Kanał 4x4 na 16. kanale. Co wy na to?

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
michalgaz69
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: michalgaz69 » śr sie 01, 2007 2:48 pm

Marcin-Kraków pisze:Wg. bez sensu. Kazdy w ramach wlasnej grupy ustala jakis kanal.
My zazwyczaj jestesmy w terenie na 13, ale czasami np. na 33 jak 13 zajeta.
Na drodze zawsze na 19 bo od tego jest ten kanal :)

Kanalow jest tyle zeby nie bylo tloku i zamieszania. A nie zawsze mozesz byc pewny ze dany kanal bedzie wolny w danej chwili.
TO PRAWDA KAZDA GRUPA MA SWOJ KANAL MY NP MAMY 15 ALBO 4KE
JESZCZE TROCHE I LUAZ RUSZY DO AKCJI

Awatar użytkownika
Hamman
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Hamman » czw sie 02, 2007 11:10 am

Ale właśnie cała sprawa polega na tym, żeby mijając waszą grupę mozna było coś pochrząkać do mikrofonu bez szukania na którym to może być kanale. 19 kanał ok ale na szosie. W lesie mało kto ma ochotę słuchać czy czysta droga na Pajęczno i (cytując wcześniejszą :)2 wypowiedź) "co tam szwagierka winszuje". A jak ktoś chce być na innych kanałach to przecież wybór spory. Chodzi tylko o to aby 16. był rodzajem kanału wywoławczego dla offrołdu tak jak ongiś 28. dla pasjonatów łączności CB.
A jak kanał zajęty to zawsze można zabrekować (starzy wyjadacze wiedzą o co chodzi) i dogadać się kimś kto tam siedzi. Jak wejdzie w krew 16tka to większość mobili będzie to respektować. Poza tym nie tak znowu często się zdarza problem z zajętym kanałem bo terenówkami się jeżdzi na ogół po zadupiach a nie w centrach miast. :D
#1 - GR Y60 (promień skrętu 14m), #2 - Feroza (promień skrętu 5m)

CB w terenie kanał 16

szymon milimetr

Post autor: szymon milimetr » czw sie 02, 2007 8:08 pm

Hamman pisze:Ale właśnie cała sprawa polega na tym, żeby mijając waszą grupę mozna było coś pochrząkać do mikrofonu bez szukania na którym to może być kanale. 19 kanał ok ale na szosie. W lesie mało kto ma ochotę słuchać czy czysta droga na Pajęczno i (cytując wcześniejszą :)2 wypowiedź) "co tam szwagierka winszuje". A jak ktoś chce być na innych kanałach to przecież wybór spory. Chodzi tylko o to aby 16. był rodzajem kanału wywoławczego dla offrołdu tak jak ongiś 28. dla pasjonatów łączności CB.
A jak kanał zajęty to zawsze można zabrekować (starzy wyjadacze wiedzą o co chodzi) i dogadać się kimś kto tam siedzi. Jak wejdzie w krew 16tka to większość mobili będzie to respektować. Poza tym nie tak znowu często się zdarza problem z zajętym kanałem bo terenówkami się jeżdzi na ogół po zadupiach a nie w centrach miast. :D
Dobrze gada :)2
cale zycie z wariatami

Awatar użytkownika
Raven
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Raven » czw sie 02, 2007 8:46 pm

Nobla mu dac :D kanal 16 :)2
Opel Frontera 2.0

Awatar użytkownika
Marcin-Kraków

Kontaktowanie:

Post autor: Marcin-Kraków » pt sie 03, 2007 8:43 pm

Hamman pisze:większość mobili będzie to respektować.
Chyba sam nie wierzsz w to co piszesz.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71 :)21 - w trakcie motania

Awatar użytkownika
kosa20
Kontaktowanie:

Post autor: kosa20 » śr sie 08, 2007 7:27 pm

Marcin-Kraków pisze:
Hamman pisze:większość mobili będzie to respektować.
Chyba sam nie wierzsz w to co piszesz.
czemu tak uważasz? jeżeli coś się systematycznie i konsekwentnie dzieje, to staje się normalne i przestrzegane. :)2

oczywiście nigdy nie będzie przestrzegane przez kierowców wywrotek z piaskiem, ani przez kretynów, którzy uważają, że np 19 to najlepszy kanał na prywatne pogawędki... i nie kumają pytania, czy im się przełącznik kanałów zablokował :)11

pozdrawiam
kosa

Awatar użytkownika
Karson

Kontaktowanie:

Post autor: Karson » czw sie 09, 2007 12:06 am

#16 jest OK :)2
SCARAB TEAM
Land Rover rullez :)21

Awatar użytkownika
piotrpoi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: piotrpoi » pt paź 12, 2007 10:22 pm

jak na począku ... 4x4=16... super pomysł...:)
UAZ...kupić...remontować...kochać...:)

Awatar użytkownika
Toroo

Kontaktowanie:

Post autor: Toroo » pt paź 12, 2007 10:46 pm

16' Stosujemy kilka lat. Nie żadna nowość i się sprawdza :)2

boris.blank

Post autor: boris.blank » sob paź 13, 2007 7:12 am

Dlaczego wy tak strasznie lubicie coś sobie narzucać ?

Na drodze wszyscy używają 19tki i nikt nie będzie kręcił gałą jak zobaczy terenówkę. Ma to w dupie. Jak chce pogadać to pójdzie na dowolny z 40-tu kanałów w dogodnej dla siebie modulacji.

W terenie tak samo. Nawet na 9-tym można obecnie rozmawiać bo w dobie telefonów komórkowych ratunkowa 9-tka to fikcja.

Awatar użytkownika
Klamer

Post autor: Klamer » sob paź 13, 2007 9:46 am

boris.blank pisze:... Nawet na 9-tym można obecnie rozmawiać bo w dobie telefonów komórkowych ratunkowa 9-tka to fikcja.
Poczekaj, poczekaj - zobaczysz, ze już niedługo: władze stowarzyszenia cb-radio.pl rozpoczęli rozmowy o reaktywacji CH9 i to nie miedzy sobą ;)
Nadal ześwirowany...

Awatar użytkownika
Hamman
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Hamman » sob paź 13, 2007 10:43 am

Boris - na drodze 19, w krzakach 16. Powyższe posty wszystko wyjaśniają.

A powrót alarmowej 9-tki to moim zdaniem rzecz co najmniej dyskusyjna. Służby ratunkowe nie nasłuchują CB a na drodze ew. woła się pomocy na 19tym. Być może powróci na drogi społeczna instytucja przedmedycznego ratownika drogowego. Wtedy będzie szansa udzielić pierwszej pomocy jeszcze przed przyjazdem karetki. Nie wyobrażam sobie jednak żeby ktoś informując o wypadku nie robił tego na 19 tylko na 9 (ostrzegając od razu innych mobili o utrudnieniu/zagrożeniu) a ratownik (którym może zostać każdy z nas) miałby na drodze nasłuchiwać 9 a nie 19 jak każdy normalny "asfaltowy" kierowca.
#1 - GR Y60 (promień skrętu 14m), #2 - Feroza (promień skrętu 5m)

CB w terenie kanał 16

boris.blank

Post autor: boris.blank » sob paź 13, 2007 7:08 pm

Klamer pisze:
boris.blank pisze:... Nawet na 9-tym można obecnie rozmawiać bo w dobie telefonów komórkowych ratunkowa 9-tka to fikcja.
Poczekaj, poczekaj - zobaczysz, ze już niedługo: władze stowarzyszenia cb-radio.pl rozpoczęli rozmowy o reaktywacji CH9 i to nie miedzy sobą ;)
Kolejna zgraja nierobów chce wyłudzić społeczne pieniądze aby kupić sobie nowe radia.
W 1991r przechodziłem przez Ratownictwo Drogowe i ręczę, że idea się nie zmieniła.
Sam zamysł jest bez sensu - chodzi tylko o wyłudzenie kasy.

ramzes

Post autor: ramzes » sob paź 13, 2007 7:14 pm

Toroo pisze:16' Stosujemy kilka lat. Nie żadna nowość i się sprawdza :)2
dokladnie :)21
tam gdzie Wy ( nowi ) idziecie , reszta już była ... :)2
nie odkrywajcie na nowo " ameryki " heheheheh

Pozdrawiam
era Hdi :)21

BYŁ-> Samurai, Y60 ..

Awatar użytkownika
kosa20
Kontaktowanie:

Post autor: kosa20 » sob paź 13, 2007 10:29 pm

Hamman pisze:Boris - na drodze 19, w krzakach 16. Powyższe posty wszystko wyjaśniają.

A powrót alarmowej 9-tki to moim zdaniem rzecz co najmniej dyskusyjna. Służby ratunkowe nie nasłuchują CB a na drodze ew. woła się pomocy na 19tym. Być może powróci na drogi społeczna instytucja przedmedycznego ratownika drogowego. Wtedy będzie szansa udzielić pierwszej pomocy jeszcze przed przyjazdem karetki. Nie wyobrażam sobie jednak żeby ktoś informując o wypadku nie robił tego na 19 tylko na 9 (ostrzegając od razu innych mobili o utrudnieniu/zagrożeniu) a ratownik (którym może zostać każdy z nas) miałby na drodze nasłuchiwać 9 a nie 19 jak każdy normalny "asfaltowy" kierowca.
błąd myślowy z założenia. wiadomo, że użytkownik drogi/auta używa kanału 19. Natomiast służby ratunkowe używają/powinny używać, kanału 9, w sensie nasłuchiwać. czyli stąd prosty wniosek: kanał "9" jak najbardziej powinien być kanałem do wezwania pomocy, tzw "emergency call" skierowanym DO WYSPECJALIZOWANYCH SŁUŻB będących na nasłuchu tego kanału.

i tyle. bo jak rzucisz hasło na 19, że jest wypadek, to każdy pomyśli o objeździe, natomiast NIKT nie pomyśli o wezwaniu POMOCY.

sądzę, że to tylko i wyłącznie kwestia propagowania pewnej kultury zachowań związanych z posiadaniem i użytkowaniem cb radio.
i myślę, że możemy spokojnie wrócić do propagowania pewnych, związanych z tym szczytnych (wiem, że to głupio brzmi) idei, idei swojego rodzaju wspólnoty drogowej

pozdrawiam
kosa

Awatar użytkownika
kosa20
Kontaktowanie:

Post autor: kosa20 » sob paź 13, 2007 10:37 pm

boris.blank pisze:
Klamer pisze:
Kolejna zgraja nierobów chce wyłudzić społeczne pieniądze aby kupić sobie nowe radia.
W 1991r przechodziłem przez Ratownictwo Drogowe i ręczę, że idea się nie zmieniła.
Sam zamysł jest bez sensu - chodzi tylko o wyłudzenie kasy.
taaaak, bo o niczym innym nie marzą jak tylko, o wyłudzeniu 300-500 zeta na nowe radia i 90-1200 zeta na anteny (zależnie od zapotrzebowania na zasięg). bo nie są w stanie zarobić na to, żeby kupić sobie za własne.

a może warto pomyśleć, co naprawdę za tą inicjatywą idzie?
najłatwiej pierdyknąć etykietę złodzieja i wyłudzacza. dobrze to się komponuje z ogólnie teraz przyjętą ideologią...

daj spokój człowieku, to żałosne, szukać wroga we własny łóżku, chyba, że sprawia Ci to perwersyjną przyjemność...

niech zgadnę: będziesz głosował na PiS albo na LiD?

kosa

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » sob paź 13, 2007 10:39 pm

będzie
:)21
#noichuj

Awatar użytkownika
kosa20
Kontaktowanie:

Post autor: kosa20 » sob paź 13, 2007 11:06 pm

czesław&jarząbek pisze:będzie
wiem :)21

pozdrawiam
kosa

Awatar użytkownika
Klamer

Post autor: Klamer » ndz paź 14, 2007 2:18 am

Panowie, nie wiem, jak było kiedyś w Waszych miastach, ale w Wawie było centrum ratownictwa umiejscowione w warszawskim ratuszu na Placu Bankowym i siedzieli tam ówcześni wolontariusze (jak ich wtedy zwać - pasjonaci, ratownicy drogowi- 10W) całą dobę i słuchali CH9 - m.innymi, którzy mieli dostęp do kontaktu z innymi służbami, podobnie sytuacja miała miejsce na komisariatach w ówczesnym województwie warszawskim - komisariaty były wyposażone w CB, które ustawione były na CH9 i nie ja jeden z tego kiedyś bylem zmuszony skorzystać. Inna sprawa, ze policjanci mieli problem psychologiczny, aby tego używać, ale było - niejedna karetkę pogotowia wtedy przez CH9 wezwaliśmy, nie jeden patrol policji wybrał sie na kontrolę, dzięki wezwaniu z tego kanału.
Wiem, ze żyjemy w dobie telefonów komórkowych, gdzie zasięg niby jest wszędzie i jesteś w stanie, z każdego miejsca się dodzwonić na 112 - co jeśli ten telefon nagle przestał działać - tak zwane alternatywny system łączności zawsze może być potrzebny, a jak widzę Policja w wielu miastach, w nieoznakowanych autach juz to CB ma założone.
Co do sprawy wyłudzenia -powtarzam - nie wiem, jak było gdzie indziej - u nas to chłopcy z pl cb radio sami montowali i stroili anteny na komisariatach, było wiele prywatnych darowizn, po to tylko aby komisariat był wyposażony w sprzęt, i było wiele akcji, w stylu poszukiwania, gdzie ludzie dzięki wezwaniu z CB, pod nadzorem i koordynacją policjantów szukali zaginionych.
Kanał 16 jako 4x4, to bardziej idea, gdzie wjeżdżasz w teren, który wiesz, ze jest uczęszczany przez brać O-R, niż jakiś odgórny wymóg. Masz problem to najpierw wchodzisz i pytasz na 16tym, nikt nie odpowie, to pytasz na 19tym.
A tak na prawdę, to po cholerę Ci słuchać 19tego w terenie?
Nadal ześwirowany...

Awatar użytkownika
Peepuck!

Kontaktowanie:

Post autor: Peepuck! » ndz paź 14, 2007 6:43 am

Klamer pisze:
Kanał 16 jako 4x4, to bardziej idea, gdzie wjeżdżasz w teren, który wiesz, ze jest uczęszczany przez brać O-R, niż jakiś odgórny wymóg. Masz problem to najpierw wchodzisz i pytasz na 16tym, nikt nie odpowie, to pytasz na 19tym.
A tak na prawdę, to po cholerę Ci słuchać 19tego w terenie?
:)2
Chcę być dezerterem, który ma SZANSĘ POWODZENIA
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0

boris.blank

Post autor: boris.blank » ndz paź 14, 2007 10:05 am

Tak tak, już to widzę jak rzesze młodych siedzą i nasłuchują...
Była Ariadna - przeżyliśmy, był Sztab Ratownictwa - przeżyliśmy, będzie teraz jakaś reminescencja - przeżyjemy.
Policja i służby mają 9-tkę głęboko w poważaniu.
TELEFON 112 !!!! to jest ogólnopolski kanał ratunkowy.
No ale bawcie się, jak macie czas...

Kosa20 -> czy leczyłeś się już na głowę ? ..niech zgadnę...

Awatar użytkownika
kosa20
Kontaktowanie:

Post autor: kosa20 » ndz paź 14, 2007 11:46 am

boris.blank pisze:Tak tak, już to widzę jak rzesze młodych siedzą i nasłuchują...
Była Ariadna - przeżyliśmy, był Sztab Ratownictwa - przeżyliśmy, będzie teraz jakaś reminescencja - przeżyjemy.
Policja i służby mają 9-tkę głęboko w poważaniu.
TELEFON 112 !!!! to jest ogólnopolski kanał ratunkowy.
No ale bawcie się, jak macie czas...

Kosa20 -> czy leczyłeś się już na głowę ? ..niech zgadnę...
nie, no co Ty,
wyłudziłem papiery na lewo, żeby mieć jakąś legitymizację do pewnych dyskusji z pewnymi ludźmi ... :)21 (ziew...)

to jest piękne, takie klasyczne polskie malkontenctwo, ble, ble

dla mnie EOT

kosa

Awatar użytkownika
ORSON_V6

Kontaktowanie:

Post autor: ORSON_V6 » wt paź 16, 2007 7:59 am

16 jest :)2
G 460.2 - był 2.3 -jest 3.0 D
orson@4x4wlkp.pl

Awatar użytkownika
zaloguj

Post autor: zaloguj » śr paź 17, 2007 7:55 pm

no pomysl z kanalem 16 jest dobry :)2 :)2 :)2

Awatar użytkownika
MaciekK

Kontaktowanie:

Post autor: MaciekK » śr paź 17, 2007 8:57 pm

dlaczego szlachetna idea 16 kanału ma małe szanse:

# 9 ratunkowe nasłuchiwane przez służby? - kiedyś owszem, teraz są GSM, praktycznie wszędzie

# ratunkowa 9ka? - a jak często nasłuchujesz na 9tce czy komuś się nie dzieje krzywda? 99% jadących mobili ma 19naście

# przypomnę tylko że kanałem wywoławczym jest 28 i prawidłowo powinno się wywołać mobila na 28 i przejść na 19 (drogowy) jeśli temat do rozmowy jest o trasie właśnie

# jest zasada z kanałami: nr 28 to "19 za granicą", to się akurat przeszczepiło z czasów cb przed gsm'em

# ratowanie zamiast omijania korka?
to kwestia mentalności i oczywiście umiejętności oraz odwagi,
pomijam fakt że na naszych drogach jak jest wypadek to najczęściej stoisz w korku jako setny z rzędu samochód parę kilometrów od miejsca tragedii

# kanał "ogólny miasto x" - też umarło śmiercią naturalną, w większości jest 19nastka do wszelakich info

# 16... no może i się nada, ale czy jadąc po asfalcie kolumną jedziecie na 16ce? non stop gadacie ze sobą?
większa korzyść z nasłuchu 19nastki a okazyjnie mieć ustalony kanał, może to być właśnie 16...

# i ostatnie, ile jest aut 4x4 w Polsce a ile osób przeczytało ten topic i się do niego zastosuje?

moja konkluzja jest taka, walić na 19 i nie komplikować sobie życia, teoretycznie powinni tam być wszyscy
a jak nie ma, to trudno, raz nie pogadasz z kolumną 4x4

nie neguję idei 16 kanału, stwierdzam że czasy się zmianiają a użytkownicy CB to już nie fanatycy łączności tylko laicy (jak i ja) którzy używają go jako źródła informacji
proste rozwiązania są najlepsze, a 16 kanał to walka o kolejne zasady o których "trzeba pamiętać" aby być w "kultowej grupie wtajemniczonych"
szlachetne

73!
cialo nie przyspiesza umyslu,umysł nie ponagla ciała...
www.szachy.org/~maciek/net/pvekstory301.gif

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”