Moderator: Albert_N
Próbowałem coś takiego z krótkim batem + - 30-40 cm ale swr wogóle się nie stroił i wróciłem na razie do magnesu . A ten Twój króciak się stroił ? Plaskaty stoi na noc w garażu więc nie ma problemu a na mieście chowam do kufra.a na codzień mam taką właśnie pseudoradiówkę na stałe, która nikogo nie kusi a na trasie jako antymisiek jest wystarczająca.
Wtedy cb to było do innych celów - zastępowało komórkę (pamięta ktoś jeszcze takie czasy kiedy nie było komórek)? Nikt ich nie używał jako antymiśka, zamiast tego mrugało się światłami.Dawid_K pisze:po co w maluchu CB![]()
![]()
![]()
![]()
Mojej nigdy nie stroiłem, kupiłem już z autem. A że to do cb, to dowiedziałem się przypadkiem, po dwóch latach posiadania auta, jak znalazłem z przodu wtyczkę cbpuchaty pisze:Próbowałem coś takiego z krótkim batem + - 30-40 cm ale swr wogóle się nie stroił i wróciłem na razie do magnesu . A ten Twój króciak się stroił ? Plaskaty stoi na noc w garażu więc nie ma problemu a na mieście chowam do kufra.
szczerze mowiac to mam tti 880 i unidena 520 xl i bez porownania lepiej chodzi uniden tti wlasnie idzie do zyda bo juz mam go doscporeb pisze:http://www.allegro.pl/item325879843_ant ... 2001_.html
zna ktos ta antenke
pisza ze to podobne do lemm-a 2001 turbo
ale cena jakas taka korzystna
moze by sie skusic
dobra kolejne pytanie(zadalem je rowniez na cb-radio.pl ale nie uzyskalem satysfakcjonujacej mnie odp)
mam zamiar zakupic radio tti-770 lub tti-880 i poszukuje do tego antenki
zastanawiam sie nad lemm at 1500, lemm at 1700 oraz lemm at 71
wszystkie sa w podobnej cenie stad moje pytanie
ktora sie najlepiej stoi, najlepiej nadaje i odbiera oraz jak jest z jakoscia?
dodam ze docelowo bedzie jezdzila na pajero
oraz ktora z w/w anten bedzie najlepsza do saumraja
bedzie ona wspolpracowala z unidenem 510xl
(nie bede za nim plakal jak sie zaleje)
wszelkie uwagi mile widziane bo zajaczek chojny byl to moge zaszalec
chińskie badziewie
Uniden może tak nie wygląda ale to ro radio robinatomiast nikomu nie polecę chińszczyzny typu TTI raz się skusiłem tylko ze względu na kolor podświetlania pasujący do plaskaczapo 2 tygodniach się zepsuł a sprzedawca od którego kupiłem przyznał się że się wycofał z tej marki ze względu na sporą ilość reklamacji
bierz unidena i nawet sie nie zastanawiaj gdyby tti byl lepszy to napewno bym sie go nie pozbyl jeden wielki szum tylko w nim slychacporeb pisze:dobra to antenka juz wybranalemm 1500 do pajero i lemm 1700 do samuraja (zawsze bedzie mozna przelozyc
) a co do radyjka to zescie mi dali zagwozdke
toc to chyba trza bedzie kupic unidena 520
niewiele drożej masz magnumkę at-72poreb pisze:wybranalemm 1500 i lemm 1700
poreb pisze:dobra to antenka juz wybranalemm 1500 do pajero i lemm 1700 do samuraja (zawsze bedzie mozna przelozyc
) a co do radyjka to zescie mi dali zagwozdke
toc to chyba trza bedzie kupic unidena 520
zgadzam się w pełni z kolegąkurdolf pisze:bierz unidena i nawet sie nie zastanawiaj gdyby tti byl lepszy to napewno bym sie go nie pozbyl jeden wielki szum tylko w nim slychac
może moje było felernebleki pisze:Pierwsze słysze żeby TTI po wyłączeniu z prądu zostawało na kanale 9. Wielokrotnie radyjko przekładałem z autka do innego autka i zawsze pozostawało na kanale 19
zgodze się po części z kolegą ale trzeba zadać sobie pytanie do czego chcemy używać cbsq1gzg pisze:dziura w dach i antena minimum ml 145
w przypadku cb anteny krotsze niz 1,5 metra to k...a!!
anteny tzw. cwiartki czyli 1/4 fali to anteny 0db zysku (teoretycznie)
cb radio dziala na 27mhz czyli fala ma dluosc 11m czyl 1/4fali to 2,75m
czyl krotko ROZMIAR MA ZNACZENIE:)
wiec jak szukac anten to tzw 5/8 fali czyli ml 145 jest juz niezla
a najfajniejsze anteny to byly kiedys SANTIAGO 1200 I SANTIAGO 600
z tym ze ta pierwsza miala 2m wyskoksi i byla za... ciezka wiec potrzebny byl specjalny uchwyt
wiecej sie nie rozpisuje bo na temat fal rdiowych moglbym dlugo ale to nie to miejsce:)
ot takie mam male zboczenioe jak lacznosc radiowa
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość