iPhone w jaki sposób realizowana jest nawigacja?
Moderator: Albert_N
iPhone w jaki sposób realizowana jest nawigacja?
Nawet pan na infolinii nie potrafił mi dokładnie wytłumaczyc tego. Cos tam ściąga mapkę, później juz nie ściąga, i po gpsie i po stacjach ery i jakoś jeszcze inaczej prowadzi, ale jak to dokładnie nie wiadomo. A od ka do kąd sie płaci to tez nie wiadomo. Może macie Szanowne Grono, jakieś precyzyjniejsze info w tym temacie, ja powiem szczerze, nie do końca się na tym znam.
kolega jeszcze nie kupił, ale się zamiaruje. gdzieś tam wygrzebałem jakieś info że to jest gps wspomagany, tylko pytanie, ile to wspomaganie kosztuje i czy można mu ewentualnie podziękować za współpracę, bo zakladam, że skoro ma odbiornik, to można mu zapodac dowolnego softwera + mape i powinno to jakoś hulać. podobno w standardzie pracuje na googlowych mapach, ale jak to może sie okaże, bo cholera ładne jest i sie świeci.....jpi pisze:jak Kolega kupił gie to Kolega teraz ma![]()
może oziego pociągnie
Założenie jest niesłuszne. Działa tylko na sofcie fabrycznym i zatwierdzonym przez Apple, o Ozi i tym podobnych można zapomnieć.PiRoman pisze:bo zakladam, że skoro ma odbiornik, to można mu zapodac dowolnego softwera + mape i powinno to jakoś hulać.
UAZ 469B '86 z wołgą, "Krokodyl"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"
no to już jakaś informacja, a co warty jest ten fabryczny? wiesz cos o tym? a omnia fakt, wyglada ładn ie, ale moja era iphony rozdaje, chyba ze sobie później zamienie na wolrynktarhim pisze:Założenie jest niesłuszne. Działa tylko na sofcie fabrycznym i zatwierdzonym przez Apple, o Ozi i tym podobnych można zapomnieć.PiRoman pisze:bo zakladam, że skoro ma odbiornik, to można mu zapodac dowolnego softwera + mape i powinno to jakoś hulać.
Nie bierz iPhona bo bedziesz płakał.
Ja poczytałem komentarze do niego na era.pl - polecam, ma tyle wad że szkoda zachodu. Co krok to niespodzianka, np. nie kręci video. Ktoś wyżej słusznie polecał samsunga omnia albo coś bardziej "lanserskiego" - htc diamond, który ma wyświetlacz vga i chodzą w nim normalne programy nawigacyjne, np. automapa czy igo.
Ja poczytałem komentarze do niego na era.pl - polecam, ma tyle wad że szkoda zachodu. Co krok to niespodzianka, np. nie kręci video. Ktoś wyżej słusznie polecał samsunga omnia albo coś bardziej "lanserskiego" - htc diamond, który ma wyświetlacz vga i chodzą w nim normalne programy nawigacyjne, np. automapa czy igo.
GG 2626465
No, tyle co google maps, tyle że pokazuje kropkę z aktualną pozycją. I tak, dociąga sobie mapę na bieżąco z netu. Ogólnie mało przydatne do nawigowania...PiRoman pisze: no to już jakaś informacja, a co warty jest ten fabryczny? wiesz cos o tym?
Ktoś się odgrażał że wypuści normalną nawigację (tomtom chyba), ale jak na razie nic na ten temat nie słychać.
UAZ 469B '86 z wołgą, "Krokodyl"
Przerażasz mnie, a na omni chodzą zwykłe programy nawigacyjne?busz pisze:Nie bierz iPhona bo bedziesz płakał.
Omnia ma normalnego windowsa (apple swój własny system), więc wszystko będzie działać np. normalna automapa ze sklepu.
Będzie dostępne coś specjalnie dla iphone'a ale będzie to pewnie droga przez mękę jak np. soft dla nokii 95. Producenci softu muszą mieć zgodę apple'a na działanie ich softu na iphonie (pewnie to będzie do obejścia, ale znowu kombinowanie...).
Poza tym omnia ma dobrą baterię i 5 mpx aparat.
Nie chcesz problemów, kup omnie albo htc diamond (zobacz htc na żywo - interfejs powala, jak pokazuje że będzie deszcz, to "wycieraczka" wyciera ekran z kropli).
Będzie dostępne coś specjalnie dla iphone'a ale będzie to pewnie droga przez mękę jak np. soft dla nokii 95. Producenci softu muszą mieć zgodę apple'a na działanie ich softu na iphonie (pewnie to będzie do obejścia, ale znowu kombinowanie...).
Nie chcesz problemów, kup omnie albo htc diamond (zobacz htc na żywo - interfejs powala, jak pokazuje że będzie deszcz, to "wycieraczka" wyciera ekran z kropli).
GG 2626465
no to mnie odratowaliście troszkę, chyba trzeba tak zrobić, pomysle o omni, chyba bardziej przyjazna dla mnie bedziebusz pisze:Omnia ma normalnego windowsa (apple swój własny system), więc wszystko będzie działać np. normalna automapa ze sklepu.
żeby Cię zdołować całkiem - przeczytaj (to z orange.pl, nie z ery jak błędnie podałem).
"...
ZANIM KUPISZ ! PRZECZYTAJ
opinia: WADY I ZALETY _ PRZECZYTAJ ZANIM KUPISZ apple iphone Zalety: 1. Oryginalny interfejs, dosc intuicyjny 2. Czytelny duzy wyswietlacz 3. Youtube 4. Rozwiazania zastosowane w przegladarce Safari pozwalaja przegladanie stron www bez meczenia wzroku 5. Ipod 6. bajery -czujnik ciepla na klawisze i czujnik swiatla Wady: 1. Aby aktywowac Iphone konieczny jest dostep do internetu poniewaz nalezy najpierw zainstalowac Itunes i sciagnac soft okolo 250MB. Jesli masz wolne lacze bedzie to trwalo nawet kilka godzin. 2. Brak MMS 3. Bluetooth tylko do parowania ze sluchawka. Nie polaczysz go z kompem ani telefonem kolegi 3. Aby sciagnac dowolne programy lub muzyke nalezy zarejestrowac sie na Itunes store i podac numer karty kredytowej ( choc opcje podawania danych platniczych mozna obejsc ). POlskie karty kredytowe nie sa honorowane. 4.Nie widzi kontaktow SIM a opcja ich kopiowania nie dziala w socie 2.0 ; 2.0.0.1 oraz 2.0.0.2 5. Pisanie SMS to makabra na klawiaturze dotykowej 6. Nie mozna usuwac pojedynczych sms, jesli kolega wysle ci kilka sztuk to usuwasz od razu cala historie tak jak np. w komunikatorze GG 7. Brak modemu 8. Emailem wyslesz tylko jeden zalacznik 9. Jesli ustawisz email to urzadzenie samo laczy sie z internetem w celu pobrania poczty co kilka minut. Nie ma mozliwosci ustawienia samemu interwalow czasowych lub wylaczenia tej opcji. Trzeba wylaczyc skrzynke jesli obawiasz sie duzej ilosci danych na rachunku. 10. Safari ma problemy z otwieraniem wielu stron www poniewaz nie obsluguje flasha i ma problemu z javascipt. 11. Apple ma kontrole nad urzadzeniem i moze np. w dowolnym momencie zdalnie usunac z telefonu dowolna aplikacje 12. Safari generuje duzo danych poniewaz w przeciwienstwie di mini opery nie ma kompresji i nie ma cache'ingu 13. Slaby aparat bez kadrowania, bez video 14. Malo obslugiwanych formatow video, brakuje tego co w symbianie np. divx 15.Brak mozliwosci wymiany baterii, koszt w serwisie to ok. 80 dolarow 16. Kobiety z tipsami nie obsluza urzadzenia bo reaguje na cieplo palcow a nie paznokci. 16. Nie ma opcji ctrl+c bo nie ma ctrl... (-: 17. Mowa o nawigazji GPS w tym urzadzeniu jest zwyczajnym naduzyciem
Owszem , ma modul GPS ale mapa to googlemaps ktora nie nadaje sie do nawigacji w aucie poniewz nie ma komend glosowych i nie ma zadnych widokow 3G itd. POkazuje jedynie na mapce droge i twoja pozycje , odwiezajac co kilkadzisiat sekund. Bezuzyteczne..
..."
"...
ZANIM KUPISZ ! PRZECZYTAJ
opinia: WADY I ZALETY _ PRZECZYTAJ ZANIM KUPISZ apple iphone Zalety: 1. Oryginalny interfejs, dosc intuicyjny 2. Czytelny duzy wyswietlacz 3. Youtube 4. Rozwiazania zastosowane w przegladarce Safari pozwalaja przegladanie stron www bez meczenia wzroku 5. Ipod 6. bajery -czujnik ciepla na klawisze i czujnik swiatla Wady: 1. Aby aktywowac Iphone konieczny jest dostep do internetu poniewaz nalezy najpierw zainstalowac Itunes i sciagnac soft okolo 250MB. Jesli masz wolne lacze bedzie to trwalo nawet kilka godzin. 2. Brak MMS 3. Bluetooth tylko do parowania ze sluchawka. Nie polaczysz go z kompem ani telefonem kolegi 3. Aby sciagnac dowolne programy lub muzyke nalezy zarejestrowac sie na Itunes store i podac numer karty kredytowej ( choc opcje podawania danych platniczych mozna obejsc ). POlskie karty kredytowe nie sa honorowane. 4.Nie widzi kontaktow SIM a opcja ich kopiowania nie dziala w socie 2.0 ; 2.0.0.1 oraz 2.0.0.2 5. Pisanie SMS to makabra na klawiaturze dotykowej 6. Nie mozna usuwac pojedynczych sms, jesli kolega wysle ci kilka sztuk to usuwasz od razu cala historie tak jak np. w komunikatorze GG 7. Brak modemu 8. Emailem wyslesz tylko jeden zalacznik 9. Jesli ustawisz email to urzadzenie samo laczy sie z internetem w celu pobrania poczty co kilka minut. Nie ma mozliwosci ustawienia samemu interwalow czasowych lub wylaczenia tej opcji. Trzeba wylaczyc skrzynke jesli obawiasz sie duzej ilosci danych na rachunku. 10. Safari ma problemy z otwieraniem wielu stron www poniewaz nie obsluguje flasha i ma problemu z javascipt. 11. Apple ma kontrole nad urzadzeniem i moze np. w dowolnym momencie zdalnie usunac z telefonu dowolna aplikacje 12. Safari generuje duzo danych poniewaz w przeciwienstwie di mini opery nie ma kompresji i nie ma cache'ingu 13. Slaby aparat bez kadrowania, bez video 14. Malo obslugiwanych formatow video, brakuje tego co w symbianie np. divx 15.Brak mozliwosci wymiany baterii, koszt w serwisie to ok. 80 dolarow 16. Kobiety z tipsami nie obsluza urzadzenia bo reaguje na cieplo palcow a nie paznokci. 16. Nie ma opcji ctrl+c bo nie ma ctrl... (-: 17. Mowa o nawigazji GPS w tym urzadzeniu jest zwyczajnym naduzyciem

..."
GG 2626465
Zasada jest taka, iphone wykorzystuje AGPS, czyli usluge polegajaca na tym, ze wyszukiwana jest stacja bazowa operatora zamiast laczeniem z satelitami (co znaczenie skraca czas). Sama oplata z AGPS nie jest pobierana, pod warunkiem ze operator w danym miejscu gdzie sie znajdujesz ma zasieg, jak nie ma zasiegu lub nie mozna odnalezc hotspota WIFI wtedy mamy problem - mapy nie zostana pobrane. Jak wyjedziesz poza PL oplacasz zgodnie ze stawkami roamingu.
Moim zdaniem, jezeli ktos szuka urzadzenia integrujacego GSM i GPS to nalezy poczekac na NuviPhone
Moim zdaniem, jezeli ktos szuka urzadzenia integrujacego GSM i GPS to nalezy poczekac na NuviPhone

Isuzu Monterey 3.1 LTD, +2", Safari snorkel, Superwinch, KL78 32"
• trooper4x4.pl
• trooper4x4.pl
Alces64 pisze:sprawdziłeśc ile sobie era zyczy za to pda?, na stronie jest cena od 1zł, ale to chyba w abonamencie 500 pln i za dozywotnią umowęPiRoman pisze:no ale chyba będzie htc diamond, w mojej erze to jest mda compact4

Przykro mi...