Dokładność urządzeń gps - zastosowanie geodezyjne i innd
Moderator: Albert_N
- cordoba_2004
-
Dokładność urządzeń gps - zastosowanie geodezyjne i innd
Witam Szanownych Kolegów z tego rolniczego forum.
Posiadając urządzenie z Androidem i Gpsem można wykorzystać program
typu
https://play.google.com/store/apps/deta ... Y29taXQiXQ.
W takim programie wpisuje się współrzędne punktu- nawet przekszałcone, i urządzenie ma nas zaprowadzić w określony punkt- np osnowa geodezyjna itp.
W związku z tym moje pytanie brzmi które urządzenia
- tablety ?
- nawigacje samochodowe z Androidem,
- telefony ?
i ewentualne jakie marki posiadają bardzo dokładne i trwałe moduły gps?
Czy ktoś może mi powiedzieć cokolwiek na ten temat ?
Które urządzenie kupić np ? bo raczej smartphone mnie nie interesi
Posiadając urządzenie z Androidem i Gpsem można wykorzystać program
typu
https://play.google.com/store/apps/deta ... Y29taXQiXQ.
W takim programie wpisuje się współrzędne punktu- nawet przekszałcone, i urządzenie ma nas zaprowadzić w określony punkt- np osnowa geodezyjna itp.
W związku z tym moje pytanie brzmi które urządzenia
- tablety ?
- nawigacje samochodowe z Androidem,
- telefony ?
i ewentualne jakie marki posiadają bardzo dokładne i trwałe moduły gps?
Czy ktoś może mi powiedzieć cokolwiek na ten temat ?
Które urządzenie kupić np ? bo raczej smartphone mnie nie interesi
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Re: Dokładność urządzeń gps - zastosowanie geodezyjne i inn
No cóż - kiedyś do podobnych zastosowań używałem garmina gpsv. Odczucia mam mieszane, bo na przykład na działkę pośrodku niczego prowadził dobrze, to z lokalizacją osnowy był problem niejaki. Jak punkt był na wierzchu - to jeszcze. Jak przysypany to bez opisu się nie dało. Kiedyś zrobiłem taki eksperyment - "tyczyłem" trójkę takim właśnie giepsem. Punkt znalazłem - położyłem na nim odbiornik, a ten uparcie twierdził, że powinno to być metr obok
Daje to pewną informację o dokładności.
Innym razem miałem do pomiaru jakieś krzaczory gdzieś na zadupiu. Stwierdziłem, że tachimetrem to się zajebię więc obmierzyłem toto garminem rejestrując ślad. Potem domierzyłem cztery znalezione trójki a w chałupie dokonałem transformacji współrzędnych. Wyszło toto znośnie.
Teraz w zasadzie ręczniaka nie używam zawodowo. Zamiast tego mam Topcona GR3

Innym razem miałem do pomiaru jakieś krzaczory gdzieś na zadupiu. Stwierdziłem, że tachimetrem to się zajebię więc obmierzyłem toto garminem rejestrując ślad. Potem domierzyłem cztery znalezione trójki a w chałupie dokonałem transformacji współrzędnych. Wyszło toto znośnie.
Teraz w zasadzie ręczniaka nie używam zawodowo. Zamiast tego mam Topcona GR3

- cordoba_2004
-
mi tam bardziej chodzi o znajdowanie osnów itd niż pomiar
od tego mamy tachimetr

- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Tak jak wspomniałem - odczucia mam mieszane.
Ręczniak - takie powiedzmy turystyczny w takim zastosowaniu to półśrodek.
Ale widziałem już w Topconie ręczniaki dające dokładność decymetrową - o ile pamiętam 30cm. I to już fajne jest
tylko jak zawsze problem jest jeden: "czemu tak drogo?"
Ręczniak - takie powiedzmy turystyczny w takim zastosowaniu to półśrodek.
Ale widziałem już w Topconie ręczniaki dające dokładność decymetrową - o ile pamiętam 30cm. I to już fajne jest

- cordoba_2004
-
ano racja
- Marek D.
-
Panowie - ale do czego ten sprzęt?
Operat na zmianę klasoużytku zrobisz z dokładnością samochodowej nawigacji i pies z kulawą nogą Ci się do operatu nie przyczepi - abyś się w mapę wrysował
Powierzchnia upraw do agencyjnych wniosków? Oblecisz granice krokami licząc na palcach i kamykach, nałożysz wynik na mapę z geoportalu, wyliczenia zrobisz patykiem na piasku... - słowo zucha, że błąd wyjdzie poniżej 1% - no chyba że trafi się taki ansztajn jak mi ostatnio z kontroli agencyjnej - z GPS obmierzył moją małą działeczkę (15ha jednej uprawy) z rozpędu trzy sąsiednie i jeszcze mu powierzchnia po zsumowaniu nie wyszła
- sukinkot robił 3x po 2,5 km z buta
- ale za drugim kółkiem butelkę mineralnej odemnie na drogę dostał 
Operat na zmianę klasoużytku zrobisz z dokładnością samochodowej nawigacji i pies z kulawą nogą Ci się do operatu nie przyczepi - abyś się w mapę wrysował

Powierzchnia upraw do agencyjnych wniosków? Oblecisz granice krokami licząc na palcach i kamykach, nałożysz wynik na mapę z geoportalu, wyliczenia zrobisz patykiem na piasku... - słowo zucha, że błąd wyjdzie poniżej 1% - no chyba że trafi się taki ansztajn jak mi ostatnio z kontroli agencyjnej - z GPS obmierzył moją małą działeczkę (15ha jednej uprawy) z rozpędu trzy sąsiednie i jeszcze mu powierzchnia po zsumowaniu nie wyszła

- cordoba_2004
-
dobre dobre uśmialiśmy się z żoną
a ja chcę tylko na podstawie wprowadzonych współrzędnych osnowę znaleźć

a ja chcę tylko na podstawie wprowadzonych współrzędnych osnowę znaleźć
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Ręczniaka w tej chwili używam zgodnie z przeznaczeniem - czyli generalnie aby trafić tam gdzie potrzeba.
A GR3 używam też zgodnie z przeznaczeniem - tam gdzie wymagana jest taka a nie inna dokładność. I nie tracę czasu na szukanie osnowy. Po prostu zakładam własną

A GR3 używam też zgodnie z przeznaczeniem - tam gdzie wymagana jest taka a nie inna dokładność. I nie tracę czasu na szukanie osnowy. Po prostu zakładam własną

- Marek D.
-
cordoba - Ty chyba jednak jesteś fetyszysta - uwielbiasz bezsensowną robotę
Jak nie masz zacierki z sąsiadami to daj parę złotych geodecie i ten Ci kołki pozabija.
Jak masz spór to rób okazanie granic.
A jak sam se pale poznajdujesz to jednocześnie:
a) nakopiesz się jak głupi i w połowie pierwszego dołka szpadel połamiesz
b) podpadasz pod paragraf za niszczenie państwowych punktów geodezyjnych czy jak oni to tam nazywają,
c) przy sporze z sąsiadem zamiast odhaczyć zwykłą pyskówkę to w kły zarobisz
No poco Ci to?

Jak nie masz zacierki z sąsiadami to daj parę złotych geodecie i ten Ci kołki pozabija.
Jak masz spór to rób okazanie granic.
A jak sam se pale poznajdujesz to jednocześnie:
a) nakopiesz się jak głupi i w połowie pierwszego dołka szpadel połamiesz

b) podpadasz pod paragraf za niszczenie państwowych punktów geodezyjnych czy jak oni to tam nazywają,
c) przy sporze z sąsiadem zamiast odhaczyć zwykłą pyskówkę to w kły zarobisz

No poco Ci to?
A nie jest tak,ze cywilne gpsy sa celewo "stlumione" i niezbyt dokladne ?
Bo np. z tego co mi wiadomo nie mierza predkosci powyzej 1000km/h,zeby nie mozna ich uzywac do naprowadzania pociskow czy cus.
A z drugiej strony u klienta widzialem osttnio traktor co jak siewnik ma sprzezony z gps'em (czy jakos tak) i sieje do 5-10 cm - nawetjak traktor odrobine skreci to silowniki ustawiaja go jak trzeba.
Bo np. z tego co mi wiadomo nie mierza predkosci powyzej 1000km/h,zeby nie mozna ich uzywac do naprowadzania pociskow czy cus.
A z drugiej strony u klienta widzialem osttnio traktor co jak siewnik ma sprzezony z gps'em (czy jakos tak) i sieje do 5-10 cm - nawetjak traktor odrobine skreci to silowniki ustawiaja go jak trzeba.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
- cordoba_2004
-
pewnie tak jest
fragment wypowiedzi z innego forum
_______
Wieksze znaczenie ma zdolnosc urzadzenia do uwzgledniania poprawek naziemnych, wysylanych z systemu naziemnego, a nie z satelity. Urzadzenie ktore ich nie uzywa (czyli dotychczas wymienione) nie osiagnie dokladnosci ponizej 2m.
Kolejnym parametrem jest "rozdzielczosc" algorytmow obliczajacych pozycje.
To troche tak, jakbys chcial podac srednice butelki od piwa w milimetrach, majac do dyspozycji tylko tasme miernicza (nawet 30-metrowa Smile ) Nie ta skala dokladnosci algorytmu urzadzenia - w tym przypadku juz OBLICZEN programu obliczajacego pozycje - do np. osmiu miejsc po przecinku, zamiast do czternastu.
Slowem - do znalezienia w trawie slupka geodezyjnego wystarczy chocby cokolwiek z Automapa Smile Do pomiarow - zadne z wymienionych urzadzen - nie ten RZAD dokladnosci.
________
fragment wypowiedzi z innego forum
_______
Wieksze znaczenie ma zdolnosc urzadzenia do uwzgledniania poprawek naziemnych, wysylanych z systemu naziemnego, a nie z satelity. Urzadzenie ktore ich nie uzywa (czyli dotychczas wymienione) nie osiagnie dokladnosci ponizej 2m.
Kolejnym parametrem jest "rozdzielczosc" algorytmow obliczajacych pozycje.
To troche tak, jakbys chcial podac srednice butelki od piwa w milimetrach, majac do dyspozycji tylko tasme miernicza (nawet 30-metrowa Smile ) Nie ta skala dokladnosci algorytmu urzadzenia - w tym przypadku juz OBLICZEN programu obliczajacego pozycje - do np. osmiu miejsc po przecinku, zamiast do czternastu.
Slowem - do znalezienia w trawie slupka geodezyjnego wystarczy chocby cokolwiek z Automapa Smile Do pomiarow - zadne z wymienionych urzadzen - nie ten RZAD dokladnosci.
________
- Marek D.
-
GPS do mapowania pola (pobierania próbek do badań, określania nawożenia czy nawet sterowania siewnikami nawozów) jest w powszechnym użyciu od ponad 5 lat - ale tam wystarcza dokładność na poziomie 5 czy 10 metrów
Do pozycjonowania ciągników z dokładnością do 10 cm używano radiolatarni i odbiornika sterującego układem kierowniczym już 20 lat temu
Choć, jak ostatnio obejrzałem se oborę gdzie elektroniki upchano więcej niż w siedzibie NORAD to aż się na POLAGRĘ przejadę
Co oni tam jeszcze wymyślili? może kombajny dziś bułkami srają?

Do pozycjonowania ciągników z dokładnością do 10 cm używano radiolatarni i odbiornika sterującego układem kierowniczym już 20 lat temu

Choć, jak ostatnio obejrzałem se oborę gdzie elektroniki upchano więcej niż w siedzibie NORAD to aż się na POLAGRĘ przejadę

Co oni tam jeszcze wymyślili? może kombajny dziś bułkami srają?

- cordoba_2004
-
kiedyś w latach 60 50 jak się mówiło na wsi że się przeczytało że są takie maszyny co kosą same i młócą to można było usłyszeć
" jeszcze Ci wypierdku będą bułkami srały " dziś to całkiem realne acz bez sensowne
" jeszcze Ci wypierdku będą bułkami srały " dziś to całkiem realne acz bez sensowne
- Marek D.
-
Takie teksty to jeszcze na etapie vistuli leciałycordoba_2004 pisze:kiedyś w latach 60 50 jak się mówiło na wsi że się przeczytało że są takie maszyny co kosą same i młócą to można było usłyszeć

- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Geodezja - jak wiadomo jest nauką ludzi leniwych, a ci z kolei ułatwiają sobie życie jak mogąMarek D. pisze:cordoba - Ty chyba jednak jesteś fetyszysta - uwielbiasz bezsensowną robotę![]()
...
No poco Ci to?

Tak więc to właściwie bezsensowna robota nie jest, tylko praktyczna realizacja ułatwiania sobie życia zawodowego.
- Marek D.
-
To chyba ostatnioleon zet pisze:Geodezja - jak wiadomo jest nauką ludzi leniwych, a ci z kolei ułatwiają sobie życie jak mogąMarek D. pisze:cordoba - Ty chyba jednak jesteś fetyszysta - uwielbiasz bezsensowną robotę![]()
...
No poco Ci to?![]()
Tak więc to właściwie bezsensowna robota nie jest, tylko praktyczna realizacja ułatwiania sobie życia zawodowego.

Mam nad biurkiem carską scaleniówkę - no za samą kaligrafię, i to tą w notatkach robionych ołówkiem, w curylicy dałbym nobla

- leon zet
-
- Kontaktowanie:
W dzisiejszych czasach byłbym co najwyżej twórcą ładnych obrazków posługującym się przestarzałą technologią.
Tylko, że na grafikę użytkową nie ma jeszcze odpowiedniego zakresu uprawnień.

Tylko, że na grafikę użytkową nie ma jeszcze odpowiedniego zakresu uprawnień.
- cordoba_2004
-
taaaa
z tego co widać to uprawnień geodezyjnych wkrótce też nie będzie
już w moim regionie ludzie robią podział za 800 zł
cóż takie czasy ......
wolność rynku
z tego co widać to uprawnień geodezyjnych wkrótce też nie będzie
już w moim regionie ludzie robią podział za 800 zł

wolność rynku
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Będą. Nie wszystkie zakresy, ale będą.
Podział za 8 stów... Dżizas... Rynek rynkiem, ale sami sobie kuku robią.
- Marek D.
-
Znaczy, że z mojej, kierowniczej, pensyjki musiałbym bity miesiąc odkładać na pół dnia roboty geodety? luzik - jak zacznę brać wziątki i habory to możesz nawet na euro przewalutowaćleon zet pisze:Będą. Nie wszystkie zakresy, ale będą.

- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Pół dnia roboty to Ty widzisz swoim klienckim okiem.
Kiedyś tłumaczyłem ile tak naprawdę to trwa ile kosztuje a ile powinno kosztować.
Z tych 8 stów jak takiemu geodecie zostanie w ręku 3 to może mówić o szczęściu.
Procedura podziałowa trwa 1 - 1,5 miesiąca, bo pewnych terminów określonych przepisami prawa się nie przeskoczy, a geodeta też ma jakąś kolejkę robót do obrobienia.
Nadal uważasz, że to dużo kosztuje?
Na szczęście w moich okolicach geodeci trochę bardziej się cenią.
Kiedyś tłumaczyłem ile tak naprawdę to trwa ile kosztuje a ile powinno kosztować.
Procedura podziałowa trwa 1 - 1,5 miesiąca, bo pewnych terminów określonych przepisami prawa się nie przeskoczy, a geodeta też ma jakąś kolejkę robót do obrobienia.
- Marek D.
-
Dobra policzmy:leon zet pisze:Pół dnia roboty to Ty widzisz swoim klienckim okiem.
Jak zmam swoich cudaków to każdy ma lunię za 800 pln/miesiąc z urzędu pracy do robienia papierologii i łażenia po urzędach
ansztajna z pod budki z piwem do ciągania łaty...
pieczątkę z uprawnieniami i każdy przy inwentaryzacji powykonawczej, budynek co sam wyznaczał o półmetra ciągał po działce będzie

- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Wiesz co...
Ja poniżej pewnego poziomu staram się nie schodzić.
Tak w dyskusji jak w robocie.
Ja poniżej pewnego poziomu staram się nie schodzić.
Tak w dyskusji jak w robocie.
- cordoba_2004
-
ja tez ......acz wiesz każdy ma swój poziom
jeśli nie jest to uziom
a nawiasem to ten geogps z androidem ładnie chodzi - spawdzony osnowę znajduje do 20-30 cm

a nawiasem to ten geogps z androidem ładnie chodzi - spawdzony osnowę znajduje do 20-30 cm
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Pokręcisz się trochę po terenie to osnowę bez giepsa z pamięci znajdować będziesz