Koniec pozwoleń na CB!!!

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

tieri

Post autor: tieri » pt sie 06, 2004 6:43 pm

a jak wogule wyglada ta naklejka, ja kupilem sobie niedawno alana28 i nic na nim nie ma
pozdrawiam
michal
u 404

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » pn sie 09, 2004 7:29 am

Dragunov pisze:a co do naklejek na radyjka- JAK SIE ZMUSZE TO Z ALANA I PRESIDENTA ZROBIE 8)
No ja właśnie przerobiłem onwe MK1 na MK2, bo MK2 ma jeszcze homologacje.

A naklejka wygląda mniejwięcej tak:
M.Ł.
Ś.H. Nr xxx/98
ONWA MK2
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » pn sie 09, 2004 1:03 pm

chiquito83 pisze:
misman pisze:
Dragunov pisze:homologacja?? sie zrobi :lol: nie takie rzeczy....racja POLIGRAFIA dzisiejsza wiele potrafi :D a propos-mam supermałoużywane radyjko - alan28 (no bez uśmieszków proszę-to też cb) do tego dam 7 metrową antenę (stacjonarną oczywiście) + zasilacz i taką płytkę do mocowania jak ktoś chce sobie w domciu na półeczce postawić :wink:
A co masz do alana28 ? Wlaśnie takie se sprawiłem :)21 I to niezłe radio jest :)2
cicho badz bo jeszcze cene podniesie 8)
albo napisz ze jest gowniane i w ogole badziewie straszne :D
No badziewie nie z tej ziemi... :wink: Siedziałem weekend na mazurach, i ściągałem gadki po niemiecku, włosku, hiszpańsku, rosyjsku i francusku... I nie brzmiało to absolutnie jak lokalne "razgawory" kierowcow TIR-ów - raczej odbicia sygnałów.. 8) Taka lipa Panie, kupujesz Pan radio a ono po barbarzyńsku gada... :roll:
:)21
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
Jerry

Post autor: Jerry » pn sie 09, 2004 1:34 pm

Ja na mazurach prawie na kazdym kanale ale na FM mialem podsluch taxówek ale rosyjskich ;-)
Disco 300 ES

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » pn sie 09, 2004 2:17 pm

Ja na mazurach prawie na kazdym kanale ale na FM mialem podsluch taxówek ale rosyjskich
Całkiem zacny ten twój sprzęt :)
Widziałem szanownego kolegę na urlopie, najpierw na obwodnicy ostrowi, a kilka dni później gdzieś pod gołdapią :D :)2

Pozdrawiam!
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
Jerry

Post autor: Jerry » pn sie 09, 2004 2:26 pm

No prosze jaki swiat jest maly
Czym jechales ??
Disco 300 ES

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » pn sie 09, 2004 2:37 pm

nic ciekawego, plaskatą primerą :)
z żoną, dzieckiem, psem w bagażniku i boxem na dachu :)21
jednymi słowy jak wielbłąd :)
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
Jerry

Post autor: Jerry » pn sie 09, 2004 2:41 pm

8)
Ja tez z żona i psem w bagazniku.
Box na szczescie nie jest potrzebny w tym samochodzie ;-)
Disco 300 ES

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » pn sie 09, 2004 2:48 pm

i własnie dlatego wciąz szukam swojej "okazji" :wink:
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
syll
Kontaktowanie:

Post autor: syll » pt sie 13, 2004 12:10 am

misman pisze: No badziewie nie z tej ziemi... :wink: Siedziałem weekend na mazurach, i ściągałem gadki po niemiecku, włosku, hiszpańsku, rosyjsku i francusku... I nie brzmiało to absolutnie jak lokalne "razgawory" kierowcow TIR-ów - raczej odbicia sygnałów.. 8) Taka lipa Panie, kupujesz Pan radio a ono po barbarzyńsku gada... :roll:
:)21
to się propagacja nazywa poprostu sprzyjające warunki atmosferyczne i inne dzięki którym można nawiązać kontakt przez CB z różnymi krajami świata ale musisz mieć do nadawania radjo wstęgowe tzn wyposażone w USB (częstotliwość wywoławcza to bodajże 12.225mhz) takowy kontakt potwierdza się później przesyłaniem kart tzw QSL (pare ich swegoczasu miałem)pogadaj z krótkofalowcami to ci wytłómaczą
Defekter 90 mosty Patrol Worn 8274 i Star

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » pt sie 13, 2004 1:36 pm

Wszystko by się zgadzało, pomijając tą czestotliwość - to niewiem skąd wziołeś :lol: 26-27MHz Panie....
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

Grinch

Kontaktowanie:

Post autor: Grinch » czw sie 19, 2004 12:18 am

No niby wstęgi są OK, bo zasieg sie zwiększa jak głośniej krzykniesz :D
Jak Panowie zaczniecie gadać slangiem typu QSL, to nam połowa Forumowiczów ucieknie.
Stop Tabu Radykalnych Akcji Jednostek Kasztaniarzy

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » czw sie 19, 2004 6:57 pm

Pytanie do uczonych w piśmie:
ONWA, nastarsza z możliwych, model No 2 - 6112-11, zakupiona lata temu, kiedyś legalnie używana za zezwoleniem z PAR-u. Naklejki Ministerstwa ŁĄczności nijakiej nie ma, naklejać żadnej "na lewo" nie chcę. Czy to urządzenie nadaje się do legalnego użytku czy też nie i dlaczego?
Władek - Kraków

Grinch

Kontaktowanie:

Post autor: Grinch » czw sie 19, 2004 7:06 pm

Władek pisze:Pytanie do uczonych w piśmie:
ONWA, nastarsza z możliwych, model No 2 - 6112-11, zakupiona lata temu, kiedyś legalnie używana za zezwoleniem z PAR-u. Naklejki Ministerstwa ŁĄczności nijakiej nie ma, naklejać żadnej "na lewo" nie chcę. Czy to urządzenie nadaje się do legalnego użytku czy też nie i dlaczego?
Ja nie wiem czy zadam rozsądne pytanie, ale ... kto w naszym kraju ma prawo kontrolować takie rzeczy??
Np: Idę po ulicy z radiem Alan CT-152, słucham częstotliwości 173,350Mhz i kto się może do tego przy....ć ?? Chyba nikt.

Wiec kto może kontrować CB i gdzie to jest napiane??

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » czw sie 19, 2004 7:13 pm

Kto może kontrolować CB? Policja, ABW, Straż Graniczna, służby celne i zapewne jeszcze wiele innych służb, które mają w swoich ustawach zapisaną taką możliwość kontroli. Możesz słuchać tego, co nie jest dla Ciebie przeznaczone, ale do czasu, aż fakt tego słuchania zostanie ujawniony. Wówczas zdejmą Ci spodnie przez głowę i tyle.
Ze słuchaniem pół biedy jeszcze, ale z nadawaniem to już większy kłopot, bo do namiaru jegomościa-pirata radiowego potrzeba już coraz mniej czasu. Komu potrzebny taki kłopot?

A więc ponawiam pytanie: czy opisana przeze mnie ONWA, zaopatrzona tylko w tabliczkę znamionową producenta (obcego oczywiście), może byż używana legalnie czy też nie?
Władek - Kraków

bst

Post autor: bst » czw sie 19, 2004 7:23 pm

Grinch pisze:
Władek pisze:Pytanie do uczonych w piśmie:
Ja nie wiem czy zadam rozsądne pytanie, ale ... kto w naszym kraju ma prawo kontrolować takie rzeczy??
Np: Idę po ulicy z radiem Alan CT-152, słucham częstotliwości 173,350Mhz i kto się może do tego przy....ć ?? Chyba nikt.

Wiec kto może kontrować CB i gdzie to jest napiane??
Mozesz, obecnie dozwolone jest uzywanie uzadzen AM i FM z moca do 4W w zakresie tzw. 'podstawowej czterdziestki' (a dokladnie od 26.960 do 27.410Mhz) a takze SSB z moca do 12 W PEP.
Bodajze jest konieczne, aby sprzet posiadal homologacje, natomiast nie ma obowiazku jej posiadania (na pewno nie w samochodzie). Ma to raczej znaczenie w przypadku gdy praca na takim urzadzeniu bedzie powodowala jakies zaklocenia - i smutni panowie przyjada sprawdzic. Wtedy moga sie dowalic.

A generalnie co do sluchania, to sluchac mozesz zawsze i wszysztkiego, ale nie zawsze mozesz to publikowac/rozpowszechniac.

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » czw sie 19, 2004 7:34 pm

|bst| Bądź błogosławiony Ty, Twoje dzieci i Twoja Żona!!! *

* - niepotrzebne skreślić! :wink:
Władek - Kraków

Grinch

Kontaktowanie:

Post autor: Grinch » czw sie 19, 2004 7:39 pm

|bst| pisze: A generalnie co do sluchania, to sluchac mozesz zawsze i wszysztkiego, ale nie zawsze mozesz to publikowac/rozpowszechniac.
Co do słuchania, to zawsze była taka możliwość. a transmisja głosu na czestotliwościach na których pracuje policja jest niekodowane :lol:

Awatar użytkownika
Władek

Post autor: Władek » czw sie 19, 2004 7:44 pm

Grinch pisze:
|bst| pisze: A generalnie co do sluchania, to sluchac mozesz zawsze i wszysztkiego, ale nie zawsze mozesz to publikowac/rozpowszechniac.
Co do słuchania, to zawsze była taka możliwość. a transmisja głosu na czestotliwościach na których pracuje policja jest niekodowane :lol:

A czym ich słuchasz? Czy drogie jest takie urządzenie?
Władek - Kraków

Grinch

Kontaktowanie:

Post autor: Grinch » czw sie 19, 2004 7:48 pm

Władek pisze:
Grinch pisze:

Chyba trochę za daleko zabrnęliśmy ... w ten temat.

bst

Post autor: bst » czw sie 19, 2004 8:28 pm

E tam 8)
Co to za tajemnica,
Potrzebny jest zwykly skaner z zakresem UKF/VHF
Cena w zaleznosci od jakosci - od 300zl.

W sieci jest wiele stron odnosnie tego, sa nawet kluby ludzi ktorzy podniecaja sie takim podsluchiwaniem :roll:

Jak juz tak totalnie kasztanimy - co do sluchania - fajnie jest jak sie uslyszy rozmowy ze stacja kosmiczna lub echo wlasnego sygnalu odbite od ksiezyca lub zjonizowanego sladu po meteorycie :)

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » pt sie 20, 2004 10:03 am

No i można by jeszcze dodać, jeśli już chodzi o te służby w niebieskim, to część jedzie jeszcze na 172-174MHz, a część jest już na trunkingu (trójmiasto, wawa....) i troche uciążliwe to jest bo dynamiczne przydzielanie czestotliwosci oraz dzwieki antyskanerowe, ale transmisja nie jest kodowana...
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

Grinch

Kontaktowanie:

Post autor: Grinch » pt sie 20, 2004 10:14 am

PKi pisze:... a część jest już na trunkingu (trójmiasto, wawa....) i troche uciążliwe to jest bo dynamiczne przydzielanie czestotliwosci oraz dzwieki antyskanerowe, ale transmisja nie jest kodowana...
Tego nie wiedziałem ... dawaj detale na maile grinch@rgm.pl

Awatar użytkownika
jogibabuu

Post autor: jogibabuu » pt sie 20, 2004 11:16 am

w ostatnim rozporzadzeniu ministra - wlasnie w tym w ktorym zniesiono pozwolenia - nic na temat homologacji nie ma.
mozliwe ze jest w jakims innym rozporzadzeniu, w kazdym razie teoretycznie trzeba by miec homologacje na kazde urzadzenie elektroniczne - telefon, radio samochodowe itd.
ale przeciez nikt o to nie pyta chyba ze cos sie z tego powodu stalo - np tp sa jak sie reklamuje dzialanie telefonu.
tymbardziej teraz jak juz nikt pozwolen nie sprawdza to i nikt o cb nie bedzie pytal.

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » pt sie 20, 2004 11:28 am

Władek pisze:
Grinch pisze:

jakby co to wiem kto ma do sprzedania taki skaner 8)

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”