Które CB wybrać?
Moderator: Albert_N
Re: Które CB wybrać?
Podepnę się pod temat.
Dotychczas uźywałem Alana 109 plus antena Sirio 5000 połączone jakimś cudownym przewodem antenowym.
Niestety, radio się skończyło.
Szukam następcy mojego Alana. Takiej samej wielkości.
Chodzi o umiejscowienie na desce Y60 ( w miejscu popielniczki)
Dodam,że z Marsem się nie będę łaczył. Ma nadawać i odbierać.
Coś dobrego możecie mi polecić ?
Dotychczas uźywałem Alana 109 plus antena Sirio 5000 połączone jakimś cudownym przewodem antenowym.
Niestety, radio się skończyło.
Szukam następcy mojego Alana. Takiej samej wielkości.
Chodzi o umiejscowienie na desce Y60 ( w miejscu popielniczki)
Dodam,że z Marsem się nie będę łaczył. Ma nadawać i odbierać.
Coś dobrego możecie mi polecić ?
Coś taniego ?
Do porozumiewania w kolumnie taki wystarczy.
Nie żal jak się skiepści.
Tanie, niekoniecznie najtańsze.
Lepsze do komunikacji z Marsem lub Stacją Kosmiczną.
Do porozumiewania w kolumnie taki wystarczy.
Nie żal jak się skiepści.
Tanie, niekoniecznie najtańsze.
Lepsze do komunikacji z Marsem lub Stacją Kosmiczną.
***** USA
Nie jestem radioamatorem.
Cb uzywam zazwyczaj do jazdy terenie do komunikacji z innymi.
Raczej nie najtańszy chłam.
Edycja:
President Teddy
To znośne urządzenie, ktoś coś może podpowiedzieć ?
Cb uzywam zazwyczaj do jazdy terenie do komunikacji z innymi.
Raczej nie najtańszy chłam.
Edycja:
President Teddy
To znośne urządzenie, ktoś coś może podpowiedzieć ?
- Misiek Cypr
-
A dlaczego nie kolejny Alan 109?
Ten sam rozmiar ma President Johny 2
Mialem chinczyka, ale za cholere nie pamietam jak sie nazywal, obecnie mam kolejnego chinczyka, dziala
Ten sam rozmiar ma President Johny 2
Mialem chinczyka, ale za cholere nie pamietam jak sie nazywal, obecnie mam kolejnego chinczyka, dziala
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Czemu nie Alan, nie wiem.
Może czas zmienić markę i model.
Może czas zmienić markę i model.
- Misiek Cypr
-
Nie ma jakiegos realnego progresu w tym zakresie czestotliwosci. Mozesz znalezc cos tanszego, podobnej jakosci, ale nic lepszego nie ma
Sa lepsze sprzety, ale wieksze

Sa lepsze sprzety, ale wieksze
513549044
513549044
Anytone, CRT, TYT to dobre radia, Presidenty często mają identyczne wnętrze jak te chińczyki. A w komunikacji radiowej najważniejsza jest antena. W paśmie CB antena poniżej 150cm bardzo ogranicza zasięg.
Strojenie anteny owiane jest wielką legendą o parametrze zwanym SWR i jego ogromnym wpływie na zasięg anteny. W rzeczywistości SWR 1,5 powoduje straty rzędu 4%, a SWR 2,0 to strata mocy wypromieniowanej na poziomie 11%. O osiągach anten decydują inne parametry, trudniejsze do zmierzenia i zrozumienia.
Strojenie anteny owiane jest wielką legendą o parametrze zwanym SWR i jego ogromnym wpływie na zasięg anteny. W rzeczywistości SWR 1,5 powoduje straty rzędu 4%, a SWR 2,0 to strata mocy wypromieniowanej na poziomie 11%. O osiągach anten decydują inne parametry, trudniejsze do zmierzenia i zrozumienia.
była Vitara JLX 1.6 16V 97r.
Aż miło przeczytaćPaveL pisze: ↑wt maja 05, 2020 10:23 pmAnytone, CRT, TYT to dobre radia, Presidenty często mają identyczne wnętrze jak te chińczyki. A w komunikacji radiowej najważniejsza jest antena. W paśmie CB antena poniżej 150cm bardzo ogranicza zasięg.

Czyli czy kupię Teddy'ego czy Alana 109 to one penis !?
Ok. Dzięki za wyjaśnienie tej zawiłej zawiłości

Ok. Dzięki za wyjaśnienie tej zawiłej zawiłości

Które z tych małych ma największy sens? Muszę upchnąć w jedynym sensownym miejscu. Kumpel ma Anytone, ale nie umie się wypowiedzieć czy mu to dobrze działa, bo praktycznie nie używa. Używam tylko i wyłącznie w kolumnie, ale czasem zdarza się pogubienie kogoś i wypadałoby, żeby jakiś tam minimalny zasięg był. Antenę mam jakąś długą, z cewką, chyba President. Dotychczas używałem starej Onwy, którą pozyskałem za flaszkę i było znośnie, ale już się coś w niej sypać zaczęło, no i chyba mi nie wejdzie.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
- goralski
-
- Kontaktowanie:
BTW dzisiaj ciekawostki się dowiedziałem - w robocie mamy radia Albrecht, dostrojone pod niemieckie częstotliwości, ale przed włączeniem radia przytrzymując przycisk scan i włączając przechodzi na polskie częstotliwości, powrót to wyłączenie radia i włączenie przy wciśniętym am/FM. Ciekawostka choć dla mnie przydatna, bo czasem zjeżdżam dużym do pl i jest firma, gdzie wszystko na cb sie odbywa a a Niemczech z kolei jeżdżę z pilotem i też musi być kontakt 

"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
- Misiek Cypr
-
Jeden szajs, dobrze żeby oprócz squelch, miał jeszcze RF gainKabal pisze: ↑śr maja 06, 2020 11:28 amKtóre z tych małych ma największy sens? Muszę upchnąć w jedynym sensownym miejscu. Kumpel ma Anytone, ale nie umie się wypowiedzieć czy mu to dobrze działa, bo praktycznie nie używa. Używam tylko i wyłącznie w kolumnie, ale czasem zdarza się pogubienie kogoś i wypadałoby, żeby jakiś tam minimalny zasięg był. Antenę mam jakąś długą, z cewką, chyba President. Dotychczas używałem starej Onwy, którą pozyskałem za flaszkę i było znośnie, ale już się coś w niej sypać zaczęło, no i chyba mi nie wejdzie.
513549044
513549044
wiekszość teraz działa w pełnych i połówkach, w chińczykach ustawiasz sobie zakres pod państwo tak jak w presidentach,goralski pisze: ↑śr maja 06, 2020 12:02 pmBTW dzisiaj ciekawostki się dowiedziałem - w robocie mamy radia Albrecht, dostrojone pod niemieckie częstotliwości, ale przed włączeniem radia przytrzymując przycisk scan i włączając przechodzi na polskie częstotliwości, powrót to wyłączenie radia i włączenie przy wciśniętym am/FM. Ciekawostka choć dla mnie przydatna, bo czasem zjeżdżam dużym do pl i jest firma, gdzie wszystko na cb sie odbywa a a Niemczech z kolei jeżdżę z pilotem i też musi być kontakt![]()
mam prezia Johny chyba 2 albo 3 i mam harrego i ze 2 chinczyki, w zasadzie w jakości nie ma przepaści, ale jedne mi lepiej działają w benzynie inne lepiej w dieslu

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Alan, Midland, Albrecht - to trzy marki włoskiej firmy CTE.
Generalnie najmniejsze radia mają uproszczoną elektronikę nadawczo-odbiorczą - nie ma tam miejsca na porządne filtry (w uproszczeniu) oddzielające pożądany sygnał od zakłóceń. Radia trochę większe (i droższe) mają lepsze odbiorniki, a te największe (i kosztujące >800zł) przy dobrej antenie (stacjonarnej) i propagacji pozwalają na łączności na kilkaset kilometrów.
Do łączności na kilometr wystarczy byle co. Ważna jest wygoda obsługi, a ta znowu w najmniejszych radiach nie jest najlepsza. Przydatny jest wbudowany reflektometr (SWR metr) żeby na bieżąco wyłapywać ewentualne uszkodzenia anteny skutkujące przepaleniem tranzystorów mocy w nadajniku. To częsta awaria w CB radiach.
Generalnie najmniejsze radia mają uproszczoną elektronikę nadawczo-odbiorczą - nie ma tam miejsca na porządne filtry (w uproszczeniu) oddzielające pożądany sygnał od zakłóceń. Radia trochę większe (i droższe) mają lepsze odbiorniki, a te największe (i kosztujące >800zł) przy dobrej antenie (stacjonarnej) i propagacji pozwalają na łączności na kilkaset kilometrów.
Do łączności na kilometr wystarczy byle co. Ważna jest wygoda obsługi, a ta znowu w najmniejszych radiach nie jest najlepsza. Przydatny jest wbudowany reflektometr (SWR metr) żeby na bieżąco wyłapywać ewentualne uszkodzenia anteny skutkujące przepaleniem tranzystorów mocy w nadajniku. To częsta awaria w CB radiach.
była Vitara JLX 1.6 16V 97r.
Anytone działa dobrze jak się umie poustawiaćKabal pisze: ↑śr maja 06, 2020 11:28 amKtóre z tych małych ma największy sens? Muszę upchnąć w jedynym sensownym miejscu. Kumpel ma Anytone, ale nie umie się wypowiedzieć czy mu to dobrze działa, bo praktycznie nie używa. Używam tylko i wyłącznie w kolumnie, ale czasem zdarza się pogubienie kogoś i wypadałoby, żeby jakiś tam minimalny zasięg był. Antenę mam jakąś długą, z cewką, chyba President. Dotychczas używałem starej Onwy, którą pozyskałem za flaszkę i było znośnie, ale już się coś w niej sypać zaczęło, no i chyba mi nie wejdzie.

https://www.youtube.com/watch?v=ynQ1QnEf8ZQ
mam ze dwa na stanie, podjedz to Ci pożyczę i se potestujesz
KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 

A z przyjemnością, dawnośmy się nie widzielikuba500 pisze: ↑śr maja 06, 2020 7:59 pmAnytone działa dobrze jak się umie poustawiaćKabal pisze: ↑śr maja 06, 2020 11:28 amKtóre z tych małych ma największy sens? Muszę upchnąć w jedynym sensownym miejscu. Kumpel ma Anytone, ale nie umie się wypowiedzieć czy mu to dobrze działa, bo praktycznie nie używa. Używam tylko i wyłącznie w kolumnie, ale czasem zdarza się pogubienie kogoś i wypadałoby, żeby jakiś tam minimalny zasięg był. Antenę mam jakąś długą, z cewką, chyba President. Dotychczas używałem starej Onwy, którą pozyskałem za flaszkę i było znośnie, ale już się coś w niej sypać zaczęło, no i chyba mi nie wejdzie.za 200 zł lepszego nie znajdziesz
mam ze dwa na stanie, podjedz to Ci pożyczę i se potestujesz

tel. 504126172
tel. 504126172
mam jakieś wielkości paczki fajek, też mogę ci pożyczyć na próbę i chyba antenę też znajdęKabal pisze: ↑śr maja 06, 2020 8:21 pmA z przyjemnością, dawnośmy się nie widzielikuba500 pisze: ↑śr maja 06, 2020 7:59 pmAnytone działa dobrze jak się umie poustawiaćKabal pisze: ↑śr maja 06, 2020 11:28 amKtóre z tych małych ma największy sens? Muszę upchnąć w jedynym sensownym miejscu. Kumpel ma Anytone, ale nie umie się wypowiedzieć czy mu to dobrze działa, bo praktycznie nie używa. Używam tylko i wyłącznie w kolumnie, ale czasem zdarza się pogubienie kogoś i wypadałoby, żeby jakiś tam minimalny zasięg był. Antenę mam jakąś długą, z cewką, chyba President. Dotychczas używałem starej Onwy, którą pozyskałem za flaszkę i było znośnie, ale już się coś w niej sypać zaczęło, no i chyba mi nie wejdzie.za 200 zł lepszego nie znajdziesz
mam ze dwa na stanie, podjedz to Ci pożyczę i se potestujeszzrobiłem w weekend z 200 km z takim radiem na pokładzie i nie pomyślałem, żeby włączyć
![]()
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Antenę mam uczciwą. Siedzisz w warsztacie czasem?
tel. 504126172
tel. 504126172
codziennie od 11.30 do 18
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
To wbiję na kawę może jutro?
tel. 504126172
tel. 504126172
wiesz że u mnie kawy nigdy nie brakuje

To umówieni

tel. 504126172
tel. 504126172
No i zakupiłem.
Miał być Teddy a jest President Henry Classic.
Podobno nie najgorsze ( następca Harrego)
Miał być Teddy a jest President Henry Classic.
Podobno nie najgorsze ( następca Harrego)
Nie znam się to się wypowiem

W kolumnie to każde raczej o ile będzie w zestawie z antenką

Co je warte ?
https://allegro.pl/oferta/cb-radio-tran ... 4f69ac7020
Troszku za późno pytam, ale co tam ... lepiej późno niż wcale.
Aaa, zapomniałem zadać pytanie
. Co TO jest warte 
Przez pomyłkę wygrałem licytację
.
https://allegro.pl/oferta/cb-radio-tran ... 4f69ac7020
Troszku za późno pytam, ale co tam ... lepiej późno niż wcale.
Aaa, zapomniałem zadać pytanie

Przez pomyłkę wygrałem licytację

***** USA