A ja powiem tak. CB radio miałem i ma a nawet nie pamietam od kiegy, ale dawali jeszcze wtedy numery 3 cyforwe a nie jak teraz 7 cyfrowe. Pamietam rozwókj tej zabawki, jak każdy mlody i nie tylko, ale prawie kazda osobówka i ciezarówka miała antenke, pamietam zloty, kluby itp.. Później powołanie przy PZMotach komórki ds bezpieczństwa (na drogach oczywiście) i akcję stawiania znaków o kanale 9. Szukanie sponsorów cobu onii zapłacili za sprzęt który miał stanąc na komistariatach (no i stał), strażach. Pogotowai tego nie dostawały, chybaze samemu sobie załatwiały. Nie pamiętam azeby inne służby dostawały sprzęt. Wiem ze Leśniczówki kupowały sobie samemu, lub zapaleńcy DXowcy kupowali leśniczemu za to ze mogli u niego na strychu postawic swój sprzet i cały kompleks anten kierunkowych. Lecz niestety kultura coniektórych posiadaczy CB radia doprowadziła ze wszystkie te służby miały te radia tylko po to zeby je miec, no i czasem jak naprawde ktoś był normalny sluchac tego. ale to przez krótki czas. Sami sie przejdźcie lub jak bedziecie w trasie zobaczcie ile anten jest (lub ich nie ma) na dachach Policji, straży (chodzi mi o anteny CB i to nie polamane, tylko takie które jeszcze są w stanie nadawac).
Lepszą inicjatywą była na łamach jakiegoś pisemka CB wypisywana informacja gdize w jakim rejonie polski kto z CB radiowców nasłuchuje i na jakim kanale i jaki ma zasieg. Nawt z tego co pamietam a sklejałem sobie tę mapę z częsci, pokrywała ona w 80% Polskę. Nawet w jakięs kosiel wólce czy małej dziórce, gdzie dzis ledwo co pracują komórki, byłu 2 stacje pracujące. A bo to rolnik z traktorem chciał mieć łączność, a to z sąsaidem zza miedzy se pogadac, coby jego krowy oddał.
Teraz widać ze wraca moda na CB, ale jest to podyktowanie ni tak jak kiedyś chęcią poznawania innych, jakiegoś integrowania sie w ramach CB. Teraz kupuje się je, bo jeden wyjazd w Polske to już jest zwrot kupna. Zapłacic mandat za szybką jazde a miec CB. wole to drugie. Ale zawsze też uwazałem ze CB jest dla ludzi inteligentnych i odpowiedzialnych, a nie ze ma Baware, szyję jak słup oświetleniowy, mózg mniejszy od swego fiutka, pogina przez miasto po 150 na godzine i jest KOOL bo ma CB.
Troszkę sie rozpisałem, ale uwazam ze CB powinno wrócić, ale z umiarem i rozsądkiem, a kanał 9.... a kanał 9 niech zostanie pomnikiem tego co sie nie udało (tak jak wszystko w naszym kraju) zrobic do końca dobrze.
Była Vitara, byłe inne chocki klocki, a teraz jest Disco (jak na razie)