kanal 9 i jego rola

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
+MaRciN+

Kontaktowanie:

Post autor: +MaRciN+ » śr lis 09, 2005 12:02 am

Raz tez mialem wq.. sytuacje jak zadzwonilem na 112.. chodzilo o stluczke... akurat odebralo pogotowie.. to babka wydarla na mnie ryja ze tak powiem i nie polaczyla mnie z policja.. powiedziala "a podejdz sobie do budki i zadzwon"
Władek pisze:
Strażaki nie mają CB. .
a wlasnie ze mają :D
Jeep WK 4.7 v8

Burza

Post autor: Burza » śr lis 09, 2005 7:24 am

A ja powiem tak. CB radio miałem i ma a nawet nie pamietam od kiegy, ale dawali jeszcze wtedy numery 3 cyforwe a nie jak teraz 7 cyfrowe. Pamietam rozwókj tej zabawki, jak każdy mlody i nie tylko, ale prawie kazda osobówka i ciezarówka miała antenke, pamietam zloty, kluby itp.. Później powołanie przy PZMotach komórki ds bezpieczństwa (na drogach oczywiście) i akcję stawiania znaków o kanale 9. Szukanie sponsorów cobu onii zapłacili za sprzęt który miał stanąc na komistariatach (no i stał), strażach. Pogotowai tego nie dostawały, chybaze samemu sobie załatwiały. Nie pamiętam azeby inne służby dostawały sprzęt. Wiem ze Leśniczówki kupowały sobie samemu, lub zapaleńcy DXowcy kupowali leśniczemu za to ze mogli u niego na strychu postawic swój sprzet i cały kompleks anten kierunkowych. Lecz niestety kultura coniektórych posiadaczy CB radia doprowadziła ze wszystkie te służby miały te radia tylko po to zeby je miec, no i czasem jak naprawde ktoś był normalny sluchac tego. ale to przez krótki czas. Sami sie przejdźcie lub jak bedziecie w trasie zobaczcie ile anten jest (lub ich nie ma) na dachach Policji, straży (chodzi mi o anteny CB i to nie polamane, tylko takie które jeszcze są w stanie nadawac).
Lepszą inicjatywą była na łamach jakiegoś pisemka CB wypisywana informacja gdize w jakim rejonie polski kto z CB radiowców nasłuchuje i na jakim kanale i jaki ma zasieg. Nawt z tego co pamietam a sklejałem sobie tę mapę z częsci, pokrywała ona w 80% Polskę. Nawet w jakięs kosiel wólce czy małej dziórce, gdzie dzis ledwo co pracują komórki, byłu 2 stacje pracujące. A bo to rolnik z traktorem chciał mieć łączność, a to z sąsaidem zza miedzy se pogadac, coby jego krowy oddał.

Teraz widać ze wraca moda na CB, ale jest to podyktowanie ni tak jak kiedyś chęcią poznawania innych, jakiegoś integrowania sie w ramach CB. Teraz kupuje się je, bo jeden wyjazd w Polske to już jest zwrot kupna. Zapłacic mandat za szybką jazde a miec CB. wole to drugie. Ale zawsze też uwazałem ze CB jest dla ludzi inteligentnych i odpowiedzialnych, a nie ze ma Baware, szyję jak słup oświetleniowy, mózg mniejszy od swego fiutka, pogina przez miasto po 150 na godzine i jest KOOL bo ma CB.

Troszkę sie rozpisałem, ale uwazam ze CB powinno wrócić, ale z umiarem i rozsądkiem, a kanał 9.... a kanał 9 niech zostanie pomnikiem tego co sie nie udało (tak jak wszystko w naszym kraju) zrobic do końca dobrze.
Była Vitara, byłe inne chocki klocki, a teraz jest Disco (jak na razie)

Awatar użytkownika
mazur73

Post autor: mazur73 » czw lis 10, 2005 6:56 pm

mądrego miło posłuchać :)2
http://www.mazur73.pl/
Trooper 2,8td 88 r long
Cadillac Seville 4,6l , 306 KM

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » śr lis 16, 2005 7:30 am

Jeśli ktoś chce mieć możliwość wezwania pomocy zewsząd radzę nabyć i zamelinować w aucie stary samochodowy telefon komórkowy Centertela działający w technologii NMT-450 np. serii Motorola Assosiate (tzw kaloryfer). Sieć NMT działa cały czas i działać pewnie będzie. Do dzwonienia na 112 nie jest potrzebna żadna aktywacja. Wystarczy podpiąć do zapalniczki i już. Kupić można za grosze na giełdach elektronicznych, allegro.

Burza

Post autor: Burza » śr lis 16, 2005 7:51 am

Zasięg sieci NMT-450 obecnie jest taki jak ... powiedzmy umtsu. A nie musisz miec telefony wielkosci przyczepy (za grosze) jak mozesz kupic tez na allegro za grosze zwykłą komórke. Z niej też bez wkladania karty, aktywacji czy czegokolwiek tam (włączyć ją trzeba) możne wybrac 112. ale czym sie różni 112 z telefonu stacjnarnego, komórkowego, czy NMT? Niczym. i tak nie dziala. a przewagę mają komórki , ze bez karty mozesz wybtac numer 997 i tez sie polaczy

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » śr lis 16, 2005 7:58 am

obecna telefony mają standaryzowaną moc mierzoną w miliwatach. Ich odległość od nadajnika zależnie od ukształtowania terenu itp. jest stosunkowo niewielka. Telefony stacjonarne NMT miały nawet 10 W i mogły pracować kilkadziesiąt kilometrów od nadajnika. Z resztą jak wytłumaczysz że ludzie mieszkający na zadupiach np. w Bieszczadach nadal nie chcą (ku rozpaczy i różnego kuszenia centertela) pozbyć się tego typu telefonów?

Burza

Post autor: Burza » śr lis 16, 2005 9:20 am

Przepraszam za głupie pytanie. A tam maja telefony? Kiedys byłem tam to nawet dudki na stacji czy w hotelu nie moglem znależć nie mowiac o telefonie komorkowym. Nie byłem tam za czasów NMT dlatego nie wiem. Ale wiem ze im nisdza czestotliwosc tym lepszy zasięg (większe te tzw. "plastry miodu). Ale myslalem ze obecnie te telefony pracują tylko tak zeby cos jeszcse bylo. A to teraz wiem dlaczego jak jeszcze słysze u siebie w radiu rozmowy z tych komórek :)

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » śr lis 16, 2005 9:27 am

nie mogą uśmiercić tego systemu bo ludzie by ich odszkodowaniami zjedli ( a aktywacja i telefon kosztowała lata temu nawet ponad 10 tyś pln)

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”