Chodzi mi o to żeby można było korzystać z Oziego, map Garmina, auto mapy....czyli stworzenie takiego małego uniwersalnego nawigatora gps

Moderator: Albert_N
bezprzewodowa?robertsw pisze:a w zestawie jest ładowarka samochodowa:))
USB jest fajny, Bluetooth sobie daruj, musisz mieć baterię naładowaną, pilnować tego, mieć BT włączony i sprawny w notebooku.Romeo pisze:Jak w tytule jaki polecacie odbiornik uniwersalny pod USB, albo bezprzewodowy do laptopa ???
20 godzin to z Zakopanego do Gdańska. A gdzieś dalej to z ładowarką.N2O pisze:ja mam QSTARZ i jest ok :)21 :)2 Na jednym ładowaniu działa jakieś 20 godzin i sam się wyłącza jak nie jest potrzebny
do tego miniaturowy(jakieś 1 na 1,5cm wliczając w to wtyczkę) bluetooth kupiony w Media-Markt
Właśnie o te różnice w protokole mi chodziło, bo garmin to jak tory u ruskich....wszyscy tak samo, a oni inaczejgrzegorzh pisze:Romeo pisze:
Do mapy Garmina, jeśli chodzi Ci o nRoute, to potrzebujesz sygnał w protokole Garmina. Reszta softu działa w NMEA.
Można zainstalować dodatkowy software, który przetłumaczy NMEA na Garmina i oszuka nRoute.
Ja używam Franson GPSGate, jest też np. GPSProxyPC.
Tylko nRoute, Garmin Mobile PC, normalnie NMEA.Romeo pisze:Właśnie o te różnice w protokole mi chodziło, bo garmin to jak tory u ruskich....wszyscy tak samo, a oni inaczej :)21
Czy dobrze zrozumiałem "GPSProxyPC" to jest program przerabiający dane z odbiornika "standardowego" na garmina ???
Jest wiele programików, natomiast w moim odczuciu bazowanie na Pockecie jako nawigacji głównej to trochę porażka.robertsw pisze:Fajny progamik pod mapki Garmina to Russa ale tylko na Pocet PC niestety.
Polecam to samo urządzonko co kolega , bardzo dobry(czas pracy 13-14godz. non stop) , wczesniej były kable potem antena na CF ale to daje rade lepiej i można go schować do schowka - sygnał na ful.robertsw pisze:Witaj ,ja tam polecam taką konfigurację :
Odbiornik Nokia LD-3W na Bluetooth zalety doskonała czułość Sirf III i długo chodzi na baterii zapominasz ,ze trzeba to ładować.
Zestaw kabelkowy GPS USB w aucie raczej będzie kłopotliwy.
Na tej Nokii chodzą wszystkie mi znane programy ,konfiguracja nie robi żadnych problemów pod Ozi,AM PC i innymi.
Może szybkościówki to nie, ale jeśli powiesz mi, że Arctic Trophy to lajcik, to się zdziwię. Ślepy miał w Pomarańczy notebooka, którego widziałem później w październiku, więc chyba się da.karoalex pisze:Laptop w terenówce !
Nie polecam takiego rozwiązania chyba że jazda po czarnym albo jakieś pomiary , żaden Extrim bo po jednym wyjeździe go nie poznasz.
W teren to jakieś tanie urządzenie typu Akira lub jemu podobne które możesz odblokować i też wsadzić program jaki chcesz.
No ba. A dopiero co pisałeś, że nienienie ;)karoalex pisze:Czekaj , czekaj ale TAKĄ navigację to ja też chcę mieć :)21
i paliwo do navi stoi obok...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 73 gości