GPS czy palmtop z funkcją GPS

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

żeber
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

GPS czy palmtop z funkcją GPS

Post autor: żeber » śr paź 27, 2004 6:56 pm

jestem lajkonikiem w tym temacie i dlatego mam prośbe o szybką poradę- co jest lepsze ewentualnie jakie są wady i zalety zwykłego GPS a palmtopa z GPS. Czy w palmtopie mozna tylko podróżować po wgranej mapie ? Potrzebuję szybko wydać do 2000zł i nie wiem na co. Chciałbym mieć mozliwość używania map miast lub Polski.

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Re: GPS czy palmtop z funkcją GPS

Post autor: Misiek Bielsko » śr paź 27, 2004 7:06 pm

żeber pisze:Potrzebuję szybko wydać do 2000zł i nie wiem na co.
Hmm... :wink:
Mzesz mi przelac :)21

Za tyle to chyba palmtopa z gps i mapa Polski nie dostaniesz... Poza tym palmtop w terenowce, to nie wiem - wstrzasy, wilgoc, blotko... Nie bralbym.

żeber
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: żeber » śr paź 27, 2004 7:10 pm

tak myślałem, że 2000 to mogę dać na szczytny cel, bo na zabawkę z FV będzie mało ale... :-)

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » śr paź 27, 2004 7:14 pm

Zadzwon do Kosiaka, cos znajdzie. Mysle, ze np. map 76 juz by wystarczyl, chyba ze chcesz kolorowy ekranik, to juz powyzej 2kpln.

Awatar użytkownika
wiklos

Post autor: wiklos » śr paź 27, 2004 7:16 pm

Za podana kwote bardzo ciezko byloby sie wyrobic na nowy zestaw oparty na palmtopie do ktorego zwykle trzeba dokupic jakis gps ( nie dotyczy to palmow z takim modulem) do tego jakas mapa (najtaniej nawigator PDA - 239 pln funkcji ma malo ale cena nie zabija automapa to juz 850 zl - co prawda razem z mapami miast)
Alternatywa to GPS tez oczywiscie z wgrana mapa Polski - z drugiej reki bywaja tanie ale trzeba przed kupnem sprawdzac.
Wada tanich GPS to wyswietlacz maly brak koloru kontrastu- nie specjalnie cos odrazu widac.
Za to gps jakis taki solidniejszy jest co w naszych samochodach moze miec niejakie znaczenie.
Generalnie kwota raczej pozwala szukac cos z uzytkow na allegro niz zakupic jakas nowke.

Awatar użytkownika
wiklos

Post autor: wiklos » śr paź 27, 2004 7:22 pm

No troche z rozpedu sie unioslem. Jest taki prawie dokladnie w tej cenie kolor wyswietlacz zwarta budowa eTrex Legend C (w tutejszym sklepie). Pytanie jest jedno ile za mape Polski bo na bazowej to sie nie pojezdzi (szczegolow calkowicie brak)

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » śr paź 27, 2004 7:23 pm

Ja powiem krotko bo mialem i iPaq 3970 + GPS Socket Bluetooth jak i Garmina 60CS.

palmtop + GPS tylko jak jezdzisz duzo po czarnym, po polsce, miasta miasteczka, ulice uliczki, jest bezkonkurencyjny.

Garmin i inny przenosny GPS - teren, rzadko czarne, pieszo w gory, na lodke, samodzielne robienie map, bardziej rozbudowane robienie trackow

czyli palmtop tylko samochod GPS samochod + but

palmtop krotki czas trzymania aku po wyjeciu z auta, nieporownywalnie lepszy autorouting bedac w Krakowie wpisujesz Sopot molo i jedziesz lepiej lub gorzej jak po sznurku ( za cholere nie wiem dlaczego dwa razy kierowalo mnie na obwodnicy Torunia zebym skoczyl z mostu :)21 ),
upierdliwe sporadyczne zwisy systemu, klopotliwa obsluga

GPS zasilanie standardowymi aku lub bateriami, wieksza porecznosc, mozliwe samodzielne modyfikacje i przygotowania map co jest banalnie proste.

dorzuc jeszcze 1k i mozesz sie rozejrzec w sprzetach.

żeber
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: żeber » śr paź 27, 2004 7:46 pm

to potwierdzacie moje myśli, że będę musiał wydać ponad 2000. Sprzęt musi być nowy. Chyba bardziej potrzebuję go jako zabawkę w osobowym niż w terenówce.

Awatar użytkownika
komando

Post autor: komando » śr paź 27, 2004 8:32 pm

żeber
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: żeber » śr paź 27, 2004 9:01 pm

poważnie to całkiem prawdopodobne że stanę się posiadaczem takiego zestawu tylko chcę mapę XL. Bawiłem się przez chwilę tym czymś. Ma swoje wady bo się zawiesza i czasem wpycha pod prąd ale ogólnie to ciekawe stworzenie

Awatar użytkownika
wiklos

Post autor: wiklos » śr paź 27, 2004 10:29 pm

Doliczyc trzeba jeszcze karte SD automapa nie zmiesci sie w pamieci. Koszt tak ze 200 zeta (trzeba kupowac raczej z gornej polki - tzn szybka) No i antena na magnes (chyb ze uzytkowac naprawde tylko na asfaltach - z doswiadczenia w terenie raczej bez niej raczej trudno).
Co do terenu zestaw przedstawia szereg niebanalnych zastosowan np wymiana w zaufanym gronie nagranych trackow (sladow) przejechanych tras - do takich zastosowan podklad moze przedstawiac biala plame.
Co do map to sa obszary z wrysowanymi drogami tej klasy ze moze extrem to jeszcze nie jest ale przejechanie tzw normalnym samochodem nie wchodzi w rachube.
Wlasnie w tej chwili przetwazam np polozenie wszelkich znanych mielizn i kamieni na szlakach jezior mazurskich co by do automapy wczytac. To po wrzesniowej przygodzie z urwanym sterem. :D

Awatar użytkownika
Arkadesh
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Arkadesh » śr paź 27, 2004 11:06 pm

Ja pare dni temu kupilem za 1600 pocketpc Mio168 z wbudowanym GPSem i musze powiedziec, ze trafiona rzecz. za 4 stowy powinienes spokojnie kupic Automape - na czarne swietna sprawa, a i troche polnych drog jest. Do tego pare innych programikow - np Russa do map wektorowych i cos do map rastrowych, wgrac skany sztabowek i mozna ruszac w bloto. W kazdym razie w Bieszczadach sprawowalo sie to calkiem OK. Owszem problemem jest troche chybotliwe mocowanie, ale idzie przezyc. Kabelek od ladowarki sie obluzowal szybko... ale troche pomyslunku, i juz sie trzyma pewnie ze wspomaganiem na gumce.. :) Tak wiec ja glosuje za PocketPC

pzdr
Arkadesh
Ostatnio zmieniony czw paź 28, 2004 1:29 am przez Arkadesh, łącznie zmieniany 2 razy.

żeber
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: żeber » śr paź 27, 2004 11:15 pm

oooooooooooooooo w końcu ktoś napisał coś miłego dla partfela :-)
mam jeszcze pytanko o AutoMapę XL. Warto dać tyle kasy za to ? Widziałem chyba za 830zł

Awatar użytkownika
Arkadesh
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Arkadesh » czw paź 28, 2004 12:57 am

Automapa XL to mapa Polski + zestaw map miast. Wszystko zalezy od tego gdzie jezdzisz. Jesli potrzebujesz szczegolowych map duzych miast - XL jest dla ciebie, jesli glownym przeznaczeniem jest np dojazd na Mazury i w gory, to taki zakup bylby troche na wyrost.

pzdr
Arkadesh

Awatar użytkownika
keler

Post autor: keler » czw paź 28, 2004 7:10 am

nie, nie, nie. Mapa polski 50K też ma w sobie mape większych miast z tym, że nie ma np numeracji budynków itd. Natomiast numeracja budynków dokładne wszystkie uliczki w miastach są w mapie XL.
Reasumując jeśli chcesz się dostać z miejsca A do miejsca B i nie potrzebujesz konkretnego numeru budynku to automapa 50K, natomiast jeśli chcesz się dostać z miejsca A o nr 23 do miejsca B o nr 47 i jest to np jakiś Bank lub ambasada to Automapa XL

bpuchowski
Kontaktowanie:

Post autor: bpuchowski » śr lis 03, 2004 4:29 pm

MA ktoś może palmtopa MDA II ? Bo szukam oprogramowania do niego
wildcat F50 w wersji rurka z IS

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”