GPS czy palmtop z funkcją GPS
Moderator: Albert_N
GPS czy palmtop z funkcją GPS
jestem lajkonikiem w tym temacie i dlatego mam prośbe o szybką poradę- co jest lepsze ewentualnie jakie są wady i zalety zwykłego GPS a palmtopa z GPS. Czy w palmtopie mozna tylko podróżować po wgranej mapie ? Potrzebuję szybko wydać do 2000zł i nie wiem na co. Chciałbym mieć mozliwość używania map miast lub Polski.
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
Re: GPS czy palmtop z funkcją GPS
Hmm...żeber pisze:Potrzebuję szybko wydać do 2000zł i nie wiem na co.

Mzesz mi przelac

Za tyle to chyba palmtopa z gps i mapa Polski nie dostaniesz... Poza tym palmtop w terenowce, to nie wiem - wstrzasy, wilgoc, blotko... Nie bralbym.
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
Za podana kwote bardzo ciezko byloby sie wyrobic na nowy zestaw oparty na palmtopie do ktorego zwykle trzeba dokupic jakis gps ( nie dotyczy to palmow z takim modulem) do tego jakas mapa (najtaniej nawigator PDA - 239 pln funkcji ma malo ale cena nie zabija automapa to juz 850 zl - co prawda razem z mapami miast)
Alternatywa to GPS tez oczywiscie z wgrana mapa Polski - z drugiej reki bywaja tanie ale trzeba przed kupnem sprawdzac.
Wada tanich GPS to wyswietlacz maly brak koloru kontrastu- nie specjalnie cos odrazu widac.
Za to gps jakis taki solidniejszy jest co w naszych samochodach moze miec niejakie znaczenie.
Generalnie kwota raczej pozwala szukac cos z uzytkow na allegro niz zakupic jakas nowke.
Alternatywa to GPS tez oczywiscie z wgrana mapa Polski - z drugiej reki bywaja tanie ale trzeba przed kupnem sprawdzac.
Wada tanich GPS to wyswietlacz maly brak koloru kontrastu- nie specjalnie cos odrazu widac.
Za to gps jakis taki solidniejszy jest co w naszych samochodach moze miec niejakie znaczenie.
Generalnie kwota raczej pozwala szukac cos z uzytkow na allegro niz zakupic jakas nowke.
- Discotheque
-
Ja powiem krotko bo mialem i iPaq 3970 + GPS Socket Bluetooth jak i Garmina 60CS.
palmtop + GPS tylko jak jezdzisz duzo po czarnym, po polsce, miasta miasteczka, ulice uliczki, jest bezkonkurencyjny.
Garmin i inny przenosny GPS - teren, rzadko czarne, pieszo w gory, na lodke, samodzielne robienie map, bardziej rozbudowane robienie trackow
czyli palmtop tylko samochod GPS samochod + but
palmtop krotki czas trzymania aku po wyjeciu z auta, nieporownywalnie lepszy autorouting bedac w Krakowie wpisujesz Sopot molo i jedziesz lepiej lub gorzej jak po sznurku ( za cholere nie wiem dlaczego dwa razy kierowalo mnie na obwodnicy Torunia zebym skoczyl z mostu
),
upierdliwe sporadyczne zwisy systemu, klopotliwa obsluga
GPS zasilanie standardowymi aku lub bateriami, wieksza porecznosc, mozliwe samodzielne modyfikacje i przygotowania map co jest banalnie proste.
dorzuc jeszcze 1k i mozesz sie rozejrzec w sprzetach.
palmtop + GPS tylko jak jezdzisz duzo po czarnym, po polsce, miasta miasteczka, ulice uliczki, jest bezkonkurencyjny.
Garmin i inny przenosny GPS - teren, rzadko czarne, pieszo w gory, na lodke, samodzielne robienie map, bardziej rozbudowane robienie trackow
czyli palmtop tylko samochod GPS samochod + but
palmtop krotki czas trzymania aku po wyjeciu z auta, nieporownywalnie lepszy autorouting bedac w Krakowie wpisujesz Sopot molo i jedziesz lepiej lub gorzej jak po sznurku ( za cholere nie wiem dlaczego dwa razy kierowalo mnie na obwodnicy Torunia zebym skoczyl z mostu

upierdliwe sporadyczne zwisy systemu, klopotliwa obsluga
GPS zasilanie standardowymi aku lub bateriami, wieksza porecznosc, mozliwe samodzielne modyfikacje i przygotowania map co jest banalnie proste.
dorzuc jeszcze 1k i mozesz sie rozejrzec w sprzetach.
A co myslicie o kupnie czegos takiego w sytuacji żebera http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33743073 albo http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33537887 ?
Doliczyc trzeba jeszcze karte SD automapa nie zmiesci sie w pamieci. Koszt tak ze 200 zeta (trzeba kupowac raczej z gornej polki - tzn szybka) No i antena na magnes (chyb ze uzytkowac naprawde tylko na asfaltach - z doswiadczenia w terenie raczej bez niej raczej trudno).
Co do terenu zestaw przedstawia szereg niebanalnych zastosowan np wymiana w zaufanym gronie nagranych trackow (sladow) przejechanych tras - do takich zastosowan podklad moze przedstawiac biala plame.
Co do map to sa obszary z wrysowanymi drogami tej klasy ze moze extrem to jeszcze nie jest ale przejechanie tzw normalnym samochodem nie wchodzi w rachube.
Wlasnie w tej chwili przetwazam np polozenie wszelkich znanych mielizn i kamieni na szlakach jezior mazurskich co by do automapy wczytac. To po wrzesniowej przygodzie z urwanym sterem.
Co do terenu zestaw przedstawia szereg niebanalnych zastosowan np wymiana w zaufanym gronie nagranych trackow (sladow) przejechanych tras - do takich zastosowan podklad moze przedstawiac biala plame.
Co do map to sa obszary z wrysowanymi drogami tej klasy ze moze extrem to jeszcze nie jest ale przejechanie tzw normalnym samochodem nie wchodzi w rachube.
Wlasnie w tej chwili przetwazam np polozenie wszelkich znanych mielizn i kamieni na szlakach jezior mazurskich co by do automapy wczytac. To po wrzesniowej przygodzie z urwanym sterem.

Ja pare dni temu kupilem za 1600 pocketpc Mio168 z wbudowanym GPSem i musze powiedziec, ze trafiona rzecz. za 4 stowy powinienes spokojnie kupic Automape - na czarne swietna sprawa, a i troche polnych drog jest. Do tego pare innych programikow - np Russa do map wektorowych i cos do map rastrowych, wgrac skany sztabowek i mozna ruszac w bloto. W kazdym razie w Bieszczadach sprawowalo sie to calkiem OK. Owszem problemem jest troche chybotliwe mocowanie, ale idzie przezyc. Kabelek od ladowarki sie obluzowal szybko... ale troche pomyslunku, i juz sie trzyma pewnie ze wspomaganiem na gumce..
Tak wiec ja glosuje za PocketPC
pzdr
Arkadesh

pzdr
Arkadesh
Ostatnio zmieniony czw paź 28, 2004 1:29 am przez Arkadesh, łącznie zmieniany 2 razy.
nie, nie, nie. Mapa polski 50K też ma w sobie mape większych miast z tym, że nie ma np numeracji budynków itd. Natomiast numeracja budynków dokładne wszystkie uliczki w miastach są w mapie XL.
Reasumując jeśli chcesz się dostać z miejsca A do miejsca B i nie potrzebujesz konkretnego numeru budynku to automapa 50K, natomiast jeśli chcesz się dostać z miejsca A o nr 23 do miejsca B o nr 47 i jest to np jakiś Bank lub ambasada to Automapa XL
Reasumując jeśli chcesz się dostać z miejsca A do miejsca B i nie potrzebujesz konkretnego numeru budynku to automapa 50K, natomiast jeśli chcesz się dostać z miejsca A o nr 23 do miejsca B o nr 47 i jest to np jakiś Bank lub ambasada to Automapa XL
-
- Kontaktowanie: