Wstęgi na wyprawach.

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
GrzechoS

Re: Wstęgi na wyprawach.

Post autor: GrzechoS » pt gru 04, 2009 5:48 pm

No i sprawa zakończona, jednak nie bez problemów. Po założeniu zgodnie z wcześniejszym opisem radyjka i anteny, okazało się, że wentylacja pracująca w aucie „sieje”. Po włączeniu kluczyka, kiedy w aucie włączają się różne elektryczne pierdoły w głośniku radyjka słychać słabe zakłócenia. Wprowadziłem więc w obwód radyjka (przy okazji będzie i radia) filtr przeciwzakłóceniowy. Teraz wszystko hula jak trzeba. SWR osiąga wartość 0,1 dla pierwszego kanału jak i dla 40tego. Jeszcze informacja o magnesie, ponieważ anteny nakręcane mają standardowe złącze, dla tego nie jest istotny producent magnesu bo każdy pasuje. Ja kupiłem największy dostępny Midlanda BM140/PL-B (89zł)– o mocny niemiłosiernej.

Obrazek

Obrazek
Lepiej mieć spokój niż rację. 8)
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » pt gru 04, 2009 7:07 pm

GrzechoS pisze: Teraz wszystko hula jak trzeba. SWR osiąga wartość 0,1 dla pierwszego kanału jak i dla 40tego
No, powiedzmy że SWR nie może być < 1, z racji samej definicji 8)
Dla pewności zmierzył bym innym SWR-metrem, bo taki, co pokazuje to samo na 1 i 40 kanale, to jest - mówiąc elegancko - do dupy :)21
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » pt gru 04, 2009 7:25 pm

A.F. pisze:
GrzechoS pisze: Teraz wszystko hula jak trzeba. SWR osiąga wartość 0,1 dla pierwszego kanału jak i dla 40tego
No, powiedzmy że SWR nie może być < 1, z racji samej definicji 8)
Dla pewności zmierzył bym innym SWR-metrem, bo taki, co pokazuje to samo na 1 i 40 kanale, to jest - mówiąc elegancko - do dupy :)21

Sorrrrrrrrrrrrrrki, oczywiście, że kasztanię, SWRek jest 1,1. :oops:
Dzięki za uwagę :evil: :)21
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
Klamer

Post autor: Klamer » pn gru 07, 2009 10:49 am

No to po sprawie - co do VX7R - sprawdz dokładnie częstotliwości nadawania, nawet po odblokowaniu... bo z legalnych (teoretycznie) masz tylko pasmo PMR a na UNLISów na pasmach krótkofalarskich mimo tolerancji ogólnej jestem cięty ;)
Nadal ześwirowany...

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » pn gru 07, 2009 2:08 pm

Klamer pisze:a na UNLISów na pasmach krótkofalarskich mimo tolerancji ogólnej jestem cięty ;)
Nie tylko Ty ;) Mało znam takich co nie są ;) a w zasadzie to chyba żadnego ;)
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » pn gru 07, 2009 7:37 pm

Klamer pisze:No to po sprawie - co do VX7R - sprawdz dokładnie częstotliwości nadawania, nawet po odblokowaniu... bo z legalnych (teoretycznie) masz tylko pasmo PMR a na UNLISów na pasmach krótkofalarskich mimo tolerancji ogólnej jestem cięty ;)
Grześ, normalnie używam nie dokońca ok radyjek GMRS/FRS (462-467 Mhz) - narty, kajak, etc obecnie powoli przeskakuję na PMRki. Całkowicie się zgadzam, że pasma amatorskie, lotnicze, służb itp, nie są do zabawy i tak jak wspomniałem VX7R ma służyć jedynie w sytuacjach krytycznych. Powaoli jednak zbliżam się do telefonu sat co całkowicie rozwiązuje temat bezpieczeństwa. Zawsze myślałem, że jest to bardzo droga inwestycja, obecnie wynajęcie telefonu na miesiąc to 500-600zł http://www.ts2.pl/pl/Telefony-satelitarne jeżeli rozłożymy to na kilka aut to nie stanowi problemu. Oczywiście do momentu kiedy szanowne małżonki nie dorwą się do tej zabawki bo minuta to 1-1,5 USD :D
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Niva'94

Post autor: Niva'94 » pn gru 14, 2009 11:35 am

Klamer pisze:No to po sprawie - co do VX7R - sprawdz dokładnie częstotliwości nadawania, nawet po odblokowaniu... bo z legalnych (teoretycznie) masz tylko pasmo PMR a na UNLISów na pasmach krótkofalarskich mimo tolerancji ogólnej jestem cięty ;)
No niestety, VX-7 nie ma kroku 6,25 kHz. A taki krok właśnie używa się na PMR.
Trzynastego w piątek o godzinie 13.13 sprzedałem Nivkę

Awatar użytkownika
Klamer

Post autor: Klamer » pn gru 14, 2009 3:45 pm

wkładasz w pamięć i po sprawie, własnie swojego naładowałem 1 raz po 4 miesiącach ;)
Nadal ześwirowany...

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » pn gru 14, 2009 8:07 pm

VX7 Commander + kabelek + zmiana ustawień regionalnych ,/. i świat jest piękny 8)
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
Klamer

Post autor: Klamer » pn gru 14, 2009 9:46 pm

uśmiechnę się do Ciebie o ten kabelek na kilka dni ;)
Nadal ześwirowany...

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”