Antena kulikowa - czy ktoś motał?

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
GrzechoS

Re: Antena kulikowa - czy ktoś motał?

Post autor: GrzechoS » pt lis 11, 2011 4:29 pm

Ja sosna, ja sosna wzywam cię grab ..... :D
No to jest tak, skrzynka przerobiona w stopniu znaczny - cewka została reszta won.
Środowisko testowe, ze względu na uchwyt zaburtowy to futryna mojej fyrtki do psiego kojca :D
Po podłączeniu w konfiguracji radio, SWRmiarka, skrzynka antenowa, uchwyt z anteną, najlepszy SWR jaki udało mi się uzyskać to 3.0 dla anteny kulikowa i podobną wartość dla anteny drutowej. Postawiona obok antena president Alabama na podstawie magnetycznej bez strojenia SWR 1,5.
Po skróceniu (bez żadnych problemów) anteny kulikowa o 4 dolne elementy - SWR bez zmian 3.0.
Regulacja skrzynką dizała, choć najlepszy SWR osiągany jest blisko końca jej zakresu jednak przed jego osiągnięciem.

Antena została teraz zamontowana do cewki Presidenta Alabama, skróciłem ją do długości Alabamy, zostało usuniętych 7 dolnych koralików, postawiona na podstawie magnetycznej, na 1 lepiej, na 19 SWR 3.0 i na 40 gorzej.

Niva'94 - jak sądzisz skracać dalej ? Teoretycznie powinienem skrócić.

To narazie tyle z frontu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lepiej mieć spokój niż rację. 8)
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
marmoo

Post autor: marmoo » sob lis 12, 2011 4:40 am

co to za fider?
Ford- Family of fine cars.
2x V8 2xV6
Expedition, Explorer, Bronco II, F150

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » sob lis 12, 2011 7:29 am

marmoo pisze:co to za fider?
Opis masz w tekście - jeżeli o skrzynkę pytasz to jest od radiostacji R-105.

Antena z cewką od Alabamy po zdjęciu 11 koralików 1 - 1,8 19 - 2,2 40 - 2,8 :D
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
marmoo

Post autor: marmoo » sob lis 12, 2011 12:45 pm

mam na mysli kabel antenowy. rg58 zwykle czy cos lepszego?

nie jestem pewien czy antena w tym momencie ma odpowiednia przeciwwage tak pozatym.
ja bym sprobował stroic w ocelowym miejscu na aucie
2x V8 2xV6

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » sob lis 12, 2011 2:49 pm

marmoo pisze:mam na mysli kabel antenowy. rg58 zwykle czy cos lepszego?

nie jestem pewien czy antena w tym momencie ma odpowiednia przeciwwage tak pozatym.
ja bym sprobował stroic w ocelowym miejscu na aucie
Masz całkowitą rację, standardowy kabel i brak przeciwwagi - zwłaszcza na framudze furtki :D
To co robiłem to raczej zabawa, jak już uznam jakie rozwiązanie najbardziej mi odpowiada to oczywiście strojenie wykonam w miejscu docelowym. Na ten moment jest kierunek bez skrzynki antenowej ale z cewką od Alabamy - zobaczymy co wyjdzie.

Tak to powoli zaczyna wyglądać.

Obrazek
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
marmoo

Post autor: marmoo » sob lis 12, 2011 9:27 pm

a to na kulikowie zanim sie koraliki zaczna to cewka czy tylko sprezynka zeby sie antena uginala

czego nie zestroiles skrzynka i nie nawinąles cewki na gotowo po pomiarach skrzynki?
2x V8 2xV6

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » sob lis 12, 2011 9:52 pm

Tak, to jest sprężyna napinająca.
Cóż, chciałem aby konstrukcja była zwarta i niezbyt wysoka. Zastosowanie skrzynki/cewki własnej roboty, w obecnej chwili wymaga zastosowania uchwytu oryginalnego, a on ma ok 30-40 cm wysokości. W połączeniu z elementem konstrukcyjnym anteny (sztywnym napinaczem ok. 30 cm) winduje w górę część sztywną na ok 70 cm. Na dole w prawdzie jest sprężyna ale potem jest część sztywna. Reasumując przestaje mi się to podobać.
Zastosowanie niskiego uchwtytu aby uzyskać podobną sytuację jak jest teraz, obecnie odpada bo jest nie dostępny.
Teraz uzyskana wysokość elementu stałego mi odpowiada, ponieważ mam zabudowany kurnik skrzyniami i mam zapas na górze, przez co wszystko co stałe będzie dobrze chronione, a ja będę miał to co chciałem - antenę kulikowa na dachu :D
Oczywiście jak dorwę niski uchwyt to może coś zmienię, choć obecne rozwiązanie raczej mi pasi. Jeszcze zobaczymy czy uda się uzyskać SWR ok. 1,5 na 19tce.
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Niva'94

Post autor: Niva'94 » pn lis 14, 2011 11:35 am

No to się napracowałeś. Czy przy okazji przetestowałeś układ z kondensatorem w szereg anteną?
W najbliższy wekkend robimy mały spęd radiowy w stanicy harcerskiej w Nowosielcu k. Łosic. Przy okazji pogrzebię w zapasach wojennych Druha Romana (były szef Centralnego Ośrodka Łączności ZHP w Łosicach), może w skrzyniach z częsciami zapasowymi znajdę te niskie mocowania. Jak byś był gdzieś w pobliżu kurnikiem, to zapraszamy, będziemy mieli na miejscu pfofesjonalny sprzęt pomiarowy (na przykład analizator antenowy AA-500). Całkiem przyjemniejsza robota.
Przy okazji jest koncepcja żeby u Kolegi na busie zamontować profesjonalną radiostację morską KF Icom IC-M710 (w pełni rozblokowana, 150 W mocy), automatyczny tuner antenowy AT-130 i czołgową antenę "pręt 4m". Oj będzie się działo!
Być może będzie jeszcze dwie lub trzy osoby z tego Forum.
Trzynastego w piątek o godzinie 13.13 sprzedałem Nivkę

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » pn lis 14, 2011 7:48 pm

Przyznaję się bez bicia, że nie bawiłem się z kondensatorem, pogoniłem go na starcie :oops: - obecnie jest tylko cewka.
Dzięki za zaproszenie, było by fajnie, odkurzył bym mojego Rangera+ME3 i trochę innego badziewia jak Yeasu VX7 (rozblokowany :D ) , tyle, że małe są sznse bym się tym razem wyrwał. Nic to jescze, zobaczymy, w końcu to nie tak daleko. Jak bym nie dotarł to proszę pogrzeb Druchowi Romanowi :)21 Jak by się znalazło niskie mocowanie to by było super.
Moje prace stanęły, bo aby dokończyć strojenie potrzebuję swoje auto, a obecnie sztab ludzi w moim serwisie kombinuje jak wykręcić urwaną świecę żarową w której tkwi urwany wykrętak :D . Myślę jednak że do środy się obrobią i prace ruszą - doczekać się nie mogę.
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
marmoo

Post autor: marmoo » pn lis 14, 2011 11:41 pm

łosice to koło siedlec jakos nie?
Ostatnio zmieniony czw gru 29, 2011 12:17 am przez marmoo, łącznie zmieniany 1 raz.
2x V8 2xV6

Niva'94

Post autor: Niva'94 » wt lis 15, 2011 11:01 am

Tak, to o te Łosice chodzi. My tam od piatku wieczorem już będziemy "urzędować". Ale jak by co, to w sobotę rano dojedzie do nas Kolega Łukasz z Mińska Maz. i w sobotę też wraca. Możecie się z Nim zsynchronizować. Tylko nie pamiętam jaki ma nick na tym Forum, za chwilę ustalę i podam.

Niva'94

Post autor: Niva'94 » wt lis 15, 2011 11:07 am

swistakvit

Awatar użytkownika
swistakvit

Post autor: swistakvit » wt lis 15, 2011 11:25 am

Potwierdzam towarzyszu Niva'94 przybycie w godzinach porannych do Łosic więc jak ktoś jest chętny to zapraszam będę jechał z Mińska Maz. przez Siedlce
www.wawa4x4.pl
VITARA SILVER 2.0 coś tam dłubnięta

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » wt lis 15, 2011 10:39 pm

swistakvit pisze:Potwierdzam towarzyszu Niva'94 przybycie w godzinach porannych do Łosic więc jak ktoś jest chętny to zapraszam będę jechał z Mińska Maz. przez Siedlce
Ja jak się wyrwę, to będę jechał od Kołbieli, również przez Mińsk na Siedlce. Chętnie się dołączę jeżeli można. W piątek będę wiedział co i jak.
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
swistakvit

Post autor: swistakvit » śr lis 16, 2011 12:24 am

Zapraszam serdecznie
www.wawa4x4.pl
VITARA SILVER 2.0 coś tam dłubnięta

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » śr lis 16, 2011 8:46 pm

Dobra, auto jest - to ta dobra wiadomość bo udało się wydłubać urwaną świecę :)13 . Zła wiadomość to fakt, że antena, nie kocha mojej ryflowanej blachy aluminiowej na kurniku :)11 . To nie kwestia tej anteny ale każdej. Ewidentnie brakuje jej przeciwwagi. Jak kłądę blachę stalową jest ok SWR 1,5. No wa mać. Jak te LRy sobie radzą :D .
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Niva'94

Post autor: Niva'94 » czw lis 17, 2011 7:19 am

A to ciekawostka, samoloty z alumunium zrobione i żadnej antenie tam zamontowanej to nie przeszkadza. Gdzieś indziej musi być pies pogrzebany. Być może gdzieś na styku aluminium-stal się ogniwa korozji elektrochemicznej potworzyły i ta blacha przez to nie ma kontaktu elektrycznego z resztą budy. Przyjedziesz to popatrzymy. Dogadaj się ze Świstakiem w sprawie przyjazdu w sobotę.
Napisałeś też że masz VX-7. Czyżbyś był też z braci krótkofalarskiej? Jeśli tak to bierz to radio ze sobą, będziemy uchwytni na przemienniku SR8BP, 438,650 MHz, CTCSS 103,5 Hz (na SR8D 145,650 MHz, CTCSS też 103,5 Hz też będziemy słuchać). Antena przemiennika wisi na maszcie RTCN w Chotyczach prawie 300 m nad Ziemią, stąd przemiennik ma bardzo duży zasięg. Wołaj SP8ZOC, to znak wywoławczy klubu łączności ZHP w Łosicach.

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » czw lis 17, 2011 10:12 pm

Blacha na kurniku ma połączenie z budą - sprawdzone, obudowa anteny ma połaczenie z budą - sprawdzone. Wszystko OK tylko tylko nie jest jak powinno :)11 . Dobra, pakuję klamoty i postaram się umówić z kolegą swistakvit na PW. Co do VX7 to oczywiście zabiorę ją, ale była długo nie używana i muszę sobie przypomnieć jak się wprowadza CTCSS :D . Normalnie mam w komurkach pamięci to co używam(łem) i tu się poruszam. Teraz czekają mnie tylko negocjacje z żoną - bo sobota :-? .
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Niva'94

Post autor: Niva'94 » pt lis 18, 2011 7:21 am

Poradzicie sobie z tym, Świstak miał takie samo radio.

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » pt lis 18, 2011 6:08 pm

Niva'94 pisze:Poradzicie sobie z tym, Świstak miał takie samo radio.
Wszysko ustalone, jutro rozumiem się widzimy, jeszcze raz dzięki za zaproszenie.
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
Klamer

Post autor: Klamer » pn gru 19, 2011 2:03 am

Zaglądam i co widzę? Same znajome twarze :) Tak w temacie, Grzes, zerknij na ten i inne whipy http://radiokf.pl/ampro80-antena-samoch ... p-508.html
Nie było mnie tu pewnie ponad pół roku
Nadal ześwirowany...

Awatar użytkownika
GrzechoS

Post autor: GrzechoS » pn gru 19, 2011 7:03 pm

Klamer pisze:Zaglądam i co widzę? Same znajome twarze :) Tak w temacie, Grzes, zerknij na ten i inne whipy http://radiokf.pl/ampro80-antena-samoch ... p-508.html
Nie było mnie tu pewnie ponad pół roku
Miło Cię czytać :D
Grześ, za to podobno na choince byłeś jak co roku.
Przez tę antenę to w takie koszty wpadłem, że kaszana. Zarazili mnie krótkofalowcy okrótni :)11
Radio już stoi, do papieru się szykuję - takie szaleństwo na stare lata. Wszystko przez Zbyszka i Łukasza.

No bywaj częściej na forum bo też się stęskniłem :)2

Gadzina zrobiona? Bo Krecik mówił, żeś ją z lekka sponiewierał :)21
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Awatar użytkownika
Klamer

Post autor: Klamer » pn gru 19, 2011 8:01 pm

Rozmawiałem z Łukaszem, uszy Cię piec powinny ;)
Co do licencji to Ty teraz rozumiem, że jesteś "anlis" (UNLIC) ;) Rób tę licencję, to Cię jeszcze do swoich emerytów zapiszę, coby młoda krew w kontestach z radiostacji klubowej jednym z najstarszych znaków w SP startowała ;) a i ja może częściej w klubie zacznę bywać ;)
Choinka - myślałem, czy przyjedziesz pochwalić się Patrolem ;) Co do Gada, to ostatni mój start, to Zmota 2010 Gadem Krecika - ale to na pogaduchy przez telefon.
EDIT - Telefony byś odbierał ;)
Nadal ześwirowany...

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”