monitoring floty

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

monitoring floty

Post autor: goralski » wt sty 10, 2012 8:01 am

flota to za dużo powiedziane ale daje pewne przesłanie - możliwość rozwoju

więc do busa chcę sobie sprawić jakiś namierzacz gps, chodzi o to że każdy kto zna jakieś tam dane mojego busa może sprawdzić gdzie w danej chwili jestem.

i tu pytanka:
1. Najtańsza wersja - czyli ktoś wchodzi na www, wpisuje co trzeba i widzi gdzie jestem - jak to zorganizować i czy da się dołączać do tego inne odbiorniki (samochody)?
2. Wersja bogatsza - czyli do 1 dołączamy jeszcze opcję powiadamiania np spedycji czy już po rozładunku/załadunku. Czy może to być realizowane przez GPS czy jakieś połączenie GSM?chodzi o ograniczenie kosztów tel i spokój pewnych osób...
3. Wersja na wypasie - czyli 1+2+bieżący monitoring spalania itp (dla pracownika).

W co warto byłoby zainwestować żeby potem tylko kolejne moduły dokładać (o ile się kiedyś mi powiedzie) a nie całego "monitoringu" wymieniać?
czy da się w ogóle ograniczyć w ten sposób koszta roamingu czy wszystkie tego typu patenty wykorzystują GSM i i tak jestem w doopie?
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Re: monitoring floty

Post autor: h0MER » czw sty 12, 2012 8:30 am

Chcąc podawać info gdzie jesteś to musisz to w jakiś sposób nadawać
Więc albo stały dostęp busa do internetu i pewnie wtedy korzystać z usług jakie daje nawet telefon z gps ewentualnie są aplikacje na telefon w busie (nie testowałem), które po zapytaniu SMSem odpowiadają gdzie są.
To jest opcja najtańsza
Jeżeli chcesz już bardziej kombinować to należałoby zainwestować w odpowiednio-branżowe systemy GPS na których faktycznie mozna ogladac sobie gdzie dane auto sie znajduje + dodatkowe inne kanały informacyjne.
Co do tych kanałów to wiem że np firmy kontrolujące odśnieżanie miasta sprawdzać mogą gdzie pług się znajduje i czy ten pług ma opuszczony czy tylko jezdzi nabijając km.
Niestety zapodziałem telefon do gościa który zajmuje się dystrybucją takich systemów... ale pewnie coś na sieci da sie wyszukać.
np
http://zdii.pl/page/index.php?str=233
http://elte.systemygps.com.pl/produkty/ ... pracy.html
Nissan Patrol 2.8 TD GR Long 33"
GrupaWschodu.pl

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » pt sty 13, 2012 7:50 am

też przekopuje neta ale myślałem że może komuś z foruma można dać zarobić...
enyłej, na alledrogo jest taki patent:
http://allegro.pl/mini-lokalizator-gps- ... 70689.html
tylko pewnie trzeba jeszcze jakoś te dane przesyłać...
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
h0MER

Kontaktowanie:

Post autor: h0MER » pt sty 13, 2012 8:38 am

no opcja naprawde fajna i bardzo tania!
nie bawilbym się w takim wypadku w telefony i dziwne aplikacje do nich (mimo ze pewnie tez daloby po części rade) skoro za taką cene ma się to z dedykowanym oprogramowaniem :)
Nissan Patrol 2.8 TD GR Long 33"
GrupaWschodu.pl

Koziol
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Koziol » śr kwie 11, 2012 10:28 am

Witam,
Widzę temat na którym trochę się znam, wiec pozwolę sobie wrzucić kilka informacji - mam nadzieję, że admin mi za to głowy nie urwie:)

Jesteśmy dystrybutorem urządzeń i jednocześnie operatorem systemu służącego do monitoringu osób, zwierząt i pojazdów. W przeciwieństwie do wielu firm obecnych na naszym rynku nie skupiamy się na monitoringu firmowej floty samochodowej. Nasza oferta skierowana jest do osób dbających o bezpieczeństwo własne, swoich bliskich oraz do tych, którzy chcą dodatkowo zabezpieczyć swoje pojazdy.
Jeżeli chodzi o nasze zabawki to większość z nas jeździ samochodami starszymi niż 10 lat (sam mam Disco z 96go), dlatego nie każdy ubezpieczyciel zgodzi się na AC, a jeżeli już, to koszty takiego ubezpieczenia zabijają. Poza tym nie chodzi przecież o wypłatę odszkodowania bo nikt nam nie zwróci tyle, ile wpakowaliśmy w swoje żelazo… chodzi o to, żeby znaleźć i odebrać! Plusy tego rozwiązania:
- prosty montaż, więc można to zrobić samemu - nikt nie wie że taki system mamy
- możemy zdalnie odciąć zasilanie lub pompę paliwa
- na serwerze trzymana jest historia, więc zawsze możemy sprawdzić gdzie samochód jest oraz gdzie i kiedy był (przydatne dla „współwłaścicieli”)
- …a jadąc na wyprawę, linki do swoich tras można udostępniać znajomym (lub rodzinie) – wiedzą jak nam idzie

Czy warto zainwestować w takie zabezpieczenie? Moim zdaniem tak, bo wiem ile czasu i pieniędzy wrzuciłem w swoje Disco. Zakup trakera to około 400zł, montaż jest prosty więc można samodzielnie za darmo, przez trzy miesiące od zakupu dostęp do systemu monitoringu jest gratis, a w kolejnych miesiącach to tylko 9,9zł brutto. Co ważne, opłata za dostęp do systemu monitoringu działa na zasadzie prepaid – nie ma umowy na czas określony, płacisz kiedy potrzebujesz, idealne rozwiązanie na sezon czy wyprawę!
Dla zainteresowanych więcej informacji na stronie http://www.trakery.com, pozostałych przepraszam za spam.

Pozdrawiam
Kozioł
Koziol w Discotece

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”