Moderator: Albert_N
No, powiedzmy że SWR nie może być < 1, z racji samej definicjiGrzechoS pisze: Teraz wszystko hula jak trzeba. SWR osiąga wartość 0,1 dla pierwszego kanału jak i dla 40tego
A.F. pisze:No, powiedzmy że SWR nie może być < 1, z racji samej definicjiGrzechoS pisze: Teraz wszystko hula jak trzeba. SWR osiąga wartość 0,1 dla pierwszego kanału jak i dla 40tego![]()
Dla pewności zmierzył bym innym SWR-metrem, bo taki, co pokazuje to samo na 1 i 40 kanale, to jest - mówiąc elegancko - do dupy
Nie tylko TyKlamer pisze:a na UNLISów na pasmach krótkofalarskich mimo tolerancji ogólnej jestem cięty
Grześ, normalnie używam nie dokońca ok radyjek GMRS/FRS (462-467 Mhz) - narty, kajak, etc obecnie powoli przeskakuję na PMRki. Całkowicie się zgadzam, że pasma amatorskie, lotnicze, służb itp, nie są do zabawy i tak jak wspomniałem VX7R ma służyć jedynie w sytuacjach krytycznych. Powaoli jednak zbliżam się do telefonu sat co całkowicie rozwiązuje temat bezpieczeństwa. Zawsze myślałem, że jest to bardzo droga inwestycja, obecnie wynajęcie telefonu na miesiąc to 500-600zł http://www.ts2.pl/pl/Telefony-satelitarne jeżeli rozłożymy to na kilka aut to nie stanowi problemu. Oczywiście do momentu kiedy szanowne małżonki nie dorwą się do tej zabawki bo minuta to 1-1,5 USDKlamer pisze:No to po sprawie - co do VX7R - sprawdz dokładnie częstotliwości nadawania, nawet po odblokowaniu... bo z legalnych (teoretycznie) masz tylko pasmo PMR a na UNLISów na pasmach krótkofalarskich mimo tolerancji ogólnej jestem cięty
No niestety, VX-7 nie ma kroku 6,25 kHz. A taki krok właśnie używa się na PMR.Klamer pisze:No to po sprawie - co do VX7R - sprawdz dokładnie częstotliwości nadawania, nawet po odblokowaniu... bo z legalnych (teoretycznie) masz tylko pasmo PMR a na UNLISów na pasmach krótkofalarskich mimo tolerancji ogólnej jestem cięty
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość