Antena do 100+
Moderator: Albert_N
ja mam ALANA 100+ od prawie 3 lat i żadnych problemów nie miałem jak dotąd...jedyne 2 razy już urwałem antenę...tereaz mam tylko drut (bez cewki) wsadzony prawie rok temu w lesie jako "prowizorka" ułożony na dodatek poziomo nad dachem i do jazd terenowych starcza...w mieście słychać z ponad 1km w terenie zabudowanym
coś będzie....
aaa, sałata, jak juz masz Alana 100
jak byś gości słyszał bardz źle, niby są, ale jak by ich nie było, i generalnie odbiór do dupy to... przełącz modulacje FM na AM
ja u siebie chyba niedługo odlutuje zupełnie ten przełącznik, bo juz raz wracałem i zastanawiałem co w antence odleciało że tak słabo słychac, a ze radio mam pod fotelem, no to nie zauważyłem ze mi sie fm właczyło
jak byś gości słyszał bardz źle, niby są, ale jak by ich nie było, i generalnie odbiór do dupy to... przełącz modulacje FM na AM

ja u siebie chyba niedługo odlutuje zupełnie ten przełącznik, bo juz raz wracałem i zastanawiałem co w antence odleciało że tak słabo słychac, a ze radio mam pod fotelem, no to nie zauważyłem ze mi sie fm właczyło
Krzysiek
Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...
Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...
Może Koro tym tajnym przyciskiem poprostu otwiera okno i wszytko słychac jak inny syf stoi koło niego
w mylnym jesteście błędzieacha..
no więc to co ma Koro, to skrót mocy czyli najprawdopodobniej przełacznik z mocy pełnej - przypuszczalnie 4W na zredukowaną - prawdopodobnie 1W lu około 0.3W lub płynny regulator mocy
dobra Placki, tera was oświece:
to co posiada moje CB to nie skrót mocy ( z 4 W na np 0,5W) ino RF GAIN czyli regulacja czułości radia. pozwala to na spokojna rozmowe podczas jazdy w kolumnie (skręcona czułość do min) a jak chce pogadać na dalsze odległości to rozkręcam czułośc na maksa i bede słyszał nawet Sałate z anteną 5/8

aha mam jeszcze w radiu MIC GAIN ale otym opowiem w następnym odcinku gdyż możecie nie przyjąć naraz takiej porcji wiedzy

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
[/quote]Koro pisze:Może Koro tym tajnym przyciskiem poprostu otwiera okno i wszytko słychac jak inny syf stoi koło niegow mylnym jesteście błędzieacha..
no więc to co ma Koro, to skrót mocy czyli najprawdopodobniej przełacznik z mocy pełnej - przypuszczalnie 4W na zredukowaną - prawdopodobnie 1W lu około 0.3W lub płynny regulator mocy
dobra Placki, tera was oświece:
to co posiada moje CB to nie skrót mocy ( z 4 W na np 0,5W) ino RF GAIN czyli regulacja czułości radia. pozwala to na spokojna rozmowe podczas jazdy w kolumnie (skręcona czułość do min) a jak chce pogadać na dalsze odległości to rozkręcam czułośc na maksa i bede słyszał nawet Sałate z anteną 5/8![]()
aha mam jeszcze w radiu MIC GAIN ale otym opowiem w następnym odcinku gdyż możecie nie przyjąć naraz takiej porcji wiedzy![]()
też jezdziłem z takim piecem wypasionym
10wat i zylion pokręteł
nawet bączek do strojenia anteny był wbudowany
ale scierwo zajmowało pół samochodu
cheetah czy jakoś tak

#noichuj
to prawda ale nie do końca...Krecik pisze:nie, to nie tak, po prostu większość na AM gada
na FM lepiej słuchac, i wogóle jest fajniej ale tylko jeśli obie strony mają radyjka w fmy ustawione... tak na skos AM-FM FM-AM bedzie słychac ale strasznie marnie
a tak jest naprawde:
modulacja AM jest używana w wiekrzości krajów europy zachodniej, zresztą tak samo jak czastotliwośc kanału kończąca sie na "5" np kanał 28 to czestotliwość 27.805 ...
a u nas używa sie głównie FM ( moim zdaniem na FM jest mniej zakłuceń)i czestotliwośći kończącej sie na "0" czyli w Polszy 28 to 27.280
łeee toz to TIRowy kanał jest i tam to internacjonale gadaja co to dziennie przec pieć granic jada i dlatego własnie w AM nawijka jest...Krecik pisze:Spróbuj na CH'19' pogadać na FMKoro pisze: a u nas używa sie głównie FM ( moim zdaniem na FM jest mniej zakłuceń)i czestotliwośći kończącej sie na "0" czyli w Polszy 28 to 27.280
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
tranzystorowy mlody człowieku...tranzystorowy...Koro pisze:fiuuu... rozumiem że sprzęt lampowy był, ale za to jak nic DXy z nowej zelandii łapałeśczesław&jarząbek pisze:też jezdziłem z takim piecem wypasionym
10wat i zylion pokręteł
nawet bączek do strojenia anteny był wbudowany
ale scierwo zajmowało pół samochodu
cheetah czy jakoś tak

#noichuj
osz Wy swintuszki....darkman pisze:nieee.. czetach to dalej tranzystor tylko z emisją ssb,
Koro .. no znalazłeś się, bo od wczoraj tu za showbiz-superstara robisz i rozkładówkę od playboya

radio kupiłem sobie takie troche na wypasie ale nie jest to firmówka, bo z firmowych to ja bym alana 28 chcial ino z homologacją problem by był

squeslch - blokada szymów, reguluje poziom jaki ma przezwyciężyć sygnał odbierany, nie ma w zasadzie wpływu na zasięg(twój, choć oczywiście słabszych stacji nie będziesz słyszał przy skręcaniu go w prawo), lecz eliminuje sygnały o określonej sile, czyli mozesz ustawic tak, że słyszalny będzie tylko silny sygnał, słabsze zaś bedą eliminowane jako zakłócenia.
regulator - ustaw tak byś nie słyszał szumów, czyli na ich granicy.
p.s. szczęściem masz tylko dwa pokrętła
swr - to tak ma być.., jaki masz zysk tej anteny - zobacz, pse w instrukcji=ile decybeli?
regulator - ustaw tak byś nie słyszał szumów, czyli na ich granicy.
p.s. szczęściem masz tylko dwa pokrętła

swr - to tak ma być.., jaki masz zysk tej anteny - zobacz, pse w instrukcji=ile decybeli?
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi
Częstotliwość 26,5 do 27,5 MHz
Moc maksymalna 400 W
Impedancja 50 Ohm
Zysk 3,0 dB
SWR 1.1 do 1.2
Długość 1670 mm
Waga 460 g
Czyli lipa bo mało dB
Pozatym wogule jakas cisza w tym CB - jedna wielka lipa
Na 1 jacys dziadkowie opowiadaja dowcipy a pozatym nic sie nie dzieje

Jakies podstawowe zasady czy coś? JEst cos takiego? Czy nie ma tam zasad
Moc maksymalna 400 W
Impedancja 50 Ohm
Zysk 3,0 dB
SWR 1.1 do 1.2
Długość 1670 mm
Waga 460 g
Czyli lipa bo mało dB

Pozatym wogule jakas cisza w tym CB - jedna wielka lipa

Jakies podstawowe zasady czy coś? JEst cos takiego? Czy nie ma tam zasad

zysk jest bardzo dobry, no
.. nie marudź.
w stosunku do anteny "teoretycznej o zysku 0" - 3dB, w stosunku do dipola półfalowego=2.15dB, masz więc więcej
-zasady jakies są, ale.. nudne - obsłuchasz się
-cisza, bo szczyt popularności przypadał na lata 89-97, obecnie głównie samochody i sporadycznie instalacje stacjonarne. komórki zaorały swiat

w stosunku do anteny "teoretycznej o zysku 0" - 3dB, w stosunku do dipola półfalowego=2.15dB, masz więc więcej
-zasady jakies są, ale.. nudne - obsłuchasz się

-cisza, bo szczyt popularności przypadał na lata 89-97, obecnie głównie samochody i sporadycznie instalacje stacjonarne. komórki zaorały swiat

Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi