od razu cala historie tak jak np. w komunikatorze GG 7. Brak modemu 8. Emailem wyslesz tylko jeden zalacznik 9. Jesli ustawisz email to urzadzenie samo laczy sie z internetem w celu pobrania poczty co kilka minut. Nie ma mozliwosci ustawienia samemu interwalow czasowych lub wylaczenia tej opcji. Trzeba wylaczyc skrzynke jesli obawiasz sie duzej ilosci danych na rachunku. 10. Safari ma problemy z otwieraniem wielu stron www poniewaz nie obsluguje flasha i ma problemu z javascipt. 11. Apple ma kontrole nad urzadzeniem i moze np. w dowolnym momencie zdalnie usunac z telefonu dowolna aplikacje 12. Safari generuje duzo danych poniewaz w przeciwienstwie di mini opery nie ma kompresji i nie ma cache'ingu 13. Slaby aparat bez kadrowania, bez video 14. Malo obslugiwanych formatow video, brakuje tego co w symbianie np. divx 15.Brak mozliwosci wymiany baterii, koszt w serwisie to ok. 80 dolarow 16. Kobiety z tipsami nie obsluza urzadzenia bo reaguje na cieplo palcow a nie paznokci. 16. Nie ma opcji ctrl+c bo nie ma ctrl... (-: 17. Mowa o nawigazji GPS w tym urzadzeniu jest zwyczajnym naduzyciem !! Owszem , ma modul GPS ale mapa to googlemaps ktora nie nadaje sie do nawigacji w aucie poniewz nie ma komend glosowych i nie ma zadnych widokow 3G itd. POkazuje jedynie na mapce droge i twoja pozycje , odwiezajac co kilkadzisiat sekund. Bezuzyteczne..
..."
GG 2626465

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » czw wrz 18, 2008 11:50 am

busz pisze:żeby Cię zdołować całkiem - przeczytaj (to z orange.pl, nie z ery jak błędnie podałem).

"...
ZANIM KUPISZ ! PRZECZYTAJ

Bezuzyteczne..
..."
Bombowy sprzęt, dzieki wielkie

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » czw wrz 18, 2008 12:13 pm

no ale chyba będzie htc diamond, w mojej erze to jest mda compact4

Awatar użytkownika
serg

Kontaktowanie:

Post autor: serg » czw wrz 18, 2008 6:21 pm

Zasada jest taka, iphone wykorzystuje AGPS, czyli usluge polegajaca na tym, ze wyszukiwana jest stacja bazowa operatora zamiast laczeniem z satelitami (co znaczenie skraca czas). Sama oplata z AGPS nie jest pobierana, pod warunkiem ze operator w danym miejscu gdzie sie znajdujesz ma zasieg, jak nie ma zasiegu lub nie mozna odnalezc hotspota WIFI wtedy mamy problem - mapy nie zostana pobrane. Jak wyjedziesz poza PL oplacasz zgodnie ze stawkami roamingu.

Moim zdaniem, jezeli ktos szuka urzadzenia integrujacego GSM i GPS to nalezy poczekac na NuviPhone :)
Isuzu Monterey 3.1 LTD, +2", Safari snorkel, Superwinch, KL78 32"
• trooper4x4.pl

Alces64

Post autor: Alces64 » czw wrz 18, 2008 7:09 pm

PiRoman pisze:no ale chyba będzie htc diamond, w mojej erze to jest mda compact4
sprawdziłeśc ile sobie era zyczy za to pda?, na stronie jest cena od 1zł, ale to chyba w abonamencie 500 pln i za dozywotnią umowę :)21
kia sorento 2.5 crdi, BFG AT, lift +1"

Awatar użytkownika
busz

Post autor: busz » czw wrz 18, 2008 8:56 pm

serg pisze:Moim zdaniem, jezeli ktos szuka urzadzenia integrujacego GSM i GPS to nalezy poczekac na NuviPhone
Sam miałem czekać, ale już nie wiem czy w ogóle się pojawi. Miał być po wakacjach, a teraz mówią że może na wiosnę. I może nie będzie się nazywał garmin tylko asus.
GG 2626465

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » pt wrz 19, 2008 5:33 pm

Alces64 pisze:
PiRoman pisze:no ale chyba będzie htc diamond, w mojej erze to jest mda compact4
sprawdziłeśc ile sobie era zyczy za to pda?, na stronie jest cena od 1zł, ale to chyba w abonamencie 500 pln i za dozywotnią umowę :)21
:)23 dostałem za złotówkę, z pakietem map, uchwytem samochodowym i ładowarą...
Przykro mi... :)23

Alces64

Post autor: Alces64 » pt wrz 19, 2008 10:14 pm

PiRoman pisze:
:)23 dostałem za złotówkę, z pakietem map, uchwytem samochodowym i ładowarą...
Przykro mi... :)23
fakt, w taryfie firma e445 dają za zeta, jaki pakiet map oferują?

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » pt wrz 19, 2008 10:17 pm

pl,cz,sl i cos tam jeszcze, do tego ładowara i uchwyt... zobaczymy jaki, bedzie u mnie około środy

Awatar użytkownika
serg

Kontaktowanie:

Post autor: serg » śr paź 01, 2008 9:50 am

Isuzu Monterey 3.1 LTD, +2", Safari snorkel, Superwinch, KL78 32"
• trooper4x4.pl

Awatar użytkownika
matys

Post autor: matys » śr paź 01, 2008 11:24 am

iPhone korzysta z google maps, co za tym idzie płacisz za połączenie z netem.
Metal to wojna! Więc pompuj rower dla szatana!
Ponury Niviarz!
Rzecznik Klubu Nocnych Kasztaniarzy

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » śr paź 01, 2008 1:32 pm

no to potwierdza sie dobrze podjęta decyzja o zamianie na htc :P

Alces64

Post autor: Alces64 » śr paź 01, 2008 3:27 pm

PiRoman pisze:no to potwierdza sie dobrze podjęta decyzja o zamianie na htc :P
Jak długo bateria trzyma w htc?, bo to słaby punkt pda.

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » ndz paź 05, 2008 12:24 pm

Dostałem dwa dni temu i jeszcze nie wiem. Ale do tej pory urzywałem Copakt 3 i po wychechłaniu baterii ładowarką samochodową i moim gadaniu to jeden dzień. A przy tomtomie to cały czas na kablu... :-?

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”