Koniec pozwoleń na CB!!!
Moderator: Albert_N
No badziewie nie z tej ziemi...chiquito83 pisze:cicho badz bo jeszcze cene podniesiemisman pisze:A co masz do alana28 ? Wlaśnie takie se sprawiłemDragunov pisze:homologacja?? sie zrobinie takie rzeczy....racja POLIGRAFIA dzisiejsza wiele potrafi
a propos-mam supermałoużywane radyjko - alan28 (no bez uśmieszków proszę-to też cb) do tego dam 7 metrową antenę (stacjonarną oczywiście) + zasilacz i taką płytkę do mocowania jak ktoś chce sobie w domciu na półeczce postawić
I to niezłe radio jest
![]()
albo napisz ze jest gowniane i w ogole badziewie straszne

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
to się propagacja nazywa poprostu sprzyjające warunki atmosferyczne i inne dzięki którym można nawiązać kontakt przez CB z różnymi krajami świata ale musisz mieć do nadawania radjo wstęgowe tzn wyposażone w USB (częstotliwość wywoławcza to bodajże 12.225mhz) takowy kontakt potwierdza się później przesyłaniem kart tzw QSL (pare ich swegoczasu miałem)pogadaj z krótkofalowcami to ci wytłómacząmisman pisze: No badziewie nie z tej ziemi...Siedziałem weekend na mazurach, i ściągałem gadki po niemiecku, włosku, hiszpańsku, rosyjsku i francusku... I nie brzmiało to absolutnie jak lokalne "razgawory" kierowcow TIR-ów - raczej odbicia sygnałów..
Taka lipa Panie, kupujesz Pan radio a ono po barbarzyńsku gada...
![]()
Defekter 90 mosty Patrol Worn 8274 i Star
Pytanie do uczonych w piśmie:
ONWA, nastarsza z możliwych, model No 2 - 6112-11, zakupiona lata temu, kiedyś legalnie używana za zezwoleniem z PAR-u. Naklejki Ministerstwa ŁĄczności nijakiej nie ma, naklejać żadnej "na lewo" nie chcę. Czy to urządzenie nadaje się do legalnego użytku czy też nie i dlaczego?
ONWA, nastarsza z możliwych, model No 2 - 6112-11, zakupiona lata temu, kiedyś legalnie używana za zezwoleniem z PAR-u. Naklejki Ministerstwa ŁĄczności nijakiej nie ma, naklejać żadnej "na lewo" nie chcę. Czy to urządzenie nadaje się do legalnego użytku czy też nie i dlaczego?
Władek - Kraków
Ja nie wiem czy zadam rozsądne pytanie, ale ... kto w naszym kraju ma prawo kontrolować takie rzeczy??Władek pisze:Pytanie do uczonych w piśmie:
Np: Idę po ulicy z radiem Alan CT-152, słucham częstotliwości 173,350Mhz i kto się może do tego przy....ć

Wiec kto może kontrować CB i gdzie to jest napiane??
Stop Tabu Radykalnych Akcji Jednostek Kasztaniarzy
Kto może kontrolować CB? Policja, ABW, Straż Graniczna, służby celne i zapewne jeszcze wiele innych służb, które mają w swoich ustawach zapisaną taką możliwość kontroli. Możesz słuchać tego, co nie jest dla Ciebie przeznaczone, ale do czasu, aż fakt tego słuchania zostanie ujawniony. Wówczas zdejmą Ci spodnie przez głowę i tyle.
Ze słuchaniem pół biedy jeszcze, ale z nadawaniem to już większy kłopot, bo do namiaru jegomościa-pirata radiowego potrzeba już coraz mniej czasu. Komu potrzebny taki kłopot?
A więc ponawiam pytanie: czy opisana przeze mnie ONWA, zaopatrzona tylko w tabliczkę znamionową producenta (obcego oczywiście), może byż używana legalnie czy też nie?
Ze słuchaniem pół biedy jeszcze, ale z nadawaniem to już większy kłopot, bo do namiaru jegomościa-pirata radiowego potrzeba już coraz mniej czasu. Komu potrzebny taki kłopot?
A więc ponawiam pytanie: czy opisana przeze mnie ONWA, zaopatrzona tylko w tabliczkę znamionową producenta (obcego oczywiście), może byż używana legalnie czy też nie?
Władek - Kraków
Mozesz, obecnie dozwolone jest uzywanie uzadzen AM i FM z moca do 4W w zakresie tzw. 'podstawowej czterdziestki' (a dokladnie od 26.960 do 27.410Mhz) a takze SSB z moca do 12 W PEP.Grinch pisze:Ja nie wiem czy zadam rozsądne pytanie, ale ... kto w naszym kraju ma prawo kontrolować takie rzeczy??Władek pisze:Pytanie do uczonych w piśmie:
Np: Idę po ulicy z radiem Alan CT-152, słucham częstotliwości 173,350Mhz i kto się może do tego przy....ćChyba nikt.
Wiec kto może kontrować CB i gdzie to jest napiane??
Bodajze jest konieczne, aby sprzet posiadal homologacje, natomiast nie ma obowiazku jej posiadania (na pewno nie w samochodzie). Ma to raczej znaczenie w przypadku gdy praca na takim urzadzeniu bedzie powodowala jakies zaklocenia - i smutni panowie przyjada sprawdzic. Wtedy moga sie dowalic.
A generalnie co do sluchania, to sluchac mozesz zawsze i wszysztkiego, ale nie zawsze mozesz to publikowac/rozpowszechniac.
Co do słuchania, to zawsze była taka możliwość. a transmisja głosu na czestotliwościach na których pracuje policja jest niekodowane|bst| pisze: A generalnie co do sluchania, to sluchac mozesz zawsze i wszysztkiego, ale nie zawsze mozesz to publikowac/rozpowszechniac.

Grinch pisze:Co do słuchania, to zawsze była taka możliwość. a transmisja głosu na czestotliwościach na których pracuje policja jest niekodowane|bst| pisze: A generalnie co do sluchania, to sluchac mozesz zawsze i wszysztkiego, ale nie zawsze mozesz to publikowac/rozpowszechniac.
A czym ich słuchasz? Czy drogie jest takie urządzenie?
Władek - Kraków
Chyba trochę za daleko zabrnęliśmy ... w ten temat.Władek pisze:Grinch pisze:Co do słuchania, to zawsze była taka możliwość. a transmisja głosu na czestotliwościach na których pracuje policja jest niekodowane|bst| pisze: A generalnie co do sluchania, to sluchac mozesz zawsze i wszysztkiego, ale nie zawsze mozesz to publikowac/rozpowszechniac.
E tam
Co to za tajemnica,
Potrzebny jest zwykly skaner z zakresem UKF/VHF
Cena w zaleznosci od jakosci - od 300zl.
W sieci jest wiele stron odnosnie tego, sa nawet kluby ludzi ktorzy podniecaja sie takim podsluchiwaniem
Jak juz tak totalnie kasztanimy - co do sluchania - fajnie jest jak sie uslyszy rozmowy ze stacja kosmiczna lub echo wlasnego sygnalu odbite od ksiezyca lub zjonizowanego sladu po meteorycie

Co to za tajemnica,
Potrzebny jest zwykly skaner z zakresem UKF/VHF
Cena w zaleznosci od jakosci - od 300zl.
W sieci jest wiele stron odnosnie tego, sa nawet kluby ludzi ktorzy podniecaja sie takim podsluchiwaniem

Jak juz tak totalnie kasztanimy - co do sluchania - fajnie jest jak sie uslyszy rozmowy ze stacja kosmiczna lub echo wlasnego sygnalu odbite od ksiezyca lub zjonizowanego sladu po meteorycie

Tego nie wiedziałem ... dawaj detale na maile grinch@rgm.plPKi pisze:... a część jest już na trunkingu (trójmiasto, wawa....) i troche uciążliwe to jest bo dynamiczne przydzielanie czestotliwosci oraz dzwieki antyskanerowe, ale transmisja nie jest kodowana...
w ostatnim rozporzadzeniu ministra - wlasnie w tym w ktorym zniesiono pozwolenia - nic na temat homologacji nie ma.
mozliwe ze jest w jakims innym rozporzadzeniu, w kazdym razie teoretycznie trzeba by miec homologacje na kazde urzadzenie elektroniczne - telefon, radio samochodowe itd.
ale przeciez nikt o to nie pyta chyba ze cos sie z tego powodu stalo - np tp sa jak sie reklamuje dzialanie telefonu.
tymbardziej teraz jak juz nikt pozwolen nie sprawdza to i nikt o cb nie bedzie pytal.
mozliwe ze jest w jakims innym rozporzadzeniu, w kazdym razie teoretycznie trzeba by miec homologacje na kazde urzadzenie elektroniczne - telefon, radio samochodowe itd.
ale przeciez nikt o to nie pyta chyba ze cos sie z tego powodu stalo - np tp sa jak sie reklamuje dzialanie telefonu.
tymbardziej teraz jak juz nikt pozwolen nie sprawdza to i nikt o cb nie bedzie pytal.
- chiquito83
jakby co to wiem kto ma do sprzedania taki skanerWładek pisze:Grinch pisze:Co do słuchania, to zawsze była taka możliwość. a transmisja głosu na czestotliwościach na których pracuje policja jest niekodowane|bst| pisze: A generalnie co do sluchania, to sluchac mozesz zawsze i wszysztkiego, ale nie zawsze mozesz to publikowac/rozpowszechniac.