Antena bat czy helikalna ?
Moderator: Albert_N
Re: Antena bat czy helikalna ?
a co wiecie o:
http://allegro.pl/president-wa27-antena ... 05821.html
wczoraj znów poszła kolejna antena w pizdu gdzieś w lesie, może toto z linku było by rozwiązaniem. Umnych proszę o zdanie
wczoraj znów poszła kolejna antena w pizdu gdzieś w lesie, może toto z linku było by rozwiązaniem. Umnych proszę o zdanie
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
Dobra, długa i elastyczna - będzie Pan zadowolony
Nadal ześwirowany...
nie pytam o ogólniki pytam o ten konkretny "anten"Klamer pisze:Dobra, długa i elastyczna - będzie Pan zadowolony
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
Było skrótem, to dłużej:
Dobra, bo stroi, zasięg w standardzie dla anten tej długości, elastyczna, czyli trudno w lesie połamać, cena nie najniższa - wielu w Wawie uzywa na Patrolach, Xjtach i działa.
Ten konkretny sprzedawca - godny zaufania - kupowałem u niego wcześniej mikrofon, na dniach czekam na coś takiego http://konektor5000.pl/index.php?p1565, ... -montazowa (będzie montowane w Serii) - ale to już dwa razy droższe od tej pokazanej przez Ciebie
Skrótem jeszcze raz: "Dobra, długa i elastyczna - będzie Pan zadowolony"
Dobra, bo stroi, zasięg w standardzie dla anten tej długości, elastyczna, czyli trudno w lesie połamać, cena nie najniższa - wielu w Wawie uzywa na Patrolach, Xjtach i działa.
Ten konkretny sprzedawca - godny zaufania - kupowałem u niego wcześniej mikrofon, na dniach czekam na coś takiego http://konektor5000.pl/index.php?p1565, ... -montazowa (będzie montowane w Serii) - ale to już dwa razy droższe od tej pokazanej przez Ciebie
Nadal ześwirowany...
a to żeśmy się nie zrozumieli, odczytałem tak:Klamer pisze:Było skrótem, to dłużej:
ta nie, kup se długą elastyczną itd
bo ta przecież "krótka" jest
edyta:
no stary jestem i nie zakumałem
Agresja "zero"
w lesie anteny mają prawo się łamać 

Nadal ześwirowany...
A wspomniany wcześniej sirtel gamma ?bert pisze:a co wiecie o:
Kosztuje połowę, ma 92 cm i nie wymaga strojenia.
Tą też połamałeś?
Disco 300 ES
Mam WA27 i w las bym się bał założyć mając mocowanie w dziurze na dachu.
Dlaczego ?
To strasznie wysoko się robi ... jakbyś prawie TIRem jechał. Sporo gałęzi będzie haczyć.
Po drugie ona okrutnie się buja na sprężynie przy każdym wyboju. Widziałem osobiście jak WA w Navarce przednią szybę strzeliła po "czołowym parkowaniu w rowie".
Anteny helkalne też się stroi
w większości pod szczytowym kapturkiem jest śrubka do strojenia.
Ja używam T3 27 z przejściówką PL/DV
Lepiej złamać przejściówkę za 30 PLN niż antenę
Dlaczego ?
To strasznie wysoko się robi ... jakbyś prawie TIRem jechał. Sporo gałęzi będzie haczyć.
Po drugie ona okrutnie się buja na sprężynie przy każdym wyboju. Widziałem osobiście jak WA w Navarce przednią szybę strzeliła po "czołowym parkowaniu w rowie".
Anteny helkalne też się stroi

Ja używam T3 27 z przejściówką PL/DV
Lepiej złamać przejściówkę za 30 PLN niż antenę

Każdy ma takiego
ToleDo
na jakiego sobie zasłuży
ToleDo
na jakiego sobie zasłuży

Akurat sirtel gamma się nie stroiToleDo pisze: Anteny helkalne też się stroi![]()

Disco 300 ES
Jerry pisze:Akurat sirtel gamma się nie stroiToleDo pisze: Anteny helkalne też się stroi![]()

Każdy ma takiego
ToleDo
na jakiego sobie zasłuży
ToleDo
na jakiego sobie zasłuży

no wszysko ładnie - 92cm albo 64cm to krótko - o ile pamiętam, to kiedyś Bert wspominał, że potrzebuje łączności w lesie na dalsze odległości a nie mobil-mobil na szosie - długi bat = dalsza łączność
Nadal ześwirowany...
Dobra i dobrze zestrojona antena plus dobre warunki to zawsze możliwość uzyskania dalekich łączności.Klamer pisze:no wszysko ładnie - 92cm albo 64cm to krótko - o ile pamiętam, to kiedyś Bert wspominał, że potrzebuje łączności w lesie na dalsze odległości a nie mobil-mobil na szosie - długi bat = dalsza łączność
Mnie udało się zrobić łączność mobil-mobil na odcinku Warszawa lotnisko Bemowo - Tarczyn.
Anteny : z mojej strony T3 27 z drugiej strony Turbo 5000. Radia to Prezio Jackson II z którymś Galaxy.
W wypadku lasu może być problem.
Jak zaznaczyłem z jednej strony walimy batem po gałęziach, im jest większa, z drugiej strony trzeba dołożyć mocy poza standardowe 4W ale w każdym nadajniku aby się przebić przy krótkich batach.
Można pokusić się o "ściąganie" długiego bata jak jest w wozach bojowych. Ale tu też trzeba wziąć pod uwagę że aby byłą daleka łączność to trzeba "się rozłożyć", czyli nici z rozmów w czasie jazdy.
Jeśli miało by być to w czasie postoju to można pomyśleć właśnie o Turbo 5000 ma w jednej z wersji możliwość szybkiego łamania do poziomu ( ma właśnie coś koło 2m czyli niewiele mniej niż WA27) ale jest dość sztywna.
Porównując T3 37 do innych anten to mogę z czystym sumieniem powiedzieć że był test który porównywał ją do najbanalniejszej ML145 ale wielkość jest ponad połowę mniejsza.
Edzia:
Przypomniałem sobie że WA ma problem z "rozdzielaniem się" w przypadku uderzenia w przeszkodę właśnie w okolicach łączenia.
Każdy ma takiego
ToleDo
na jakiego sobie zasłuży
ToleDo
na jakiego sobie zasłuży

32 km z Tarczyna na Bemowo, to rzeczywiście ładny wynik. Problem w lesie poza fizycznymi aspektami złamania, lub nie złamania anteny jest inny. Fala 11m ma stusunkowo dużą tłumiennośc w obszarach zurbanizowanych, w lasach, nie mówiąc o terenach górzystych - w lesie im antena wyżej tym lepiej.
Co do dalekich łączności w aucie - można zrobić i po 50km auto-auto, ale to wymaga trochę zachodu i przygotowania auta
- Jeśli CB ma spełniać jedynie podstawową fukcję mobil-mobil - to 4W i dobrze zestrojona antena wystarczy.
Powiesz coś więcej o tym "rozdzielaniu"?
Co do dalekich łączności w aucie - można zrobić i po 50km auto-auto, ale to wymaga trochę zachodu i przygotowania auta

Powiesz coś więcej o tym "rozdzielaniu"?
Nadal ześwirowany...
Rozłączanie .. . masz łączenie z dwóch części na środku bata . Przy uderzeniu w tej okolicy często "puszcza" ta łączówka i górna część odpada. Chyba żeby ją zespawać ale nie wiem jak to wpłynie na SWR.
Mówię o WA na podstawie NIVY znajomego leśnika i jego problemów z łącznością w czasie podróży patrolowych po lesie. Ostatecznie zamontował Santiago 1200 bo jest miękka i ładnie się poddaje na gałęziach.
Rozważane były też duże Megawaty
PS
Dobry zestaw to i na widelcu DX'y będzie robił
Mówię o WA na podstawie NIVY znajomego leśnika i jego problemów z łącznością w czasie podróży patrolowych po lesie. Ostatecznie zamontował Santiago 1200 bo jest miękka i ładnie się poddaje na gałęziach.
Rozważane były też duże Megawaty
PS
Dobry zestaw to i na widelcu DX'y będzie robił

Każdy ma takiego
ToleDo
na jakiego sobie zasłuży
ToleDo
na jakiego sobie zasłuży

-
- jestem tu nowy...
Mam WA-27 zamontowaną na przodzie dachu Terrano II, w dziurze po antenie FM. Bardzo dużo jeżdżę po lesie, wali po gałęziach niemiłosiernie, buja się jak wściekła... i nic jej nie jest, nic się nie rozdziela na łączeniu. Antenka współpracuje z Herbertem I, zestaw osiągi ma zacne, ale szczerze mówiąc, mam jej już dosyć. Za często w lesie, za rzadko na trasie. Chyba czas na zmianę... Jeśli ktoś chce, oddam za nieduże pieniądze.
R20